ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ταξική αλληλεγγύη φέρνει αποτέλεσμα

Επανασυνδέθηκε το νερό στον άνεργο μεταλλεργάτη

Η δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ να επανατοποθετήσει το ρολόι και να επανασυνδέσει την παροχή νερού στον άνεργο μεταλλεργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οποίος λόγω οφειλής 831 ευρώ, όχι μόνο είχε μείνει χωρίς νερό, αλλά, βρέθηκε αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο παρολίγο να χάσει το σπίτι του γεγονός που αποτράπηκε. Με εντολή της εταιρείας, δικαστική επιμελήτρια από τις 29 του Μάη, δηλαδή πριν τρεις μέρες, ξεκίνησε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεσης), βγάζοντας «στο σφυρί» το σπίτι του ανέργου (και μάλιστα με πρώτη τιμή τα 30.000 ευρώ!), γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου. Η προβολή του θέματος από την πρώτη σελίδα του «Ρ» ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ να αναζητήσει «κοινά αποδεκτή λύση για τη διευθέτηση της οφειλής», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση - απάντησή της στο δημοσίευμά μας.

Η υπόθεση του άνεργου μεταλλεργάτη δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, από την ανεργία, την απλήρωτη δουλειά, τους λεηλατημένους μισθούς, την ανέχεια...

Χαρακτηριστικά χτες το μεσημέρι έγινε ξανά παρέμβαση στην ΕΥΔΑΠ, αυτή τη φορά από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών επειδή η εταιρεία αφαίρεσε το ρολόι από σπίτι ναυτεργάτη ο οποίος είναι πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» και απλήρωτος εδώ και 7 μήνες!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία και η Επιτροπή αναφέρουν ότι μετά τη δυναμική παρέμβαση, από την ΕΥΔΑΠ δόθηκε η δέσμευση ότι θα επανατοποθετηθεί το ρολόι στο σπίτι του ναυτεργάτη, ο οποίος είναι προστάτης της μονογονεϊκής οικογένειας της αδερφής του, μητέρας δύο μικρών παιδιών.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμική παρέμβαση στη ΔΕΗ στα Καμίνια

Δυναμική παρέμβαση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια, ενάντια στη «βιομηχανία» διακοπών ρεύματος που έχει στηθεί σε βάρος των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της πειραιώτικης περιφέρειας, διοργάνωσε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Την ίδια ώρα στη ΔΕΗ είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές που ξεκινούσαν από τους γκισέδες και έφταναν μέχρι έξω ζώνοντας το μισό κτίριο, από πλήθος εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων. Πήγαν στη ΔΕΗ με την επιδίωξη να πετύχουν κάποιο διακανονισμό για να μπορέσουν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, δείχνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του προβλήματος. Και όπως ανέφερε υπάλληλος της ΔΕΗ, οι ουρές αυτές το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινό φαινόμενο.

«Μας καταδικάζουν σε θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος συμμετείχε στην παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής και συνέχισε: «Η ΔΕΗ γνώριζε ότι η μητέρα μου είναι καρκινοπαθής και ζει με την υποστήριξη οξυγόνου. Εχω καταθέσει όλα τα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά. Και όμως πριν λίγες μέρες στις 7.30 το πρωί ήρθε το συνεργείο και έκοψε το ρεύμα. Κοστολόγησαν τη ζωή της για 1.200 ευρώ. Τόσο είναι η οφειλή»!

«ΣΩΤΗΡΙΑ»
Να μην περάσει το κλείσιμο Κλινικών και κρεβατιών

Κινητοποίηση οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο

Διαδήλωση στο προαύλιο του νοσοκομείου «Σωτηρία» και στη διοίκηση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του νοσοκομείου τη Δευτέρα στις 9 π.μ. Καλεί εργαζόμενους, ασθενείς και τους συγγενείς τους να εναντιωθούν στο κλείσιμο 3 Πνευμονολογικών Κλινικών και την κατάργηση 100 περίπου κρεβατιών, που ανακοίνωσε προχτές η διοίκηση υλοποιώντας το νέο Οργανισμό του νοσοκομείου, που καταργεί 5 Πνευμονολογικές Κλινικές - συνολικά 13 τμήματα - και μειώνει θέσεις εργασίας. Εχει προηγηθεί το κλείσιμο μιας ακόμη Πνευμονολογικής Κλινικής και 35 κρεβατιών. Δηλαδή ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του νοσοκομείου χάνεται, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με Γάλλους συνδικαλιστές

Πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία του ΠΑΜΕ συνάντηση με αντιπροσωπεία δύο συνδικάτων σιδηροδρομικών της CGT (των πόλεων Versailles και Trappes). Οι Γάλλοι συνδικαλιστές, αφού ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ταξικού κινήματος της χώρας μας, προσκάλεσαν το ΠΑΜΕ να παραβρεθεί στο Παρίσι στις κινητοποιήσεις που θα οργανώσουν το Σεπτέμβρη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις των σιδηροδρόμων.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με δέλεαρ τις βάρβαρες περικοπές

Οι βάρβαρες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, αλλά και ο σφαγιασμός των αποδοχών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, παρουσιάστηκαν ως δέλεαρ στους μελλοντικούς επενδυτές στο χώρο της Υγείας από υπουργούς της συγκυβέρνησης στο συνέδριο των Financial Times, που οργάνωσαν χτες στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Απ' τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκύπτουν τα εξής:

  • Οι επιχορηγήσεις του Κράτους προς τα Νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,34 δισ. ευρώ το 2013, από 1,6 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 16% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ το 2015.
  • Το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,22 δισ. ευρώ το 2013, από 2,73 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένο κατά 19% την τελευταία τριετία. Προβλέπεται δε να διαμορφωθεί στα 2,16 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχασαν 570 εκ. ευρώ απ' τις αποδοχές του.
  • Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9 περίπου δισ. ευρώ το 2011. Το 2012 ήταν 2,85 δισ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9 δισ. ευρώ το 2015. Μετά το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη είχε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 17%, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν άγριες συμμετοχές.

Ολα αυτά γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος «η προσέλκυση επενδύσεων, η υλοποίηση βιώσιμων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -ΣΔΙΤ- και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Εμειναν χωρίς οξυγόνο διασωληνωμένοι ασθενείς!

Σε κίνδυνο η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και του τηλεφωνικού κέντρου, λόγω υποστελέχωσης

Χωρίς οξυγόνο έμεινε το νοσοκομείο Σάμου προχτές το απόγευμα με άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου, την Πέμπτη στις 3.30 μ.μ. διακόπηκε αιφνιδιαστικά η παροχή οξυγόνου στους διασωληνωμένους ασθενείς. Γιατροί και νοσηλευτές έτρεχαν πανικόβλητοι στους διαδρόμους, προκειμένου να χορηγήσουν χειροκίνητα οξυγόνο στους ασθενείς των ειδικών μονάδων. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη και το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να μεταφέρει ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία.

Οπως σημειώνει το Σωματείο: «Η Διοίκηση δεν είχε προμηθευτεί έγκαιρα οξυγόνο, με το επιχείρημα ότι η προμηθεύτρια εταιρεία που έχει το μονοπώλιο στη Νότια Ελλάδα, το υπερκοστολογεί, σε σχέση με τις τιμές που έχει θέσει το Παρατηρητήριο του υπουργείου Υγείας. Με λίγα λόγια, η Διοίκηση ως μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, που υποχρηματοδοτεί και εμπορευματοποιεί την Υγεία, συμπεριφέρθηκε ως επιχείρηση που διάλεξε ξεκάθαρα τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων».

Γιατροί του νοσοκομείου Σάμου έχουν ήδη προσφύγει στον Εισαγγελέα για το θέμα, ενώ οι ανάγκες για οξυγόνο «μπαλώθηκαν» με την αγορά 50 φιαλών άλλης εταιρείας για την επόμενη μέρα. Το απόγευμα της Παρασκευής κι αφού είχε γίνει σάλος πανελλαδικά με το θέμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «κινητοποίησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)» για να εξασφαλιστεί οξυγόνο στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό αποκαλύπτει μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο και η πρόσδεση των δημόσιων νοσοκομείων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τις ελλείψεις σε οξυγόνο και υγειονομικό υλικό και τους κινδύνους που προκύπτουν έχει επισημάνει κατά καιρούς το σωματείο, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν υπάρξει ένας κρατικός φορέας προμήθειας και παραγωγής υγειονομικού υλικού, οξυγόνου και φαρμάκων, τέτοια προβλήματα θα έχουμε. Μέχρι να καταργηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία - Φάρμακο θα πεθαίνουν ασθενείς που μπορούν να ζήσουν, θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Ψηφίζουν

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα διεξάγονται από σήμερα ως τις 9 Ιούνη στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στα γραφεία του συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) στις εξής μέρες και ώρες: 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ