ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Καταλύτης το παζάρι της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ

Η ΕΕ σημειώνει την αξία των «σχέσεων καλής γειτονίας» με την Τουρκία (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Μογκερίνι - Τσαβούσογλου)
Η ΕΕ σημειώνει την αξία των «σχέσεων καλής γειτονίας» με την Τουρκία (φωτ. από παλιότερη συνάντηση Μογκερίνι - Τσαβούσογλου)
Σε μια νέα εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό δίκτυο «Haber Turk» στις αρχές της βδομάδας, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ διαμήνυσε ξανά την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει σκληρά σε όλα τα «τραπέζια».

«Με κανένα τρόπο δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους). Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας μας. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη βάση θα ενταθούν οι προσπάθειες της Αγκυρας και στα Ελληνοτουρκικά: «Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν οι πλευρές, αλλά λέμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα». Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας», ταυτόχρονα όμως επισήμανε πως η Τουρκία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές ασκήσεις και τον εξοπλισμό της, ισχυριζόμενος βέβαια ότι «στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτικότητα και αποτελεσματικότητα του Πολεμικού Ναυτικού μας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη έγινε γνωστή και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έναρξη ενός ακόμα γύρου γεωτρήσεων στην περιοχή, ξανά στα ανοιχτά της Κύπρου, νότια της τουρκικής ακτογραμμής, με το γεωτρύπανο «Rowan Norway», για το χρονικό διάστημα 29 Μάη - 15 Ιούνη. Στο ίδιο πλαίσιο, στις αρχές Μάη εκδόθηκαν NAVTEX και για την εμφάνιση του γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι νέες αναφορές Τσαβούσογλου (με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών) σε «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, που μάλιστα «δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της».

Επιπλέον, στο ίδιο «κάδρο» πρέπει να αξιολογηθεί και η νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ, με την προσωπική επίβλεψη του Ακάρ και τις προσωπικές ευχές του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις γνωστές επισημάνσεις για την ετοιμότητα της Αγκυρας «να υπερασπιστεί τη σταθερότητα και την ασφάλειά της με όλους τους τρόπους».

Σε αντίθεση λοιπόν με τον εφησυχασμό που συνεχίζει να καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση, η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει τις προκλήσεις, στο πλαίσιο και της ευρύτερης όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών που φουντώνουν γύρω από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική κ.λπ.

Επικίνδυνος εφησυχασμός με τις πλάτες ΕΕ - ΗΠΑ

Το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο εφησυχασμός επιβεβαιώνουν με τη στάση τους και οι δυνάμεις τις οποίες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν ως δήθεν υποστηρικτές και εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας της Ελλάδας.

-- Τι κάνει η ΕΕ, την οποία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζουν επίμονα ως δήθεν «ανάχωμα» στην τουρκική επιθετικότητα; Στη νέα έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες τη χαρακτηρίζουν ξανά «στρατηγικό εταίρο» και επιβεβαιώνουν ότι οι υπαρκτές ευρωτουρκικές διαφωνίες και αντιθέσεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ένα σκληρό αλισβερίσι. Τονίζεται έτσι ότι θα ήταν «προς το συμφέρον όλων» να αντιστραφεί η τάση απομάκρυνσης της Τουρκίας από την ΕΕ αλλά και υπογραμμίζεται η σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και της αποφυγής εντάσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζεται ότι «θα έχει μεγάλη σημασία η συνεχής δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό αλλά και εκφράζεται ικανοποίηση που συνεχίστηκε «η επιχειρησιακή συνεργασία (σ.σ. της Τουρκίας) με την Ελλάδα για τη μετανάστευση».

-- Τι κάνουν οι ΗΠΑ του «διαβολικά καλού» Τραμπ; Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε η Τουρκία να παραμείνει στο πλευρό της Δύσης και του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον να μη διευκολύνει κι άλλο τα σχέδια της ανταγωνίστριας Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο φουντώνουν το αμερικανοτουρκικό παζάρι σε πολλά πεδία, όπως αυτό για τους όρους υλοποίησης (και τα ανταλλάγματα;) της αγοράς των ρωσικών «S-400» που η Αγκυρα «έχει κλείσει». Στις αρχές της βδομάδας ο Ακάρ, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η παράδοσή τους να αργήσει τελικά, σχολίασε «ας μη συζητάμε υποθέσεις» για την αντίδραση της Τουρκίας αν της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις. Σημειωτέον, ο ίδιος ο Ερντογάν επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση αμερικανοτουρκικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των «S-400», σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου των «G20», στην Ιαπωνία. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εγκαταστήσει τους «S-400» κοντά στα νότια, μεσογειακά της παράλια, στο πλαίσιο της ετοιμότητάς της να «αποκρούσει» - και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια που την «πιέζουν»...


ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση της έντασης με απειλές περιφερειακής κλιμάκωσης

Η διατήρηση της έντασης εξαιτίας των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώθηκε και στην έκτακτη Κοινή Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και την επακόλουθη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην ίδια πόλη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στη πρώτη σύνοδο ξεχώρισε η επιλογή των περισσότερων χωρών της περιοχής (πλην Ιράκ) να ευθυγραμμίσουν την πολιτική τους έναντι του ανταγωνιστικού Ιράν, υιοθετώντας ουσιαστικά την επικίνδυνη τακτική της «υπέρτατης πίεσης» από τη μεριά των ΗΠΑ. Και το Κατάρ (που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις του με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο από τον Ιούνη του 2017, μετά την απόφασή του να συνεργαστεί με το Ιράν για τη συνεκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου) συνυπέγραψε αυτές τις επιλογές. Ξεχωρίζει επίσης η επιλογή του Ιράκ να διαφοροποιηθεί και να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου, λόγω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το γειτονικό του Ιράν (ιδιαίτερα μετά την καταστροφική ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003!). Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως το Ιράκ δεν συνυπέγραψε, διαφωνώντας με την αναφορά των άλλων μελών του Αραβικού Συνδέσμου στη φράση πως «οποιαδήποτε συνεργασία με την Τεχεράνη θα πρέπει να γίνει στη βάση της μη ανάμειξης στις υποθέσεις άλλων χωρών». Κατάρ και Ιράκ έχουν προσφερθεί να παίξουν το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», αναφερόμενο στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και στο ξεχωριστό ανακοινωθέν του Ανώτατου Συμβουλίου των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, επισημαίνει την απόφαση των χωρών αυτών να υποστηρίξουν το «δικαίωμα» της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να «υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους» μετά τις επιθέσεις σε αγωγούς και τάνκερ το πρώτο 15ήμερο του Μάη. Αυτό αναδεικνύει αφενός το διακύβευμα για τους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων Ενέργειας, αφετέρου την πιθανότητα μίας πολλαπλώς επικίνδυνης σύγκρουσης στην περιοχή για «ξαναμοίρασμα» αγορών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως στο ανακοινωθέν των χωρών του GCC, δίνεται από την αρχή έμφαση όχι σε όσα κατηγορούν το Ιράν πως διέπραξε στην περιοχή, αλλά... στις επιθέσεις των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι της Υεμένης σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, μολονότι αυτές είναι απάντηση στην καταστροφική ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύει η τελευταία με τους συμμάχους της από τον Μάρτη του 2015!

Οι προτεραιότητες του Ριάντ και του Καΐρου

Απαρατήρητη δεν θα πρέπει επίσης να περάσει η τοποθέτηση του διοργανωτή των έκτακτων συνόδων στη Μέκκα, του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, κατά του Ιράν. Ο Σαλμάν επέκρινε το Ιράν, υιοθετώντας πλήρως το αμερικανικό «κατηγορητήριο» έναντι της Τεχεράνης, καθώς κατήγγειλε την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος ως «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα», καλώντας τους άλλους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν «την ιρανική κλιμάκωση μετά τις επιθέσεις σαμποτάζ σε δεξαμενόπλοια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία» και απηύθυνε «έκκληση» στη διεθνή κοινότητα να εξασφαλιστεί η «ασφαλής ναυσιπλοΐα».

Οι έκτακτες σύνοδοι στη Μέκκα αποκαλύπτουν επίσης τη διάθεση για «γεφύρωμα» των διαφορών μεταξύ των περισσότερων χωρών της περιοχής με το Κατάρ (που διαθέτει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον Περσικό!), προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο για το λεγόμενο «Αραβικό ΝΑΤΟ». Το σχέδιο αυτό, που χρησιμοποιεί ως βάση την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Αμυνας» του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, η οποία έχει μείνει ανενεργή μετά την επιδείνωση των σχέσεων με το Κατάρ, αναμένεται να αναθερμανθεί, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι να είναι από τους πρώτους που είδε τη διπλή σύνοδο στη Μέκκα ως «ευκαιρία» για την «ανανέωση συζήτησης για τη δημιουργία ενός κοινού Αραβικού Αμυντικού Μηχανισμού»...

Απειλές και κατηγορίες από Πομπέο και Μπόλτον

Παράλληλα με τις έκτακτες συνόδους στη Μέκκα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτους τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, συνέχισαν τις απειλές σε βάρος της Τεχεράνης. Ο Μπόλτον κατηγόρησε ξανά, χωρίς αποδείξεις, το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά κατά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στις 12 Μάη ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει «στοιχεία» στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, ο Πομπέο κατηγόρησε εκ νέου (και αυτός χωρίς αποδείξεις...) το Ιράν για «επιθετικές» ενέργειες στον Περσικό, υποστηρίζοντας πως δρα με απώτερο στόχο «να αυξηθεί η τιμή του αργού».

Οι απειλές των Μπόλτον και Πομπέο έρχονται να «ενισχύσουν» την έντονη στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Σε μία περιοχή γεμάτη αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τις τελευταίες βδομάδες το αεροπλανοφόρο «Α. Λίνκολν», συνοδευτικά αντιτορπιλικά, σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, ενισχύσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και μεταφορά νέων συστοιχιών πυραύλων «Patriot».


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ