ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Πιονγιάνγκ

Ενώ στις ΗΠΑ βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας

Από τη χτεσινή συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν - Σεργκέι Λαβρόφ
Από τη χτεσινή συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν - Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, αναδεικνύοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο αλληλεπιδρούν με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα κι είναι ενταγμένες στο πλαίσιο σφοδρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Εκτός από τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Ρι Γιονγκ Χο, ο Λαβρόφ συνάντησε και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος - σύμφωνα με το ITAR TASS - υποδεχόμενος θερμά τον Ρώσο υπουργό δήλωσε: «Η κατάσταση στη Χερσόνησο αλλάζει σύμφωνα με ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα των εθνών των δύο χωρών (σ.σ. Βόρειας και Νότιας Κορέας). Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Πούτιν αντιτίθεται σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ». Απευθυνόμενος στον Λαβρόφ πρόσθεσε: «Αντιτίθεστε σθεναρά και είμαστε πάντα έτοιμοι για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τη ρωσική πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ - σύμφωνα πάντα με το ITAR TASS - μετέφερε τους «ευγενέστερους χαιρετισμούς και τις ευχές» του Ρώσου Προέδρου για «κάθε επιτυχία στην υλοποίηση των προσπαθειών που άρχισαν στη Χερσόνησο». Ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε ότι «η Μόσχα εκτιμά πάρα πολύ τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ (σ.σ. τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη Απρίλη, σε μια - όπως είπαν πολλοί - "ιστορική συνάντηση" που εμφανίστηκε να ανοίγει το δρόμο ακόμα και για υπογραφή τελικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες) που εγκρίθηκε στην πρώτη Διακορεατική Σύνοδο και είναι έτοιμη να διευκολύνει την εφαρμογή της». Ακόμα, ο Λαβρόφ είπε ότι «ενδιαφερόμαστε να δούμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Χερσόνησο και σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι στις επαφές του συζητήθηκαν «λεπτομερώς η διεθνής κατάσταση» και κυρίως «τα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με τη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος για την ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε τη «δέσμευσή» της στην πιο στενή συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα στο όνομα της επίλυσης όλων των διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επαφές Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ, συναντήσεις έγιναν και στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας. Οπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου Βορειοκορεάτη αξιωματούχου στις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια. Ο Κιμ δείπνησε για μιάμιση ώρα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ενώ οι δυο τους αναμενόταν να έχουν σειρά συναντήσεων με σκοπό - σύμφωνα με την ίδια πηγή - να διερευνηθεί αν τελικά θα γίνει η Σύνοδος που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις στη Σιγκαπούρη αλλά και στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι «αν (τελικά) η συνάντηση γίνει, θα είμαστε έτοιμοι».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την Παλαιστίνη

Εβδομήντα χρόνια θυσιών δεν γονάτισαν τον Παλαιστινιακό λαό. Συνεχίζει να παλεύει για ενιαίο, ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Τις δεκάδες δολοφονίες Παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Γάζα» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων που επεκτείνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία του, ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Ερώτηση: "Γιατί σκοτώνετε Παλαιστίνιους;"

Απάντηση: "Μα γιατί δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στη φυλακή".

Οχι, δεν είναι παραλήρημα φανατικού Ισραηλινού εποίκου.

Είναι επίσημη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Πώς να αποκληθεί αυτό το κράτος που δολοφονεί;

Μόνο τον τελευταίο μήνα δολοφόνησε πάνω από 100, και μικρά παιδιά, τραυμάτισε πάνω από 10.000 άοπλους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ανακοίνωσε άλλους διακόσιους εποικισμούς.

Επεκτείνει το άθλιο τείχος και στη θάλασσα, μετατρέποντας τη Γάζα στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις, που συνεχίζουν να επεκτείνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρνούμενες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, καλώντας σε "αυτοσυγκράτηση" θύτες και θύματα εξισώνοντάς τους, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα και προβάλλοντας την προκλητική θέση περί "δυσανάλογης βίας", ουσιαστικά νομιμοποιούν την ισραηλινή βαρβαρότητα και την επικίνδυνη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Εβδομήντα χρόνια θυσιών δεν γονάτισαν τον Παλαιστινιακό λαό. Συνεχίζει να παλεύει για ενιαίο ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.

Και είναι σίγουρο: Ο Παλαιστινιακός λαός θα νικήσει».

Πρόταση για διεθνή προστασία στη Γάζα

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τις πληροφορίες για προσωρινή «εκεχειρία» ανάμεσα σε δυνάμεις της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και στον ισραηλινό στρατό με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς διαβούλευση πρόταση του Κουβέιτ για την παροχή «διεθνούς προστασίας του παλαιστινιακού λαού» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, η πρόταση προεξοφλείται ότι θα «σκοντάψει» στο βέτο των ΗΠΑ, που καλύπτουν με κάθε τρόπο τα εγκλήματα των κατοχικών αρχών, μετά και από τα νέα σχέδια για την κατασκευή επιπρόσθετων, παράνομων 2.000 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε την αποστολή δύο ομάδων έμπειρων στρατιωτικών χειρουργών σε χειρουργική μονάδα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, ώστε να βοηθηθεί η περίθαλψη χιλιάδων σοβαρά τραυματισμένων αμάχων. Υπολογίζεται ότι αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ στις 30 Μάρτη, οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 115 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους και παιδιά!) και τραυμάτισαν περισσότερους από 13.000 άλλους, χρησιμοποιώντας τις απαγορευμένες σφαίρες «dum-dum», που ανοίγουν σαν πεταλούδες στο εσωτερικό του σώματος προκαλώντας πολλαπλά τραύματα.

Μέσα σε όλα αυτά, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εξέδωσαν εντολή για επιβολή της παράνομης «διοικητικής κράτησης» (δηλαδή επ' αόριστον φυλάκιση χωρίς καν κατηγορίες ή δίκη) σε 29 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Επιπλέον, χτες, εκπρόσωποι Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από την επόμενη βδομάδα απεργία πείνας, εξαιτίας των άσχημων συνθηκών κράτησής τους στις ισραηλινές φυλακές.

ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα στα σύνορα με το Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αποχώρηση Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» από τη νότια Συρία, και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, επιδίωξε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη Μόσχα, κατά τη συνάντηση που είχε επί μιάμιση ώρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου. Επισήμως δεν έγινε άμεσα γνωστό το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ωστόσο, ισραηλινά ΜΜΕ και το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενα το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξαν πως ένοπλοι της «Χεζμπολάχ» και Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι «ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη νότια Συρία» και συγκεκριμένα από περιοχές των επαρχιών Νταράα και Κουνέιτρα, κοντά στα στρατηγικής σημασίας - και κατεχόμενα από το Ισραήλ - Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι πληροφορίες περί «προετοιμασίας αποχώρησης» «Χεζμπολάχ» και Ιρανών δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από άλλη πλευρά, εντούτοις είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ισραηλινού πρεσβευτή στη Μόσχα, Γκάρι Κόρεν, στο πρακτορείο ΤΑΣΣ. Ο Κόρεν εξέφρασε την «ικανοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης για τη ρωσική στάση σε σχέση με την ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία». Επιπλέον, από άλλες πηγές υποστηρίχθηκε πως αυτό το διάστημα καταστρώνονται σχέδια για την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στη νότια Συρία, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» και των Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων.

Συνέντευξη Ασαντ στο RT

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στη χώρα του ουδέποτε ήταν «εμφύλιος», τονίζοντας τις επεμβάσεις ξένων ιμπεριαλιστικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, που «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις». Υποστήριξε πως ο συριακός στρατός «έχει σχεδόν νικήσει» στον οκταετή πόλεμο και πως αυτό θα το είχε καταφέρει σε έναν χρόνο, αν οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και οι τζιχαντιστές δεν είχαν την πολυποίκιλη υποστήριξη ξένων δυνάμεων.

Σε άλλο σημείο, ο Σύρος Πρόεδρος προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ «με κάποιον τρόπο θα φύγουν από τη Συρία» και προανήγγειλε διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους που ελέγχουν βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ώστε να τεθούν αυτές υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Αν δεν επιτευχθεί αυτό μέσω διαπραγματεύσεων, «τότε θα ασκηθεί βία», είπε ο Ασαντ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πετρελαιοφόρα επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην οποία οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν στήσει «στρατιωτικές βάσεις», με τη συνεργασία Κούρδων τοπικών αξιωματούχων.

Επιπλέον, ο Ασαντ επισήμανε ότι στη Συρία «ΗΠΑ και Ρωσία έφτασαν πολύ κοντά σε μεταξύ τους συγκρούσεις», τονίζοντας ωστόσο πως αυτό αποτράπηκε «χάρη στη σοφία όχι της αμερικανικής ηγεσίας, αλλά της ρωσικής».

Νωρίτερα, την Τετάρτη, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε σχέση με τις «εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία» αλλά και τις διμερείς σχέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ