ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στο κέντρο του απεργιακού αγώνα

Για τρίτη μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία οι εργαζόμενοι, παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε «παράνομη» την κινητοποίησή τους

Ο πρόεδρος του σωματείου μιλάει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του Πειραιά την Τετάρτη
Ο πρόεδρος του σωματείου μιλάει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του Πειραιά την Τετάρτη
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), στο Ικόνιο, παρά την προσπάθεια της υπεργολαβικής εταιρείας (DROP), που έχει συστήσει η «Cosco», να επιτεθεί στο απεργιακό τους δικαίωμα, χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο από τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή, δεύτερη μέρα της απεργίας, που αποφασίστηκε μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια όπου προσέφυγε η εργοδοσία, με το αιτιολογικό ότι δεν αναγγέλθηκε ένα 24ωρο πριν, όπως προβλέπει ο νόμος! Παράνομη κρίθηκε και η απεργία που είχαν κηρύξει για χτες, Πέμπτη, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι στις άλλες προβλήτες του πρώην ΟΛΠ, ενάντια στην οποία προσέφυγε επίσης ο νέος εργοδότης.

Είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση των πολλών «δικλίδων» που παρέχει η νομοθεσία στην εργοδοσία να αποσπά δικαστικές αποφάσεις ενάντια στην απεργία, κουρελιάζοντας τις κάλπικες διακηρύξεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι διασφαλίζουν τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Αλλωστε, με αυτούς τους ίδιους νόμους, που ψήφισαν μέσα κι έξω από τα μνημόνια η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η εκμετάλλευση των εργαζομένων βαθαίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως και στις προβλήτες της «Cosco».

Πάνω στις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συναγωνίζεται τη ΝΔ σε δεσμεύσεις προς την εργοδοσία, πατάει και το σκεπτικό της υπεργολαβικής εταιρείας, όπως καταγράφεται στην προσφυγή της ενάντια στην απεργία, ότι αυτή έπρεπε να κριθεί παράνομη επειδή «αποδυναμώνει το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας»!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οτιδήποτε διαταράσσει το «επιχειρηματικό - επενδυτικό κλίμα», όπως συχνά - πυκνά εξαγγέλλει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον μια απεργιακή κινητοποίηση όπως αυτή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, σ' έναν νευραλγικό χώρο των Μεταφορών.

Οργανωτής το σωματείο

Με την απεργία τους, που ξεκίνησε με συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη της περασμένης Τετάρτης και συνεχίζεται χτες και σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ, μέτρα πρόληψης για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, να γίνουν πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Τη δύναμη που αντλούν από την αποφασιστικότητα και την ταξική τους ενότητα, από το γεγονός ότι αποφασίζουν οι ίδιοι, μαζικά και συλλογικά κάθε βήμα του αγώνα τους, με οργανωτή το σωματείο, ενισχύει η αλληλεγγύη που εκφράζουν με κάθε τρόπο όλες αυτές τις μέρες οι συνάδελφοί τους από άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς του Πειραιά και ευρύτερα.

Μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, το βράδυ της Τετάρτης
Μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, το βράδυ της Τετάρτης
Τα ταξικά σωματεία, δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά, μετέφεραν μέσα στο εμπορικό λιμάνι, μπροστά από την πύλη του ΣΕΜΠΟ, την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης, η οποία εξελίχθηκε σε διαρκή παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων στο χώρο.

Ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες της Ζώνης, εμποροϋπάλληλοι, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι του Πειραιά, που απήργησαν στις 30 Μάη και συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ. Η παρουσία και η αλληλεγγύη τους έχουν συμβάλει ουσιαστικά αυτές τις μέρες ώστε να αποκρουστούν προσπάθειες να συγκροτηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, να μπουν εργαζόμενοι για δουλειά με εκβιασμούς και απειλές που περισσεύουν από την πλευρά των εργολάβων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μια μέρα πριν από την πανεργατική απεργία της Τετάρτης και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους με Γενική Συνέλευση, η εργοδοσία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ανακόψει τις αγωνιστικές διαθέσεις. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, υποχρεώνοντας τους εργολάβους να κηρύξουν το μεσημέρι της Τετάρτης «λήξη της βάρδιας». Το ίδιο βράδυ, η Γενική τους Συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας και την Πέμπτη.

Δύναμη η αλληλεγγύη

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στο ΣΕΜΠΟ, Μάρκος Μπεκρής, αναφέρθηκε στις συνθήκες δουλειάς, που επιβεβαιώνουν ότι «δίκαιη ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει. Αναφέρθηκε στις ατομικές συμβάσεις με τις οποίες δουλεύουν πάνω από 1.200 εργαζόμενοι, στους χαμηλούς μισθούς, στην εκ περιτροπής εργασία, στα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, στα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Καλαμαράς, από το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος επισήμανε ότι με αυτήν τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι του ΣΕΜΠΟ και όλου του Πειραιά στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, που ως υπονομευτές των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων, όπως έκαναν στη διάρκεια της κρίσης, έτσι και τώρα επιδιώκουν «να μετατρέψουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου σε αιτήματα των εργαζομένων». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Αργότερα, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, ο οποίος, αφού ενημέρωσε για τον επιτόπιο έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, σημείωσε: «Αυτό που έγινε σήμερα, να νεκρώσει το λιμάνι, είναι κάτι που είχε να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελεί παρακαταθήκη αυτού του αγώνα (...) Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε λιμάνι ούτε εργοστάσιο. Το σύνθημα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς αφεντικά, είναι ο οδηγός μας».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, με μαζική Γενική Συνέλευση μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν με νέα 24ωρη απεργία με έναρξη στις 6 το πρωί της Πέμπτης, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου τους.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Μ. Μπεκρής, ήδη ο αγώνας τους καταγράφει το πρώτο θετικό βήμα, που είναι η αγωνιστική τους ενότητα και η μεγάλη αλληλεγγύη που προκάλεσε από τους άλλους κλάδους εργαζομένων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. «Το δεύτερο είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», πρόσθεσε. Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Ν. Ξουράφης, λέγοντας ότι το ΕΚΠ έχει ήδη αποφασίσει «όπως και αν χρειαστεί να στηρίξει και με δική του απόφαση την απεργία σας».

Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση

Χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση της αγωγής για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, οι προσπάθειες να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός επαναλήφθηκαν, αυτήν τη φορά από ...θαλάσσης, αφού η εργοδοσία «ναύλωσε» μικρό τουριστικό πλοίο (!) για να μεταφέρει έναν αριθμό εργαζομένων στις προβλήτες. Από το σωματείο έγινε άμεση παρέμβαση στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν αν επιτρέψουν να τεθεί σε κίνδυνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα για να «σπάσει» η απεργία.

Αργά το απόγευμα, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, σε νέα μαζική Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την απεργία τους και σήμερα.

Κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του ΣΕΜΠΟ εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους και οι εξής: Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου, Ιωαννίνων και Λέσβου. Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ). Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Οικοδόμων Αθήνας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας Ειδυλλίας, Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Οικοδόμων Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Ακόμη, στο ΠΑΜΕ είχαν φτάσει μέχρι χτες αργά μηνύματα αλληλεγγύης από τις παρακάτω οργανώσεις: Ευρωπαϊκό Γραφείο ΠΣΟ (EUROF WFTU), Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Μεταφορών της ΠΣΟ (TUI Transport WFTU), Ομοσπονδία Μεταφορών Nakliyat Is (Τουρκία), Συνδικαλιστική Οργάνωση CUT Γαλικίας (Ισπανία), Labor Today (ΗΠΑ) και Ομοσπονδία Τροφίμων ATUAS (Σερβία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ