ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» ΝΑΤΟικών βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την εμπλοκή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» πραγματοποίησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης

Από την άφιξη των ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη
Από την άφιξη των ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη
Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια ακόμα μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση. Πρόκειται για την άσκηση «Noble Jump», που θα πραγματοποιηθεί 6 - 14 του Ιούνη στη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή 4.000 στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία και την Ελλάδα να συμμετέχει ως «φιλοξενούν έθνος», διαθέτοντας εδάφη, στρατιωτικές υποδομές και τις Ενοπλες Δυνάμεις για τις φάσεις ανάπτυξης και αναδίπλωσης των ΝΑΤΟικών.

Προχτές, Τρίτη, Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία, φορείς της Αλεξανδρούπολης «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες και το βρετανικό πλοίο που κατέπλευσε στο λιμάνι της πόλης αποβιβάζοντας 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα με κατεύθυνση το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη».

Θυμίζουμε πως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τη Δευτέρα Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, να μη χρησιμοποιηθούν ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και σε άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Η παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Χτες βράδυ, παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την εμπλοκή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», αλλά και συνολικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης.

Στην παρέμβασή του σημείωσε:

«Την ώρα που η ΕΕ ενισχύει τη στρατιωτικοποίησή της και παίρνει μέτρα καταστολής στο όνομα της "ασφάλειας", οι επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προωθούν, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η μετατροπή της Ελλάδας σε "κόμβο" για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας. Η ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" αποτελεί προβάρισμα σχεδίων πολέμου σε μια περιοχή όπου κρίνονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο Ενέργειας και αγορών.

Η βάση της Σούδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει μεγάλες ευθύνες. Για λογαριασμό του κεφαλαίου και στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης εμπλέκει την Ελλάδα στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

"Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Καμιά διευκόλυνση - διέλευση ξένων στρατευμάτων. Καμία αλλαγή συνόρων. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Αμεση απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Ανοιχτή επιστολή φαντάρων από το Καστελόριζο

Με ανοιχτή επιστολή, στρατιώτες που υπηρετούν στο Καστελόριζο διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Η επιστολή έχει ως εξής:

«Εμείς, στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στο νοτιοανατολικότερο άκρο της χώρας, στο Καστελόριζο, εκφράζουμε την ανησυχία μας με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία. Στα πλαίσια της άσκησης παραχωρούνται εδάφη της πατρίδας μας για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και άλλων χωρών), αλλά και στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την άσκηση του ΝΑΤΟ. Αυτά στην πράξη σημαίνουν ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και της χώρας και εντάσσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών.

Μοναδική αποστολή των στρατιωτών που υπηρετούμε τη θητεία μας είναι η υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας. Το ΝΑΤΟ από την άλλη δεν αναγνωρίζει τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει πάει χέρι - χέρι με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Γι' αυτούς τους λόγους διαμαρτυρόμαστε για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" και απαιτούμε να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης»

Στις 12 Ιούνη, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ

Στις 10 Ιούνη 2017 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ), στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης.

Με αυτήν την ευκαιρία, η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση για τη σημασία και το ρόλο του Κέντρου στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ερευνητές που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιούνη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 9 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Το Σάββατο 10 Ιούνη

-- Στις 10 π.μ., θα συναντηθεί με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, και στις 11 π.μ. με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο δημαρχείο Καβάλας και στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Καβάλας.

-- Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ στο πάρκο Φαλήρου, όπου και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Κυριακή 11 Ιούνη

-- Στις 10 π.μ., θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες της Χωριστής Δράμας από τους Βούλγαρους φασίστες, το Σεπτέμβρη του 1941.

-- Στις 10.30 π.μ., θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, στη Χωριστή, και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Δράμας στη Χωριστή.

-- Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ