ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στις 19 Ιούνη διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, μιλάει για την πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

«Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων βρίσκονται "ξανά στο πόδι" σε όλη την Ελλάδα για να υπερασπιστούν τις συντάξεις και να διεκδικήσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής κάλυψης».

Μ' αυτήν την επισήμανση ξεκίνησε η συζήτηση με τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) - ΟΑΕΕ, για την πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την κινητοποίηση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΠΟΣ Δημοσίων Υπαλλήλων, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και οι Πανελλήνιες Ενώσεις ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και ΝΑΤ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τρίπτυχο, λέει ο Π. Τάτσης, της άμεσης επίθεσης είναι ήδη θεσμοθετημένο:

1. Από την 1/7/2014 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, που θα δίνονται όχι στη βάση των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος, αλλά με βάση τα χρήματα που θα συγκεντρώνει το ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων.

2. Από την 1/1/2015 εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, των 360 ευρώ και κάτω, εάν φυσικά το κράτος θα μπορεί να καλύπτει αυτό το ποσό.

3. Μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014 καταργούνται - χωρίς να αντικατασταθούν από ισοδύναμες εισφορές των εργοδοτών - πάνω από 100 κοινωνικοί πόροι, που θα προκαλέσουν αφαίμαξη 500 εκατ. ευρώ απ' τα επικουρικά ταμεία.

Ο Π. Τάτσης μιλά στον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
Ο Π. Τάτσης μιλά στον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
«Είμαστε υποψιασμένοι, λέει ο Π. Τάτσης, ότι μετά τις εκλογές θα παρθούν σκληρότερα μέτρα. Μάλιστα, τις υποψίες μας φρόντισαν να ενισχύσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την περασμένη Τετάρτη. "Η Ελλάδα ...μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη κι ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη" είπε ο Αντώνης Σαμαράς. "Να αναλάβετε τη δική σας εθνική ευθύνη, να ανταποκριθείτε στο προσκλητήριο που σας απευθύνουμε για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

-- «Και πού είναι το κακό στην ανάπτυξη;», θα αναρωτηθεί κάποιος...

-- Το πρωτεύον είναι προς όφελος ποιου γίνεται η ανάπτυξη. Εμείς, οι κτίστες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ακούσαμε μεγαλοστομίες για ευρωπαϊκούς παραδείσους. Ζήσαμε την ένταξη στην ΕΟΚ - αυτόν το «λάκκο των λεόντων» - και τώρα βιώνουμε τις αντιλαϊκές επιλογές που εφαρμόζονται και στη χώρα μας, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Θυμάμαι τους «κοινωνικούς διαλόγους» στη δεκαετία του 1990. Κυριαρχούσε η ιδέα της απαλλαγής απ' τα «βαρίδια» που επιβαρύνουν τα «κόστη της αγοράς» και εμποδίζουν τις «υγιείς επιχειρήσεις» και τον «ανταγωνισμό».

-- Και ποια ήταν τα «βαρίδια»;

-- Μισθοί, συντάξεις και αυτοαπασχολούμενοι. Μισθοί και συντάξεις κατακρεουργήθηκαν. Η μέση σύνταξη στον ΟΑΕΕ είναι 630 ευρώ. Μόνο απ' την κατάργηση των δώρων το 2012, οι 1,7 εκατ. συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν στο τέλος του 2014 9,2 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 1,04 δισ. ευρώ θα τα χάσουν οι 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, την τελευταία τετραετία μπήκαν λουκέτα σε 200.000 επιχειρήσεις, που συνετρίβησαν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, σε συνθήκες κρίσης. Πάνω από 370.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 700.000) έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, που σημαίνει ότι πολλές από αυτές που χρωστούν, έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Γι' αυτό ακούγεται πια στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ ότι οι εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου φτάνουν μόνο για συντάξεις 7,5 χρόνων - παραγνωρίζοντας τους άλλους φόρους των αυτοαπασχολούμενων.

-- Ποια είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ;

-- Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εργασίας το 2008, ο ΟΑΕΕ έπρεπε να είχε αποθεματικά 50,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Μάρτη 2014, ο ΟΑΕΕ έφτασε να χρωστά 758 εκατ. ευρώ προς τρίτους, τα οποία παρακρατάει, για να μπορεί να πληρώνει συντάξεις. Απ' αυτά, 200 εκατ. είναι στο ΙΚΑ και 126 εκατ. στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, που άρχισε να λειτουργεί απ' την 1/8/2011. Για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ο κοινωνικός τουρισμός των συνταξιούχων, παρότι έχουν συγκεντρωθεί 12,5 εκατ. ευρώ απ' τις κρατήσεις των συντάξεων απ' το 2010.

Ο ΟΑΕΕ υπονομεύτηκε - όπως έγινε συνολικά με την Κοινωνική Ασφάλιση - από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα αποθεματικά των Ταμείων έγιναν το λίπασμα της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στις δεκαετίες του 1990 και 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τελευταία το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων ήταν καθαρά «κλέψιμο» και λεηλάτησε τα Ταμεία.

Η αδυναμία καταβολής των εισφορών σε συνδυασμό με τη μειωμένη -τη μικρότερη μέσα στην πενταετία- κρατική επιχορήγηση δημιουργεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ οργανικό έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ για το 2014. Η κυβέρνηση μειώνει σταθερά τη χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες να αναδειχτούν σε κυρίαρχους παίχτες στο νέο σύστημα της Ασφάλισης, όπου ο ασφαλισμένος θα ξέρει πόσα θα πληρώνει, αλλά δεν θα ξέρει αν θα πάρει σύνταξη, ούτε και το ύψος της. Από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση στα 10,5 δισ. για φέτος και στα 9,7 δισ. το 2015 και το 2016.

-- Πώς προετοιμάζετε την πανελλαδική κινητοποίηση;

-- Καθημερινά, με πρωταγωνιστές τα σωματεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, γίνονται εξορμήσεις, επαφές και συσκέψεις με τους συνταξιούχους, σε όλη τη χώρα. Η μαζικοποίηση των σωματείων και η οργάνωση της συμμετοχής στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, θα αποτελέσουν το αντίβαρο στη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο - και μακριά από κάθε εφησυχασμό - μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, η οποία θα ικανοποιήσει και τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων.

Χάνουν συντάξεις και περίθαλψη

Με γοργούς ρυθμούς δημιουργείται μια κατηγορία ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που ενώ συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους, λόγω οφειλών προς το Ταμείο, χάνοντας ταυτόχρονα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων είναι σημαντικός, όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 69χρονου, σήμερα, πρώην ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί μετά από 35 χρόνια ασφάλισης, στις 12/12/2010. Με σύνταξη 1.650 ευρώ, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε εισπράξει πάνω από 60.000 ευρώ. Δεν εισέπραξε όμως ούτε ευρώ, γιατί χρωστούσε στον ΟΑΕΕ 27.433,85 ευρώ. Η δυνατότητα ρύθμισης προβλέπει ότι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ μπορούν να συμψηφίσουν ποσό μέχρι 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων) με το ποσό 30 συντάξεων κατωτέρων ορίων, αφού πρώτα καταβάλλουν το ποσό πέραν των 20.000 ευρώ.

Το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός διμήνου, αλλιώς ο δικαιούχος χάνει και τη σύνταξη. Για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να υποβάλει ξανά αίτηση και να πληρώσει εξ ολοκλήρου οφειλές και προσαυξήσεις μέχρι τη μέρα της κατάθεσης αίτησης. Η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται ένα μήνα μετά απ' την πληρωμή των συνολικών οφειλών, και με οριστική απώλεια των αναδρομικών.

Οσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους όρους της ρύθμισης οφειλών χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μένουν χωρίς φάρμακα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποκτήσουν βιβλιάριο απορίας απ' την Πρόνοια.

Στη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αυτοαπασχολούμενους, που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ επιμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με εγκύκλιο της περασμένης βδομάδας (27/5/2014). Ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της Ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης. Μετά, αν δεν ανταποκριθεί, μένει ξεκρέμαστος.

Το 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ

Στις 10 και 11 Ιούνη 2014, θα γίνει στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», το 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. «Φτάνουμε στο Συνέδριο με σχετική ανασύνταξη των δυνάμεων της Ομοσπονδίας», είπε ο Παντελής Τάτσης και συμπλήρωσε: «Το ίδιο το συνέδριο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση και τη διεκδικητική πορεία της Ομοσπονδίας». Σήμερα ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες και στα 75 σωματεία που έχει η ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Στις αρχαιρεσίες των 74 σωματείων, πήραν μέρος 10.282 συνταξιούχοι, έναντι 8.431, το 2011. Δηλαδή, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 22%. Απ' τις ίδιες αρχαιρεσίες, εκλέχτηκαν 238 αντιπρόσωποι, έναντι 185 (2011), παρουσιάζοντας αύξηση 28,6%. Μετά την ενοποίηση των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, η ΠΟΣ - ΤΕΒΕ και η ΠΟΣ - ΤΣΑ προχώρησαν στο 1ο ενωτικό συνέδριο (2008). Είχαν προηγηθεί τα συνέδρια των ξεχωριστών Ομοσπονδιών - 33 της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ και 87 της ΠΟΣ - ΤΣΑ.

Κείμενα: Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ