ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Οι αντιθέσεις στις λεπτομέρειες

δικαίωμα και βρόχος

Eurokinissi

δικαίωμα και βρόχος
Το χάσμα μεγαλώνει καθημερινά, αγγίζει ως και τις πιο λεπτές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Είναι το χάσμα ανάμεσα σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο κι αυτούς που τον κατέχουν έχοντας από κοντά κι εκείνους που για το συμφέρον των καπιταλιστών διαχειρίζονται από κρατικές θέσεις τις τύχες των ανθρώπων.

Παράδειγμα: Εύκολο είναι στη διοίκηση του ΙΚΑ να μιλάει για ενδεχόμενα λάθη στην καταβολή των συντάξεων. Τρομακτική, όμως, η επίπτωση στους ανθρώπους που ζουν οικογένειες με μια σύνταξη.

***

Παράδειγμα: Ολο και λιγότεροι μπορούν να ξεκουραστούν το καλοκαίρι. Αυτό δεν εμποδίζει τους καπιταλιστές του κλάδου να κερδίζουν περισσότερα. Ενα ακόμα από τα «παράδοξα» στον καιρό της κρίσης που όμως παύει να 'ναι παράδοξο όταν δεις τη σχέση: Ολο και πιο φτηνοί εργάτες, όλο και περισσότερος πλούτος στα χέρια των παράσιτων.

***

Οπως παράδοξο δεν είναι το γεγονός ότι οι μισθοί μειώνονται και οι τιμές στα προϊόντα παραμένουν ψηλά. Το κυνήγι του κέρδους που ρίχνει τους μισθούς είναι το ίδιο που κρατά και τις τιμές ψηλά.

***

Εξαρση φιλεργατικότητας εσχάτως στον αστικό Τύπο, στις ίδιες στήλες που καιρό τώρα κατακεραυνώνουν τους εργάτες. Ενας έγραψε χτες ότι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν μυαλά είναι οι επιχειρηματίες και όχι οι μισθωτοί. Δεν τον έπιασε ο πόνος για τους εργάτες. Λέει απλά στους καπιταλιστές ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση των κεφαλαίων καθώς τώρα πια έχουν έτσι κι αλλιώς τους εργάτες στο πιάτο.

***

Το «οικονομικό θαύμα» στη Γερμανία διδάσκει. Μισοί μισθοί, μισή ζωή, διπλάσια κέρδη.

***

Από παλιά είναι γνωστό, σε ορισμένες περιπτώσεις «βγάζει μάτι». Οπως στην περίπτωση των κτηνοτρόφων. Που αναγκάζονται να μη βοσκήσουν τα ζώα τους σε περιοχές που ήδη τα βόσκουν. Πρόσχημα η προστασία του περιβάλλοντος. Αιτία ο ανταγωνισμός μονοπωλίων που ελέγχουν όλη τη διατροφική αλυσίδα.

***

Το καπιταλιστικό κέρδος προβάλλει ως κατάρα και προσβάλλει κάθε πτυχή της ζωής. Η κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής είναι ανάγκη ταυτόσημη πλέον με την ίδια την υπεράσπιση της ζωής.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ για 831 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλαλούμ στο ΙΚΑ με τις πληρωμές συντάξεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κερδίζουν το στοίχημα οι μεγάλες τράπεζες

ΕΘΝΟΣ: Σύνταξη ανάσα για 200.000 επαγγελματίες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι 7 νάρκες στο Ε1

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δρόμος με πολλά αγκάθια η επιστροφή στις αγορές

ΤΑ ΝΕΑ: Τρικυμία σε ποτήρι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβερνητικός εμφύλιος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η ΑΥΓΗ: Εκθετος ο Σαμαράς για την ανοχή στον ρατσισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ομερτά για τα δάνεια των κομμάτων

Η ΕΛΛΑΔΑ: Τσιφτετέλια Ρεπούση με θεατή τον Κουβέλη

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Εκανε τον Κινέζο


ΧΑΣΜΑ

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ: «Το ΙΚΑ ανακάλυψε ότι του έλειπαν 21 με 22 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ. Το αποτέλεσμα ήταν να πληρώσει μέχρι εκεί που έφταναν τα λεφτά του και να γίνει το απόλυτο μπάχαλο, άλλοι πληρώθηκαν λιγότερα, άλλοι καθόλου και κάποιοι είδαν καινούργιες μειώσεις χωρίς να ανήκουν στους διπλοσυνταξιούχους» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ: «Η οικονομική κρίση πλήττει τις θερινές διακοπές των Ευρωπαίων σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν φέτος το καλοκαίρι (...) Η μεγαλύτερη πτώση αφορά τις χώρες του νότου που έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΨΑΞΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Παρά τη μεγάλη, πάνω από τις προβλέψεις του μνημονίου, μείωση μισθών και κόστους εργασίας, οι τιμές συνολικά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (...) Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των μισθωτών, αλλά η φοροδιαφυγή δεν έχει περιοριστεί (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: «Ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, χωρίς να περιμένει πολλά πολλά από το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να βρει νέους μετόχους, κυρίως από το εξωτερικό. Εύκολα λέγεται, πολύ δυσκολότερα γίνεται. Κάποιοι πρέπει να αλλάξουν μυαλά κι αυτοί δεν θα είναι οι μισθωτοί» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΙΣΗ ΖΩΗ: «Οτι η ανεργία του Μαΐου παρέμεινε στο 6,9% οφείλεται εν πολλοίς στην γκρίζα ζώνη των mini jobs όπου απασχολείται το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού κάπου 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόκειται για εποχικές δουλειές με καθεστώς μερικής απασχόλησης και μισθό έως 450 ευρώ (...) Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Το σύστημα αυτό βολεύει όλους τους εργοδότες, παγιδεύει όμως εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα εργασιακό καθεστώς χωρίς δικαιώματα και κυρίως χωρίς προοπτική επαγγελματικής και κοινωνικής εξέλιξης» (η αναφορά στη Γερμανία / στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΓΑΛΑ: «Πάνω από 27.000 κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν με "κουρέματα" στις επιδοτήσεις (...) Αιτία οι απεικονίσεις με ορθοφωτοχάρτες οι οποίες δείχνουν μέσω δορυφόρου τι είδους χωράφια είναι από κάτω (...) Υπάρχει περιοχή στα Γρεβενά που ενώ από τα δορυφορικά δεδομένα απορρίπτεται ως μη επιλέξιμη για βοσκοτόπι, η πραγματική εικόνα από κοντά είναι τελείως διαφορετική (...) Με το δύσκολο σενάριο είναι αντιμέτωποι κτηνοτρόφοι των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Εβρου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Λέσβου, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας κ.ά.» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κι όμως, έχει χρώμα

«Κατά τον μεγαλοξενοδόχο κ. Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, επίσημο "κοινωνικό εταίρο" της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, εμπνευστή της ανασφάλιστης κι απλήρωτης δουλειάς μέσα από δεκάδες "εκδόσεις" μαθητείας, οραματιστή της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα όπου θα κυριαρχούν τα εργασιακά γκέτο και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, "ο τουρισμός δεν έχει και δεν μπορεί να έχει πολιτικό χρώμα". Λες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και οι αιτίες που τα δημιουργούν ήρθαν από παρθενογένεση. Λες και ο αποκλεισμός από τις διακοπές και την αναψυχή εκατομμυρίων εργατικών οικογενειών είναι κακιά συγκυρία. Λες και η πολιτική που εφαρμόζει αυτός και οι όμοιοί του κεφαλαιοκράτες δεν νομοθετείται από τα κόμματά τους, κόμματα συγκεκριμένα, με στρατηγική να υπηρετούν τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών μας.

Οδυνηρή πραγματικότητα

(...) Και πολιτικό χρώμα έχει ο τουρισμός και συγκεκριμένη στόχευση: Να αποτελέσει όχημα να ξεφύγουν από την κρίση που το σάπιο τους σύστημα δημιούργησε, μέσα από την αύξηση της δικής μας εκμετάλλευσης, όπως εξάλλου έκαναν ακόμη κι όταν η δική τους ανάπτυξη έσπαγε όλα τα κοντέρ. Οσο και να αυξηθούν οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα (οι 17 εκατ. φέτος ή οι 24 εκατ. που περιμένουν το 2021), σε τίποτε δεν θα αλλάξει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις σκουπίδια. Οσο ο τουρισμός και οι διακοπές δεν θα αποτελούν δικαίωμα του λαού, όσο θα γίνονται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, δεν θα ικανοποιούνται ούτε οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ούτε η ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατικών οικογενειών.

Οραμά τους τα κάτεργα

(...) Το δήθεν ενδιαφέρον των νέων για εργασία στον τουρισμό, με την ανακοίνωση ότι ο ΣΕΤΕ δέχτηκε 52.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις - τζάμπα - δουλειάς στα εργασιακά κάτεργα, αποκαλύπτει το όραμά του για το παρόν και το μέλλον μας: Να γίνουμε όλοι φτηνό καύσιμο για την ατμομηχανή τους, τον τουρισμό των 11 δισ. ευρώ στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοξενοδόχων. Σε ένα έπεσε μέσα. Πάνω σε ένα καράβι είμαστε όλοι μαζί. Εργοδότες κι εργάτες. Μόνο που αυτοί κάνουν σε αυτό κρουαζιέρα, κι εμείς κωπηλατούμε μέχρι θανάτου» (από την απάντηση του Συνδικάτου Επισιτισμού στους μεγαλοξενοδόχους / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ