ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Περικοπές, υπονόμευση Ταμείων και ταλαιπωρία...

ΙΚΑ Καλλιθέας χτες. Με απορία η υπερήλικη κυρία κοιτάει το βιβλιάριο της σύνταξης που... όλο και μειώνεται
ΙΚΑ Καλλιθέας χτες. Με απορία η υπερήλικη κυρία κοιτάει το βιβλιάριο της σύνταξης που... όλο και μειώνεται
Το χτύπημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, οι περικοπές στις συντάξεις, η υπονόμευση της λειτουργίας των Ταμείων και ο οικονομικός στραγγαλισμός τους, μαζί με τη δραστική μείωση του προσωπικού τους, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στα όρια της εξαθλίωσης. Εξαθλίωση που συνοδεύεται και από απίστευτη ταλαιπωρία ηλικιωμένων και σε πολλές περιπτώσεις ανήμπορων ανθρώπων, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ, απόρροια της παραπάνω πολιτικής. Ετσι, ενώ ήδη έχουν διενεργηθεί από τα Ταμεία δύο και τρεις απογραφές, λόγω της κακής οργάνωσης, ακόμα και τώρα περίπου 90.000 συντάξεις δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Το υπουργείο Εργασίας, αλλά και η διοίκηση του ΙΚΑ, αντί έγκαιρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ξαναστέλνει τους συνταξιούχους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα νέα ταλαιπωρία, χάος στη λειτουργία του Οργανισμού και αφόρητη κατάσταση και για τους εργαζόμενους που εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Την απερίγραπτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει και η απόδοση του ΕΚΑΣ που γίνεται ταυτόχρονα με τη σύνταξη του Ιουνίου - και αυτό καθυστερημένα και όχι από την αρχή του χρόνου - και τις αλλαγές (αυξομειώσεις στις συντάξεις λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν) χωρίς από πριν ο κάθε δικαιούχους να ενημερώνεται έγκαιρα και υπεύθυνα από το Ταμείο. Πολλοί συνταξιούχοι παραπονιούνται για μειώσεις στις συντάξεις τους χωρίς να είναι σε θέση να καταλάβουν από πού προέρχονται. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι το κονδύλι που εκταμίευσε το ΙΚΑ, για την ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και ΕΚΑΣ δεν επαρκούσε και γι' αυτό επιβλήθηκαν αυθαίρετες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων. Ενδειξη και αυτή, ότι τα οικονομικά του Ταμείου κινούνται στο «κόκκινο» εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατακόρυφης αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας, που αγγίζει το 40%, αλλά και της μεγάλης μείωσης των μισθών όσων ακόμα εργαζόμενων δουλεύουν και ασφαλίζονται.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ καταγγέλλει «την πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την προχειρότητα, αποσπασματικότητα και ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίζονται τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, για ακόμη μία φορά, την ταλαιπωρία των συνταξιούχων». Ταυτόχρονα καλεί «τους συνδικαλιστές του ΙΚΑ, όλης της χώρας, σε συνεργασία με τους διευθυντές να είναι μπροστάρηδες στην εξυπηρέτηση των πολιτών... και να σηκώσουν στις πλάτες τους τη λειτουργία του ΙΚΑ και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Νέες απαλλαγές για τους εργοδότες

Μπροστά σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) αυτό που βρήκε να πει ήταν πως «η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αυτήν την κομβική περίοδο αποτελεί για την κυβέρνηση εθνική προτεραιότητα» και για να το επιβεβαιώσει ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2013 θα προβεί σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα, μετά το 1,1 πέρυσι με την απαλλαγή τους από τις εισφορές για την Εργατική Κατοικία και Εστία.

Μετά απ' όλα αυτά και τη σχεδιασμένη και διαχρονική υπονόμευση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν είναι περίεργο που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προεξοφλώντας την εξαθλίωση των συνταξιούχων και την εκμηδένιση των δημόσιων συντάξεων καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ασφαλιστούν (;) σε ιδιωτικές εταιρείες και Επαγγελματικά Ταμεία!

Συλλαλητήρια συνταξιούχων στις 6 Ιούνη
  • Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

- Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.

- Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.

- Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.

- Αποκατάσταση όσων χάσαμε.

- Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς προαπαιτούμενα.

- Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις κατοικιών.

Ούτε βήμα πίσω από τις παραπάνω διεκδικήσεις τους δεν κάνουν οι συνταξιούχοι που βγαίνουν ξανά στους δρόμους - μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 19 του Απρίλη - κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και απειλεί ευθέως την ίδια τους τη ζωή.

Ετσι, μαζικό αποφασιστικό παρών καλούνται να δώσουν οι συνταξιούχοι της Αττικής στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ, την Πέμπτη, 6 Ιούνη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, εξήγγειλε για τις 6 του Ιούνη και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), όπου και θα προβάλουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης.

Σε συγκέντρωση των συνταξιούχων, την Τρίτη, 4 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στον Οίκο του Ναύτη, καλεί η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ενώ απευθύνει κάλεσμα και για τη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη.

Τα οργανωτικά θέματα για την καλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων του Πειραιά στο συλλαλητήριο στις 6 Ιούνη θα συζητηθούν στη σύσκεψη που διοργανώνει η Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά στις 5 Ιούνη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης θα είναι και η συμβολή των συνταξιούχων στην παραπέρα οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των συντάξεων, της Υγείας, των Συλλογικών Συμβάσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναγερμός και δράση για συντάξεις και Ασφάλιση

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις συντάξεις και την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ που τις τελευταίες δύο μέρες στοιβάχτηκαν σε ουρές, αναζητώντας το δίκιο και τη σύνταξή τους, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για τις συντάξεις, καθώς και οι πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποίησε το Κόμμα μας με τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους σε αυτά και τις συνταξιουχικές ενώσεις, επιβεβαιώνουν το αίσθημα ανησυχίας για την κατάσταση των Ταμείων και για τη διασφάλιση των συντάξεων.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ομολογεί κυνικά πως οι συντάξεις που θα χορηγούν στο εξής τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, που θα υπολείπονται ακόμα και των "ορίων της φτώχειας". Προκαλούν όταν λένε πως ακόμα και οι πετσοκομμένες κύριες συντάξεις, που δίνονται σήμερα, αποτελούν "γενναιοδωρία" του κράτους. Πιέζουν και εκβιάζουν ώστε να στραφούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική ασφάλιση. Εχουν ως στόχο την απαλλαγή των μονοπωλίων και του κράτους από την όποια συμμετοχή είχαν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Θέλουν να παραδώσουν εξ ολοκλήρου την Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Συναγερμός και δράση τώρα για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ζήτημα της σύνταξης και της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και όλες τις ηλικίες. Το ΚΚΕ καλεί σε συμπόρευση για να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα στις συντάξεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική».

Συσκέψεις για την Ασφάλιση
  • Ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «Εξελίξεις στη Κοινωνική Ασφάλιση. Οργάνωση δράσης των ταξικών δυνάμεων», διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Σύσκεψη με θέμα «Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων», οργανώνει η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 4 Ιούνη και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Σολωμού 65, 6ος όροφος, Αθήνα.
Ακρωτηριασμένοι ναυτικοί στερούνται το επίδομα αναπηρίας

Μόνο στους ασφαλισμένους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και των δύο άνω ή κάτω άκρων τους χορηγεί επίδομα αναπηρίας ο Οίκος Ναύτου, με αποτέλεσμα οι ναυτικοί με ακρωτηριασμό ενός άκρου τους να εξαιρούνται από την προνοιακή αυτή παροχή. Την τροποποίηση της σχετικής διάταξης ζητά το ΚΚΕ, που κατέθεσε χτες Αναφορά της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΠΕΣ - ΝΑΤ σχετικά με το επίδομα αναπηρίας Ναυτικών από τον Οίκο Ναύτου, προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Το κείμενο της αναφοράς σημειώνει:

«Βάσει διάταξης του Προεδρικού Διατάγματος 8/2005 το επίδομα παρέχεται σε όσους "..πάσχουν από ακρωτηριασμό αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων" εξαιρώντας τους συνταξιούχους ναυτεργάτες που έχουν ακρωτηριασμό του ενός μόνο άκρου.

Η ΠΕΣ-ΝΑΤ θεωρώντας τη συγκεκριμένη διάταξη ανάλγητη και παρανοϊκή ζητά την άμεση τροποποίησή της και την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου με τους ομοιοπαθείς των άλλων ασφαλιστικών ταμείων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ