ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οπλο μας η ταξική αλληλεγγύη!

Απάντηση των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις προβοκατόρικες δηλώσεις Ανωμερίτη, που, για να καλύψει την κρατική τρομοκρατία, είπε πως οι απεργοί είχαν «κατσαβίδια και όπλα»!

Ο αρχιτέκτονας, αυτός, που για να καταθέσει τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του στους εφοπλιστές, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο, έστησε, για να δείξει την ...αξιοσύνη του, την πρωτοφανή σε αγριότητα και καθαρά φασιστικού τύπου, επίθεση, σε βάρος των απεργών ναυτεργατών και εργαζομένων! Αυτός, που έδωσε εντολή να κατέβουν οι ορδές βατραχανθρώπων και ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού - απεργοί είδαν και ΟΥΚάδες στο πλοίο «Κρήτη ΙΙ» - άριστα εξοπλισμένες, για να λιανίσει άμαχους εργάτες, που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, αντί να παραιτηθεί διαφυλάττοντας έστω το τελευταίο ίχνος από την αξιοπρέπειά του, έρχεται όχι μόνο να ζητήσει και τα ...ρέστα, αλλά, να δείξει και τις ικανότητές του στην προβοκάτσια, δείχνοντας, ταυτόχρονα, την ...ποιότητα αυτής της κυβέρνησης! Ο λόγος, όπως είναι προφανές, γίνεται για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος ξετσίπωτα τόλμησε προχτές να μιλήσει για «κατσαβίδια, όπλα και ρόπαλα», που λέει ότι ήταν «στο λιμενικό χώρο», με άλλα λόγια τα έφεραν οι απεργοί και με τα οποία τραυματίστηκαν λιμενικοί!

Οταν προχτές το βράδυ ζητήσαμε από το ΥΕΝ να πληροφορηθούμε πού στηρίζει ο υπουργός αυτές τις δηλώσεις του, η απάντηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του υπουργείου κ. Σκάλκου ήταν ...«αποστομωτική». «Εχουμε συγκεκριμένα στοιχεία», μας είπε. Ποια είναι αυτά; Κατά τον κ. Σκάλκο ...«είναι μια σακούλα με πέτρες», που βρίσκεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά! Οσο για τα ...«κατσαβίδια», μας είπε ότι το υποθέτουν διότι: «Τα τραύματα που φέρουν οι λιμενικοί, κατά τον ιατροδικαστή, έχουν προκληθεί από αιχμηρά αντικείμενα»! Ομως, εκεί που ...«τα έδωσε όλα» ήταν για τα «όπλα». Μας είπε ότι «όταν λέμε όπλα δεν τα εννοούμε με την έννοια της πυρίτιδας κλπ. Ο νόμος του 1993 - προφανώς, εννοούσε τον πρώτο τρομονόμο, αυτόν της ΝΔ - που ήρθε να δώσει την έννοια του όπλου, θεωρεί όπλα και τα ρόπαλα και τα αιχμηρά αντικείμενα».

«Γυρνούν την Ελλάδα στην εποχή αμέσως μετά τον Εμφύλιο, που, όταν η Ασφάλεια συνελάμβανε τους αγωνιστές, "ανακάλυπτε" και τις κατασκευασμένες από την ίδια "κρύπτες" με όπλα»! επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου - καταγγελία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και συνεχίζει: «Ως κοινός ψεύτης και προβοκάτορας, συμπεριφέρεται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ανωμερίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη βάρβαρη, αιματηρή, δολοφονική επίθεση, που με δική τους διαταγή πραγματοποίησαν οι ορδές των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού και άλλων σωμάτων ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες σακατεύοντας δεκάδες απεργούς, δε διστάζουν να κάνουν χονδροειδείς προβοκατόρικες δηλώσεις και να λένε ψέματα».

«Προσπαθούν - σημειώνεται - να κατασκευάσουν ενοχοποιητικά στοιχεία ενάντια στους απεργούς και ομιλούν για "κατσαβίδια, όπλα και ρόπαλα", που δήθεν έφεραν οι απεργοί και τραυμάτισαν δεκαπέντε λιμενικούς! Η προσπάθεια αυτή δείχνει την αντιδημοκρατική, αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης και ότι είναι αδίσταχτη και άκρως επικίνδυνη. Το αποτέλεσμα της δολοφονικής επίθεσης των ορδών του κατασταλτικού μηχανισμού ήταν να σταλούν στα νοσοκομεία 47 συνάδελφοί μας με σπασμένα κεφάλια, πόδια, πλευρά, χέρια, με κακοποιημένα κορμιά και δεκάδες άλλους τραυματίες, που αρνήθηκαν να πάνε στο νοσοκομείο, θεωρώντας ότι τα τραύματά τους δεν είναι πολύ σοβαρά».

Ομως, είναι αλήθεια ότι οι απεργοί και όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο λιμάνι είχαν ένα όπλο και αυτό ήταν πολύ ισχυρό: «Το όπλο που είχαμε - υπογραμμίζουν τα δύο αγωνιστικά σωματεία - ήταν η πίστη μας στο δίκιο του αγώνα μας και η ταξική αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε στον αγώνα των ναυτεργατών από εργάτες άλλων κλάδων, αλλά και από τα παιδιά μας και είμαστε περήφανοι γι' αυτά»! Τα δύο σωματεία καλούν «όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον ελληνικό λαό να καταδικάσει αυτήν τη βάρβαρη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλους αυτούς που κάνουν την "πάπια" και παριστάνουν τους "ουδέτερους", στηρίζοντας την ίδια πολιτική. Η κλιμάκωση των αγώνων μας θα είναι η απάντηση».

ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Το ξύλο στους ναυτεργάτες θα γυρίσει στα κεφάλια σας!
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση κατήγγειλε το ματοκύλισμα της απεργίας των ναυτεργατών
  • Προκλητικός ο Γ. Φλωρίδης έκανε λόγο για «εκτροπή από τη νομιμότητα» και υπεράσπιση του «δικαιώματος στην εργασία»

«Το ξύλο που έφαγαν οι ναυτεργάτες θα γυρίσει μπούμερανγκ στα κεφάλια σας» τόνισε χθες στη Βουλή ο Σ. Στριφτάρης καταγγέλλοντας το ματοκύλισμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών. Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή για το συνταξιοδοτικό των ναυτικών και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης που απάντησε εμφανίστηκε ξεκάθαρα ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ως «εκτροπή από τη νομιμότητα»! Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη επίθεση του λιμενικού κατά των απεργών επιστράτευσε την καραμέλα κυβερνώντων και εργοδοτών για το «δικαίωμα στην εργασία», όπως ονομάζουν την απεργοσπασία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αφαίμαξη που γίνεται στο ΝΑΤ τονίζοντας ότι οι ναυτικοί θα βγαίνουν συνέχεια στο δρόμο «εκτός και εάν η κυβέρνηση θέλει να τους "πείσει" με άλλον τρόπο, όπως προσπάθησε και προχθές με τη φασιστικής έμπνευσης και εκτέλεσης επιχείρηση ενάντια στο ναυτεργατικό κίνημα, με τις ειδικές δυνάμεις.

Ο Σ. Στριφτάρης στηλίτευσε τη συμπεριφορά του υπουργού Ναυτιλίας και τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει δοκιμή να αφαιρέσει δικαιώματα από τους ναυτεργάτες και τους χτυπάει με τα «κτήνη» της σαν να χτυπάει φίδια. Αυτή η τακτική της κυβέρνησης δε θα περάσει. Και το ότι θα συμπαραταχτεί ολόκληρη η εργατική τάξη, πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση και να μην λέει ο υπουργός ότι είχαν μαχαίρια, κατσαβίδια και όπλα, άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά με τους ναυτεργάτες. Αν θέλετε να αποκόψετε τη ναυτεργατική οικογένεια από την υπόλοιπη εργατική τάξη δε θα το πετύχετε και να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι το ξύλο που έφαγαν οι ναυτεργάτες θα γυρίσει μπούμερανγκ στα κεφάλαια σας».

Στο παραλήρημά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης ισχυρίστηκε ότι «είναι προσβολή στους δημοκρατικούς αγώνες αυτού του λαού να πραγματοποιούνται τέτοια επεισόδια σαν αυτά που παρατηρήσαμε προχθές γιατί κάποιοι δεν αναγνωρίζουν στους άλλους το δικαίωμα να εργαστούν». Διαστρέφοντας πλήρως την ιστορική πραγματικότητα είπε ότι οι αγώνες στο παρελθόν έγιναν για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην απεργοσπασία το οποίο ονόμασε «δικαίωμα στην εργασία».

Δε σταμάτησε όμως εκεί αλλά συνέχισε κάνοντας λόγο για «εκτροπή από τη νομιμότητα», «πράξεις και βιαιότητες» όχι βέβαια των βάρβαρων μηχανισμών καταστολής αλλά των διαδηλωτών «που στο όνομα της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων απέτρεψαν ανθρώπους να δουλέψουν ειρηνικά και να βγάλουν το μεροκάματό τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα στον «Φλας»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας 9.60» θα δώσει σήμερα Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνέντευξη θα δοθεί στον δημοσιογράφο Δ. Τσιόδρα και θα μεταδοθεί 11 με 12 το πρωί.

Τσάμπα μάγκες*

«Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με τους τσάμπα μάγκες του κράτους να λιανίζουν τους απεργούς του λιμανιού. Σαν να βλέπω μπροστά μου τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ να ηδονίζεται γρονθοκοπώντας πεντάχρονο Αλβανάκι της μιας χαψιάς. Θυμήθηκα τις καουμπόικες ταινίες των μαθητικών μας χρόνων. Αν σου κοτάει, σερίφη, έλα έξω να αναμετρηθούμε με τα εξάσφαιρα σαν άντρες. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον σερίφη και στον Αντρα; Ο σερίφης φοράει παντελόνια, ο Αντρας φοράει... balls. Πράγμα που σημαίνει: Αν σου βαστάει, Ανωμερίτη, στείλε τα ρόπαλα στους εφοπλιστές. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του. Με το που θα το σκεφτεί θα βρεθεί στο Πολύκαστρο να φυλάει τανκς 2 - 4 το χάραμα. Αυτό είναι το κράτος ισότητας. Αφαντο στις πλημμύρες, στο μποτιλιάρισμα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις ληστείες. Αλλά με την πρώτη διαδήλωση εκατό σχολιαρόπαιδων, κάνει τη Σταδίου Παλαιστίνη. Ξέρετε γιατί; Επειδή ο κίνδυνος, ο αληθινός, ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι το θέατρο με τη ΝΔ. Είσαι... εσύ!»

*Του Δημήτρη ΔΑΝΙΚΑ στα χτεσινά «Νέα»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ