ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν

Κατέθεσε σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή

Μια σειρά από Ερωτήσεις στη Βουλή, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση όσων θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις εκλογές, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα Μέσα

Η πρώτη αφορά τη «δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών για τη συμμετοχή τους στις εκλογές». Οπως σημειώνεται, «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χιλιάδες εργαζόμενοι χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Τα έξοδα μετακίνησης των εκλογέων, πολλές φορές ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια να βρουν φτηνό τρόπο μεταφοράς. Τα ακριβά εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, όπως των πλοίων, λεωφορείων, τρένων, αποτελούν σοβαρό εμπόδιο και στην ουσία περιορίζουν απαράδεκτα την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που εξασφαλίζεται έκπτωση στα εισιτήρια για τη μετακίνηση των εκλογέων, το υπόλοιπο της δαπάνης πρέπει να το αναλαμβάνει το κράτος και όχι να πληρώνουν οι πολίτες για να ασκούν το δικαίωμά τους.

Την ίδια ώρα, όπως με τραγικό τρόπο αναδείχθηκε με το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και τις δεκάδες καταγγελίες των εργαζομένων γενικά στα μέσα μεταφοράς, η μετακίνηση του λαού, με ευθύνη των εταιρειών και του κράτους, πραγματοποιείται συχνά χωρίς τα απαραίτητα και σύγχρονα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί να πάρει η κυβέρνηση μέτρα «για τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και με όλα τα μέσα (πλοία, λεωφορεία, τρένα), τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.

Για τους στρατιωτικούς

Με τη δεύτερη Ερώτηση το ΚΚΕ ζητάει ειδικά μέτρα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των στρατευμένων, των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Οπως αναφέρεται, «οι στρατευμένοι καθώς και το μόνιμο προσωπικό που υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μετακινούνται από τις μονάδες τους.

Μπροστά στις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των στρατιωτών, των μόνιμων στελεχών και των οικογενειών τους, για να μπορέσουν ανεμπόδιστα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών, των μόνιμων στελεχών και των οικογενειών τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και με όλα τα μέσα (πλοία, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα).
  • Για να εξασφαλιστεί για όλους τους παραπάνω η δωρεάν, ελεύθερη διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.
Δωρεάν διέλευση από τα διόδια

Μια ακόμα Ερώτηση αφορά το αίτημα για «δωρεάν - ελεύθερα διόδια για τη μετακίνηση όλων των πολιτών, από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές».

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, χιλιάδες εργαζόμενοι χρειάζεται να μετακινηθούν και με ίδια μέσα από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Τα έξοδα μετακίνησης των εκλογέων, πολλές φορές ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, εξαιτίας και των υπέρογκων διοδίων σε όλη τη χώρα. Αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, στην ουσία περιορίζεται απαράδεκτα η άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού», αναφέρει η Ερώτηση.

Για την ψήφο των ετεροδημοτών

Οσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2023, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (και όχι στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι), ΕΦΟΣΟΝ στον τόπο όπου διαμένουν διαμορφωθεί ειδικό εκλογικό τμήμα, δηλαδή συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Οσοι δεν πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία, το πιο πιθανό είναι να μην προλάβουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές του Μάη.

Μπορεί όμως να καταφέρουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Για παράδειγμα, εάν οι δεύτερες εκλογές πραγματοποιηθούν τον Ιούλη, μπορεί να γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης του 2023, δηλαδή με τις αλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 30 Απρίλη.

Επομένως, κάνοντας αίτηση και ολοκληρώνοντας την εγγραφή τους μέχρι τις 30 Απρίλη, οι εκλογείς μπορεί να καταφέρουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, όχι στις πρώτες εκλογές του Μάη, αλλά στις δεύτερες εκλογές, τον Ιούλη.

Τα ίδια ισχύουν και για όσους θέλουν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ

Οι σχετικές αιτήσεις γίνονται:

  • Είτε ηλεκτρονικά στη σελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/ με κωδικούς taxis.
  • Είτε στους δήμους όπου διαμένουν, όπως και σε ΚΕΠ οποιουδήποτε δήμου.

Οσοι έχουν ήδη γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς, ψηφίζουν πάλι ως ετεροδημότες, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο διαμονής τους.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά ΠΡΙΝ από τις εκλογές πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.
Πατριδογνωμόνιο
Ημέρα του Τρελού

Πρωταπριλιά σήμερα, και ψάχνω να βρω ένα ψέμα να πω και δεν βρίσκω. Γιατί το «έθιμο», που δεν με νοιάζει ούτε πώς ούτε πότε ξεκίνησε, δεν στηρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στις πλάκες της παρέας και στα παιδικά καμώματα, αλλά στη βιομηχανοποιημένη παραγωγή «ειδήσεων», που υποκρύπτουν δημοσιογραφικό αυτοσαρκασμό. Ούτε και τέτοιο ψέμα μπορώ να βρω. Γιατί το πραγματικό βιωματικό παγκόσμιο και ντόπιο γίγνεσθαι για μια ακόμα φορά ξεπερνάει και τη φαντασία, και στη σκοτεινή και στη φωτεινή του πλευρά. Και η δύναμη της εικόνας παραμένει τόσο απίστευτη που την κάνει πιστευτή. Ηρθε καπάκι και η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη, κι όλα μοιάζουν με πρωταπριλιάτικο αστείο, επικίνδυνο και ανθυγιεινό και χωρίς ένσημα αιωνιότητας.

Φέρνω το πιο πρόσφατο παράδειγμα εις επίρρωσιν του ανωτέρου ισχυρισμού μου, που θα έλεγαν και σύγχρονοι Σουρήδες αν υπήρχαν. Είδα τον Πάπα με λευκή καπιτονέ μπουφανιά και τον σταυρό να κρέμεται έξω απ' το φερμουάρ. Εμοιαζε με κληρικό ράπερ, που σου γεννούσε την περιέργεια τι στον κόρακα θα τραγουδήσει - ψάλλει και σε ποια γλώσσα, έτσι και σκύψει σε μικρόφωνο στη συναυλία την κυριακάτικη, του πιο γνωστού παπαδίστικου ραπ χώρου στον κόσμο, που είναι το Βατικανό. Το ...προπρωταπριλιάτικο οπτικό ειδησάριο, με τόσες λεζάντες όσοι και οι παραλήπτες της εικόνας, γρήγορα απομυθοποιήθηκε ως προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης. Κι όμως σήμερα, που κατά τους Αγγλοσάξονες είναι και η Ημέρα του Τρελού (Fool's Day), αυτό το πιθανοφανές της ΤΝ εμπεριέχει μια τρελή αλήθεια. Καθόλου πρωταπριλιάτικη. Η εικόνα άρεσε. Και εδώ θέλω την εκτός ημερομηνίας προσοχή σας. Αρεσε γενικώς. Δεν ξεσηκώθηκαν οι φανατικοί καθολικοί. Δεν θεωρήθηκε η εικόνα προσβλητική, σαν τους Σατανικούς Στίχους του Ρουσντί, ή το σκίτσο του Μωάμεθ στο Σαρλί Εμπντό, που κατέληξε σε αιματοχυσία. Και κατά τη γνώμη μου λειτούργησε ως καλύτερη επικοινωνιακή δημοσκόπηση για το τι χρειάζεται ένας Ποντίφικας για ν' αντέξει και να διατηρήσει την εξουσία του επί ...αμαρτωλών τε και μη ψυχών σε Ανατολή και Δύση. Κι άμα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί σε νεκρό χρόνο με ελάχιστο κόπο να εξασφαλίζει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε ποιος θα 'ναι σίγουρος ότι δεν ζει ως πρωταπριλιάτικη εκδοχή. Ψυχή τε και σώματι.

Υστερα είναι και το άλλο, το πραγματικό, μέρα που είναι σήμερα, το αντιμετωπιζόμενο και ως προστατευτικό του περιβάλλοντος επίτευγμα, του γιγάντιου κεφτέ από κρέας μαμούθ, που κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε πάλι ως δημοσκοπικός λαγός της εφαρμογής, για την ώρα εξωφρενικής, των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Ο στόχος είναι προφανέστατα η παραγωγή τεχνητού κρέατος, που θ' αλλάξει τη γεωπολιτική αγροτοκτηνοτροφική κατοχή, διανομή και αξία της καλλιεργήσιμης γης. Η εξοικείωση έχει εξασφαλιστεί με το θέαμα. Πριν φτάσουμε στο Τζουράσικ Παρκ στο πιάτο μας, έχει «βρέξει κεφτέδες» στην ομώνυμη παιδική ταινία, επί μακρόν. Τα παιδιά ξέρουν καλά όχι το πιάτο αλλά και τον Ρατατούιγ. Ηδη όμως έχουμε και τις πρώτες διαδηλώσεις- επεισόδια εναντίον εργαστηρίων και βιοτεχνιών που παράγουν τεχνητό κρέας. Επίκειται και νομοθέτηση κι άλλα πολιτικά σπουδαιοφανή περί την τροφική αλυσίδα, την ίδια ώρα που οι ουκρανικοί σιτοβολώνες εμφανίζονται έτοιμοι να υποδεχτούν βομβίδια εμπλουτισμένου ουρανίου, όπως η Αδριατική και ο υδροφόρος βαλκανικός ορίζοντας πριν από δυόμισι δεκαετίες, επί διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Με τούτα και με κείνα, διαλανθάνει και η τεχνητή πολιτική νοημοσύνη, που θέλει τα θύματα των εγκλημάτων, όπως αυτό στα Τέμπη, να μετατρέπονται σε «θυσιασμένους ήρωες» προσήλυτων του καπιταλισμού και χωρίς να ανοίγει μύτη. 'Η ακόμα χειρότερα στα Σόδομα και Γόμορρα της επικοινωνιακής διαστροφής να θεωρείται εκστασιακός προοδευτισμός η ορκωμοσία Πακιστανού ως πρωθυπουργού στη Σκοτία. Εκεί η πραγματικότητα της εικόνας ανατίναξε την Πρωταπριλιά, αφού ο Χαϊλάντερ ντύθηκε για την περίσταση με την επίσημη στολή του Πακιστανού ηγέτη γαμπρού.

Οχι. Το κεφάλαιο δεν πουλάει τρέλα, χάριν εντυπώσεων, αστεϊσμού και παιδιάς. Επενδύει στη χειραγώγηση των μαζών, αναπτύσσοντας ταχύτατα τον απόλυτο έλεγχο της εικόνας της πραγματικότητας και της αναπαραγωγής της κυριαρχίας επί της διαστροφής της. Υπερφωτίζει την «καινοτομία», το εξωφρενικό, το κοινωνικά αποδεκτό, το πάλαι ποτέ εξωτικό που στις μέρες μας είναι κατοχυρωμένα πρωτότυπο. Μειώνει έτσι την κριτική ικανότητα διαχωρισμού του καλού με το κακό, και την αντικαθιστά με το αρεστό ως πλειοψηφία και το δυσάρεστο ως μειοψηφία, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Για να έχει απόλυτη εξουσία και έλεγχο των δράσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, ώστε να εξουδετερώνει τις αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας. Ετσι η Πρωταπριλιά πουλιέται ως μία μέρα για ...τρελούς, και τ' αφεντικά κρατάνε τις άλλες 364 για να κυνηγάνε τα τρελά τους κέρδη και να φαίνεται και φυσικό, και πιθανό, και αληθές.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ