ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου την Κυριακή 2/4

Αυτήν την Κυριακή 2 Απρίλη πραγματοποιούνται σε όλους τους νομούς της χώρας οι εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ).

Η «Πανεπιστημονική» με τη διακήρυξή της, απευθυνόμενη στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους πολιτικούς μηχανικούς, τονίζει ότι «είναι ώρα ευθύνης και μάχης, ώρα να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που κλέβει το εισόδημά μας και τον χρόνο μας, ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας και δολοφονεί τη ζωή μας για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων!».

Τους καλεί να ψηφίσουν μαζικά για να αλλάξει πορεία ο Σύλλογος, αναφέροντας ότι «η διοίκηση του ΣΠΜΕ στηρίζει την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και είναι ώρα αλλαγής συσχετισμού, ώρα να πάμε αλλιώς...».

Επισημαίνει ακόμα ότι «οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της "Πανεπιστημονικής" βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή της αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική. Εδωσαν και δίνουν αταλάντευτα, μέσα και έξω από τον ΣΠΜΕ, τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλό μας, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ. Πρωταγωνίστησαν στην πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, στον νόμο Χατζηδάκη και στον απεργοκτόνο νόμο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιασφαλιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος, ενάντια σε απολύσεις συναδέλφων, στην απλήρωτη εργασία και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εκλογές είναι μια σημαντική μάχη στην οποία οι εργαζόμενες/οι πολιτικοί μηχανικοί καλούμαστε να πάρουμε θέση, μια ακόμα ευκαιρία να σημειωθούν ουσιαστικά βήματα στην αναγκαία αλλαγή συσχετισμών σε κάθε συνδικαλιστικό - συλλογικό φορέα».

Στον Σύλλογο ψηφίζουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του πολιτικοί μηχανικοί, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.

Στην Αττική οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα). Εκλογικά τμήματα προβλέπεται να ανοίξουν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών και σε κάποιες επιπλέον πόλεις στα νησιά (για τον τελικό κατάλογο των εκλογικών τμημάτων και τις διευθύνσεις τους θα υπάρξει ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες ψηφοφορίας και τις διευθύνσεις των εκλογικών τμημάτων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της «Πανεπιστημονικής» (www.dpk.tee.gr).

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΔΥΚ
Αντιδράσεις για την κατάπτυστη δήλωση μεταφοράς με C-130

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, συνεχιζόταν μέχρι και την Τετάρτη 29/3 να μοιράζεται σε φαντάρους που επρόκειτο να ταξιδέψουν με C-130 το απαράδεκτο κείμενο που ζητά δήλωση ότι δεν θα έχουν καμιά απαίτηση σε περίπτωση ατυχήματος!

Μετά τις διαμαρτυρίες πολλών στρατευμένων, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν το απαράδεκτο κείμενο - δήλωση, η διοίκηση του στρατοπέδου αναγκάστηκε να το αποσύρει. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όμως, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την κατακραυγή τόσο μέσα στα στρατόπεδα, όσο και έξω - σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ - συνεχίζει να μοιράζει τις ίδιες δηλώσεις για τις μετακινήσεις!

Υπενθυμίζουμε ότι το κατάπτυστο κείμενο αναφέρει ότι «με την παρούσα δηλώνω υπεύθυνα ότι παραιτούμαι από κάθε δικαίωμα ή αξίωσή μου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου ή των εκπροσώπων του ή των αρμόδιων οργάνων της Πολεμικής Αεροπορίας, για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα που θα συμβεί κατά τις μετακινήσεις μου με Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίες μνημονεύονται στην παρούσα αίτησή μου», όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 22/3/2023.

«Νέοι στρατευμένοι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά!»

Με το σύνθημα αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται με 4σέλιδη ανακοίνωσή του στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, μπροστά στη μάχη των εκλογών της 21ης Μάη, η οποία διακινήθηκε μαζικά στις εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, το πρωί της Παρασκευής 31/3, μέρα ορκωμοσίας των στρατευμένων, στα στρατόπεδα «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα Ιωαννίνων, στο ΚΕΤΘ Αυλώνα, στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στα Γρεβενά.

Από την Ρωσίδα πράκτορα στους Ιρανούς τρομοκράτες... Τι έπεται;

«Η πραγματικότητα αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως είμαστε "εκτός" από τέτοιες επιθέσεις (...) Η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή στα καυτά μέτωπα (...) Η πραγματικότητα αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να πει ότι ξεμπέρδεψε με φαινόμενα τέτοιας τρομοκρατίας».

Τα παραπάνω ακούγονταν την Τετάρτη σε εκπομπή με καλεσμένη την Ντόρα Μπακογιάννη, με την ίδια να σχολιάζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση, σε συνεργασία με τη Μοσάντ, φερόμενου «δικτύου τρομοκρατών» που δρούσε στην Ελλάδα, το οποίο σχεδίαζε το «χτύπημα» σε εβραϊκό εστιατόριο στην Αθήνα. Ανάλογες αναλύσεις είδαμε και στα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στα «Νέα» ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που όμοιό του είχε 35 χρόνια να δει η ΕΛ.ΑΣ. για τη χώρα μας, αν και κατά καιρούς πέρναγαν από ελληνικό έδαφος «τζιχαντιστές» που εμπλέκονταν με τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η Ελλάδα δεν επιλεγόταν ως στόχος. Στο εύλογο λοιπόν ερώτημα «τι άλλαξε;», η εφημερίδα δείχνει «τη στάση της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις προβληματικές πλέον σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και τον δεδομένο αντιδυτικό άξονα συνεργασίας Ρωσίας και Ιράν»!

Από πολλά ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι το δίκτυο αυτό σχετίζεται με την επονομαζόμενη «Δύναμη Quds», που αποτελεί υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ιρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, οι (από την ΕΥΠ πάλι) αποκαλύψεις για τη δράση Ρωσίδας πράκτορα, στο πλαίσιο επίσης ενός δικτύου Ρώσων πρακτόρων με διεθνή διάσταση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα, και ενισχύονται ακόμα περισσότερο από «κενά», βιασύνες, διαρροές και αντιφάσεις που έχουν όλες αυτές οι ιστορίες.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις εξελίξεις αυτές στην προσπάθειά της να τις εντάξει προεκλογικά στο αφήγημα της «σταθερότητας», της «αποφυγής περιπετειών» και της «αποτελεσματικότητας των κρατικών μηχανισμών όπως η ΕΥΠ».

Ωστόσο εύλογα προκύπτουν τα εξής:

-- Εφόσον αυτή η δραστηριότητα είναι υπαρκτή, εφόσον είναι έτσι όπως ανακοινώθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες, προκύπτει άμεσα η απόδειξη ότι η ενεργή εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εκθέτει τη χώρα ως στόχο, όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένα σημειώσει στον «Ριζοσπάστη». Κι αυτό έχει να κάνει με τον ρόλο «προμαχώνα» που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής στο στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε συνθήκες που οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία - Κίνα. Το ίδιο αφορά και η επιλογή για «στρατηγική συνεργασία» με το Ισραήλ.

-- Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να «φουσκώνονται» γεγονότα, μια συνήθης πρακτική στους σχεδιασμούς μυστικών υπηρεσιών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Θυμίζουμε ότι ολόκληρη βιομηχανία «κατασκευής» ενόχων, τρομοκρατών έχει στηθεί από τις ΗΠΑ, με χιλιάδες αθώους που απήχθησαν και κατέληξαν στα διάφορα Γκουαντάναμο!

-- Οπως και αν έχει όμως το πράγμα, οι λόγοι ανησυχίας για τους εργαζόμενους και τον λαό παραμένουν και πρέπει να ενισχύονται. Γιατί συνήθως τέτοια γεγονότα αξιοποιούνται για το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης της εμπλοκής και της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο όνομα όχι των «διεθνών υποχρεώσεων» αλλά της «εθνικής ασφάλειας» της χώρας! Αλλωστε, κάνοντας «ταμείο» από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, είναι φανερό ότι υπάρχει κλιμάκωση, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στην εμπλοκή των υπόλοιπων δυνάμεων στα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί.

Ποιο θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Τι σχέδια εξυφαίνονται; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολούν τον λαό και να «απαντιούνται» τόσο με την επαγρύπνηση όσο και με την αγωνιστική του δράση ενάντια στην κλιμάκωση της θανάσιμης εμπλοκής, η οποία είναι δεδομένη ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

Παραπλανητικό σχόλιο στην «Αυγή»

Παραπλανητικό σχόλιο δημοσιεύει η εφημερίδα «Αυγή» στο φύλλο της Παρασκευής 31/3. Το σχόλιο αναφέρεται στην καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Μάλιστα, και το ΚΚΕ είχε δεσμευτεί ότι θα συνεισφέρει με αρχειακό υλικό». Από μια τέτοια διατύπωση μπορεί εύκολα να κατανοηθεί πως το ΚΚΕ δεσμεύτηκε, αλλά δεν έδωσε τελικά αρχειακό υλικό, πράγμα το οποίο βέβαια δεν ισχύει. Το ΚΚΕ όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε ό,τι υλικό του ζητήθηκε, αλλά και με πρωτοβουλία του παρέδωσε και πρότεινε πολλαπλάσιο αρχειακό υλικό, που αφορά το έργο της ΠΕΕΑ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ. Το υλικό παραδόθηκε στον ιστορικό κ. Στάθη Κουτρουβίδη και μέρος του αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης που υλοποιείται με ευθύνη της Βουλής. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που έχουν παραδοθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ βρίσκονται και δεκάδες έργα του Ηλία Φέρτη, ζωγραφισμένα εκ του φυσικού στη Φουρνά των Αγράφων, τελευταία έδρα της ΠΕΕΑ. «Για τις όποιες καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία του Μουσείου Κορυσχάδων το ΚΚΕ δεν έχει καμία ευθύνη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με επιστολή του προς την «Αυγή», ζητώντας τη δημοσίευσή της.

Νυχτερινά «μαγειρέματα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Μυστική συνάντηση σε σπίτι γνωστού εκδότη είχαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης (τη μέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εκλογές) εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «New York Press», επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν - σύμφωνα με την εφημερίδα - η διερεύνηση όλων των πιθανών συνδυασμών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, προκειμένου να υπάρξει «σταθερότητα», όπως επιδιώκει άλλωστε και ο ΝΑΤΟικός παράγοντας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως εκ μέρους της ΝΔ συμμετείχε ο Γ. Γεραπετρίτης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παππάς και από το ΠΑΣΟΚ ο Χ. Καστανίδης. «Στη βάση της συμφωνίας τους στα βασικά, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων δεσμεύτηκαν να εξαντλήσουν μετεκλογικά όλες τις δυνατότητες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας», σχολιάζει η εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας «εξ Αμερικής» αυτό που ...ο κόσμος έχει τούμπανο στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές και αναμένονται οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την αποκάλυψη.

Στην Τουρκία την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας

Στην Τουρκία μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να επισκεφτεί σεισμόπληκτες περιοχές μαζί με τον ομόλογό του, Χ. Ακάρ. Προηγουμένως, την Πέμπτη, έλεγε στο «Mega» «να δούμε την συγκυρία ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε». Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μία συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ