ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
Μόνο όφελος για τον λαό και της Στερεάς η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή

Στο forum του STAR Κεντρικής Ελλάδας μίλησε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Στο forum του STAR Κεντρικής Ελλάδας, που διοργανώθηκε με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, μίλησε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Αφού αναφέρθηκε στην απώλεια του πολύτιμου συντρόφου Τάσου Χρονά (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 25), ευχήθηκε καλή συνέχεια, με υγεία και δύναμη στις προσπάθειες των εργαζομένων του σταθμού και σημείωσε πως «για το ΚΚΕ η ενημέρωση αποτελεί βασικό λαϊκό δικαίωμα και σε αυτήν η περιφερειακή τηλεόραση μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο, τόσο στο να εντοπίζει και να αναδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στην περιφέρεια, όσο και στην προβολή των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων στους πολλούς και σημαντικούς εργασιακούς χώρους και κλάδους της περιοχής, των βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, των νέων που σπουδάζουν στα πανεπιστημιακά τμήματα ή βρίσκονται ακόμα στο σχολείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ, διαχρονικά, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων, των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ώστε χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς να μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση του λαού μας για όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν, στην περιφέρεια και σε όλη τη χώρα».

Αστάθεια και ανασφάλεια για τον λαό συσσωρεύει η πολιτική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ερχόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στα εκβιαστικά διλήμματα που τα αστικά κόμματα θέτουν στον λαό μπροστά στις εκλογές με επίκεντρο τη σταθερότητα, σημειώνοντας πως αυτήν τη σταθερότητα ο λαός την έζησε στο πετσί του, και με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας, και με την ενεργειακή κρίση, και με την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά του.

«Για αυτό και όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια και ανασφάλεια για τον ίδιο τον λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες. Και αυτό αποτυπώνεται και στα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και τη νεολαία της περιοχής, τα οποία, φυσικά, συνδέονται και καθορίζονται από τις γενικότερες πολιτικές που ακολουθούνται», σημείωσε και στάθηκε σε αυτά, στη συνέχεια της παρέμβασής του.

Σε ό,τι αφορά τις ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως η «επένδυση» που σχεδιάζεται, αφορά σε «παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ σε επιχειρηματικό όμιλο των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούλα, κάνοντας το δικαίωμα στην πρόσβαση στις ιαματικές πηγές πανάκριβο εμπόρευμα. Το ΚΚΕ μόλις πριν έναν μήνα παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στα Καμένα Βούρλα ολοκληρωμένη πρόταση που βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού μας».

Για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο, επισήμανε πως ο σχεδιασμός να γίνει μέσω ΣΔΙΤ σημαίνει «ο λαός να πληρώσει και τη δημιουργία των εστιών, αλλά και να καταβάλει μετά ενοίκιο στις εστίες των παιδιών του, ενώ υπάρχει ανάγκη για πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές».

Για την ανάπλαση της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας σημείωσε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί «προς όφελος του λαού, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, αλλά δίνεται ως φιλέτο στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες που διαφημίζει η κυβέρνηση, τόνισε πως «πρόκειται για οδικούς άξονες που τους χρυσοπληρώνει ο λαός, για να φτιαχτούν χωρίς να συνοδεύονται από τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα - αφού αυτά αποτελούν αχρείαστο κόστος για το κράτος, τους κατασκευαστές και τους εργολάβους - και μετά τους χρυσοπληρώνει για να τους χρησιμοποιήσει, ενώ τα γύρω χωριά πνίγονται με την πρώτη βροχή.

Ξέρουμε τι τραβάει το χωριό Κόμμα κι όλος ο κάμπος του Σπερχειού. Πριν λίγο καιρό ήμασταν εκεί και είδαμε τις κακοτεχνίες των επενδυτών που έχουν ρημάξει την περιοχή, κάνοντας λίμνη τα χωριά μας σε κάθε νεροποντή, με καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωντανά, σπίτια, περιουσίες, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πρόκειται για την εγκληματική λογική του κόστους - οφέλους, που μας οδήγησε και στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, το οποίο γέμισε με θλίψη και οργή τον λαό και τη νεολαία και στην περιοχή μας, οδηγώντας και σε κάποιες από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη Λαμία και αλλού».

Το ΚΚΕ αταλάντευτα με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους βιοπαλαιστές αγρότες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στη ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα που διαφημίζονται επενδύσεις για την περιοχή, «δεν ακούστηκε κουβέντα για το τι θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ, μια εμβληματική παραγωγική μονάδα για την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα, όπου "βγάζει μάτι" η κατασπατάληση εκατομμυρίων από όλες τις κυβερνήσεις, η συνειδητή εγκατάλειψη για να την γκρεμίσουν και να τη δώσουν "έναντι πινακίου φακής", με αποτέλεσμα να έχουν σβήσει τα καμίνια της, να μη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι αν και πότε θα επαναλειτουργήσει.

Το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει τις δυνατότητες για τη συνέχιση της λειτουργίας και της ανάπτυξής της. Παλεύει αταλάντευτα για το μέλλον των 1.300 και πλέον εργαζομένων, αλλά και των συνεργαζόμενων επαγγελματιών στις αντίστοιχες περιοχές που δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Τρεις προτάσεις νόμων καταθέσαμε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, τις οποίες απέρριψε η κυβέρνηση. Σε καμία, μα σε καμία δεν τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε πως, εξάλλου, κουβέντα δεν ακούγεται ούτε και για τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής «μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εγγυημένης τιμής στην οποία πουλάνε τα προϊόντα τους. Αποτέλεσμα; Να τους εκμεταλλεύονται με εξευτελιστικές τιμές βιομήχανοι και μεγαλέμποροι και στη συνέχεια τα προϊόντα να φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια.

Η σοβαρή μείωση του πληθυσμού σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης από μέρος του κράτους, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Μια περιοχή η οποία, αντί να παράγει ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα ώστε να λύσει και το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, ξεκληρίζει βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους».

Ενώ πρόσθεσε για την εγκατάλειψη της περιοχής πως «για να μείνει ένας νέος άνθρωπος εδώ, να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, να φτιάξει οικογένεια και να ζήσει στον τόπο του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει την απαιτούμενη κρατική βοήθεια για να αντεπεξέλθει σε όλες τις αντιξοότητες.

Χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα και όχι στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λιβαδειάς και τα υπόλοιπα. Χρειάζονται Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία, σχολεία για τα παιδιά του, ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών, έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του από φυσικούς και άλλους κινδύνους».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν ξέχασε την Εύβοια, σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ ήταν και είναι μαζί με τον λαό της Β. Εύβοιας στην καταστροφική πυρκαγιά του 2021 που άναψε η κρατική κυβερνητική πολιτική. Παλεύουμε για αποζημιώσεις 100% κόντρα στις ψευτοϋποσχέσεις στο λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης Μπένου, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, ανησυχώντας πολύ για τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή, πήραμε μια σημαντική πρωτοβουλία και οργανώσαμε πρόσφατα εκδήλωση στη Χαλκίδα για την αντισεισμική θωράκιση με γνωστούς επιστήμονες και μαζικούς φορείς της Εύβοιας».

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε πως ο λαός της περιοχής και όλης της χώρας έχει πλέον πολύτιμη συσσωρευμένη πείρα, την οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στις εκλογές.

«Μόνο όφελος για τον λαό θα είναι και η εκλογή περισσότερων βουλευτών του ΚΚΕ στους νομούς της περιοχής, σε όλους τους νομούς της χώρας. Να εκλεγεί βουλευτής του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, όπου και η δική μου υποψηφιότητα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και την ενασχόληση του Κόμματος με τα προβλήματα του λαού της περιοχής.

Και στην Κεντρική Ελλάδα και σε ολόκληρη τη χώρα, να είναι όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - προαλείφονται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και την ίδια ώρα, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του», τόνισε.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ