ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΚΚΕ: Μόνη επιλογή κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου

Στις 21 Μάη πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές, που το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να βρει τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα όσο το δυνατόν περισσότερο ανίσχυρα, για να μην μπορούν να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλω και εγώ, πρώτη φορά σαν υποψήφιος. Το ΚΚΕ μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του στην Ηλεία. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα.

Με το ΚΚΕ συναντηθήκαμε μέσα από την προσπάθεια που έκανα για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Φροντιστήριο στον Πύργο και την 11ετή λειτουργία του. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο άλλωστε είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο αληθινό είναι το σύνθημα του ΚΚΕ: «ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ».

Αυτόν τον αγώνα συνεχίζω και στον ίδιο αγώνα αισθάνομαι ότι μετέχω και με την υποψηφιότητά μου αυτή στο ΚΚΕ και με το κάλεσμα που απευθύνω να έρθετε μαζί μας.

Γιατί τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα είτε αυτοδύναμα είτε με συνεργασίες, είναι αυτά που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της που ζούμε πάνω από μια δεκαετία και που μας βύθισαν στη φτώχεια των μνημονίων. Κι έχουν το θράσος να ζητούν και πάλι την ψήφο του λαού, προβάλλοντας το καθένα το επιχείρημα ότι αυτό «θα κάνει την καλύτερη διαχείριση των δεινών μας».

Τα δεινά που οι πολιτικές τους φόρτωσαν στις ζωές μας και που δεν ήσαν καθόλου αναγκαία να μας συμβούν, αν ζούσαμε σε μια χώρα που είχε πρώτο μέλημα την ανθρώπινη ύπαρξη και ΟΧΙ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι που πρέπει να σκεφτεί ο λαός. Δεν γίνεται να σωθεί η χώρα από αυτούς που την έφτασαν εδώ.

Αν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η ζωή μας, χρειάζεται οι κάλπες να διπλασιάσουν τη δύναμη του ΚΚΕ!

Ας σκεφτούμε πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν στη Βουλή βρισκόντουσαν διπλάσιοι βουλευτές του ΚΚΕ...

...αν στα σωματεία υπήρχαν διπλάσιοι εκλεγμένοι από τους εργαζόμενους που συμπορεύονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ...

...αν στους δρόμους των αγώνων συναντούσαμε διπλάσιους συνοδοιπόρους στα μπλοκ της κόκκινης περήφανης εργατιάς...

Τόσες και τέτοιες δυνάμεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν στη Βουλή και στους δρόμους των αγώνων το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου και να μας στηρίξουν στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής, για ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην ασύδοτη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να αντιπαλέψουν τη φτώχεια των μνημονίων και τον ηθικό και ψυχικό ξεπεσμό μας.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετούν ευθέως ή φορώντας «προβιά» τα αστικά κόμματα εχθρεύεται την Παιδεία και ιδιαίτερα τη μόρφωση των παιδιών του λαού.

...εχθρεύεται την τέχνη και ιδιαίτερα την τέχνη που δεν εκμαυλίζει αλλά απευθύνεται, αγγίζει κι αναπτύσσει την ποιότητα της ανθρώπινης υπόστασης...

...εχθρεύεται την οριζόντια αλληλεγγύη, όταν ο λαός στηρίζει τον λαό, γιατί στερεί λίγο από το «παντεσπάνι» του αμύθητου πλούτου της άρχουσας τάξης, που υπηρετούν... και τους στερεί τη δυνατότητα να φανούν «σωτήρες αυτών που οι ίδιοι εξόντωσαν» με τις πολιτικές τους.

Ενάντια σε αυτή την καπιταλιστική κόλαση, η μόνη επιλογή κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου στις εκλογές που έρχονται είναι το ΚΚΕ.

Κανείς να μην παγιδευτεί. Να μη διστάσει. Να μην ξανακάνει για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος. Την λάθος επιλογή που στο παρελθόν έδωσε δύναμη σε αυτούς που έπνιξαν τις ζωές μας στα τραπεζικά χρέη και τους πλειστηριασμούς, στην ακρίβεια και την ανεργία, στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων. Στην εξαθλίωση.

Γιατί αυτά τα δεινά που έφεραν οι μπλε, οι πράσινοι και οι ροζ μνηστήρες της εξουσίας και τάχαμου σωτήρες και πάλι, ήρθαν από την λάθος ψήφο μας.

Μην παγιδευτούμε σε ψεύτικα διλήμματα.

Μην σταθούμε στις επιφυλάξεις και στις διαφωνίες μας.

Μην ενδώσουμε κι επιλέξουμε «το λιγότερο κακό».

Μην ψηφίσουμε αυτούς που τάζουν ότι «θα κάνουν το καλύτερο από τα χειρότερα για τις ζωές μας».

Να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ για να σταματήσει ο κατήφορος. Γιατί στο τέλος του κατήφορου αυτή τη φορά δεν θα είναι ο πάτος... Θα είναι ο γκρεμός.


Χρήστος ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ
Συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος, δημιουργός και συντονιστής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου, πρώην δημοτικός σύμβουλος Πύργου με την «Ανοιχτή Συμπολιτεία»

Το κάλεσμα του ΚΚΕ δίνει διέξοδο για να γίνει η αγανάκτηση οργανωμένος αγώνας

Σε μια συγκυρία όπου τα αστικά κόμματα εξουσίας συμμετέχουν πιο δυναμικά από ποτέ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος του λαού, που διαλύουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση για τα κέρδη των εταιρειών, ο δρόμος που μπορούμε να πάρουμε είναι ένας: Ο δρόμος του αγώνα με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δεν έλειψε από κανέναν δίκαιο αγώνα του λαού μας. Δίνει όλες του τις δυνάμεις του μέσα στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στη νεολαία. Είναι στο πλευρό των ανέργων, των απολυμένων, των συνταξιούχων. Είναι το μόνο κόμμα που έχει συγκεκριμένο βηματισμό, πολιτική συγκρότηση και σχεδιασμό για να χτυπηθεί οριστικά η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Ενέργειας, του νερού.

Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία δίνει διέξοδο ώστε η αγανάκτηση και η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας χωρίς καμία αναμονή:

- Κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

- Κατά της ακρίβειας που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού.

- Κατά της υλοποίησης των δεσμεύσεων των αστικών κυβερνήσεων έναντι της ΕΕ.

- Κατά των ιδιωτικοποιήσεων των εταιρειών κοινής ωφέλειας και των υποδομών.

Ολα αυτά έχουν μεγάλη αξία σήμερα και δηλώνω ανοιχτά, περήφανα, τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ. Μετά από τουλάχιστον 18 χρόνια αγώνα, κουράστηκα να βασίζομαι πλέον σε κούφιες ελπίδες επαναστατικών πυροτεχνημάτων και πολιτικών οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική κατεύθυνση που οδηγεί στη συνολική ανατροπή.

Απευθύνω κάλεσμα σε όλους όσοι συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, στις μαθητικές κινητοποιήσεις στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Αρσένη, τα συγκλονιστικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στον πόλεμο στο Ιράκ, με κυβέρνηση Σημίτη και ΠΑΣΟΚ. Υστερα, στους φοιτητικούς αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στην πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα της γενιάς - τότε - των 700 ευρώ και για να γίνει η οργή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, με κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ, δύναμη οργανωμένου αγώνα και συλλογικής διεκδίκησης.

Σε όλους τους αγωνιστές που συνεχίσαμε μαζί τα επόμενα χρόνια να μετέχουμε στρατευμένοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και μετά τη φυγή μου στο εξωτερικό, για λόγους εργασίας.

Είναι ώρα για να βγουν συμπεράσματα. Το 2015 και η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές στη συνέχεια με τη σύμπραξη στη ΛΑΕ μεγάλων κομματιών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μέχρι την πρόσφατη αποχώρηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δυνάμεων που κατέληξαν να συνεργάζονται εκλογικά με τον Βαρουφάκη, έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όχι μόνο δεν είχαμε πολιτικό σχεδιασμό σύγκρουσης με το σύστημα, όχι μόνο δεν βάλαμε φραγμούς στον αστισμό, αλλά πολλές φορές άθελά μας, με τις τυχοδιωκτικές επιλογές μας τον ενισχύσαμε κιόλας.

Γι' αυτό απευθύνομαι σε συντρόφους ομοϊδεάτες, φίλους, δημοκράτες ανθρώπους που αγωνιστήκαμε μαζί, να συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας μαζί με το ΚΚΕ. Με το ΚΚΕ δυνατό μπορούμε με τη μαζική εργατική - λαϊκή πάλη να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή, για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός κυρίαρχος του τόπου και των κόπων του.


Γιάννης ΚΟΡΔΑΣ
Ελληνας μετανάστης στο Μόναχο, μάγειρας, υποψήφιος βουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2012 και το 2015 στον νομό Τρικάλων

Κείμενο στήριξης και συστράτευσης με το ΚΚΕ

Σήμερα όλοι βλέπουμε ότι υπάρχουν στιγμές που οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για το πώς θα ζήσουμε εμείς και οι γύρω μας, υπάρχουν στιγμές που το μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε μπορεί να ακουστεί και να ξεσηκώσει κι άλλο κόσμο που είναι στην ίδια μοίρα με εμάς.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο μπορεί σε κάποια φάση της ζωής να είχαμε άλλες επιλογές, σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας στη γειτονιά των Πετραλώνων με την ΚΟΒ για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε σε περισσότερο κόσμο την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στη γειτονιά μας και πανελλαδικά.

Για να είναι η δική μας φωνή πιο δυνατή την επόμενη μέρα. Για να μπορεί ακόμα καλύτερα να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Για να δυναμώσει η «ψυχή» της οργάνωσης των εργαζομένων, να δυναμώσει το ίδιο το εργατικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του.

Ψηφίζουμε το ΚΚΕ. Το χρειαζόμαστε την επόμενη μέρα πιο δυνατό - Για να είναι ο λαός πιο δυνατός.

Παρά τις οξυμένες αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς τόνους, όλα τα κόμματα ομονοούν στον στόχο της «σταθερότητας» για λογαριασμό του κεφαλαίου και ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να την εγγυηθεί, μιλάνε για «διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής» και «αποφυγή της έντασης».

Η ΝΔ υπηρετεί αυτόν τον στόχο μέσα από την επιδίωξη της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη γνωστή και χρεοκοπημένη συνταγή των ονομαζόμενων «προοδευτικών κυβερνήσεων», που όπου προκύπτουν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στην ακρίβεια και τη φτώχεια.

Ομως το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, είναι ήδη γνωστό. Είναι το πρόγραμμα που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το πρόγραμμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τα γνωστά για τις τσέπες μας αποτελέσματα, είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις στρατιωτικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.

Αντί επιλόγου, όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, που γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε στα Πετράλωνα, συστρατευόμαστε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγει το ΚΚΕ δυνατό σε αυτές τις εκλογές, γιατί όπως λένε οι στίχοι του Αλκη Αλκαίου:

«Τον κόσμο εμείς θα φέρουμε στα μέτρα μας πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του».

Υπογράφουν: Ξαγοράρης Γιώργος, Βάθης Δημοσθένης, Κ. Κοντού, Δ. Ρουσίνος, Καλλεράντε Αφροδίτη, Βιδάλης Δημήτρης, Μαυρογένης Βασίλης, Ευθυμιάδης Γεώργιος, Τσουκαναρίδης Αναστάσιος, Βιδάλης Γιώργος, Κουγγέλη Σαββούλα, Γεώργιος Μαρτίκος, Βέτσικα Βασιλική, Αμίτση - Λογαρά Ελπίδα, Σκαρίπας Νίκος, Κορφιάτης Γιώργος, Παγίδας Κωνσταντίνος, Κανελλοπούλου Μαρία, Κοτσικόνα Ματίνα, Στίγκας Σπύρος, Κοκκινοπούλου Νικολέτα, Καραμπάτου Αγγελική, Καραμπάτος Γεώργιος, Χατζηγεωργίου Λεωνίδας, Βασιλείου Στέργιος, Ευθυμίου Βασιλική, Αλεβαντή Λία, Οικονόμου Βούλα.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ