ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
Σελ. /40
Φαύλος...

Η κατανάλωση πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν, οι τζίροι για τους ομίλους των τροφίμων απογειώνονται. Αυτό είναι το «τρίπτυχο» της ακρίβειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, με νέα κύματα ανατιμήσεων να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικές οι μελέτες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια και «κόβουν» από παντού προκειμένου να αντέξουν. Την ίδια στιγμή, όμως, έρχονται νέες αυξήσεις στο «ράφι», από 2% μέχρι 5%, και «ανάπτυξη της αγοράς» από 6% έως 10%, αφού ο λαός θα βάζει ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να αγοράζει λιγότερα προϊόντα. Τα «καλάθια» και τα «pass» στα ...καλύτερά τους, λοιπόν, με τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων να συνεχίζεται. Μάλιστα αυτή η απόγνωση «δεν γνωρίζει σύνορα», αφού ακόμα κι εκεί που εφαρμόζεται μια άλλη τάχα «συνταγή», όπως στην Ισπανία (το αγαπημένο παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ), ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «καλπάζει» με 7,5% τον Μάρτη, από 7,6% τον Φλεβάρη.

Να βρει τοίχο!

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει», είπε με στόμφο ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας στο «μπλόκο» που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, στη χρηματοδότηση από την ΕΕ της κατασκευής φραχτών στα σύνορα κρατών της. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν και εδώ μια κάλπικη αντιπαράθεση για να φαίνονται διαφορετικοί, ενώ συμπλέουν στην ουσία της πολιτικής τους. Από τη μία η ΝΔ μιλάει για τον φράχτη που «θωράκισε τον Εβρο από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές», κρύβοντας κάτω από το χαλί ότι οι κατάπτυστες Συμφωνίες Τουρκίας - ΕΕ, που και η ίδια υλοποιεί, ρίχνουν τους πρόσφυγες στα νύχια των δουλεμπόρων και ταυτόχρονα τους μετατρέπουν σε πιόνια στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τις δήθεν «ευαισθησίες» του για τους κατατρεγμένους, όταν ως κυβέρνηση έστηνε κολαστήρια τύπου Μόριας και υλοποιούσε κι αυτός τις Συμφωνίες του διπλού εγκλωβισμού. Βέβαια, και οι δύο μαζί στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που εντείνει την καταστολή. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες κατατρεγμένους και πολλοί ακόμα έχουν ποτίσει με το αίμα τους την άσφαλτο της Εγνατίας Οδού, κλεισμένοι σε πορτ μπαγκάζ δουλεμπορικών. Γι' αυτό η πολιτική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ και στο Μεταναστευτικό πρέπει «να βρει τοίχο»! Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ να πάρουν απάντηση και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που φυτρώνουν στο έδαφος αυτής της άθλιας πολιτικής.

Προτεραιότητες

Την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονταν» για το πώς γίνεται εν έτει 2023 ο σιδηρόδρομος να μην έχει τηλεδιοίκηση, ο πρωθυπουργός πήγε στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου ανακοίνωσε την αναβάθμιση της γραμμής με το Ορμένιο με 1 δισ. ευρώ! Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν όχι ένα αλλά δέκα συστήματα τηλεδιοίκησης, από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, επειδή το κόστος ήταν στη ζυγαριά τους αναντίστοιχο με το όφελος. Το ίδιο κριτήριο ισχύει βέβαια και για την επέκταση του σιδηροδρόμου: Δεν γίνεται για να μετακινείται ο λαός της περιοχής, που δεν μπορεί να πάει ούτε μέχρι τη Θεσσαλονίκη αυθημερόν με το τρένο, αλλά για να «σουλατσάρουν» τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα από και προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη. Αλλά και για να μεταφέρονται με ταχύτητα τα εμπορεύματα των πολυεθνικών στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Ολα λοιπόν στην καπιταλιστική οικονομία και για «όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν» είναι θέμα «προτεραιοτήτων»: Το πώς και πού αξιοποιούν την τεχνολογία, το πότε και πόσα επενδύει το κράτος σε υποδομές. Τα κέρδη τους είναι πραγματικά οι ζωές του λαού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 1 Απρίλη

1815 Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

1924 Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Τελικά θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.

1941 Εξέγερση κατά του μονάρχη του Ιράκ προκαλεί τη στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών. Τους εξεγερθέντες συνέδραμε η χιτλερική Γερμανία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η σύγκρουση κατέληξε στις 31/5 σε βρετανική νίκη και αποκατάσταση του μονάρχη.

1948 Σκοτώνεται σε αεροπορική επίθεση στα Κρούσια το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης.

1955 Εναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Η ΕΟΚΑ, που στόχο είχε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, είχε έντονο αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα.

1959 Το μέτρο αντικαθιστά τον πήχη ως μονάδα μέτρησης του μήκους (1 πήχης = 0,65 μέτρα).

Κυριακή 2 Απρίλη

742 Γεννιέται ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής του Αγίου Γερμανικού Κράτους, που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

1805 Γεννιέται ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας ιστοριών για παιδιά, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

1872 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, ο δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1944 Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση - με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά - την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας).

1962 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την Απελευθέρωση αρνήθηκε να αναθεματίσει τους κομμουνιστές και διώχτηκε από την Εκκλησία.

1974 Πεθαίνει ο Ζορζ Πομπιντού, εν ενεργεία Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1969 και πρώην πρωθυπουργός (1962 - 1968).

1982 Οι Αργεντινοί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ