ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα συλλαλητήρια σήμερα

Στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Eurokinissi

Με συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια συνεχίζονται οι διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων με αιχμές το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και ενάντια στα μέτρα που ψηφίστηκαν για τα πανεπιστήμια μέσα στην πανδημία.

«Ως εδώ! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον δίκαιο αγώνα μας!», δηλώνουν οι φοιτητές που βρίσκονται ένα χρόνο τώρα μακριά από τις σχολές, τα εργαστήρια, τις πρακτικές τους δηλώνοντας πως δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές τους, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μετά από ένα διάστημα πολύμορφων δράσεων που έχουν στο επίκεντρο τα παραπάνω ζητήματα, συσκέψεις, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε διοικήσεις κ.ά., με απόφαση σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων, προχωρούν στη σημερινή κινητοποίηση για επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας. Ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις και αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για μαθήματα σε ολιγάριθμα τμήματα, ενάντια σε πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές, βάση εισαγωγής, ισοτίμηση πτυχίων κολεγίων και τα μέτρα που ετοιμάζονται. Απαιτούν να μην υπάρξει καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, αγωνιστών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

«Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, στην καταστολή και τις απαγορεύσεις απαντάμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που καλούν στην κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής, που διεκδικεί επίσης επιστροφή στις σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τουλάχιστον για τα εργαστηριακά μαθήματα, να ξεκινήσουν άμεσα οι πρακτικές κ.ά.

Σε άλλες πόλεις

Με αντίστοιχο διεκδικητικό πλαίσιο, φοιτητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν αύριο και σε άλλες πόλεις, δίνοντας αγωνιστικά ραντεβού:

-- Στη Θεσσαλονίκη στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στη Λάρισα στις 2 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στην Καρδίτσα στις 6 μ.μ. στην είσοδο του Παυσίλυπου.

-- Στα Γιάννενα στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

-- Στην Ξάνθη στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Κομοτηνή στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης.

Παράλληλα και με άλλες δράσεις ζωντανεύουν τις σχολές τους και δίνουν συνέχεια στη δράση τους. Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, για παράδειγμα, έκανε χτες την τρίτη διά ζώσης διάλεξη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, με τίτλο «Η έννοια της προσωπικότητας στο Δίκαιο», με τη συμμετοχή των Α. Τάκη και Α. Κορνηλάκη, καθηγητών στη Νομική Σχολή.

Αντίστοιχα, η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας, στις 10 Απρίλη, διοργανώνει bazaar στο χώρο της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης (πίσω από το παλιό νοσοκομείο) για την οικονομική ενίσχυση των συλληφθέντων φοιτητών στα γεγονότα στο ΑΠΘ και προετοιμάζει καλλιτεχνικές δράσεις στην πόλη. Επίσης, καλεί σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τη δομή μεταναστών στην Πιερία καθώς και για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ενώ προγραμματίζει και εθελοντική αιμοδοσία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωταπριλιάτικη κινητοποίηση σήμερα

Θα πουν ένα μεγάλο ...«ευχαριστώ» στο υπουργείο Παιδείας

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν σήμερα οι μαθητές, σε ένα πρωταπριλιάτικο δρώμενο. Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, «οι μαθητές τη φετινή Πρωταπριλιά, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, θα πουν ένα μεγάλο ..."ευχαριστώ" στο υπουργείο Παιδείας για όλη την εκπαιδευτική πολιτική που ακολούθησε έναν χρόνο τώρα στην πανδημία!».

Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με συνεδριάσεις μαθητικών συμβουλίων, συντονιστικών επιτροπών και κατά τόπους κινητοποιήσεις. «Φτάνει πια το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και τα παιχνίδια του υπουργείου», σημειώνει, διεκδικώντας να παγώσουν όλες οι αλλαγές που πέρασαν εν μέσω πανδημίας - να μην ισχύσουν φέτος, προσαρμογή της ύλης για κάλυψη των μορφωτικών κενών, να ανακοινωθεί άμεσα και επίσημα η ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων, προσλήψεις καθηγητών για ενισχυτική διδασκαλία, να παρθούν πίσω όλες οι άδικες απουσίες που μπήκαν στην τηλεκπαίδευση σε μαθητές στους οποίους το υπουργείο δεν εξασφάλισε τους όρους για τη συμμετοχή σε αυτή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Προτάσεις για την άμεση επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους υγειονομικής ασφάλειας

Στη συγκρότηση επιτροπής, με ευθύνη την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση σταδιακή επαναλειτουργία του ΑΠΘ με όρους υγειονομικής ασφάλειας, προχώρησε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, με βάση την απόφαση της τελευταίας του Γενικής Συνέλευσης.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, και μέλη της οι: Σεραφείμ Αλεξίου (καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ), Αλέξανδρος Γαρύφαλλος (καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής), Αθανάσιος Κούγκολος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), Ιωάννα Μπίμπου (καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), Δημοσθένης Σαρηγιάννης (καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών). Τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής είναι ο Αλέξης Μπένος (ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής).

Στην έκθεσή τους, που δημοσίευσαν στις 23 Μάρτη, προτείνουν δέσμες μέτρων βασισμένες σε 4 άξονες: Α) Την εξασφάλιση με ευθύνη της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας και όλων των αναγκαίων χώρων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Β) Επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Γ) Την προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δ) Μέτρα αποφυγής διασποράς του SARS-CoV-2 εκτός πανεπιστημιακού campus, μέσω της αύξησης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ προς και από τις πανεπιστημιακές δομές (με συνεχή απολύμανση, εξαερισμό και ανώτατο όριο επιβατών), αλλά και με σχέδιο για την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και των Εστιών.

Η επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού δεν αναμένεται να βελτιώσει άμεσα και αισθητά τη σημερινή εξέλιξη της επιδημίας, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν κλειστά για παραπάνω από έναν χρόνο, παρέχοντας διδασκαλία αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης, η οποία «απέχει μακράν σε επίπεδο ποιότητας συγκρινόμενη με τη διά ζώσης διδασκαλία», και με δεδομένη τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, εκτιμά ότι «θέμα άμεσης και καθολικής επανόδου σε διά ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια δεν τίθεται», όμως προκρίνει ως ρεαλιστική πρόταση για τη διαφύλαξη του κύρους των πανεπιστημίων και την προάσπιση της ποιότητάς τους τη «σταδιακή, μερική και ευέλικτη (ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας) επάνοδο στη διά ζώσης λειτουργία τους».

Με βάση τα παραπάνω, η επιτροπή τονίζει ότι η προετοιμασία της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και καθολικά, υπό το συντονισμό των Συγκλήτων, με συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων των Τμημάτων και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων του κάθε πανεπιστημίου.

Την απόφαση της επιτροπής του ΕΣΔΕΠ κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία - μεταβατική ρύθμιση για τους μαθητές των ΕΠΑΣ

«Διά της σιωπής» την απέρριψαν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Μεταβατική ρύθμιση για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είδαν στη μέση της χρονιάς να υποβαθμίζονται τα πτυχία των σχολών τους, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Γ. Λαμπρούλης, Γ. Δελής, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης και Μαν. Συντυχάκης.

Υπενθυμίζεται πως με τα άρθρα 9 και 14 του νόμου 4763/2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ εντάχθηκαν στο επίπεδο 3 του Πλαισίου Προσόντων και μάλιστα κατόπιν πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ. Οπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Εκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, με τις συγκεκριμένες διατάξεις: α) Υποβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών και πτυχίων (από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3) των εν λόγω δομών και β) δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στους ήδη φοιτούντες σε αυτές τις σχολές, καθώς έκαναν μια επιλογή με βάση το τότε υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των πτυχίων τους το οποίο άλλαξε ριζικά, χωρίς έστω καμία πρόβλεψη μεταβατικών ρυθμίσεων.

«Εύλογα, λοιπόν, οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει αναταραχή στους μαθητές και στους διδάσκοντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με επιστολές τους θέτουν την ανάγκη να παρθεί νομοθετική πρωτοβουλία πρόβλεψης μεταβατικής ρύθμισης, τροπολογίας στον νόμο 4763/2020», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ που καταθέτουν την εξής τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας:

«Στο νόμο 4763/2020 προστίθεται άρθρο ως εξής: "Οι μαθητές που φοιτούν κατά την ψήφιση του παρόντος στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί"».

Να σημειωθεί πως, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, χέρι χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, που κατά τ' άλλα κόπτονται για την υποτιθέμενη αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, απέρριψαν «διά της σιωπής» την τροπολογία του Κόμματος.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαίτησε μέτρα για τα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού

Το ζήτημα των σχολικών κτιρίων που κρίθηκαν ακατάλληλα κατά τον πρώτο έλεγχο μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή έθεσε το ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Λάρισας στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την Τρίτη.

Το ΔΣ της Ενωσης ζήτησε οριστική ενημέρωση για τυχόν μετακινήσεις που θα προκύψουν μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου και απαίτησε από τους αρμοδίους λύση για τους 1.900 και πλέον μαθητές που τα σχολεία τους είναι ακατάλληλα. Επίσης, έθεσαν το θέμα των μαθητών της Γ' Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές και ζήτησαν όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις την επιπλέον μοριοδότησή τους. Ακόμα ζήτησαν μέτρα για τα ειδικά σχολεία.

Στη συνάντηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων του 25ου Δημοτικού Λάρισας, που εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό.

Η Ενωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους Γονέων να είναι σε εγρήγορση, ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και συμμετέχει στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές.

  • Στην Κατερίνη, παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας προγραμματίζουν σήμερα, Πέμπτη, στη 1 και 1.30 το μεσημέρι αντίστοιχα, ο ΣΕΠΕ, η ΕΛΜΕ και η Ενωση Γονέων Δήμου Κατερίνης, διεκδικώντας μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Υπουργική Απόφαση για την πρακτική άσκηση των φοιτητών

Θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών ρυθμίζονται με Απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Α. Συρίγου, που δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με αυτή, οι φοιτητές που μέχρι τις 7 Νοέμβρη (οπότε έκλεισαν τα ιδρύματα και διακόπηκαν οι πρακτικές) είχαν κάνει τουλάχιστον τα 3/4 του χρόνου της πρακτικής τους θεωρείται ότι την έχουν ολοκληρώσει. Δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των πρακτικών ασκήσεων για αντικείμενα που η φύση τους επιτρέπει αυτό να γίνει εξ αποστάσεως, και αφήνεται στα Τμήματα να καθορίσουν τα ειδικότερα ζητήματα ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης. Επίσης προβλέπεται ότι για τις περιπτώσεις που έχει συμφωνηθεί ή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία καταβολή αμοιβής για την πρακτική, τότε αμοιβή των φοιτητών πραγματοποιείται αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ