ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Τέρμα στο δίλημμα «ψωμί ή υγεία»!

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος και του συστήματος Υγείας

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που συμμετείχαν στη χτεσινή απογευματινή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η αγωνία αλλά και η αποφασιστικότητα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ για αγώνες εκφράστηκαν και σε πολλές περιοχές της χώρας αφού οργανώθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας συμμετείχαν, εκτός της ΟΒΣΑ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 33 Σωματεία ΕΒΕ και 8 Επιτροπές Αγώνα. Το «παρών» έδωσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με φορτηγά «ντυμένα» με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών να προπορεύονται, δίνοντας έναν ακόμα πιο μαχητικό τόνο στην κινητοποίηση.

Ηδη μάλιστα είχε ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή από ταξιτζήδες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας μια «κούρσα αγώνα» χτες αφού καθημερινά βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Οταν έσμιξαν οι δύο πορείες, όλοι μαζί κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έγιναν ομιλίες και ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αίτημα που απέρριψε η κυβέρνηση, αν και είχε φροντίσει να στείλει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις να... «φυλάνε» τους διαδηλωτές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που προϋπήρχε της πανδημίας και σήμερα είναι ακόμα χειρότερα, και τόνισε πως «τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την "καυτή πατάτα" της πανδημίας με μπαλώματα και μερεμέτια (...) Τώρα χρειάζονται μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών δομών, για να ενταχθούν στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αντ' αυτού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτάσσει, αλλά μπουκώνει χρήμα τους κλινικάρχες».

Για την κατάσταση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ σημείωσε πως «τα αλλεπάλληλα lockdown δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά έκφραση των αδιεξόδων της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εκδηλώνεται και στην οικονομία και τη δημόσια Υγεία. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει να είσαι κλειστός για μήνες, ότι τα παιχνίδια της κυβέρνησης με το άνοιγμα της αγοράς πατάνε στην απόλυτή ανάγκη για ένα εισόδημα αφού χιλιάδες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ομως, ποιος λέει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους κινδύνους για την υγεία τους και τον αργό θάνατο από την οικονομική ασφυξία; Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είναι που θέτει το αισχρό δίλημμα "ψωμί ή υγεία" και όχι η πανδημία».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μετέφερε τα δίκαια αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης, για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την επόμενη μέρα της πανδημίας, τονίζοντας ότι «τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν αρκούν».

Κατήγγειλε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ και την προσπάθειά της να υπονομεύσει τις χτεσινές κινητοποιήσεις, μια προσπάθεια που ακύρωσαν όμως στην πράξη οι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που βγήκαν στο δρόμο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Κάλεσε κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε αυτοαπασχολούμενο «να προσπεράσει τη χρεοκοπημένη λογική της πλειοψηφίας που σκοπό έχει να βάλει την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο».

«Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η νέα κρίση που τσακίζει τις ζωές μας δεν ξεχωρίζει επαγγέλματα και κλάδους! Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά!», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου, ο Παναγ. Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, και η Εύη Κοντόρα, από την ΟΓΕ.

Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Σε «κούρσα αγώνα» χτες οι ταξιτζήδες
Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου να γίνει συνάντηση και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα, σε ένταση των προσπαθειών για να «γίνουμε ακόμα περισσότεροι».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Τη συμπόρευσή του δήλωσε το Σωματείο Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Με τα πανό και τα πλακάτ στα χέρια, με συνθήματα όπως «Δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», «Δεν ζητιανεύουμε τα δικαιώματά μας, δεν παζαρεύουμε την επιβίωσή μας», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βέργος Βεργίδης και χαιρέτισαν ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΑΕΘ, και ο Κώστας Μπότσογλου, από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί, μέλος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Ταξί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των ΕΒΕ επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Γιάννενα.

Οι διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων

Με τις χτεσινές τους κινητοποιήσεις οι αυτοαπασχολούμενοι διατράνωσαν τα αιτήματά τους:

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού, ύψους 1.000 ευρώ, για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 • Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης, για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Να ενταχθούν στο μέτρο επιδότησης παγίων οι αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο Υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την Υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
 • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ