ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Διδάγματα...

Μια αποστροφή των όσων είπε χτες ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο προσανατολισμό του. «Το σχέδιο ενσωματώνει και πολλά από τα διδάγματα της πανδημίας, με έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης και στο ρόλο του κράτους τελικά ως πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως αρωγού, όποτε αυτό χρειάζεται, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι σημαίνει αυτό, μιλώντας για τα «διδάγματα της πανδημίας»; Οτι την ώρα που πεθαίνει κόσμος έξω από τις ΜΕΘ, το αστικό κράτος στέκει με ...«αλληλεγγύη» και «αρωγός» των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Υγεία και όπου αλλού, μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους! Αλλο «δίδαγμα» της πανδημίας είναι και το πώς μπορεί μια κυβέρνηση να την αξιοποιεί ως ευκαιρία για να νομοθετεί γενίκευση της «ευελιξίας», να απαλλάσσει τη μεγαλοεργοδοσία από τα «περιττά βάρη» της Ασφάλισης, να επιστρατεύει την καταστολή για το χτύπημα όσων διεκδικούν. Και βέβαια, όταν μιλάνε για «κράτος πρωταγωνιστή» έχουν το νου τους στις αντεργατικές ανατροπές της επόμενης μέρας, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα προστεθούν στα 100 και πλέον νομοσχέδια της περασμένης χρονιάς. Με αυτά τα «διδάγματα» λοιπόν και με αυτές τις «προδιαγραφές» θα μοιραστούν «επενδυτές» και λοιπά αρπακτικά τα κονδύλια από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα πληρώσουν μέχρι δεκάρας οι λαοί της ΕΕ.

... και συναίνεση

Ολα αυτά δίνουν το περιεχόμενο και της «συναίνεσης», για την οποία μίλησε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων». Συναίνεση όμως ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπάρχει και με το παραπάνω: Ολοι μαζί παρουσιάζουν ως «εθνικό» στόχο το πώς θα στρωθεί το χαλί στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις νέες «πράσινες» μπίζνες, μαζί «ομνύουν» στο «ψηφιακό» αστικό κράτος, στις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να επιταχυνθούν, στα «μεγάλα πρότζεκτ» του κεφαλαίου. Τα περί «συναίνεσης» λοιπόν άλλον αποδέκτη έχουν. Κι αυτός είναι ο λαός. Γιατί ξέρουν καλά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι σαν «το νερό και η φωτιά». Το κεφάλαιο θα μετράει νέα κέρδη και ο λαός τσακισμένα δικαιώματα, ενεργειακή φτώχεια, υπονόμευση των αναγκών του παντού. Γι' αυτό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να τον στοιχίσουν στο σχέδιο του κεφαλαίου πρέπει πάραυτα να τους «επιστραφεί» και οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση με το δικό τους σχέδιο, για τις δικές τους ανάγκες.

Αφίξεις

Μια μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας φωτίζει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες με τις οποίες άνοιξε ο Τουρισμός στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και τις συνέπειες που είχε αυτό για κατοίκους και επισκέπτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Αγγλοι που επέστρεφαν από διακοπές στην Ελλάδα ευθύνονται για το 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα τους εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας, αν και στη μελέτη περιλαμβάνονται χώρες που αποτελούν δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες απ' ό,τι η Ελλάδα. Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης. Οπως σημειώνεται, «οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό» και «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Το συμπέρασμα που προκύπτει βέβαια είναι αμφίδρομο, αφού η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ταυτόχρονα δείκτη και της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Θυμίζουμε ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η πλειοψηφία των τουριστών από το εξωτερικό εισέρχονταν χωρίς καθόλου ή με δειγματοληπτικά μόνο τεστ, και χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς μετά την άφιξή τους, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να κάνει «πάρτι» και η νόσος να αναζωπυρωθεί, προς χάριν των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, που «καίγονταν» να δροσίσουν τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας.

Ναρκω-σαπίλα

Η Νέα Υόρκη γίνεται η 15η αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς», με τον κυβερνήτη της να δηλώνει προκλητικά ότι η νομοθεσία αυτή «αγκαλιάζει μια νέα βιομηχανία, η οποία θα ενισχύσει την οικονομία», αποφέροντας ταυτόχρονα 350 εκατ. δολάρια ετησίως στα ταμεία της Πολιτείας από φόρους. Είπε ακόμα ότι με την απόφαση αυτή «δικαιώνονται» οι περιθωριοποιημένες κοινότητες των έγχρωμων Αμερικανών, που «πλήττονται δυσανάλογα» από την απαγόρευση της κάνναβης... Μπορεί δηλαδή να «βασιλεύουν» η φτώχεια, η ανεργία, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, το καθηλωμένο κατώτατο ωρομίσθιο πείνας, μπορεί η Νέα Υόρκη να μετρά σχεδόν 50.000 νεκρούς από την πανδημία λόγω της άθλιας κατάστασης στο σύστημα Υγείας και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, μπορεί όλα τα παραπάνω να πλήττουν ακόμα περισσότερο τους Αφροαμερικανούς ...αλλά όλα κι όλα: Διασφαλίζεται το «δικαίωμα» στα ναρκωτικά, για να «θολώνει» το μυαλό γι' αυτήν την άθλια κατάσταση, να μην κουνιέται φύλλο και να αυγατίζουν ταυτόχρονα τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και τα κρατικά έσοδα. Υπόσχονται μάλιστα ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι μέρος από τα κρατικά έσοδα θα κατευθύνεται ...στην απεξάρτηση (!) και στην Εκπαίδευση, την ώρα που ρίχνουν τα νέα παιδιά ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο της ναρκω-κουλτούρας και στις εξαρτήσεις. Η σαπίλα και η ξεδιαντροπιά του καπιταλισμού, σε όλο της το μεγαλείο στη μητρόπολή του, δείχνει ταυτόχρονα τα «προσεχώς», αυτό που τα αστικά κόμματα και επιτελεία έρχονται και στη χώρα μας να πλασάρουν ως «πρόοδο» και «επένδυση»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος.

1902 Γεννιέται η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1924 Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο Πραξικόπημα της Μπυραρίας. Τελικά θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.

1936 Η αστική τάξη εντείνει την καταστολή κατά του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη πιάστηκαν 198 αγωνιστές, 32 φυλακίστηκαν, 44 εκτοπίστηκαν, 34 βασανίστηκαν, 35 τραυματίστηκαν και ένας δολοφονήθηκε. Αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μεταξά (του μετέπειτα δικτάτορα). Ο Μεταξάς είχε ορκιστεί από τον βασιλιά Γεώργιο υπουργός Στρατιωτικών στις 5 Μάρτη 1936, ενώ μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Δεμερτζή ορίστηκε πρωθυπουργός, με τη στήριξη ή ανοχή όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων.

1937 Αναγγέλλεται στη Σοβιετική Ενωση η εκπλήρωση του 2ου Πεντάχρονου Πλάνου σε μόλις 4 χρόνια και 3 μήνες. Με την εκπλήρωσή του η συνολική παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας αυξήθηκε 8 φορές σε σύγκριση με το 1913. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ολοκληρώθηκε η συνεταιριστική οργάνωση (κολχόζνικο κίνημα).

1941 Εξέγερση κατά του μονάρχη του Ιράκ προκαλεί τη στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών. Τους εξεγερθέντες συνέδραμε η χιτλερική Γερμανία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η σύγκρουση κατέληξε στις 31/5 σε βρετανική νίκη και αποκατάσταση του μονάρχη.

1948 Σκοτώνεται σε αεροπορική επίθεση στα Κρούσια το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδης.

1955 Εναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Η ΕΟΚΑ, που στόχο είχε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, είχε έντονο αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Τα σχέδια ίδρυσης της οργάνωσης εξυφαίνονταν ήδη από το 1950, με την ενεργή στήριξη μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης. Επικεφαλής της υπήρξε ο Γ. Γρίβας (που στην Κατοχή είχε δράση ως αρχηγός της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ), ενώ τη συγκατάθεσή του είχε δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Η πάλη της ΕΟΚΑ δεν στηριζόταν στον μαζικό ένοπλο αγώνα. Τη δύναμή της αποτελούσαν λίγες εκατοντάδες ενόπλων, σαμποτέρ και εκτελεστών, ενώ στο στόχαστρό της βρέθηκαν Τουρκοκύπριοι, αλλά και συνδικαλιστές, μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ. Η δράση της ΕΟΚΑ και της ΒΟΛΚΑΝ (τουρκοκυπριακή εθνικιστική οργάνωση) συντέλεσε στην έξαψη του εθνικιστικού μίσους, το οποίο ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αξιοποίησε στο έπακρο στα πλαίσια της προώθησης της δικής του πολιτικής υπαγόρευσης λύσεων κατά τα στρατηγικά του συμφέροντα.

1959 Το μέτρο αντικαθιστά τον πήχη ως μονάδα μέτρησης του μήκους (1 πήχης = 0,65 μέτρα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ