ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ξεκινά η νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ

Ξεκινά σήμερα, 1/4, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, η νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR MED «IRINI», στην Κεντρική Μεσόγειο, επισήμως για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων.

Πρόκειται για μία ακόμη ιμπεριαλιστική αποστολή εκτός συνόρων όπου η κυβέρνηση για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή δηλώνει «παρών», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει στην επιχείρηση όχι μόνο διαθέτοντας «αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη» ή με τη διάθεση ναυτικών και αεροπορικών μέσων που εξετάζει, αλλά και διαθέτοντας έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση μεταναστών που τυχόν θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν και οι οποίοι μετά θα διανέμονται τάχα στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή.

Επισημως, και σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά όργανα, η «αποστολή» θα είναι σε θέση να διενεργεί επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι φέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως «δευτερεύοντα καθήκοντα» - ενδεικτικά και αυτά για τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τα προσχήματα - η EUNAVFOR MED «IRINI» θα «παρακολουθεί και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου, αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Λιβύη», θα «συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην κατάρτιση του Λιμενικού Ακτοφυλακής και του Ναυτικού στις αποστολές επιβολής του νόμου στη θάλασσα», παρεμβαίνοντας δηλαδή στο εσωτερικό της Λιβύης, και θα συμβάλλει τάχα «στη διαταραχή του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων λαθρεμπορίου και διακίνησης ανθρώπων μέσω συλλογής πληροφοριών και περιπολίας από τα αεροσκάφη». Η λεγόμενη εντολή της «IRINI» θα διαρκέσει αρχικά μέχρι τις 31/3/2021, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παράτασης, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΙΡΑΚ
Νέους πυραύλους «Patriot» εγκατέστησε ο αμερικανικός στρατός

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, με αφορμή την αποχώρησή τους από ορισμένες στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα, συνοδεύτηκε χτες με την ανάπτυξη νέων συστοιχιών αμερικανικών πυραύλων «Patriot», σε μία προσπάθεια να αποκρουστούν πιθανές νέες επιθέσεις με ρουκέτες από σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο ανωνυμίας, δήλωσαν χτες σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων πως οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πυραύλους «Patriot» στη βάση Αϊν αλ Ασαντ στο Ιράκ «για να προστατεύσουν τους στρατιώτες τους». Δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα όμως αν το Ιράκ έδωσε το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων συστοιχιών πυραύλων «Patriot».

Την περασμένη βδομάδα, Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι τα αμερικανικά συστήματα μεταφέρθηκαν στη χώρα χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος. Το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να προστεθεί στα θέματα που αυξάνουν τις «τριβές» μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, που έχουν κλιμακωθεί έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις αρχές του περασμένου Γενάρη, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ερευνα για συμμετοχή του Γκουαϊδό σε νέο πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τον Χουάν Γκουαϊδό (που έχει αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος της Βενεζουέλας και τον αναγνωρίζουν ως τέτοιον οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους) έχει καλέσει για αύριο Πέμπτη η Γενική Εισαγγελία της χώρας, για να εξεταστεί σχετικά με τη νέα επιχείρηση πραξικοπήματος ανάμεσα στις 23 και 25 Μάρτη, όπως φαίνεται από κατάθεση λιποτάκτη Βενεζουελάνου συνταγματάρχη που έχει συλληφθεί (μάλλον κατά λάθος) στην Κολομβία. Δεν είναι βέβαιο αν ο Γκουαϊδό θα εμφανιστεί.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα από τον Κλίβερ Αλκαλά Κορντόνες, ο οποίος συνελήφθη με μεγάλο αριθμό όπλων που προορίζονταν για τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Γκουαϊδό, και την ομάδα του. Οπως έχει δηλώσει σε κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, ο Αλκαλά έχει στα χέρια του «συμφωνητικό του Γκουαϊδό για την αγορά των όπλων που θα χρησιμοποιούνταν για μια "χειρουργική επιχείρηση δολοφονίας" του Βενεζουελάνου Προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, με την κωδική ονομασία "Η πιο σκοτεινή νύχτα"», κάτι που εξηγεί το ότι στον κατασχεμένο οπλισμό περιλαμβάνονται, εκτός από πολυβόλα, περίστροφα και σφαίρες, πολλές διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης.

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση από την Εισαγγελία αυτής της υπόθεσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, εμφανίστηκε να ζητά τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο Μαδούρο να μη διεκδικήσουν την Προεδρία στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «αν διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές» και με την προϋπόθεση ότι «δεν θα ξανακυβερνήσει ο Μαδούρο» μπορεί «οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις». Η κίνηση αυτή, υποτίθεται κατευνασμού, έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό, το «άλογο» στο οποίο πόνταραν οι ΗΠΑ, δεν τραβάει καθώς υπάρχουν έντονες εσωτερικές διαφωνίες και καταγγελίες για κλοπή της «αμερικανικής βοήθειας» για προσωπικό πλουτισμό.

ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις με φόντο την πανδημία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η εύθραυστη «εκεχειρία» που επιχειρείται στη βόρεια Συρία μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία της 5ης Μάρτη στο Ιντλίμπ και οι δήθεν προσπάθειες «ειρηνικής διευθέτησης» της συριακής σύρραξης τέθηκαν χτες στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Δεν έγινε γνωστό τυχόν αποτέλεσμα από την επικοινωνία των δύο ηγετών, ούτε αν θίχτηκαν τα ζητήματα τριβής που αφορούν τις διμερείς σχέσεις (όπως οι γνωστές αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών πυραύλων «S-400» από την Αγκυρα), μολονότι φαίνεται πως σε κάποιο συζητήθηκαν διμερή ζητήματα.

Το περασμένο 48ωρο είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία και ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στη Συρία. Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας - που έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ - οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση «στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας, για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία», όπως και «μερικά προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις.

Το ίδιο διάστημα, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, όπως ο βοηθός γγ του ΟΗΕ για θέματα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Μαρκ Λόουκο, έκαναν έκκληση για άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Συρίας ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα. Το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα και Ρώσοι διπλωμάτες, με το πρόσθετο επιχείρημα περί διευκόλυνσης των προσπαθειών της Συρίας να πετύχει οικονομική ανάκαμψη ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΟΪ.--

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με το Βιετνάμ «ανοίγοντας το δρόμο για έναρξη ισχύος της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τώρα εκκρεμεί μόνο η επικύρωση του κειμένου από το Κοινοβούλιο του Βιετνάμ και η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του καλοκαιριού.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα καταργήσει σταδιακά σχεδόν όλους τους εισαγωγικούς δασμούς για τα εμπορεύματα μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Επίσης, απομένει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ ένα ξεχωριστό τμήμα της σύμβασης που αφορά την προστασία των επενδύσεων.

Το Βιετνάμ είναι μια σημαντική χώρα για την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών και υφασμάτων για την ευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη, η χώρα, με 95 εκατ. κατοίκους, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αγορά για τους ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ η γεωγραφική της θέση στην ανερχόμενη νοτιοανατολική Ασία προσελκύει το «ενδιαφέρον» πολλών «παικτών». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Βιετνάμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην Ενωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), μετά τη Σιγκαπούρη.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταγγελία εναντίον του αντιδραστικού Προέδρου Μπολσονάρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Καταγγελία εναντίον του Προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο, με το ερώτημα της απομάκρυνσης από τη θέση του για 180 μέρες, κατέθεσε ο ανώτατος δικαστής της χώρας Μάρκο Αουρέλιο Μέλο στη Γενική Εισαγγελία. Πρόκειται για καταγγελία που κατέθεσε βουλευτής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών, για την «ανεύθυνη συμπεριφορά του Προέδρου, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ο Μπολσονάρο έχει οργανώσει εκστρατεία με τίτλο «Η Βραζιλία δεν σταματά», ώστε να συνεχιστεί κανονικά η οικονομική δραστηριότητα, υποβαθμίζει δε τους κινδύνους από την πανδημία και την ανάγκη λήψης μέτρων, ενώ και στη Βραζιλία αυξάνονται οι άνθρωποι που επιβεβαιώνεται ότι νοσούν (πάνω από 4.700) και οι θάνατοι (167).

Η καταγγελία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της απομάκρυνσης του Μπολσονάρο από την προεδρία για το συγκεκριμένο διάστημα. Με βάση όμως τον υπέρ του Μπολσονάρο συσχετισμό στο κοινοβούλιο, δεν φαίνεται να προχωράει η ποινή.

Χτες, πάντως, διάφορες οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαμαρτυρίες με χτύπημα κατσαρολών από τα σπίτια, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση στην αντιδραστική κυβέρνηση και τη μη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας εκ μέρους της.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org