ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Βήμα κλιμάκωσης και έντασης της δουλειάς για τη 48ωρη γενική απεργία

Μαζική συγκέντρωση χτες την Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα

Καθοριστικό βήμα κλιμάκωσης και έντασης της δουλειάς για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, αποτέλεσε το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στον Πειραιά και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για 48ωρη απεργία. Από αύριο κάθε σωματείο συνεδριάζει. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», ήταν το κάλεσμα που ακουγόταν διαρκώς από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, την ώρα που τα μπλοκ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας έφταναν από τις προσυγκεντρώσεις στην Ομόνοια.

«Η διάλυση του Ασφαλιστικού δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανέγγιχτο! Μας αφορά όλους, διαλύει τις ζωές μας! Εργάτες, φτωχοί αγρότες, μικροί ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες, ενιαία, αγωνιστικά να μπούμε στον αγώνα, για να αποτρέψουμε τη νέα σφαγή!» καλούσε το ΠΑΜΕ, για να απαντήσουν οι συγκεντρωμένοι με το σύνθημα: «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο».

Κυρίαρχο και το ζήτημα του Φορολογικού, με το σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: «Η φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο και μέσο από την κυβέρνηση δεν έχει τέλος. Μαζί με το γκρέμισμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έφεραν νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, φοροαπαλλάσσουν τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τις μεγαλοεπιχειρήσεις από χρέη προς το Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία», ακουγόταν από τα μεγάφωνα.

Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της ΠΣΟ, ο Ινδός Βενκατατσαλάμ, γγ της κλαδικής Οργάνωσης Τραπεζοϋπαλλήλων και Ασφαλιστικών Υπαλλήλων.

«Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα των εργαζομένων του κόσμου ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση», σημείωσε μεταξύ άλλων και μετέφερε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των οργανώσεων και των εργαζομένων από 126 χώρες του κόσμου που εκπροσωπεί η ΠΣΟ. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Στον Πειραιά

Μαζική και με παλμό ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ανδρέας Πουλικόγιαννης, από το παράρτημα Πειραιά του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και χαιρέτισε ο Αργύρης Παπουτσάκης, από την Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, που έκανε αίσθηση, καθώς τα μαγαζιά εκείνη την ώρα ήταν ανοιχτά. Στη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν μαζικά ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά και το κάλεσμα του δήμου Πάτρας για συμμετοχή και στήριξη της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας. Επίσης, διαδόθηκε το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση για το Προσφυγικό.

  • Συγκεντρώσεις στην Αττική έγιναν επίσης στο Λαύριο και στην Ελευσίνα. Ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις άλλες πόλεις, στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Τμήμα της πορείας στον Πειραιά
Τμήμα της πορείας στον Πειραιά
Με σχέδιο και αποφασιστικότητα προετοιμάζουμε την απεργία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέκου Αρβανιτίδη στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης στο βήμα
Ο Αλέκος Αρβανιτίδης στο βήμα
Η κυβέρνηση και οι εταίροι της, με τη στήριξη του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της πλουτοκρατίας, κλιμακώνουν τον πόλεμο, φέρνουν τις επόμενες μέρες τα μέτρα - φωτιά που από καιρό ετοιμάζουν. Είναι βαρύς ο λογαριασμός για τον εργαζόμενο λαό. Ξεπερνάει τα 5,5 δισ.

Μέσα είναι ο νόμος - τερατούργημα που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, η νέα άγρια φοροεπιδρομή σε ό,τι έχει απομείνει στο λαϊκό εισόδημα, νέες ιδιωτικοποιήσεις που ο λαός θα τις πληρώσει με απολύσεις και πανάκριβη παροχή υπηρεσιών. Μέσα είναι και η νέα θηλιά με τα δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Από Δευτέρα που έρχεται η τρόικα, ξεκινάει το ίδιο έργο με εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατικά διλήμματα, ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα και μετά έρχεται η «ανάπτυξη» και άλλα πολλά για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα δράσης, αγώνα, αλληλεγγύης, αλλά και αναμέτρησης με την εργοδοσία και την κυβέρνησή της. Είναι ξανά η ώρα για να δείξει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος τη δύναμή του. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να βροντοφωνάξει: «Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό σας τερατούργημα - Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο».

Με σχέδιο κι αποφασιστικότητα, ριχνόμαστε στην προετοιμασία της 48ωρης απεργίας από σήμερα! Τα μέτρα έρχονται. Ανανεώνουμε την απόφασή μας, φωτίζουμε τη συζήτηση, την ενημέρωση, τη δράση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, δε θα μείνουμε παρατηρητές στα παζάρια της κυβέρνησης με τους περιβόητους θεσμούς, την ΕΕ και το ΔΝΤ, για το πώς θα μας κλέψουν και τα ελάχιστα που απέμειναν από τα δικαιώματά μας. Κάθε μέρα, κάθε ώρα να νιώθουν την εργατική - λαϊκή διαμαρτυρία, την πίεσή μας. Αυτό καλούμε να κάνουν όλα τα σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές, οι φορείς της νεολαίας, οι γυναίκες.

Ιδια η πολιτική που τσακίζει το λαό και τους πρόσφυγες

Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι κρίσιμες οι στιγμές. Οι γενικότερες εξελίξεις, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, την τρομοϋστερία με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα.

Κυβέρνηση κι εργοδοσία είναι αδίστακτοι. Εφτασαν στο σημείο να εμφανίζουν τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ως στήριξη της πολιτικής τους. Εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας για «κοινωνική συνοχή», ότι τώρα «πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Κυβέρνηση κι εργοδοσία καλλιεργούν το φόβο, την ανασφάλεια και τη μοιρολατρία, ώστε χωρίς αντιστάσεις να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα. Να μη σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι για την απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία, να αποδεχτούν τη συμφωνία με την ΕΕ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες κι οδηγεί σε επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αποδεχτούν, εν μέσω φόβου και μοιρολατρίας, το ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο.

Από τούτη εδώ τη συγκέντρωση, απευθύνουμε ξανά έκκληση να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Οχι μόνο έμπρακτη αλληλεγγύη σε ό,τι έχει σχέση με την επιβίωσή τους, αλλά και ουσιαστική στήριξη που θ' αναδεικνύει τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της προσφυγιάς, γιατί «κανείς δεν αφήνει το σπίτι του αν αυτό δεν είναι χειρότερο απ' τα σαγόνια ενός καρχαρία».

Αυτός ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση και από αυτή την άποψη το εργατικό κίνημα και ο λαός μας πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση.

Ούτε μέρα χαμένη!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία σε διαρκή, καθημερινή οργάνωση της πάλης, σε καθημερινή προεργασία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό ως μια απλή επίθεση φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στο Δημόσιο, να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία, να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 7 Απρίλη και να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί όπως πρέπει!

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ο Αλέκος Αρβανιτίδης είπε για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να ορίσει σαν μέρα γιορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς την 3η Μάη, δηλαδή την επομένη της Δευτέρας του Πάσχα, που είναι αργία: «Θα θέλαμε να κάνουμε την εξής καταγγελία που αφορά το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αίτημα να γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά στις 5 Μάη, όρισαν το γιορτασμό της την 3η μέρα του Πάσχα. Ολοι καταλαβαίνουμε πως αυτό έχει να κάνει με την υπονόμευση των αγώνων και του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της εργατικής τάξης. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Για άλλη μια φορά, θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί και δε θα λείψει κανείς. Δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική γιορτή. Είναι η μέρα που συμβολίζει τον αγώνα της παγκόσμιας εργατιάς για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί και θα γιορταστεί όπως πρέπει».

Στήριξη και συμμετοχή στην πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας

Από τα μεγάφωνα της χτεσινής διαδήλωσης, διαβάστηκε το κάλεσμα του Δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να συμμετέχουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Δήμου να οργανώσει πορεία αγώνα κατά της ανεργίας από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα. Η πορεία ξεκινάει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί με μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 10 Απρίλη στο Σύνταγμα. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Αττικής, ο Αλέκος Αρβανιτίδης είπε στην κεντρική ομιλία: «Χαιρετίζουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία του δήμου της Πάτρας, την πορεία αγώνα από την Πάτρα μέχρι το Σύνταγμα, ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά. Μαζί με τον δήμαρχο της Πάτρας τον Κώστα Πελετίδη, μαζί με το λαό της Πάτρας θα πάρουμε και εμείς μέρος. Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πορεία και στους διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς υποδοχής που θα υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή».

Νέες συγκεντρώσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες

Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή στις εξής πόλεις: Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Αύριο, Σάββατο, συγκεντρώσεις θα γίνουν σε: Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου. Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία. Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης. Την Τρίτη 5/4 στη Λιβαδειά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Νέα παράταση στην απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ

Υπογράφτηκε τελικά χτες η παράταση της απαράδεκτης ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Η Σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016. Με τη χτεσινή παράταση, όπως και με τις προηγούμενες, νομιμοποιείται το αντεργατικό έγκλημα της ΠΥΣ 6/2012, καθώς παγιώνονται οι κατώτεροι μισθοί στα 586 ευρώ μεικτά και στα 511 ευρώ, αντίστοιχα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την επικαιρότητα των θέσεων του ΠΑΜΕ και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν στόχο τη διεκδίκηση τόσο της ΕΓΣΣΕ, όσο και όλων των Συμβάσεων, με κριτήριο την κάλυψη όλων των απωλειών που είχε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια. Για την ΕΓΣΣΕ, αφετηρία διεκδίκησης πρέπει να είναι η επαναφορά στα 751 ευρώ για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, ως βάση διαπραγμάτευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για παραπέρα αυξήσεις.

Παρουσίαση της μπροσούρας για τους Χαλυβουργούς

Αύριο Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Η έκδοση παρακολουθεί την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου. Η μπροσούρα έχει τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» και αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έκδοσης της Τομεακής Οργάνωσης, στην οποία καταγράφηκε το χρονικό της απεργιακής μάχης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 2012.

Δραστηριότητες σωματείων - φορέων
  • Σε σύσκεψη καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αύριο, Σάββατο 2/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του σωματείου στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος).
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, Πανεπιστημίου 254) το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας και ο Σύλλογος Γυναικών Πάτρας της ΟΓΕ, για τα οξυμένα προβλήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, την τελευταία βδομάδα έχει διακοπεί η μεταφορά των μαθητών αυτών από και προς το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στις οικογένειές τους.
  • Η Ομάδα Γυναικών Πετραλώνων - Θησείου της ΟΓΕ διοργανώνει εκδήλωση, με ομιλία και θεατρική παράσταση, αύριο Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 138ου Δημοτικού Σχολείου (Κυκλώπων και Θεσσαλονίκης, Ανω Πετράλωνα).
Εργοδοτικό έγκλημα το «ατύχημα» στα Γιάννενα

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε την Τρίτη στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα δύο εργαζόμενοι να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας τρίτος εκτός κινδύνου, καταγγέλλει η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι σε εργολαβικό συνεργείο χτυπήθηκαν από ρεύμα ενώ εκτελούσαν εργασίες για την αντικατάσταση κολόνας της ΔΕΗ.

«Με στόχο το κυνήγι του κέρδους, εργολάβοι και ΔΕΗ υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε εξαντλητικές υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας, εργάζονται με ανειδίκευτο προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προσωπικό που αλλάζει συνέχεια, με μη συντηρημένο εξοπλισμό, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δηλαδή σε συνθήκες που αντικειμενικά αυξάνουν καθημερινά τους κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων», σημειώνει η Γραμματεία Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ, ένας 53χρονος εργάτης του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε την Τετάρτη, πέφτοντας από μεγάλο ύψος μέσα στο αμπάρι Φ/Γ πλοίου ξένης σημαίας, το οποίο βρισκόταν προσδεδεμένο στην προβλήτα 25-26 του λιμένα (ΣΕΜΠΟ). Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου νοσηλεύεται.

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ

Την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46). «Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να πορευτούμε μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους που ξεκινούν από την Πάτρα την ίδια μέρα και διαδηλώνουν κατά της ανεργίας», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα χρειάζεται πιο δυναμική λαϊκή απάντηση

Στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους. Τώρα χρειάζεται πιο δυναμική λαϊκή απάντηση. Από την επιτυχία των απεργιών, των συλλαλητηρίων θα κριθούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι από τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις δημαγωγικές κορόνες στη Βουλή του κάλπικου δίπολου».

Κινητοποιήσεις συνδικάτων την ερχόμενη βδομάδα

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Απρίλη καλεί εργαζόμενους, μισθωτούς τεχνικούς, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους στον κλάδο των Κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Αιτήματα αιχμής είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Συμμετέχουν, επίσης, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Μετάλλου Αττικής.

Στο πλαίσιο της δράσης για την ανακούφιση των ανέργων του κλάδου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων οργανώνουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 11 π.μ. Ταυτόχρονα, για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, η Επιτροπή Ανέργων καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τις διεκδικήσεις για προστασία των ανέργων, προχωρούν συνδικάτα της Βιομηχανίας την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι. Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, αλλά και τη 48ωρη απεργία, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής οργανώνει σύσκεψη, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ