ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαγράφει πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

«Κούρεμα» σε πρόστιμα και οφειλές από φορολογικές παραβάσεις στο κεφάλαιο, ανελέητο κυνηγητό για τα «μνημονιακά» χαράτσια στο λαό

Η κυβέρνηση «κυνηγά την απάτη και τη διαφθορά», χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τα φορολογικά πρόστιμα και τις οφειλές του κεφαλαίου...
Η κυβέρνηση «κυνηγά την απάτη και τη διαφθορά», χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τα φορολογικά πρόστιμα και τις οφειλές του κεφαλαίου...
Διαγραφές προστίμων, τόκων και κάθε είδους προσαυξήσεων, και για κάθε είδους προκλητικές όσο και κραυγαλέες παραβάσεις του φορολογικού όσο και του τελωνειακού κώδικα, προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Προκλητικά ευνοημένοι είναι ισχυρές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεις για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα πους τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και εδικών φόρων.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρει την υπογραφή και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (αρ. φύλλου 35/27.3.2015), δηλαδή έχει ήδη και νομική κύρωση. Κατά τ' άλλα, μέχρι και χτες, δεν είχε γίνει γνωστό πότε η κυβέρνηση θα κατέθετε την εν λόγω ΠΝΠ για κύρωση από τη Βουλή (το Μέγαρο Μαξίμου ισχυριζόταν με non-paper ότι θα το έκανε προχτές Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να καταθέσει τίποτα τελικά).

Καραμπινάτες ρυθμίσεις «φορολογικής αμνηστίας» για το κεφάλαιο

Ειδικότερα, με την προκλητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

-- Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να επεκτείνει σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών τη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που θα ενταθούν θα έχουν έκπτωση μέχρι 100% όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τούς έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων.

-- Τα παραπάνω ποσά για τις φοροπαραβάσεις του κεφαλαίου, τα οποία έχουν βεβαιωθεί μετά από φορολογικούς ελέγχους, δεν εντάσσονταν στο «κούρεμα» που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θεωρούνται ποσά που ανήκουν στις αρχικές οφειλές προς το Δημόσιο. Ετσι, οι υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης (οι ΔΟΥ και τα τελωνεία) θεωρούσαν τα ποσά αυτά ως ενταγμένα στις αρχικές οφειλές, δηλαδή στο αρχικό κεφάλαιο κι όχι στις προσαυξήσεις και τους τόκους καθυστέρησης. Το ζήτημα αυτό ήρθε να ρυθμίσει στη συνέχεια η συγκυβέρνηση, προχωρώντας με την ΠΝΠ και σε «κούρεμα» των οφειλών που προέρχονται από κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις της πλουτοκρατίας!

-- Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις (και βέβαια στην ΠΝΠ) εντάσσονται οφειλές ανεξάρτητα από ύψος ακόμη και ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένοι αποδείχνονται οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, γλιτώνοντας τεράστια ποσά. Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ενώ τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας...

Επί της ουσίας, πρόκειται για «καραμπινάτη» ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας σε όφελος των μερίδων του κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει έναντι συμβολικού φόρου να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας για το κεφάλαιο, αυτή τη φορά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που φυγάδευσαν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού...

Απειλές στα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια ώρα που προωθεί με διαδικασίες - εξπρές ρυθμίσεις διαγραφής των προστίμων των μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς και των οφειλών τους από φορολογικές παραβάσεις, την ώρα που περνάει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή καταβολής ενός σημαντικού ποσού (προφανώς δυνατότητα που δεν αφορά το λαό!), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει τη φοροεπιδρομή εναντίον του λαού.

Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με κατάργηση αφορολόγητου ορίου, καθώς κατάργηση και σειράς φοροελαφρύνσεων για λαϊκές δαπάνες, ΕΝΦΙΑ, το προγενέστερό του χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τέλος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ όσες περισσότερες δόσεις αναγκαστεί να βάλει ένα εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρώσει.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για την είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας αναμένεται να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, σε μια εξέλιξη που διευκολύνει τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως» τις δόσεις των κρατικών δανείων και να καλύπτει λειτουργικές ανάγκες του κράτους... Αλλωστε, για τον ίδιο σκοπό συγκεντρώνει σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών (τα περιβόητα «ραβασάκια» που θα αρχίσουν και πάλι να αποστέλλονται μαζικά), θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).

Χαρακτηριστική, ως προς αυτό, ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη (20/3, στη Βουλή), ότι «όσοι δεν θα μπουν - ενώ μπορούν να μπουν στη ρύθμιση - αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία». Προφανώς και δεν αναφέρεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επιδιώξουν να μπουν στη ρύθμιση για να σβήσουν πρόστιμα και οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που θα «τολμήσουν» να μην «κόψουν το λαιμό τους» (δηλ. να μην περικόψουν κι άλλο από στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης), ώστε να μπουν στη ρύθμιση... «ενώ μπορούν»!

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στην Κύπρο

Με επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, στην Κύπρο. Τον Πρ. Παυλόπουλο συνόδευε μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φωκαΐδης.

«Η ΕΛΔΥΚ θα βρίσκεται εδώ μαζί με τις κυπριακές Ενοπλες Δυνάμεις για να επιβάλουν με την παρουσία τους το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, για να λήξει η απαράδεκτη κατοχή τμήματος της Κύπρου, να λήξει το αποτρόπαιο φαινόμενο του εποικισμού και να υπάρξει ελευθερία και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ επισκέφτηκε ακόμα εκτός προγράμματος την πρεσβεία της Ελλάδας, ενώ συναντήθηκε διαδοχικά με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.

Νωρίτερα είχε επισκεφτεί μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και περπάτησαν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής μέχρι το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. «Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε έδαφος Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο τελεί υπό ξένη κατοχή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αυτό αφορά την ίδια την ΕΕ, αφορά την ίδια την Τουρκία. Γιατί θεωρώ ότι η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού (...) ευνοεί και την ίδια την Τουρκία, για την ανάπτυξη των σχέσεών της μαζί μας. Εχει κάθε συμφέρον να το κάνει. Πρωτίστως όμως έχει συμφέρον η ίδια η ΕΕ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί είναι προσβολή προς την ίδια», ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος, ενώ σε άλλη στιγμή είχε υποστηρίξει πως «όπως εμείς τηρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις, πρέπει και η ΕΕ να τηρεί τις δικές της».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαρίζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματίες και κυνηγάνε το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που μέχρι χτες κατάγγελλε, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα, εφόσον ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις. Πρόκειται για πρόστιμα και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί για φορολογικές απάτες, λαθρεμπόριο, παρακρατήσεις ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.ά.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται το πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει το λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ