ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Για τη συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν

Από τη χτεσινή Σύνοδο στη Χάγη
Από τη χτεσινή Σύνοδο στη Χάγη
ΧΑΓΗ.--

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το μέλλον της κατοχής απασχόλησε χτες τη Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 80 χωρών, που είτε συνορεύουν με το Αφγανιστάν είτε συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική κατοχή, στρατιωτικά και οικονομικά.

Στόχος της Συνόδου, όπως ξεκαθαρίστηκε, είναι η ενίσχυση της κατοχής και η ενδυνάμωση των ελεγχόμενων δυνάμεων ασφαλείας, καθώς επίσης και η εξασφάλιση ευνοϊκού για την κατοχή αποτελέσματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χ. Καρζάι συμφώνησαν να προσεγγίσουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, που δε συντάσσονται με τους «αντάρτες», αναζητώντας περισσότερους συμμάχους και στο εσωτερικό της χώρας, επενδύοντας στη σφαίρα επιρροής τους και τη μείωση των δυνάμεων των αντιπάλων. Ο Χ. Καρζάι υποστήριξε ότι η επιτυχία εναντίον των «ανταρτών» εξαρτάται από μία στρατηγική συνεργασίας και κατανόησης χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη βδομάδα, σχετικά με την «αναθεωρημένη πολιτική για το Αφγανιστάν», δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις υποσχέσεις ενίσχυσης του κατοχικού καθεστώτος με στρατιωτικές δυνάμεις εν είδει εκπαιδευτών του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας, αλλά και πολιτικού προσωπικού, που θα οργανώσει σύμφωνα με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών τη διοίκηση του αφγανικού κράτους, εξασφαλίζοντας στην κατοχή τα οφέλη της ανοικοδόμησης και «ανασύστασης» του Αφγανιστάν.

Και ενώ ο Αφγανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να προβάλει το δήθεν ενδιαφέρον του για μείωση του αριθμού των θυμάτων αμάχων, ως συνέπεια της κατοχής, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στην κυβέρνηση Καρζάι ζητώντας μείωση των κρουσμάτων διαφθοράς...

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου φυσικά δεν μπορούσε να λείπει το θέμα των περιοχών των φυλών του Πακιστάν, που θεωρείται ως «άνδρο ανταρτών και συμμάχων των Ταλιμπάν» και αντιμετωπίζεται ως προέκταση της κατοχής του Αφγανιστάν, με συνεχείς επιθέσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού.

Η Χ. Κλίντον χαρακτήρισε τη συνεργασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με το «δημοκρατικό Πακιστάν» κρίσιμη, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τον «εξτρεμισμό».

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Μαχμούντ Κρέσι, από την πλευρά του ζήτησε χάριν των εντυπώσεων να σταματήσει η έξωθεν επέμβαση στη χώρα του, ισχυριζόμενος ότι η συνεργασία για την πάταξη της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του πακιστανικού κράτους.

Ενα από τα γεγονότα που ξεχώρισαν στη Σύνοδο της Χάγης ήταν και η συνύπαρξη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ και του Ιρανού ομόλογού της, Μεντχί Ακχουτζαντέχ, ο οποίος υποστήριξε ότι η οικοδόμηση της δυνατότητας ασφάλειας του ίδιου του Αφγανιστάν είναι ο πιο σίγουρος και ανέξοδος τρόπος να «υπερσκελιστεί η τρομοκρατία». Ωστόσο, παρά τη συνάντηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ, οι εκπρόσωποί τους φρόντισαν να μη συνδιαλλαγούν επί της ουσίας μεταξύ τους...

Στο θέατρο των συγκρούσεων, χτες οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι σε σφοδρές μάχες με τις κατοχικές δυνάμεις 30 φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» έχασαν τη ζωή τους...

ΡΩΣΙΑ - ΟΣΣ
Κοινό σχέδιο για το Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης των χωρών - μελών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, δείχνοντας το ενδιαφέρον αυτής της οργάνωσης, που έχουν συγκροτήσει Ρωσία και Κίνα μαζί με τις 4 κεντρο-ασιατικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για την κατάσταση στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος επίσης οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών 36 χωρών που ανήκουν στην ΟΣΣ, καθώς και στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Στην έναρξη της Συνδιάσκεψης πήρε μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

Η Συνδιάσκεψη επεξεργάστηκε κοινό σχέδιο των ενεργειών της ΟΣΣ κατά της «τρομοκρατίας», της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή και ήταν συνάντηση προετοιμασίας για τη Συνάντηση της Χάγης.

Ενας από τους μετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, ο Ραντζάμπ Σαφάροφ, γενικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του σύγχρονου Ιράν, σημείωσε στη ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» πως «η Συνδιάσκεψη ήταν χρήσιμη από την άποψη πως έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί αυτό που γίνεται στο Αφγανιστάν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμίζεται η διαδικασία αυτή. Ομως δεν υπήρχε καμία συγκεκριμενοποίηση, και το επίπεδο της Συνδιάσκεψης δεν μπορούσε να εξασφαλίσει λήψη αποφάσεων». Ο Σαφάροφ εκτιμά πως στη Χάγη θα προσέξουν το «ενδιαφέρον» της ΟΣΣ για το Αφγανιστάν, που εκδηλώθηκε στη Μόσχα. Είναι όμως αμφίβολο, αν αυτό θα οδηγήσει στην προσέγγιση των απόψεων του ΝΑΤΟ και της ΟΣΣ. Ο Σαφρόνοφ εξέφρασε την αμφιβολία του για την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των δυνάμεων κατοχής: «Είναι ολοφάνερο πως η αύξηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν θα οδηγήσει μόνο προς την ενοποίηση των διάφορων ομάδων στη χώρα στον αγώνα κατά των στρατευμάτων». Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος πως η λύση του προβλήματος στο Αφγανιστάν βρίσκεται στη δημιουργία οικονομικής υποδομής, καθώς και εργατικών θέσεων για τους κατοίκους του Αφγανιστάν.


Ι.Π.

ΝΑΤΟ - ΙΡΑΝ
Πρώτη επαφή μετά από τρεις δεκαετίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με τον διαπραγματευτή του ΝΑΤΟ Μάρτιν Εντμαν είχε συνάντηση, πριν από περίπου δύο βδομάδες, ο πρέσβης του Ιράν στην ΕΕ, Αλί Ασγκάρ Κχάτζι. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές μετά από διαρροές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από 30 χρόνια. Ο Εντμαν μίλησε για «ένα καλό βήμα προόδου στην κατεύθυνση της επανένταξης του Ιράν στη διεθνή κοινότητα».

Η πληροφορία για τη συγκεκριμένη συνάντηση δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο για το Αφγανιστάν, που θα διεξαχθεί στη Χάγη, με τη συμμετοχή 80 χωρών και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, μετά από πίεση της Ουάσιγκτον. Η ιρανική απόφαση συμμετοχής χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή εξέλιξη», τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από την Ουάσιγκτον.

Εναρμονισμένη η ελληνική κυβέρνηση

Υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής κατοχής του Αφγανιστάν και ενίσχυση της δυτικής πολιτικής παρουσίας σε αυτή τη χώρα εμφανίστηκε χτες η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εναρμονιζόμενη με την ιμπεριαλιστική πολιτική. Οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη έγιναν μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, στη Χάγη, σε μια χρονική στιγμή που, πρέπει να σημειωθεί, η νέα αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει περί τους 20.000 επιπλέον στρατιώτες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών «η Ελλάδα πιστεύει ότι εκτός από τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η πολιτική μας παρουσία. Είναι δηλαδή η δράση στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα του πολιτισμού, στην οικονομική ανάπτυξη, στην αγροτική καλλιέργεια, για να γλιτώσουμε από τα ναρκωτικά. Είναι μία σύνθετη πολιτική, η οποία όμως πρέπει να ακολουθηθεί αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην αστυνομική σχολή

ΝΤΕΡΑ ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε ανάληψη ευθύνης της φονικής επίθεσης στην αστυνομική ακαδημία της Λαχόρης, προχώρησαν χτες οι «Ταλιμπάν» του Πακιστάν, με τον εκπρόσωπό τους να ισχυρίζεται ότι «σχεδιάζεται τρομοκρατική επίθεση στην Ουάσιγκτον, η οποία θα καταπλήξει τον κόσμο»... Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των «Ταλιμπάν», Μπαϊτουλάχ Μεσχούντ, η επίθεση της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην κλιμάκωση και συνέχιση των επιθέσεων εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν, στις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών του Πακιστάν και κατά μήκος των αφγανικών συνόρων...

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επίθεση της Δευτέρας αποτέλεσε πλήγμα στο γόητρο της κυβέρνησης του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, που κατηγορείται ότι οδηγεί τη χώρα σε τέλμα και ενισχύει τις αξιώσεις των ΗΠΑ στο έδαφος του Πακιστάν, το οποίο θεωρούν μέρος του πολέμου του Αφγανιστάν, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πακιστανικό στρατό σε αγαστή συνεργασία με τους «αντάρτες».

Εν τω, μεταξύ το Ανώτατο Πακιστανικό Δικαστήριο ανακοίνωσε χτες την αποκατάσταση της περιφερειακής διοίκησης της επαρχίας Πουντζάμπ, επαναφέροντας στη θέση του επικεφαλής τον αδερφό του ηγέτη του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ναβάζ Σαρίφ, Σαμπχάζ Σαρίφ, σαν μια κίνηση καλής θέλησης για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, το δικαστήριο δήλωσε ότι συνεχίζει τις έρευνες όσον αφορά την υπόθεση της δυνατότητας συμμετοχής των εκλογών των αδερφών Σαρίφ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ