ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σύνοδος «G-20»: Ανοιχτές οι αντιθέσεις συμφερόντων

Διευρύνονται οι αποκλεισμένες ζώνες στο Λονδίνο
Διευρύνονται οι αποκλεισμένες ζώνες στο Λονδίνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η ανάληψη κοινής δράσης είναι ζωτικής σημασίας δηλώνει εκ νέου ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που φιλοξενεί και τη Σύνοδο της Ομάδας των 20 («G-20»), σε μία ύστατη προσπάθεια να συγκεράσει τις χαοτικές διαφορές μεταξύ των χωρών που προσέρχονται στη Σύνοδο προκειμένου «να βρουν λύσεις και διεξόδους» για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Γκόρντον Μπράουν είναι αφ' ενός οι Ευρωπαίοι που συνεχώς εμφανίζονται πιο επιθετικοί στις δηλώσεις τους ειδικά προς τον «αγγλοσαξονικό άξονα» και αφ' ετέρου οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που ήδη έχουν καταρτίσει δικές τους ατζέντες, ενώ συνεχώς «πιέζουν» για τη δημιουργία νέου διεθνούς νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο και θα τελεί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το σημαντικότερο είναι να δράσουμε όλοι μαζί, διότι εάν ενεργήσουμε μαζί με άλλες χώρες, θα έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα από ότι εάν το κάνουμε μεμονωμένα», επιμένει ο Γκόρντον Μπράουν και επαναλαμβάνει ότι ελπίζει πως η «Ομάδα των 20» θα συμφωνήσει σε μέτρα για την εκκαθάριση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη διοχέτευση κεφαλαίων στις οικονομίες των χωρών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου.

Εντούτοις οι εκκλήσεις Μπράουν πέφτουν στο κενό, καθώς φαίνεται και η Σύνοδος κοντεύει, πριν αρχίσει καν, να τιναχτεί στον αέρα... Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται ότι εάν δεν περάσει η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου διεθνούς κέντρου ελέγχου του χρηματοοικονομικού συστήματος - πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, αλλά και άλλες χώρες - θα αποχωρήσει, όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά της και η Αγκελα Μέρκελ καθιστά σαφές μέσω συνεντεύξεών της ότι θα σταθεί απέναντι από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης η Μέρκελ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των ρυθμιστικών μηχανισμών της αγοράς, ενώ η Γερμανία προσφέρθηκε να βοηθήσει στο θέμα των ενεργειακών αγωγών της Ουκρανίας και τη σχέση της ΕΕ όπως και τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση της «G-20» θα είναι αρχή μιας σειράς συναντήσεων «για την αλλαγή του διεθνούς οικονομικού συστήματος».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, περιγράφοντας τι αναμένει από τη Σύνοδο, περιορίστηκε να αναφερθεί στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών, στην έξοδο από την τακτική των μεγάλων δημοσιονομικών πακέτων και στην ενίσχυση του ΔΝΤ με κεφάλαια, καθώς και μεγαλύτερο λόγο της Κίνας και της Ινδίας σε αυτό.

Αναδίπλωση των ΗΠΑ

Αλλάζουν τις προτεραιότητες στην ατζέντα οι ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πριν την αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ευρώπη - για ένα ταξίδι οκτώ ημερών, με σταθμούς τις Συνόδους Κορυφής της «G-20» και του NATO, την Πράγα και την Τουρκία - σύμφωνα με το «Business Week», η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι αρκετές για την ώρα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να αποδέχεται πιο ανοιχτά την προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση του παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, η αμερικανική κυβέρνηση επίσης περιλαμβάνει τέσσερα σημεία στην ατζέντα της. Επιθυμεί την επέκταση των κανονισμών σε «ιδρύματα, αγορές και προϊόντα συστημικής σημασίας», που σημαίνει σε hedge funds και αγορές παραγώγων μεταξύ άλλων, καθώς και στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, την ενίσχυση των κεφαλαιακών προϋποθέσεων σε μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Υιοθετώντας την προσέγγιση αυτή, η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κρίσης. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ηγέτες της «G-20», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Σύνοδο έχοντας ήδη παρουσιάσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αμερικανική οικονομία, «έστω και αν στερείται λεπτομερειών», το οποίο αναμφίβολα θα προτείνει ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες, αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές.

Το σίγουρο είναι ότι θα επιδιωχτεί κάποιος συμβιβασμός, ωστόσο τα περί αντιμετώπισης της κρίσης είναι μόνο μύχιοι πόθοι, αφού ο καπιταλισμός αναπαράγει συνεχώς κρίσεις.

Πάντως, το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη ζώνη, ενώ μέχρι στιγμής το κόστος των επιχειρήσεων ασφαλείας έχει φτάσει τα 20 εκατομμύρια λίρες. Επί ποδός βρίσκονται 10.500 αστυνομικοί από τους 30.000 που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και των προαστίων του, σε μια τεράστια επιχείρηση ασφαλείας: την προστασία των ξένων ηγετών και τις διαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα στην πόλη Πλίμουθ η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταξύ αυτών και έναν Ελληνα φοιτητή.

ΟΟΣΑ
Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Συρρίκνωση 2,75% θα εμφανίσει η παγκόσμια οικονομία το 2009, με το διεθνές εμπόριο να εμφανίζει πτώση 13,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που προβλέπει -στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσής του- πως φέτος η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 4%, της Ευρωζώνης κατά 4,1% και της Ιαπωνίας κατά 6,6%. Επίσης, ο ΟΟΣΑ κάνει έκκληση προς τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν το ύψος στα βασικά επιτόκια στο 0% και να τα κρατήσουν σε αυτό το επίπεδο για «ορισμένο χρονικό διάστημα», αλλά και να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των πιστωτικών ροών. Η ανεργία και στις 30 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά και συγκεκριμένα για το 2009 στο 10,1% για την Ευρωζώνη και στο 9,1% για τις ΗΠΑ (στο 11,7% και 10,3% αντίστοιχα για το 2010). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στις χώρες της «G-7», περίπου 36 εκατ. άτομα θα είναι άνεργοι το 2010. Τέλος, ενόψει της Συνόδου «G-20», ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής ενίσχυσης των οικονομικών τους. Συγκεκριμένα, θεωρεί πως «οι χώρες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα δημοσιονομικών ελιγμών εμφανίζονται να είναι η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Κορέα και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες».

Ανεργία στο «κόκκινο»

Ομήρους κρατούν οι εργαζόμενοι στη γαλλική θυγατρική του αμερικανικού ομίλου «Caterpillar», όπου πρόκειται να καταργηθούν 733 θέσεις εργασίας, τέσσερα στελέχη του εργοστασίου στην Γκρενόμπλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT. Πρόκειται για την τρίτη «ομηρία» στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ανακοινώσει απολύσεις, από εργαζομένους τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία. Προηγήθηκαν τα περιστατικά στην αμερικανική «3Μ» και στη «Sony».

  • Ενας στους δύο Γάλλους (51%) δεν πρόκειται να πάει φέτος διακοπές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Ipsos» που δημοσιεύει η γαλλική «Le Monde».
  • Στο 8,1% ανήλθε, το Μάρτη, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, που ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γερμανών ανέργων αυξήθηκε κατά 69.000 και ανήλθε το Μάρτη σε 3,4 εκατομμύρια. Ενώ η καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία «ομάδας κρούσης», με στόχο την εξεύρεση λύσης για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Opel», η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων, των πιστωτριών τραπεζών. Η ομάδα κρούσης θα προβεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τη μητρική της «Opel», GM, καθώς και με την αμερικανική κυβέρνηση.
  • Στο 4,4% - από το 4,1% - εκτινάχτηκε η ανεργία στην Ιαπωνία το Φλεβάρη, που είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική στατιστική υπηρεσία. Παράλληλα, πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη G20, ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο έδωσε εντολή για το σχεδιασμό νέου επιπρόσθετου πακέτου δημοσιονομικών δαπανών «τόνωσης» της οικονομίας, που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι «τα μέση του Απρίλη» και στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των ανέργων.
ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ.--

Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία σχεδιάζει για το Σάββατο 4 Απρίλη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ιβάν Μέλνικοφ, τα μέτρα που έχει πάρει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης «είναι είτε αναποτελεσματικά είτε εφαρμόζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μικρής ομάδας ανθρώπων».

Οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις του ΚΚΡΟ για το Σάββατο παίρνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα από τις προηγούμενες του χειμώνα ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στην κοινή ωφέλεια, στα τρόφιμα και το πετρέλαιο, καθώς, σύμφωνα με τον Μέλνικοφ, «είναι η πρώτη φορά που ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης».

Προηγούμενα, το ΚΚΡΟ είχε ζητήσει την παραίτηση ορισμένων υπουργών, μεταξύ των οποίων της Οικονομίας και της Παιδείας, Αλεξέι Κούντριν και Αντρέι Φουρσένκο, αντίστοιχα. Εφόσον η κυβέρνηση δεν πήρε υπόψη της τις απαιτήσεις για παραίτηση των συγκεκριμένων υπουργών, τότε «ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ολόκληρη την κυβέρνηση», πρόσθεσε. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως το κόμμα του θα κινητοποιηθεί δραστήρια ώστε οι συγκεντρώσεις αυτές να πάρουν μαζικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι «η καθημερινή ζωή αναγκάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενωθούν με τη διαμαρτυρία μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ