ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προς συμφωνία «επικαιροποίησης» του μνημονίου με νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι» για την αποφασιστικότητα του Αλ. Τσίπρα να υλοποιήσει το αντιλαϊκό μνημόνιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου...

Eurokinissi

«Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι» για την αποφασιστικότητα του Αλ. Τσίπρα να υλοποιήσει το αντιλαϊκό μνημόνιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου...
«Να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά» η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2015 μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, «στη βάση μιας δίκαιης αξιολόγησης». Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χτες εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, αλλά και της αντιλαϊκής «κοπτοραπτικής» και των διαβουλεύσεων, την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Την ίδια ώρα, η «δίκαιη αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου προϋποθέτει την εφαρμογή νέου δημοσιονομικού «πακέτου» με αφετηρία στο 3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ποσά ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που επισκέφθηκε την Αθήνα, Ρ. Γκουαλτιέρι, σύμφωνα με τον οποίο το δημοσιονομικό κενό, κατά τους υπολογισμούς των ευρωενωσιακών «θεσμών», φτάνει στο 3,5% (αντί 3% σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση). Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιλαϊκά μέτρα φτάνουν στα 6,3 δισ. ευρώ, αυξάνονται δηλαδή κατά 900 εκατ. ευρώ...

Ο ίδιος σημείωσε πως οι «διαφορές» στους δημοσιονομικούς στόχους έχουν σχεδόν «γεφυρωθεί», ενώ - μία μέρα μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Αλ. Τσίπρα - δήλωσε «ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «υπάρχουν όρια στη συζήτηση», σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους. «Δεν μιλάμε για "κούρεμα"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με επίκεντρο την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των «λύσεων» που προτείνονται.

Φέρνουν μπαράζ κατασχέσεων

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζει μπαράζ φοροελέγχων και εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης (κατασχέσεις κ.ά.) προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι κάθε είδους φόροι, πρώτα και κύρια από την πλευρά των λαϊκών νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, σφίγγει η θηλιά των κατασχέσεων απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια και μάλιστα σε συνθήκες περαιτέρω διόγκωσής τους, μέσω του προσεχούς φορολογικού νομοσχεδίου...

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «επιχειρησιακό σχέδιο για το 2016», βάσει του 3ου μνημονίου, πρόκειται να επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν ακόμη για «φυσικά πρόσωπα», ενώ η ΓΓΔΕ, μέχρι τις 30 Νοέμβρη, θα υποβάλει εισήγηση για την αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Στρατηγικοί στόχοι του σχεδίου είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, η μεγιστοποίηση των δημόσιων εσόδων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Βασικοί τομείς της ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων για το 2016 θα αποτελέσουν:

-- Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός αξιόπιστου πλαισίου στοχοθεσίας των εισπράξεων έναντι των κάθε είδους οφειλών (ληξιπρόθεσμων και μη).

-- Η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες «με απώτερο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

-- Η επέκταση του ειδικού λογισμικού διενέργειας «ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων».

-- Η σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η δημιουργία μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, ο εντοπισμός με ηλεκτρονικό τρόπο όσων επιτηδευματιών πληρώνονται με πλαστικό χρήμα χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις κ.ά.

Με το βλέμμα στα επενδυτικά πακέτα

Σαράντα δύο έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, έχουν επιλεγεί, για την ώρα, από τη συγκυβέρνηση, προς ένταξη και χρηματοδότηση από το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, ανέφερε ότι τα 18 από αυτά είναι αμιγώς ιδιωτικά και τα υπόλοιπα αφορούν σε επιχειρηματικές συμπράξεις κράτους - ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των έργων αυτών έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης», στην οποία προσβλέπουν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο για την κατασκευή των έργων, όσο και τη μελλοντική αξιοποίησή τους, με γνώμονα την απόσπαση κερδών.

Σύμφωνα με την προεπιλογή που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομίας, η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους εξής τομείς και κατηγορίες έργων:

-- 20 ενεργειακά έργα, εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Τα έργα που έχουν συμπεριληφθεί αφορούν στο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, το σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, υβριδικούς σταθμούς (ηλιακοί - αιολικοί), μικρά υδροηλεκτρικά, αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας κ.ά.

-- 5 έργα υποδομών και μεταφορών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Αφορούν στην ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων, τη νότια επέκταση του περιφερειακού Υμηττού, έργα προαστιακού σιδηροδρόμου, την ανάπτυξη του λιμένα Λαυρίου και την υποθαλάσσια οδική ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας.

-- 3 έργα στον κλάδο του τουρισμού (εκτιμώμενου προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ), για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, τον ιαματικό τουρισμό και τη μετατροπή του TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο.

-- 5 έργα στον τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (εκτιμώμενου προϋπολογισμού 920 εκατ. ευρώ) που αφορούν σε ευρυζωνικά δίκτυα κ.ά.

Ο Δ. Κουτσούμπας σήμερα στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο MEGA και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα, σήμερα Παρασκευή, στις 8 π.μ.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κ. Μακεδονία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Κεντρική Μακεδονία αύριο Σάββατο και την Κυριακή 3/4.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Αύριο, Σάββατο, στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και στις 9 μ.μ. θα χαιρετίσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (κέντρο FOCUS).

Την Κυριακή 3/4, στις 11 π.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Λιτόχωρο, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΒΖ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις 11.30 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ