ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκές διεργασίες με άξονα τις μεταρρυθμίσεις

Σε επίπεδο Euro Working Group η συνέχεια των παζαριών σήμερα

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πλευρά της Ευρωζώνης, ενώ το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, πέρα από τις πρακτικές του «εσωτερικού δανεισμού», αναζητά συμμάχους και συμφωνίες με τα περιβόητα «αρπακτικά» των διεθνών χρηματαγορών... Η τρέχουσα προτεραιότητα βρίσκεται στην κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων προς την τρόικα, ειδικά προς το ΔΝΤ, ενόψει καταβολής δόσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στις 9 Απρίλη, καθώς και της αποπληρωμής εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (1,4 δισ. ευρώ) στις 14 Απρίλη.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών βρίσκεται η κατάρτιση και συμπλήρωση της λίστας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων, η οποία συζητήθηκε στο πλαίσιο της 4ήμερης διαβούλευσης στο λεγόμενο «Brussels Group», ανάμεσα στους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

«Νομίζω πως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος «βλέπει» δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τα τέλη Απρίλη. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «εποικοδομητικό κλίμα», με στόχο, όπως είπε, να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην «εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων», που εκτυλίσσεται στη Αθήνα, δηλαδή από τα υπουργεία και δημόσιους φορείς. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους «θεσμούς» στη βάση, όπως λένε, ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει «υφεσιακά μέτρα», αλλά θα διασφαλίζει την «επανεκκίνηση της οικονομίας», τη στήριξη δηλαδή της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το μείγμα της πολιτικής και των αντιλαϊκών μέτρων θα κλιμακωθεί τόσο στο πλαίσιο του «προγράμματος - γέφυρας», δηλαδή της σημερινής «μεταβατικής φάσης», όσο και στο πλαίσιο της «νέας συμφωνίας» με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Συνάντηση με «θεσμικούς επενδυτές»

Συνάντηση με στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας «Pimco», η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές του κρατικού χρέους και των ομολόγων, είχε χτες στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές. Σε ερώτηση αν η «Pimco» ενδιαφέρεται για ελληνικούς κρατικούς τίτλους, αρκέστηκε να σημειώσει πως πρόκειται για μια εταιρεία που επενδύει σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια...

Να σημειωθεί ότι στις 8 Απρίλη διενεργείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα, τα οποία λήγουν στις 14 Απρίλη. Από το ποσό αυτό, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένες τράπεζες και «επενδυτές», οι οποίοι, σε αυτήν τη φάση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μετάσχουν σε επόμενες δημοπρασίες. Μέχρι πρόσφατα, τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, ωστόσο, τα περιθώρια, παρά και τις πρακτικές συγκέντρωσης των διαθεσίμων από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους φορείς είναι πλέον περιορισμένα.

Μία ακόμη παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, λήγει στις 17 Απρίλη.

Ενδοαστικές κόντρες και αβεβαιότητες

Εξάλλου, ο Αμερικανός επενδυτής, Ουόρεν Μπάφετ, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της «Berkshire Hathaway», υποστήριξε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια εποικοδομητική εξέλιξη για την Ευρώπη.«Εάν τελικά αποχωρήσουν οι Ελληνες (από την Ευρωζώνη), αυτό μπορεί να μην είναι άσχημο για το ευρώ», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση φερεγγυότητας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση που έγινε, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε από την πλευρά του, η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τραπεζών της Ευρωζώνης Ντανιέλ Νουί. Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, τόνισε ότι συνεχίζεται η πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών, των οποίων η κατάσταση είναι αρκετά καλή, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος επισκιάζεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι παρακολουθούμε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών με ελέγχους ρευστότητας, ώστε να παραμένουν φερέγγυες.

Τέλος, την προειδοποίηση πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, σημειώνει το αμερικανικό μονοπώλιο της «Goldman Sachs» σε ανάλυσή του, η οποία βασίζεται στα συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα. Οπως υποστηρίζουν, οι εκροές καταθέσεων περιορίστηκαν το Μάρτη σε 2-3 δισ. ευρώ, ενώ η «ποιότητα του ενεργητικού» των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων...

ΟΟΣΑ
Προτείνει «αλλαγές» στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Νέες συστάσεις για «αλλαγές» στο δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ, απηύθυνε χτες ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, σύμφωνα με τον οποίο οι ισχύοντες κανόνες είναι «υπερβολικά άκαμπτοι» και «ακατανόητοι».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, σημείωσε πως «εάν κάποιες χώρες επιτυγχάνουν επανειλημμένως την εξαίρεσή τους από έναν κανόνα, τότε με το πέρασμα του χρόνου, ο κανόνας χάνει την αξιοπιστία του». Αν και δεν κατονόμασε τη χώρα, είναι φανερό ότι πρόκειται για τη Γαλλία, στην κυβέρνηση της οποίας η Κομισιόν έδωσε πρόσφατα και νέα προθεσμία, προκειμένου να αποκαταστήσει το στόχο για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι ανάλογες επισημάνσεις, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, έχει κάνει και η πλευρά του ΔΝΤ. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ενδοαστική διαπάλη που εξελίσσεται με φόντο τους χαμηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης και τις αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη.

Ευρωζώνη: Στο 0,1% ο πληθωρισμός το Μάρτη

Εξάλλου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τη Γιούροστατ, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε οριακά το Μάρτη σε ποσοστό 0,1%, έναντι ρυθμών υποχώρησης 0,3% το Φλεβάρη και 0,6% το Γενάρη.

Σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση - συνεστίαση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 4 Απρίλη, στις 9.00 μ.μ. στο κέντρο FOCUS (περιοχή αεροδρομίου) στη Θεσσαλονίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ