ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη του «Ρ»

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Στ. Δήμας επιβεβαίωσε χτες την ύπαρξη της «Εκθεσης Σολάνα», που αποκάλυψε ο Κυριακάτικος «Ρ», σύμφωνα με την οποία προετοιμάζονται επιχειρήσεις «ταχείας επέμβασης» σε περιοχές όλου του πλανήτη - ακόμη και στην Ανταρκτική - προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της στον ανταγωνισμό για τους φυσικούς πόρους και πρόσχημα τις... κλιματικές αλλαγές!

Ο Επίτροπος της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Περιβάλλον και ΜΜΕ», όχι μόνο δεν αρνήθηκε την ύπαρξη της εν λόγω Εκθεσης, αλλά ανέφερε ότι αυτή συνδιαμορφώθηκε και από την υπηρεσία της ΕΕ της οποίας προΐσταται. Ωστόσο, επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της, αναφέροντας ότι δεν έχει τη διάσταση την οποία έδωσε ο «Ρ», δηλαδή την εκδήλωση ανοιχτών στρατιωτικών επεμβάσεων για υφαρπαγή στρατηγικών ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό κ.ά.), αλλά έρχεται να αποδείξει το ενδιαφέρον της ΕΕ για τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω κλιματικών αλλαγών! Υπάρχουν προβλήματα τοπικών συγκρούσεων, ανέφερε, και κάποιοι κάτοικοι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι τρεις εστίες πολέμου που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη (Νταφούρ, Σομαλία και Μπουργκίνα Φάσο) γίνονται για το νερό, η έλλειψη του οποίου οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές.

Από την Εκθεση που αποκάλυψε ο «Ρ», φαίνεται ξεκάθαρα ότι με δικαιολογία το περιβάλλον που οι ίδιες οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές καταστρέφουν, σχεδιάζονται επεμβάσεις σε όλον τον πλανήτη. Πέρα, δηλαδή, από τα προσχήματα που χρησιμοποιούν, αντίπαλός τους, όπως ωμά αναφέρεται στην Εκθεση, δεν είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά η «πολιτική ριζοσπαστικοποίηση», οι «κοινωνικές αναταραχές», οι «κοινωνικοοικονομικές πιέσεις», οι «απειλές κατά των οικονομικών περιουσιακών στοιχείων».

ΦΟΡΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Στα χέρια του λαού η υπεράσπιση του περιβάλλοντος

Απάντηση στις αυριανές κινητοποιήσεις νομαρχίας και δήμων για το περιβάλλον δίνουν εννιά φορείς της περιοχής με κοινή τους ανακοίνωση

«Αυτοί που δίνουν γην και ύδωρ στους βιομήχανους και τους επιχειρηματίες στο Θριάσιο δεν μπορούν να ηγηθούν του αγώνα του λαού για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, για την προστασία της ζωής του, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η διοίκηση της νομαρχίας Δυτικής Αττικής, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας».

Αυτή την απάντηση δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση εννιά μαζικοί και εργατικοί φορείς του Θριασίου στις «κινητοποιήσεις» που διοργανώνουν η νομαρχία Δυτικής Αττικής και δήμοι του Θριασίου αύριο Τετάρτη, ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι: Σωματείο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους του Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Ελευσίνας, τα Σωματεία Συνταξιούχων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, σύλλογοι Γυναικών Ελευσίνας και Ασπροπύργου, επιτροπές Ειρήνης Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Οπως επισημαίνουν, δεν μπορούν να ηγηθούν του αγώνα του λαού: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους στηρίζουν την ασυδοσία των βιομηχάνων. Η διοίκηση της νομαρχίας που στα λόγια κόπτεται για το περιβάλλον, αλλά στην πράξη στηρίζει αυτή την πολιτική και όταν χρειαστούν οι βιομήχανοι έχουν τη βοήθειά της, όπως πρόσφατα με τη χορήγηση άδειας στην ΠΕΤΡΟΛΑ για εργασίες κατεδάφισης της πρώην OWENS ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση. Ο Δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας που συνέταξαν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης στα μέτρα των βιομηχάνων».

«Ενα είναι το δίλημμα, ή με το λαό ή με τους βιομήχανους» σημειώνουν οι φορείς και ξεκαθαρίζουν: «Εμείς επιλέγουμε να σταθούμε στο πλευρό του λαού. Γι' αυτό καλούμε το λαό του Θριασίου, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους απέναντι στο μαύρο μέτωπο βιομηχάνων, κυβερνήσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο αγώνα».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΒΑΒΥΛΗ: Με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αποφυλακίστηκε χτες ο Απόστολος Βαβύλης, μετά από σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο τον απαλλάσσει από τρία κακουργήματα. Το βούλευμα κρίνει ότι ο Απ. Βαβύλης δεν είναι επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων και μετά από αυτά παραπέμπεται σε δίκη για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της ψευδούς δήλωσης στην Αρχή, κατηγορίες που βαρύνουν και τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Τριανταφυλάκη.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ κατά της απόφασης του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου να προφυλακιστεί ο Χρήστος Νικολουτσόπουλος, κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών οι συνήγοροί του Νίκος Μαυρομάτης και Γιάννης Κότσιος. Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων του εργατολόγου είναι η σοβαρή κατάσταση της υγείας του εντολέα τους. Στο μεταξύ, στις αρχές της άλλης βδομάδας εκτιμάται ότι θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Χρήστος Ζαχόπουλος, όμως δεν αναμένεται να καταθέσει σύντομα. Χτες στον ανακριτή κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης της Εύης Τσέκου.

«Εφυγε» ο σ. Αγγελος Γκρόζος

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή, την Κυριακή 30 Μάρτη, ο σύντροφος Αγγελος Γκρόζος, από τη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Μέλος του ΚΚΕ από την περίοδο του εμφυλίου, έκανε στην εξορία το διάστημα 1947-1964. Επί χούντας υπέστη ξανά διώξεις και κυνηγητά. Σε όλη του τη ζωή, μέχρι την τελευταία του πνοή, υπηρέτησε το λαό και το κόμμα. Πριν 2 μήνες η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τίμησε το σ. Γκρόζο με τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στο Κόμμα.

Σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονος

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου 17χρονος μαθητής του 1ου Λυκείου Πύργου που προσβλήθηκε από καλπάζουσα μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Ο 17χρονος Τ. Κ. μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο του Πύργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα Πάτρας και από κει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συγγενείς του νέου κατήγγειλαν αργοπορία στη διάγνωση της νόσου. Το υπουργείο Υγείας διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Επέστρεψε το ΠΔ για τον εξοπλισμό των ΜΑΤ

Το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών το σχέδιο ΠΔ, με το οποίο καθοριζόταν η χρήση «ειδικού εξοπλισμού» για τις δυνάμεις των ΜΑΤ στις συγκεντρώσεις. Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από το υπουργείο διευκρινίσεις για τον ειδικό εξοπλισμό.

Στη γνωμοδότηση οι σύμβουλοι σημειώνουν ότι είναι αόριστη η διάταξη του σχεδίου διατάγματος που προβλέπει ότι μπορεί «να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναθροίσεων, κατά τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες διάπραξης έκνομων ενεργειών "ειδικός εξοπλισμός"». Η διάταξη αυτή κατά το Ε' Τμήμα θα πρέπει να διαγραφεί ή πρέπει να εξειδικευτεί με την αναγραφή συγκεκριμένων μέσων που θα χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν ακόμη και «κινητά φράγματα», που θα είναι μεταλλικά πλέγματα. Επίσης, οι άνδρες των ΜΑΤ θα φορούν ειδική στολή από βραδύκαυστο ή αντιπυρικό υλικό, θα φέρουν προσωπίδα αερίων με κατάλληλο φίλτρο και αδιάβροχο, πυροσβεστήρα, ασπίδα, αλεξίσφαιρο γιλέκο κλπ.

Ακόμα, το Ε' Τμήμα προτείνει διορθώσεις στο σχέδιο ΠΔ, ώστε το προσωπικό που διατίθεται για την εκτέλεση καθηκόντων δεσμοφύλακα στις μεταγωγές κρατουμένων να ενημερώνεται μόνο από τον διοικητή ή αξιωματικό υπηρεσίας στις περιπτώσεις που κρατούμενος πάσχει από μεταδοτική ή ψυχική ασθένεια.

Διυπουργική για τα απορρίμματα

Με την επιλογή της καρκινογόνου μεθόδου της καύσης να παραμένει ανοιχτή και με κατεύθυνση την ενεργοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση των σκουπιδιών, συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή που συνέστησε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με αντικείμενο την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση Καραμανλή, η Επιτροπή, ανάμεσα σε άλλα: Θα εκπονεί και θα υποβάλλει επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Θα παρακολουθεί την εφαρμογή του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών και θα συντονίζει τους φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Θα εκπροσωπεί τη χώρα για σχετικά θέματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, θα υποβάλλει εισηγήσεις προς την ειδική επιτροπή ΣΔΙΤ επί των προτάσεων που υποβάλλονται.

Η ημερίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Δάσος - λαϊκή περιουσία, πόλεις με υποδομές για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή αναβλήθηκε. Η ημερίδα θα γίνει την Κυριακή 6 του Απρίλη στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Μενιδίου, με την οποία θα κορυφωθεί και η καμπάνια της ΚΟ Αττικής για την προστασία της Πάρνηθας και τα αντιπλημμυρικά έργα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ