ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κόντρα σ' όλες τις όψεις του ίδιου νομίσματος...

Την ομοιότητα της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει η ΠΚΣ σε φοιτητές και σπουδαστές

Η παράταξη της ΠΑΣΠ παραμένει η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος (η μια πλευρά είναι η ΔΑΠ), του «νομίσματος» της κυβερνητικής πολιτικής που φέρνει για τους νέους και την ανώτατη εκπαίδευση: Την ιδιωτικοποίηση, τους ταξικούς φραγμούς, την ανασφάλιστη εργασία, τη διά βίου ημιμάθεια.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει», ξεκαθαρίζει η ΠΚΣ, καλώντας φοιτητές και σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη και στους δυο εκφραστές αυτής της πολιτικής στις εκλογές της 9ης Απρίλη.

Με αποσπάσματα από πρόσφατη ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, η ΠΚΣ κυκλοφορεί στις σχολές μια προκήρυξη που αποδεικνύει ότι απάντηση στη ΔΑΠ και την κυβερνητική πολιτική δεν μπορούν να αποτελέσουν δυνάμεις που έχουν πανομοιότυπες θέσεις με τη ΝΔ...

Ο Γ. Παπανδρέου λέει: «Να καταργήσουμε το άθλιο σύστημα του ενός και μοναδικού συγγράμματος. Μια από τις αντιρρήσεις που είχε διατυπωθεί παλαιότερα ήταν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να πληρώνουν οι φοιτητές... Απαντάμε διπλά: Λειτουργία βιβλιοθηκών και το κράτος να αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραμμάτων από τους καθηγητές και να τα τοποθετήσει στο διαδίκτυο για όλους χωρίς κόστος».

Κι η ΠΚΣ εξηγεί: «Δηλαδή, δωρεάν συγγράμματα, τέλος! Οποιος θέλει να διαβάσει, μόνο από τη βιβλιοθήκη ή το internet! Αυτό που περιλαμβάνει ο νόμος - πλαίσιο και έχει αρχίσει να προωθείται στις σχολές»...

Η ΠΚΣ θυμίζει τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι το άρθρο 16 είναι «κληροδότημα της δεξιάς», «κατάλοιπο της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας» και ότι το δίλημμα περί ιδιωτικής παιδείας είναι «αστείο», αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέλει επιχειρηματική λειτουργία στα δημόσια, θέλει τους κανόνες της αγοράς μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Παράλληλα, η ΠΚΣ θυμίζει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για να δουλεύουν οι νέοι για 4 χρόνια χωρίς να καταβάλουν οι ίδιοι ή οι εργοδότες τους ασφαλιστικές εισφορές (να πληρώνει τις εισφορές το κράτος). Και σχολιάζει αυτές τις προτάσεις: «Οπως τα προγράμματα STAGE που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Δηλαδή, η μερική απασχόληση και η κοροϊδία για τους νέους, με τους μισθούς των 400 ευρώ, τις απλήρωτες ώρες και από την άλλη την παχουλή επιδότηση των επιχειρηματιών που βγάζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων και με την κρατική βούλα και χρηματοδότηση»!

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Ξεπέρασαν και τους μάνατζερ...

«Ιδιαίτερα μαθήματα» στην αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και στο «κυνήγι» χρηματικών πόρων ζήτησαν και πήραν πανεπιστημιακοί μέλη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) Ανώτατης Εκπαίδευσης, από αντιπρυτάνεις και μάνατζερ πανεπιστημίων του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ. Ηταν σαν να άκουγε κανείς να μιλούν οικονομικοί σύμβουλοι και στελέχη επιχειρήσεων και όχι καθηγητές ή επιστήμονες.

Το θέμα της χτεσινής ημερίδας ήταν «Δημόσια Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης: Οικονομική Διαχείριση, Αυτοτέλεια και Διασφάλιση Ποιότητας» και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πιέζει με όλα τα μέσα για την εφαρμογή της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, ήρθε η εμπειρία από το εξωτερικό να επιβεβαιώσει όλα αυτά τα οποία αντιπαλεύει το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα: Χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση με βάση τις δυνάμεις της αγοράς. Ελκυστικά και μη ελκυστικά προγράμματα. Δίδακτρα. Προσαρμογή στους στόχους της Συνόδου της Λισαβόνας, για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι τα πανεπιστήμια καταφεύγουν στη διεθνοποίηση για να αντλήσουν πόρους, στην προσέλκυση, δηλαδή, φοιτητών από άλλες χώρες, οι οποίοι θα συμβάλουν στην οικονομική ευρωστία των ιδρυμάτων. Αυτό, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε και ως εξωστρέφεια...

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η αλεπού (ΔΑΠ) στο παζάρι των επιχειρήσεων...

Η ΔΑΠ προβάλλει ...το έργο της! «Εργο» της είναι η συμβολή της στην εισβολή των επιχειρήσεων στην Παιδεία! Την ίδια περίοδο που η κυβέρνησή της πετάει στον Καιάδα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδίως των νέων, που ετοιμάζεται για σκληρότερα μέτρα, την ίδια ώρα που η παράταξη της ΔΑΚΕ υπογράφει με την ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ τη συμφωνία του αίσχους, η παράταξη της ΔΑΠ υποδέχεται με απίστευτη δουλοπρέπεια τις εταιρείες και, μάλιστα, ετοιμάζει τις φιέστες τους.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει εκδήλωσή τους, στην οποία να μη διαφημίζουν και προωθούν τα προϊόντα κάποιας εταιρείας. Μετά τις εκδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας με την ERGO Planning στη Γεωπονία και την RCTECH στην Αρχιτεκτονική, σειρά έχουν οι Τοπογράφοι. Η παράταξη - «πλασιέ» των επιχειρήσεων κάνει εκδήλωση στις 2/4 στη σχολή Τοπογράφων με εκπρόσωπο της SoftCalc (αντικείμενο εργασιών της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και διάθεση στην ελληνική αγορά λογισμικού τοπογραφίας). Οπως ενημερώνει στην αφίσα της, «στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση σύγχρονων οργάνων», δηλαδή της πραμάτειας της εταιρείας για διαφήμιση και ...«στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθεί μια αυθεντική έκδοση του προγράμματος GeoCalc 07/08 αξίας 5.000 ευρώ». Αυτή ακριβώς είναι η αντίληψη των στελεχών της ΔΑΠ για τους φοιτητές: Να τους μοιράζουν καθρεφτάκια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες... και από την πίσω πόρτα το πανεπιστήμιο να γίνει χώρος που θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους. Το «δώρο» και τα διάφορα «δωράκια» των εταιρειών, τους τα χαρίζουμε! Δεν ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτό έχει βγει από την εκμετάλλευση κάποιων επιστημόνων, που τελικά πήραν ψίχουλα για το πατεντάρισμα του λογισμικού! Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα της ΕΕ!

ΥΓ: Από τις υπόλοιπες παρατάξεις (που υποτίθεται παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία) δε βλέπουμε κάποια σοβαρή αντίδραση. Μήπως επειδή ακριβώς ΠΑΣΠ, ΑΡ.ΕΝ. και ΕΑΑΚ κάνουν γαργάρα την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα ιδρύματα, ελέω ΕΕ; Πάντως, μόνο η Πανσπουδαστική έχει ξεκάθαρη θέση: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και της εμπλοκής των επιχειρήσεων στις λειτουργίες τους! Για τους φοιτητές πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου και αυτό στις 9 Απρίλη!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Τρίτη

Πανεπιστήμιο Πειραιά, 12 το μεσημέρι (αίθουσα 301, παλιό κτίριο), θέμα: «Οι εξελίξεις στην ελληνική ναυτιλία». Ομιλητής: Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

ΤΕΦΑΑ Αθήνας, 2 μ.μ., θέμα: «Η επαγγελματική προοπτική των γυμναστών». Ομιλητής: Ν. Γαρδίκης, πρόεδρος του Σωματείου Γυμναστών - Προπονητών.

Φιλοσοφική Αθήνας, 1 μ.μ., θέμα: «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Ομιλητής κ. Παπαμακάριος, εκ μέρους της θεραπευτικής κοινότητας «Νόστος».

ΤΕΙ Σερρών, 12.30 μ.μ. (αμφιθέατρο της ΣΤΕΦ), θέμα: «Αντισεισμική προστασία και θωράκιση. Μία επιστήμη στην υπηρεσία του λαού για το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια ή στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων;». Ομιλητές: Β. Καρακώστας, σεισμολόγος και επίκουρος καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και Δ. Παπαδόπουλος, συνδικαλιστής της ΠΚΣ. Στον ίδιο χώρο, στις 4 μ.μ., θέμα: «Εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και η προοπτική των εναλλασσόμενων πηγών ενέργειας». Ομιλητής: Ν. Κούρος, μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ και μέλος της Γραμματείας της Πανεπιστημονικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στις σχολές

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις σε σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου παρουσιάζουν και συζητούν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:

Σήμερα Τρίτη

-- Στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

  • Στις 12.30 μ.μ., περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ».
  • Στις 2 μ.μ., ομιλία στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΟ Ηρακλείου της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Ηρακλείου (αμφιθέατρο Σμυρνάκη) με θέμα: «Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».
  • Στις 4.30 μ.μ., περιοδεία και συζήτηση με τους σπουδαστές του ΙΕΚ στον Εσταυρωμένο.
Αλλες εκδηλώσεις

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις, σήμερα, στη 1 το μεσημέρι. Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα: «Ενεργειακοί πόροι και γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΘ.

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 3 Απρίλη, ο «Συρμός» θα γεμίζει φοιτητόκοσμο, στα γλέντια που διοργανώνουν κάθε βράδυ στις 10 μ.μ., οι οργανώσεις ΤΕΙ Λεκανοπεδίου και η Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ