ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
Ολοκληρώθηκε χωρίς υπογραφή συμφωνίας

Βασικό πεδίο διαφωνίας οι όροι για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΑΝΟΪ.--

Χωρίς να υπογραφεί κάποια συμφωνία και νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώθηκε χτες η νέα Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, στο Ανόι του Βιετνάμ, οκτώ μήνες μετά την 1η διμερή Σύνοδο, στη Σιγκαπούρη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποχώρησαν νωρίτερα από το χώρο της συνάντησης.

Ο Αμερικανός ηγέτης χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» και «πολύ παραγωγικές» τις δυο μέρες της Συνόδου, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

«Ηταν μια φιλική αποχώρηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ, εξηγώντας ότι «μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές» και προσθέτοντας: «Σ' αυτή τη συνάντηση είχαμε ορισμένες επιλογές και σε αυτή τη φάση αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε καμία από αυτές. Και θα δούμε τι θα συμβεί».

Βασικό πεδίο διαφωνιών αποτέλεσαν οι όροι και οι ρυθμοί της λεγόμενης «αποπυρηνικοποίησης» της Χερσονήσου και της άρσης των κυρώσεων που ισχύουν σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ζητήματα που αφορούν συνολικότερα τα στρατιωτικά και οικονομικά εργαλεία που παρατάσσουν σε Ασία - Ειρηνικό ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά. Αλλωστε, η ίδια η διευθέτηση του Κορεατικού αποτελεί πεδίο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αναμετρήσεων και προχωρά με παράλληλα ανοιχτά μέτωπα σε όλη την υφήλιο.

«Το ζήτημα ήταν οι κυρώσεις... Ουσιαστικά ήθελαν την άρση όλων των κυρώσεων και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ, ενώ ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συμπλήρωσε: «Δεν φτάσαμε σε κάτι που τελικά να έχει νόημα για τις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Κιμ ήλπιζε ότι θα φτάναμε. Του ζητήσαμε να κάνει περισσότερα. Ηταν απροετοίμαστος...».

Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Τραμπ δεν απέκλεισε οι ΗΠΑ να πάρουν μέρος σε έλεγχο βορειοκορεατικών εγκαταστάσεων που σχετίζονταν με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τη διάθεση της Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στην «αποπυρηνικοποίηση», σχολιάζοντας ότι «αν δεν ήμουν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, δεν θα ήμουν εδώ τώρα», για να εισπράξει το θετικό σχόλιο του Τραμπ ότι «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που ακούσατε ποτέ». Σε άλλο ερώτημα δημοσιογράφου, ο Κιμ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς» να εκφραστεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Συνόδου, «όμως δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξος. Αυτό που πιστεύω τώρα είναι ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Κιμ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πιθανότητα δημιουργίας «Γραφείου Συνδέσμου» (άτυπης διπλωματικής αποστολής) των ΗΠΑ στην Πιονγιάνγκ, ο δε Τραμπ έκανε λόγο για «καλή ιδέα».

Αντιδράσεις

Η Προεδρία της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι με τη νέα Σύνοδο, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα σημείωσαν «πιο ουσιαστική πρόοδο από ποτέ», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη της για το ότι δεν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, υποστήριξε «πλήρως την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μην κάνει την εύκολη επιλογή» και δήλωσε «αποφασισμένος ότι πρέπει να συναντήσω τον Πρόεδρο Κιμ».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι «η πρακτική μικρών αμοιβαίων βημάτων, η ένδειξη ευελιξίας (...) και οι αδικαιολόγητα υψηλές απαιτήσεις εξακολουθούν να μη λειτουργούν». Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση του περιεχομένου των συνομιλιών Τραμπ - Κιμ.

Ο πρόεδρος όμως της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής (Δούμα), Λεονίντ Σλούτσκι, επανέφερε το ζήτημα του ποιος διεξάγει τη διαπραγμάτευση και σημείωσε την ανάγκη να επανέλθει το εξαμερές σχήμα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να ελέγχει μόνη της τη βορειοκορεατική διευθέτηση και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, η οποία έληξε απότομα, το έδειξαν αυτό. Είναι προφανώς απαραίτητο να επιστρέψουμε στη μορφή εξαμερών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ρωσία μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στην κατάσταση». Ζήτησε επίσης επαναφορά του ζητήματος της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την «προετοιμασία ενός νέου ψηφίσματος για την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επίσημες αντιδράσεις δεν υπήρχαν από την Κίνα και την ΕΕ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη ρωσική πρωτεύουσα από τις 4 έως τις 6 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η 9η συνάντηση της διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, με θέματα που αφορούν Εμπόριο, οικονομική συνεργασία, Μεταφορές κ.λπ.

Αντισοβιετική υστερία και αντεργατικές διώξεις στο Καζακστάν

Συνεχίζεται η αντισοβιετική υστερία στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, με τη «σκυτάλη» αυτήν τη φορά να έχει πάρει το Καζακστάν. Οι αρχές αυτής της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των βαλτικών χωρών και της Ουκρανίας, αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα μια γιγάντια προπαγανδιστική καμπάνια, κατηγορώντας τη σοβιετική εξουσία δήθεν για «γενοκτονία» του λαού του Καζακστάν.

Η προπαγανδιστική «μηχανή» έχει εκπονήσει μια κινηματογραφική ταινία, που προβάλλεται αυτήν την περίοδο σε όλη τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό για τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα το γεγονός ότι υπήρξε τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία σημειώνεται πως «διογκώνεται σκόπιμα το θέμα του λιμού κατά τη δεκαετία του '30 του προηγούμενου αιώνα». Υπογραμμίζεται πως επιδιώκεται «η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων με τη χρησιμοποίηση του εθνικιστικού χαρτιού» και εκτιμάται πως «οι συκοφαντίες για τον λιμό στην ΕΣΣΔ αποσκοπούν στην υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος».

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν αυτή η συκοφαντική πολιτική των αρχών της χώρας κατά της ΕΣΣΔ διεξάγεται σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και συνδέεται με τη γραμμή «αποκομμουνιστικοποίησης» και εκθειασμού των ντόπιων συνεργατών των ναζί.

Να σημειωθεί πως ο αντισοβιετισμός και ο αντικομμουνισμός για άλλη μια φορά πάνε χέρι - χέρι με τις διώξεις σε βάρος του εργατικού κινήματος. Μόνο τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν 17 συλλήψεις αγωνιστών, που από 22 έως 25 Φλεβάρη κινητοποιήθηκαν στην περιοχή του Ζαναοζέν ενάντια στην ανεργία και στα χαμηλά μεροκάματα.

BREXIT
«Αποφασίστε τι θέλετε!» λέει ο Μπαρνιέ στους Βρετανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανένδοτη στάση στις πιέσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για «υποχωρήσεις» την ύστατη στιγμή, διατήρησε και χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν «τι ακριβώς» θέλουν για το μέλλον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο επειδή «η δουλειά τέλειωσε». Εκτίμησε ως πιθανή μία μικρή παράταση στην περίπτωση που χρειαστεί, για «τεχνικούς λόγους» να δοθεί χρόνος στο βρετανικό Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι σε περίπτωση που το Brexit αναβληθεί για μήνες, τότε θα προκαλέσει «εμπλοκή» και «πρόβλημα» ενόψει των προγραμματισμένων (για το Μάη) ευρωεκλογών, διαπιστώνοντας ότι «η συμμετοχή στην ψηφοφορία μιας χώρας που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ήταν περισσότερο από παράλογη».

Στο Λονδίνο, πάντως, χτες ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος μετά την πιθανή νέα ήττα του κυβερνητικού σχεδίου για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, που έχει προγραμματιστεί έως τις 12 Μάρτη. Τόνισε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και για «άλλες διαθέσιμες λύσεις» συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το κλίμα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η παραίτηση ενός ακόμη στελέχους της βρετανικής κυβέρνησης, του υφυπουργού Γεωργίας και Αλιείας, Τζορτζ Γιούστις, εξαιτίας της απόφασης της Μέι να δώσει στη Βουλή τη δυνατότητα αναβολής του Brexit.

ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο η κατάσταση στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι εστίες «τρομοκρατίας» στη Συρία «θα εξαλειφθούν σύντομα», δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today». Ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι η κατάσταση στη χώρα «σταθεροποιείται», παρατηρώντας ωστόσο πως θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο «ασταθείς περιοχές όπως η επαρχία Ιντλίμπ».

Το ίδιο 24ωρο, το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ, προσπάθησε να «φωτίσει» τους λόγους που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας (και λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στην Τεχεράνη) τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ, να δηλώσει παραίτηση. Ιρανικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Entekhab») ανέφεραν πως αφορμή για την παραίτηση Ζαρίφ έδωσε το γεγονός πως δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, με τον Σύρο ομόλογό του, Μπ. Ασαντ. Αλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν στη συνέχεια την είδηση πως ο Σύρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στη Δαμασκό, με στόχο τη συνάντησή τους μέσα στο επόμενο διάστημα, δίχως να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ