ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι χώρους εποπτευόμενου θανάτου

«Απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι χώρους εποπτευόμενου θανάτου», δηλώνει η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της που καλεί στην εκδήλωση με θέμα: «"Χώροι εποπτευόμενης χρήσης" - Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' της ΑΣΟΕΕ και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Σαν μια γροθιά όλα τα αστικά κόμματα η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων με καπετάνιο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην ψήφιση νόμου για την ίδρυση "χώρων εποπτευόμενης χρήσης" ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη ήδη την έχει αγκαλιάσει ο νυν δήμαρχος Αθήνας, Καμίνης, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης οι χρήστες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τη δόση τους από τη μαφία στις πιάτσες και θα κάνουν χρήση "υγιεινά"(;!) με εποπτεία γιατρών.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την "προστασία των χρηστών", τη στιγμή που με τη λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, πολυπαραγοντικό πρόβλημα και απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την ανάπτυξη της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης με ευθύνη του κράτους. Η λογική ότι "η εικόνα των τοξικοεξαρτημένων χαλάει τη μόστρα της τουριστικής Αθήνας, οπότε ας την κρύψουμε" είναι προκλητική για κάθε νέο και νέα, πολύ περισσότερο για τους χρήστες και τις οικογένειές τους και για όσους δίνουν τον σκληρό αγώνα της απεξάρτησης.

Η πολιτική της διαχείρισης - μείωσης της βλάβης, που είναι και η κύρια κατεύθυνση της ΕΕ για τα ναρκωτικά, οξύνει το πρόβλημα, όπως δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία.

Κρατάει χρόνια αυτή η πολιτική...

Αφού πρώτα...

...ενίσχυσε με την αντιλαϊκή της πολιτική όλους τους παράγοντες που σπρώχνουν έναν νέο στη χρήση ουσιών, τη φτώχεια, την ανεργία, τα αδιέξοδα, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης.

...πρωτοστάτησε στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό "σκληρών και μαλακών" ναρκωτικών, στην "αυτοδιάθεση" και το "ατομικό δικαίωμα στην αυτοπροσβολή",

...γέμισε τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, που συντηρούν την εξάρτηση και διαμορφώνουν νέες πιάτσες γύρω τους,

...διαφημίζει την κάνναβη στήνοντας καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και την οικονομία, χασισογιορτές και γραφεία στα υπουργεία της,

...δίνει το ελεύθερο σε μαγαζιά και αυτόματους πωλητές "ανθέων κάνναβης", αλλά και σε δεκάδες διαδικτυακούς ειδικούς που δίνουν οδηγίες κάθε λογής χρήσης της κάνναβης,

...διαλύει τα κέντρα πρόληψης, υποχρηματοδοτεί στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, παραδίνει την απεξάρτηση σε ιδιώτες και ΜΚΟ,

...αφήνει γυμνά από προσωπικό τα street work και τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης.

Ερχεται τώρα να μαζέψει τη βρώμικη δουλειά της και να "μαντρώσει" τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν "ξοφλημένους".

Οι εκατό άνθρωποι όμως που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το ΚΕΘΕΑ, τα ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70% των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (ΚΕΘΕΑ, 18 Ανω), ο αγώνας που δίνουν οι οικογένειες, οι θεραπευτές των κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι εδώ για να μας θυμίζουν πως ξοφλημένη είναι η πολιτική τους και όχι η δύναμη νέων ανθρώπων, που αν τους δοθούν η επιλογή και το κίνητρο μπορούν να αλλάξουν!

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε για:
  • Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Πανελλαδικού Φορέα πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης με άμεση κρατική χρηματοδότηση, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.
  • Συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα, AIDS κ.ά.).
  • Καταστολή των εμπόρων και των μαφιών που δρουν ανενόχλητα και όχι καταστολή των χρηστών.
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα εξάρτηση από αυτά.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου.
  • Στελέχωση των σχολείων από ειδικούς, εκπαίδευση καθηγητών και γονέων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών, Υγείας, Νομικές, Παιδαγωγικές».
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανακλήθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Ranger»

Μετά από τη μαχητική παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων ΗΜΜΥ, ΣΕΜΦΕ, Ναυπηγών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» που έδειξαν επαγρύπνηση, η Σύγκλητος του ΕΜΠ ανακάλεσε τη συμμετοχή του ιδρύματος στο ΝΑΤΟικό ερευνητικό πρόγραμμα «Ranger», το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ανάμεσα στους «εταίρους» του ερευνητικού προγράμματος ξεχωρίζουν: O Οργανισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, τo υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, τo υπουργείο Οικολογίας και Αλληλεγγύης της Γαλλίας, η εταιρεία «Leonardo S.p.A.», η οποία είναι ο 9ος μεγαλύτερος εργολάβος στον τομέα της άμυνας παγκοσμίως και έχει μεγαλύτερο μέτοχο την ιταλική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι φοιτητές με την παρέμβασή τους απαίτησαν την απόσυρση του ΕΜΠ από το πρόγραμμα αυτό, τη ρητή δέσμευση από τη Σύγκλητο για μη συμμετοχή του ΕΜΠ (προσωπικό, τακτικός προϋπολογισμός, ΕΛΚΕ, ΕΠΙΣΕΥ και όλων των δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΜΠ) σε έρευνα για σκοπούς του ΝΑΤΟ ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, γενικότερα σε στρατιωτικές εφαρμογές που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας καθώς και να γίνουν προσβάσιμα τα παραδοτέα της έρευνας. Κάτω από τη μαχητική στάση των φοιτητών η Σύγκλητος ικανοποίησε τα αιτήματα.

Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από όσο χρηματοδοτείται ολόκληρο το ΕΜΠ από το κράτος για ένα χρόνο (3,5 εκατ.). Αυτό δείχνει τις προτεραιότητες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Ερευνα. Για να δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, το ΕΜΠ, όπως και όλα τα Πανεπιστήμια, λειτουργεί με απίστευτα κενά σε διδακτικό προσωπικό, σε συνθήκες ακραίας υποχρηματοδότησης, με απαρχαιωμένες υποδομές, με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με τη φοιτητική μέριμνα να εξαϋλώνεται χρόνο με το χρόνο και την ελαστική εργασία να κυριαρχεί.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται να προσφέρουν οι φοιτητές και οι ερευνητές την επιστήμη τους για πολεμικούς σκοπούς. Να γίνεται έρευνα για το ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική συμμαχία, συνυφασμένη με στρατιωτικές επεμβάσεις, πραξικοπήματα, χημικά και πυρηνικά όπλα, διάλυση χωρών, μαζικές δολοφονίες, πρόσφυγες και πνιγμένα παιδιά! Ούτε για την FRONTEX της ΕΕ με τις άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις, τις αναχαιτίσεις εν πλω, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν κινδυνέψει ή να έχουν πνιγεί στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Κάλεσαν, τέλος, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, το διδακτικό προσωπικό να δυναμώσουν συνολικά τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα μας πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Nα καταδικάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ως περήφανος σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ δεν διστάζει να προσφέρει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για την εξυπηρέτηση των αναγκών δολοφόνων και πολεμοκάπηλων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Mε τη στάση, τον αγώνα και την ψήφο τους να «μαυρίσουν» τη ΝΑΤΟική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που κρύβουν τον δολοφονικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και προσπαθούν να το ξεπλύνουν από το αίμα, την αδικία, την απανθρωπιά, παρουσιάζοντάς το τάχα σαν «παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης για τους λαούς». Να καταδικάσουν όσους βάζουν στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών τη χώρα μας και το λαό της.

Παρέμβαση για τη χρηματοδότηση των σχολείων

Τη χτεσινή παρέμβαση μελών ΔΣ ΕΛΜΕ, συνδικαλιστών και εκπροσώπων γονέων στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αθήνας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, χαιρετίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) των ΕΛΜΕ δήμου Αθήνας.

Κεντρικό ζήτημα της παρέμβασης στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήταν η μη καταβολή στα σχολεία της Δ' δόσης των λειτουργικών δαπανών του 2018, ενώ τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα για τη χρηματοδότηση των σχολείων.

Το ζήτημα της μη απόδοσης της τέταρτης δόσης έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας. Οπως τόνισε: «Είμαστε στο Φλεβάρη και δεν έχει αποδοθεί ακόμα η Α' δόση του 2019. Η κατάσταση στα σχολεία με την υποδομή και τα λειτουργικά είναι γνωστή. Τη Δευτέρα το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας έμεινε κλειστό λόγω των προβλημάτων στο σύστημα της θέρμανσης. Καταγγέλλουμε την παρακράτηση της Δ' δόσης του 2018. Η δόση πρέπει να καταβληθεί. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρώνονται οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και να μη δίνονται χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων. Μιλάμε για σχολεία και όχι για επιχειρήσεις. Η βασική προτεραιότητα είναι να λειτουργούν τα σχολεία με τους όρους που πρέπει να λειτουργούν και να μορφώνονται τα παιδιά μας», τόνισε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org