ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα σε κινητοποίηση στις 8 Μάρτη

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»), οργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

«Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», προσθέτει η ΟΓΕ.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογραμμίζει.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Κοινή πρωτοβουλία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Στην κινητοποίηση στις 8 Μάρτη καλούν η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Αναπληρωτριών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης» και Παλαιού Φαλήρου.

Παράλληλα, σε μια κοινή πρωτοβουλία με την ΟΓΕ, οργανώνουν επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 28/3, στις 2 μ.μ., για τα προβλήματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Οπως εξηγούν, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν «την αλλαγή του τόπου διαβίωσης κάθε χρόνο», το νοίκι και τα έξοδα για τα οποία δεν αρκεί ο πενιχρός μισθός τους, αλλά και μια σειρά διακρίσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Εκδήλωση για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα

Εκδήλωση με θέμα τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τις επιπτώσεις της δουλειάς στον οργανισμό και την υγεία τους αλλά και τη μητρότητα οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 7/3, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). Το Συνδικάτο καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και τη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα γύρω και από αυτά τα ζητήματα.

Οπως διαπιστώνει το Συνδικάτο, η δουλειά των γυναικών σε βαριές και ανθυγιεινές ειδικότητες στον κλάδο αυξάνεται, λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Ολο και περισσότερες γυναίκες κρέμονται από τα σκαλιά των απορριμματοφόρων και μετακινούν τους κάδους. Οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια. Τα εργοδοτικά εγκλήματα αφήνουν μικρά παιδιά χωρίς μητέρες, γυναίκες σακατεμένες. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Και όλα αυτά την ώρα που η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία υποβαθμίζονται συνολικά», σημειώνει.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «COSMOTE e-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες βήμα ενίσχυσης του Σωματείου

Τους συναδέλφους «που συμμετείχαν με θάρρος και πείσμα στις πρώτες εκλογές του σωματείου μας, κόντρα στην τρομοκρατία της διοίκησης αλλά και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής.

Οπως επισημαίνει, η μάχη των αρχαιρεσιών και η προσπάθεια της διοίκησης να τις εμποδίσει, «δείχνει ότι ο προσανατολισμός της πάλης μας είναι σωστός. Προσανατολισμός που βάζει στο επίκεντρο τον πραγματικό μας αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν και τους ανθρώπους της στο εργατικό κίνημα».

Το Σωματείο καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους που δεν έκαναν το βήμα, κάτω από αυτήν την πίεση και την τρομοκρατία, «να ενισχύσουν τώρα αυτή την προσπάθεια, ακόμα και μετά τις εκλογές, να μαζικοποιήσουν το σωματείο μας».

«Το επόμενο διάστημα», τονίζει, «η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι να γίνουμε μέλη στο σωματείο μας, να δυναμώσει η φωνή μας, να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, μαζί με το κλαδικό μας συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, και στο σύνολο του κλάδου».

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, ψήφισαν 172 εργαζόμενοι σε σύνολο 209 εγγεγραμμένων μελών. Ο συνδυασμός «Ταξική Ενότητα» πήρε 164 ψήφους και εκλέγει και τις 7 έδρες στο ΔΣ.

Για αντιπροσώπους στην ΟΜΕ ΟΤΕ ψήφισαν 146. Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 139 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους. Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ ψήφισαν 145, η «Ταξική Ενότητα» πήρε 139 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους.

Ενισχυμένη η ΔΑΣ στον «Παπαστράτο»

Ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους αναδείχθηκε η ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Παπαστράτος».

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν 19-21 Φλεβάρη, η ΔΑΣ πήρε 76 ψήφους και κατέλαβε 2 έδρες στο ΔΣ του Σωματείου (από 1 έδρα το 2017). Επίσης εξέλεξε 3 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας (από 2) και 2 αντιπροσώπους στο ΕΚ Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (δεν είχε κανέναν).

Αντίστροφα, ο συνδυασμός των εργοδοτικών συνδικαλιστών «Πρόοδος - Ενότητα - Μέλλον» κατέγραψε μείωση: Ελαβε 396 ψήφους (από 440) και εξέλεξε 7 έδρες στο ΔΣ (από 10). Τέλος, 2 έδρες στο ΔΣ εξέλεξε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (δεν συμμετείχε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες).

Παρότι, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «η εταιρεία προσπάθησε μέσω των προϊσταμένων και διευθυντών να παρέμβουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος υπέρ της εργοδοτικής πλειοψηφίας», ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι που δεν «τσίμπησαν», με αποτέλεσμα η παράταξη «που στηρίζει και έχει συμφωνήσει με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έχει προτείνει η εταιρεία για να αυξήσει τα κέρδη της», να καταγράψει σημαντική μείωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Από σήμερα έως τις 8 Μάρτη οι αρχαιρεσίες

Αρχαιρεσίες από σήμερα έως τις 8 Μάρτη πραγματοποιεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος, για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, την αποτελεσματικότερη παρέμβαση στους τόπους δουλειάς, τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Στο κάλεσμά του το Σωματείο τονίζει πως «σε αντίθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που θέλει σωματεία - υποχείρια των τραπεζιτών και των συμφερόντων τους, εργαζόμενους αμέτοχους, ασυνδικάλιστους και διασπασμένους, εμείς παλεύουμε για σωματεία ζωντανά, δημοκρατικά, μαζικά, με την ουσιαστική συμμετοχή και δράση των μελών, που θα ενώνει και θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους».

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής:

-- Στα γραφεία του σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10): Σήμερα Παρασκευή (16.00 - 20.00). Σάββατο 2/3, (10.00 - 13.00). Δευτέρα 4/3 έως Παρασκευή 8/3 (16.00 - 20.00).

-- Στους χώρους δουλειάς: Δευτέρα 4/3/2019, στη MELLON (11.00 - 13.30, Πειραιώς 74Α), στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καλλιθέα (14.30 - 18.00, Αραπάκη 69, στοά Καραντινού). Τρίτη 5/3/2019, Κατάστημα Εθνικής Τράπεζας στην Ελευσίνα (8 - 10 π.μ., Ηρώων Πολυτεχνείου), κτίριο τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ (14.30 - 17.30, Λεωφόρος Μεσογείων 109 - 111, Αθήνα, πλησίον νοσοκομείου «Ερ. Ντυνάν»). Τετάρτη 6/3/2019, κτίριο της ALPHA BANK (9.30 - 11.30 π.μ., Λεωφόρος Αθηνών 105, Αθήνα), κτίριο της «First data» (12.00 - 14.00, Λεωφόρος Αθηνών 31 - 33 και Σπύρου Πάτση, Αθήνα). Πέμπτη 7/3/2019, κτίριο Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα (11.00 - 13.00, Γαργηττού 86, Γέρακας), κτίριο Δ της «First data» στον Αγιο Στέφανο (12.00 - 15.00, 23ο χλμ. ΕΟ Αθηνών Λαμίας). Παρασκευή 8/3/2019, κτίριο τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ (13.30 - 15.30, Μιχαλακοπούλου και Ραψάνης, Αθήνα).

  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά, επίσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, από αύριο Σάββατο έως την Παρασκευή 8/3.
ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Στους 91 έφτασε ο αριθμός των νεκρών

Στους 91 θανάτους ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός της επιδημικής έξαρσης της γρίπης, μια έξαρση αναμενόμενη και προβλέψιμη, για την αντιμετώπιση της οποίας, ωστόσο, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της πρόληψης, δεν λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο την τελευταία βδομάδα (από 18 έως 24 Φλεβάρη), άλλοι 17 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 30.

Από τους συνολικά 91 θανάτους, οι 81 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 316 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 305 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από αυτά τα κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν μόλις τα 46 (15%).

Με αφορμή όσα επιβεβαιώνονται και από την επιδημική έξαρση της γρίπης, το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη «χωρίς καθυστέρηση να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων, και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς "πλαφόν" και περικοπές».

ΠΑΜΕ
Αντιπροσωπείες σε Κωνσταντινούπολη και Βελιγράδι

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από συνδικάτα των Μεταφορών, όπου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Μεταφορών της ΠΣΟ, που φιλοξενεί η Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας (Nakliyat-Is) σήμερα και αύριο.

Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στο Βελιγράδι, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης ΣΛΟΓΚΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org