ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
Χουβαρντάδες

Ως «εθνική» ευεργεσία και κοινωνική ευαισθησία επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το «φιλοδώρημα» που είπαν να δώσουν οι εφοπλιστές με το «συνυποσχετικό» που υπέγραψαν με την κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα με θράσος από το λαό να πει κι «ευχαριστώ», αφού, όπως υπενθύμισε, το αστικό Σύνταγμα πολύ απλά απαγορεύει οποιαδήποτε επιβάρυνση των... εθνικών ευεργετών. Για να δείτε δε πόσο «μεγαλόψυχοι» είναι οι εφοπλιστές όταν προσπαθούν να φτιάξουν κοινωνικό προφίλ για να κρυφτούν η άγρια εκμετάλλευση στα καράβια και τα δεκάδες προνόμια και φοροαπαλλαγές που μασουλάνε, αξίζει να παραθέσουμε εδώ μια από τις διατυπώσεις της συμφωνίας: «Η καταβολή της νέας οικειοθελούς παροχής εξαντλεί για το παγκόσμιο εισόδημα από τα μερίσματα των πλοιοκτητριών της προηγούμενης παραγράφου, κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσης επιβάρυνση, καθώς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Ολα αυτά πάντα για τα φυσικά πρόσωπα, χώρια δηλαδή τον αμύθητο πλούτο που συγκεντρώνουν στις εταιρείες τους, σε μετοχές, σε οφσόρ και για τα οποία εννοείται ότι δεν δίνουν και δεν παίρνουν λογαριασμό. Με δυο λόγια, με ένα εθελοντικό φιλοδώρημα της τάξης των 40 εκατομμυρίων συνολικά, όσα περίπου βγάζουν σε ένα... λεπτό, οι εφοπλιστές «καθαρίζουν» από κάθε άλλη υποχρέωση και φόρο, την ώρα που ο λαός «καταθέτει» με το ζόρι δισ. ευρώ στα ταμεία της φοροληστείας που γίνονται προνόμια, επιδοτήσεις και πακέτα για τους εφοπλιστές και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Αλλά έτσι είναι, άμα είναι χουβαρντάς ο άνθρωπος...

Είναι απέναντι

Στη δυνατότητα «να συνεργαστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στον δεύτερο πυλώνα Ασφάλισης - με αυστηρό πλαίσιο - που αφορά τα επαγγελματικά ταμεία» στάθηκε ο Δ. Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε «ευγενή άμιλλα» με τη ΝΔ, προκρίνει την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, που αποτελούν μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Ασφάλισης και στην προκειμένη περίπτωση της επικουρικής. Οπως χαρακτηριστικά είπε το ίδιο στέλεχος, «υπάρχουν προτάσεις για τον δεύτερο πυλώνα (σ.σ. δηλαδή για την επικουρική Ασφάλιση), που μπορούν να συζητηθούν για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων». Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί «προνομιακό πεδίο» το Ασφαλιστικό για να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, αλλά το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι μαζί με τη ΝΔ «βαράνε» τον ίδιο σκοπό, έχουν κοινή στρατηγική για το Ασφαλιστικό, παρά τις επιμέρους διαφορές τους. Αλλωστε, παρά τις κοκορομαχίες τους, τα δύο κόμματα φημίζονται για την προσήλωσή τους στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθούν σταθερά την απεμπλοκή του κράτους από το σύστημα της Ασφάλισης, με την παροχή ενός μίνιμουμ παροχών και συντάξεων στα όρια της φτώχειας, δίνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα, είτε με τα επαγγελματικά ταμεία είτε με την επέκταση της ιδιωτικής Ασφάλισης. Η δέσμευσή τους αυτή σε βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, είναι που τους τοποθετεί απέναντι από τα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιώσει η κυβερνητική θητεία και των δύο.

«Προοδευτικοί»...

Ο «προοδευτικός» Μακρόν, που στην Ευρώπη προβάλλεται ως το «αντίπαλο δέος» τάχα στον ακροδεξιό Σαλβίνι και τους ομοίους του, ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέες περικοπές στα επιδόματα των ανέργων, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Στη χώρα του «προοδευτικού» Μακρόν, που ...ακτινοβολεί το όραμα μιας «προοδευτικής ΕΕ», τα τελευταία 15 χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των συμβάσεων που διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα. Μάλιστα, το 80% απ' αυτές αφορά επαναπρόσληψη του ίδιου ατόμου από την ίδια εταιρεία, που σημαίνει «σιωπηρή» αντικατάσταση της μόνιμης εργασίας από συμβάσεις μέχρι και της μιας μέρας, ώστε να αποφεύγει η εργοδοσία το κόστος των απολύσεων και να προσαρμόζει όπως τη βολεύει το εργατικό δυναμικό. Αυτά τα «προοδευτικά» συμβαίνουν στη Γαλλία και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, είτε στην κυβέρνηση βρίσκονται σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και «αριστεροί» είτε εθνικιστές και ακροδεξιοί, ο καθένας με τους συνοδοιπόρους του.

... να σου πετύχουν

Με αυτούς τους «προοδευτικούς» χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συμμαχίες του για «μια άλλη» τάχα ΕΕ, που θα επιστρέψει στις «ιδρυτικές της αξίες», αντί να κυλήσει στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Μόνο που η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλοι οι «προοδευτικοί», ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είναι αυτή που τρέφει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και γίνεται αντικείμενο αξιοποίησης από την ακροδεξιά, πουλώντας κάλπικες υποσχέσεις για λύσεις στα λαϊκά προβλήματα που θα προκύψουν τάχα από τον προστατευτισμό στην οικονομία και τον αναπροσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών. Η πείρα που διαθέτει ο λαός και στη χώρα μας είναι αρκετή για να τους βάλει στην άκρη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1842 Γεννιέται ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

1870 Γεννιέται ο αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης, ο οποίος συνέταξε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του πλανήτη Αρη. Το όνομά του φέρει ένας κρατήρας του Αρη και της Σελήνης.

1881 Δολοφονείται από την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Β'. Η «Λαϊκή Θέληση» ήταν μια συνωμοτική «ναρόντνικη» οργάνωση, που μαχόταν κατά της απολυταρχίας, πιστεύοντας ότι ήταν δυνατό να παρακαμφθεί ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός μέσω μιας αγροτικής επανάστασης.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει συνθήκη φιλίας και αδελφοσύνης με την επαναστατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπου από τις 27/1/1918 έχουν ξεσπάσει σοσιαλιστική επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος.

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1935 Ξεσπά το αποτυχημένο βενιζελο-πλαστηρικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) για την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη. Σε μια από τις δίκες που ακολούθησαν, δικάστηκαν οι Στέφανος Σαράφης (τότε συνταγματάρχης), Ιωάννης Τσιγάντες, Λεωνίδας Σπαής, κ.ά. Ο Στυλιανός Βολάνης (ίλαρχος) καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ εκτελέστηκαν οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης.

1941 Η Βουλγαρία εντάσσεται στις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία, κ.ά.).

1943 Στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές - αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1 - 8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη λαμβάνοντας το 71% των ψήφων.

1948 Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη, όταν ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμιτών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Ο γιατρός του Α' τάγματος Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού, Μ. Βονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του, κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...

1949 Συνέρχεται στον Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), 1 - 3/3/1949.

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με το νόμο 375/1936 («για κατασκοπεία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης, Ελλη Ιωαννίδου, Τάκης Λαζαρίδης, Νίκος Καλούμενος, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος.

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1959 Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από 3χρονη εξορία του στις Σεϊχέλες από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό.

1966 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» πραγματοποιεί την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη (Αφροδίτη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ