ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Ονοματολογία στις «συμπληγάδες» των ανταγωνισμών

Σήμερα πραγματοποιείται στη Σόφια η άτυπη Σύνοδος των χωρών των Δ. Βαλκανίων (φωτ. από αντίστοιχη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβρη)
Σήμερα πραγματοποιείται στη Σόφια η άτυπη Σύνοδος των χωρών των Δ. Βαλκανίων (φωτ. από αντίστοιχη συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβρη)
Αρνητικός να προχωρήσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του για απάλειψη αλυτρωτικών σημείων του, εμφανίστηκε ξανά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, αυτή τη φορά μιλώντας στους «Financial Times».

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο Ζάεφ, υποστηρίζοντας μάλιστα εκ νέου πως η αλλαγή του Συντάγματος δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας, καθώς μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το αλλάξουν εκ νέου.

Για το όνομα μάλιστα είπε ότι η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται τον όρο «Νέα Μακεδονία» επειδή δεν περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εμφανίστηκε θετικός για τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς («Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»). Τέλος, έδειξε αισιόδοξος για λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 - 12 Ιούλη.

Εξάλλου, σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, που δείχνει και τη βάση πάνω στην οποία προωθούνται οι «διευθετήσεις» συνολικά και στο ονοματολογικό, τους σκληρούς δηλαδή ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων για τον έλεγχο στην περιοχή, ο Ζάεφ είπε ότι η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις «συμμαχίες της Δύσης» πρέπει να προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση στην ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι θετική στην ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ. Εχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ομως, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη χώρα μας παρά η ενσωμάτωσή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό του διαγκωνισμού για τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή, σήμερα προγραμματίζεται Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο) στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. - Κλ. Γιούνκερ. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, καλώντας τες, στο φόντο και της πρόσφατα δημοσιοποιημένης Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή, να «τρέξουν» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να λύσουν μεταξύ τους διαφορές και να διαλέξουν «απερίφραστα» ιμπεριαλιστικό κέντρο για να στοιχηθούν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξή τους στην ΕΕ.

Τέλος, χτες, σε άλλη μια συνάντηση, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν και άλλα κέντρα για την περιοχή, ο Ζάεφ και οικονομικοί παράγοντες των Σκοπίων συναντήθηκαν στα Σκόπια με Σαουδάραβες επιχειρηματίες, προκειμένου να συζητήσουν πλάνα για διμερείς μπίζνες στους τομείς των τροφίμων, της χημικής βιομηχανίας και των φαρμάκων. Το, δε, Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τα εγκαίνια γραφείων του σε Κουβέιτ, Ομάν και Ιράκ.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εμβάθυνση της συνεργασίας και της εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Εντείνει η κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία της με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με άξονα τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της άρχουσας τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συναντήθηκε χτες στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της «κοινής αντίληψης για τις περιφερειακές εξελίξεις και στην εξυπηρέτηση ζωτικών εθνικών συμφερόντων», όπως λέγεται από πλευράς υπουργείου. Θυμίζουμε, πρόσφατα, σε αντίστοιχο πλαίσιο έγινε και επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ήρθε στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του Ισραήλ, Gadi Eisenkot.

Επισήμως, κατά τις διμερείς επαφές και επιβεβαιώνοντας ότι εμβαθύνεται η εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για το λαό και τη χώρα, συζητήθηκε «το περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». Συμφωνήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στους «τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της κυβερνοάμυνας». Αλλωστε, πριν περίπου ένα μήνα έγινε ξανά κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, με την ελληνική πλευρά να λαμβάνει τα εύσημα των Ισραηλινών για τις επιδόσεις της.

Στα χτεσινά, ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση της υλοποίησης ασκήσεων σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο «θα προάγει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ». Ακόμα, ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και των ΕΔ του Ισραήλ «επί εκπαιδευτικών αντικειμένων που άπτονται της θαλάσσιας ασφάλειας θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής».

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας προχτές βράδυ σε εκδήλωση, έλεγε περιγράφοντας τους αυξημένους ρόλους που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ΕΔ, με βάση την αναβάθμιση που επιδιώκει η αστική τάξη στην περιοχή, ότι πρέπει «να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα». Και εξήγησε: «Πολύ σύντομα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μιλάμε μόνο για τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά και για την οικονομική ζώνη, η οποία επεκτείνεται αρκετά μίλια από ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ανταπόκρισης των ΕΔ και όλων των όπλων σε αυτήν τη νέα εποχή».

ΕΔΥΕΘ
Τιμά τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Μάρτη στις 11 π.μ., στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του δημαρχείου Συκεών, που βρίσκεται δίπλα).

Ο Νίκος Νικηφορίδης, σε ηλικία 23 χρόνων, στις 5 Μάρτη του 1951, εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό κράτος, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του λαού, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η ΕΔΥΕΘ, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά στην εκδήλωση, να δυναμώσει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά.

Σημειώνει δε ότι η θυσία του Ν. Νικηφορίδη εξακολουθεί να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Προσθέτει ότι η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και φωτεινό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά. Καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος και κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να διατρανώσουν: Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις, που βρίσκονται στη χώρα μας. Να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC, που βρίσκεται στο πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων.

ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 5 Μάρτη

Τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στην αίθουσα του 4ου ορόφου, εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό και τις εξελίξεις σχετικά με αυτό, σήμερα Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), στην αίθουσα του 1ου ορόφου (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων διοργανώνει σήμερα Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ., σε αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη (παλιές φυλακές Τρικάλων), ομιλία με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή της Ελλάδας», με ομιλητή τον Χρήστο Μαργανέλη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της στο κέντρο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» την Κυριακή 4 Μάρτη, στη 1 μ.μ. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Φανουρίου 99 - Ιλιον). Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και το μουσικό σύνολο «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ