ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ» ΚΑΝΝΑΒΗ
Διαφημίζουν τις επενδύσεις, συγκαλύπτουν τους κινδύνους

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή. Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια

Τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για συσσωρευμένα κεφάλαια να επενδυθούν στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων με πρώτη ύλη την κάνναβη διαφήμισαν, χτες, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που συζητάει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ χτες εγκρίθηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή. Το ΚΚΕ καταψήφισε και απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση πλασάρει το τρίπτυχο ανάπτυξη - κέρδη - δουλειές» για να στηρίξει το νομοσχέδιο, στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Είπε ότι αυτό το νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης απευθύνεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, που έχουν ήδη κάνει επαφές με την κυβέρνηση για να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια, προσδοκώντας κέρδη. Κατήγγειλε, τέλος, ότι ο εξωραϊσμός της κάνναβης «αμβλύνει το κριτήριο της νέας γενιάς απέναντι στη χρήση», καθώς από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι γνωστοί «λαγοί», που με πρόσχημα τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης σε ό,τι αφορά συνολικά την καλλιέργεια του φυτού και τη χρήση του.

Μπίζνες και υποκρισία

«Μιλάμε για επεξεργασία και διευκόλυνση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα έχει ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε κυνικά ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, και πρόσθεσε: «Εχουμε μεταφέρει την κάνναβη στον πίνακα Β, κάνοντας ένα πρώτο βήμα νόμιμης πρόσβασης των ασθενών σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν μπορούμε να τα ρυθμίσουμε όλα σε νομοθετικές ρυθμίσεις, γιατί θέλουμε να υπάρχει ευελιξία μέσω των ΚΥΑ και μια ευχέρεια προσαρμογής σε μια αναδυόμενη αγορά». Ο ίδιος μίλησε επίσης για «υπερσυντηρητικά και φοβικά αντανακλαστικά που υπάρχουν στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα» αναφορικά με την κάνναβη.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο υπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο ως αναγκαία προϋπόθεση για να μειωθεί το κόστος των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, προς όφελος των ασθενών. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το κόστος γενικά των φαρμάκων είναι υποκριτικό, όταν είναι γνωστό ότι η δική της πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα από 9% μεσοσταθμικά πριν από δέκα περίπου χρόνια, σε 26% σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές για σκευάσματα που δεν συνταγογραφούνται και πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς.

Σχετικά με ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης για τον έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης από τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, είπε ότι «έχουν αποκλειστικά σχέση με το επενδυτικό πλάνο που θα κατατεθεί. Είναι υποχρέωση των επενδυτών και όχι της αστυνομίας». Πρόσθεσε ότι «στη διεθνή αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ζήτησης ιατρικής κάνναβης με αυξητική πορεία 60% κάθε χρόνο», για να διαφημίσει και αυτός τα οικονομικά οφέλη του κυβερνητικού εγχειρήματος.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ και αγροτικών συλλόγων, που ζήτησαν επιδοτήσεις και άδειες, προκειμένου να μην περιοριστεί η καλλιέργεια της κάνναβης σε μεγάλους μόνο επιχειρηματικούς ομίλους.

Σοβαρές επιφυλάξεις από φορείς

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, στη διάρκεια της ακρόασης φορέων, ο Τάκης Χαλδαίος αναφέρθηκε «στην πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση ερευνών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι οποίες μάλιστα χρειάζεται, εκτός από την αποτελεσματικότητα της ουσίας στις διάφορες κατηγορίες ασθενών, να αξιολογούν επίσης και τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών, όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν παύει να συνοδεύεται και από κινδύνους (...) Ο πρώτος είναι η εκτροπή της ουσίας. Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου επιδημία υπερδοσολογίας οπιοειδών, με βαρύ ανθρώπινο τίμημα. Η κατάσταση αυτή είναι η κορύφωση της επιδημίας κατάχρησης συνταγογραφούμενων οπιούχων, που είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα (...) Ο άλλος δυνητικός κίνδυνος, είναι ο τρόπος με τον οποίο η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς ενδέχεται να επηρεάσει την αντίληψη της κοινής γνώμης σε σχέση με την επικινδυνότητα της ουσίας και συνακόλουθα να επηρεάσει και τα πρότυπα χρήσης (...)».

Επισήμανε, τέλος, ότι η προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» της κάνναβης ενδέχεται να οδηγήσει «στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην "εξιδανίκευση" της ουσίας και την παραγνώριση των κινδύνων από τους οποίους δεν θα είναι ποτέ απαλλαγμένη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικά εξαρτησιογόνα ουσία».

«Η φυσική κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαυτή ως φαρμακευτική - θεραπευτική ουσία. Συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς, παρηγορητικούς σκοπούς σε περιπτώσεις που τα υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν. Για την ασφάλεια όμως των ασθενών πρέπει να αντιμετωπιστούν ως φάρμακα και να ακολουθηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα καθορίσουν την ακριβή σύνθεσή τους, τις ενδείξεις χρήσης τους κ.λπ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το κρατικό μονοπώλιο», επισήμανε από την πλευρά της η Μαρίνα Σαραντέα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, αντικρούοντας τόσο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όσο και τις φωνές εκείνες, που με «θεραπευτικά» προσχήματα επιδιώκουν την απελευθέρωση της καλλιέργειας και της χρήσης της κάνναβης.

«Το επιχείρημα της διευκόλυνσης των ασθενών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, χρησιμοποιείται μόνο για να κεντρίσει την κοινωνική ευαισθησία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις», είπε η ίδια, και εξήγησε: «Οι ασθενείς αυτοί μπορούν και τώρα να προμηθευτούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης, δωρεάν, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία του ΕΟΦ, που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα. Ολες οι συζητήσεις και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για την υπεράσπισή του, ανεξάρτητα από προθέσεις, διευκολύνουν την αθώωση στη συνείδηση των νέων και την αποδοχή της χρήσης της κάνναβης. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της και αυτό ισχύει και με την κάνναβη», υπογράμμισε.

Τοποθετήσεις άλλων φορέων και κομμάτων

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης για «ιατρικούς» και για «ψυχαγωγικούς λόγους», της καλλιέργειας για προσωπική χρήση, με το επιχείρημα ότι «όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας, υπήρξε θετικός αντίκτυπος στην υγεία». Δεν παρέλειψε βέβαια να επιχειρηματολογήσει και υπέρ των επενδυτικών ευκαιριών που ανοίγονται με το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική» κάνναβη.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου κλήθηκε στην Επιτροπή με πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού, ο οποίος, στη δική του παρέμβαση διαστρέβλωσε εντελώς τη θέση του ΚΚΕ και κατέφυγε σε ωμό αντικομμουνισμό, στηρίζοντας την πλήρη αποποινικοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης της κάνναβης.

Επίσης, από τους εκπροσώπους ορισμένων «συλλόγων ασθενών» έγινε λόγος για «μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης», ενώ μερίδα τους ζήτησε να επιτραπεί η καλλιέργεια ποσοτήτων κάνναβης και στο σπίτι. «Είναι μύθος πως η απαγόρευση ουσιών ευνοεί το παράνομο εμπόριο. Με επιχειρήματα του τύπου «έχει αποδειχθεί πως η παράνομη διακίνηση αλκοόλ και τσιγάρων έχει αυξηθεί, παρόλο που οι ουσίες αυτές είναι νόμιμες», υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο η Τέτα Διαμαντοπούλου, εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, είπε μεταξύ άλλων ότι «περιμένουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας» και ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται «απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο για τους νέους ασθενείς». Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Βλάσης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε «ασαφές» και «πρόχειρο», λέγοντας ότι «αν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα το ψηφίσουμε», ενώ ζήτησε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για το μέγεθος των «εν αναμονή» επενδύσεων που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ψήφισε υπέρ), ο Κ. Μπαργιώτας «θυμήθηκε» ότι «η αποστέρηση ενός φαρμάκου αποτελεί ηθικό πρόβλημα» και εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή «απέχουμε πολύ από την καλλιέργεια κάνναβης. Είναι πολύ σωστά τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν καταστέλλουμε μια ουσία».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισε ότι ο μοναδικός λόγος που καταψηφίζει είναι ότι δεν αναφέρεται το ανώτατο όριο σε THC που θα καλλιεργηθεί. Οι ΑΝΕΛ (ψήφισαν υπέρ) δήλωσαν ευαισθητοποιημένοι από τις παρεμβάσεις των συλλόγων ασθενών, ενώ ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και αναφέρθηκε στην ιατρική κάνναβη ως «μοχλό ανάπτυξης» παγκοσμίως.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ