ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα

Συνέντευξη Τύπου χτες με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας

Στο χωριό Πιαλεία Τρικάλων εξαιτίας των καθιζήσεων εκκενώθηκαν σπίτια
Στο χωριό Πιαλεία Τρικάλων εξαιτίας των καθιζήσεων εκκενώθηκαν σπίτια
Στην ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να δοθούν μόνιμες λύσεις, με πραγματικά έργα, στα προβλήματα που προκαλούνται από τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και τις κατολισθήσεις στο Ανατολικό Πήλιο, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στο Βόλο.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά την περιοδεία στις πληγείσες περιοχές που πραγματοποίησε, την περασμένη Κυριακή 25 Φλεβάρη, κλιμάκιο με τους Κώστα Στεργίου, βουλευτή του Κόμματος, Γιώργο Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλη Τσιαπράζη και Τριαντ. Κουρελά, δημοτικούς συμβούλους του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Ξουρίχτι, την Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη και οικισμούς, καταγράφοντας προβλήματα τόσο από τις συζητήσεις με τους κατοίκους όσο και από τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, ενώ έγινε και συνάντηση στο δημαρχείο Ζαγοράς - Μουρεσίου και συζήτηση με τον δήμαρχο Κώστα Κουτσάφτη και εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Ανάμεσα στα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι: Το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι κυριολεκτικά κατεστραμμένο, το ίδιο και πολλοί δρόμοι που οδηγούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει δυσκολευτεί πολύ η μετακίνηση, όπως η μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες. Το δίκτυο ύδρευσης διαλύθηκε αφήνοντας για 4 μέρες χωρίς νερό τους κατοίκους χωριών και οικισμών. Σπίτια μέσα σε οικισμούς κυριολεκτικά αιωρούνται.

Ολα είναι παρατημένα

Το μέγεθος της καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστο

Eurokinissi

Το μέγεθος της καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ανυπολόγιστο
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν, με συγκεκριμένα στοιχεία, σε ελλείψεις και παραλείψεις, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα:

-- Ο,τι φτιάχνεται δεν έχει καμιά υποδομή από κάτω, καθώς πάνω σε μπάζα επιδιορθώνονται οι δρόμοι και φτιάχνονται τοιχία.

-- Πολλά ρέματα είναι ακαθάριστα, δεν γίνονται διευθετήσεις, παλιά έργα (π.χ. τοιχία) δεν συντηρούνται.

-- Μπροστά στις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν είναι ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προκρίνονται άλλα έργα από ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρεια, δήμους που εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.

-- Σοβαρή υδραυλική μελέτη δεν έχει γίνει, ενώ η μη συντήρηση του οδικού δικτύου, οι μπαζωμένοι αύλακες και φρεάτια κατά μήκος του δικτύου μεταθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που δεν έχουν την υδραυλική ικανότητα να παραλάβουν.

-- Οι εκπτώσεις (40 - 60%) που δίνονται για τα έργα επιτείνουν τα προβλήματα αφού είναι καθαρό ότι η ποιότητα του όποιου έργου πέφτει θύμα του κέρδους της εργολαβίας. Αυτό βάζει επί τάπητος και το ζήτημα της απουσίας δημόσιου φορέα κατασκευών και δημόσιων έργων.

Οι ευθύνες έχουν όνομα και διεύθυνση

Τόνισαν ότι τις ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση φέρουν η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση - μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, δήλωνε ότι «η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές» - και αναφερόμενοι στην κυβερνητική εξαγγελία ότι θα δοθούν 67 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη Θεσσαλία, τη χαρακτήρισαν πρόκληση, σημειώνοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το Πήλιο.

Ανέφεραν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στην Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, στις 24 Γενάρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου - κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - λόγω των καιρικών φαινομένων στις 14 Γενάρη και αφορούσαν την κατάρρευση τμήματος του παραλιακού δρόμου στον Αϊ - Γιάννη, το λιμάνι του Αϊ - Γιάννη, το αλιευτικό καταφύγιο του Χορευτού, τοιχίο στο παραλιακό μέτωπο των Αγίων Σαράντα, κατολισθήσεις εντός των οικισμών, ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης.

Αμεσες αγωνιστικές διεκδικήσεις

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονους κανόνες της τεχνικής, οι εκπρόσωποι του Κόμματος κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ν' αγωνιστούν, διεκδικώντας:

-- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

-- Τεχνικά έργα αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση.

-- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές εντός των οικισμών, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο.

-- Διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές.

-- Να πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση βλαβών στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο.

-- Να καταγραφούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ
Τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων

Με αφορμή κινητοποίηση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στην καύση καρκινογόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Συνεχίζοντας την τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, η δημοτική αρχή Βόλου έδωσε παραγγελία, με βάση την οποία η Εισαγγελία Βόλου αποφάσισε να κινήσει την αυτόφωρη ποινική διαδικασία για την κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην καύση καρκινογόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 27 Φλεβάρη.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης δημιουργήθηκε κλίμα έντασης, καθώς ο Γιώργος Μουλάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έδινε το λόγο σε συγκεντρωμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν για την καύση των σκουπιδιών. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ο πρόεδρος συνέχιζε την ίδια τακτική, αναγκάζοντας τους εκπροσώπους της μειοψηφίας να αποχωρήσουν. Μετά από κάποια ώρα έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 3 άτομα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τα οποία, στη συνέχεια, παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο για τις 23 Μάη 2018.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα που δημιουργήθηκε, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Με μια απαράδεκτη απόφαση της Εισαγγελίας και κατόπιν παραγγελίας της δημοτικής αρχής Βόλου, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για τη σημερινή κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Για άλλη μια φορά, κυβέρνηση και δημοτική αρχή βρίσκονται χέρι - χέρι στην ποινικοποίηση των αγώνων με στόχο το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη».

Σε άμεσο κίνδυνο η πόλη του Βόλου

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της και της ΕΕ, αδειοδότησε εντελώς ξεδιάντροπα, χωρίς ενδοιασμούς, την καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων, με τραγικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Βόλου, στο βωμό των κερδών του επιχειρηματικού κολοσσού της «Lafarge», στην οποία ανήκει η ΑΓΕΤ - «Ηρακλής».

Στον Βόλο και στην ΑΓΕΤ θα καίγονται 410.000 τόνοι, από τους 480.000 τόνους RDF/SRF, ετησίως, που προβλέπεται να καίνε όλες οι τσιμεντοβιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, βάσει του εθνικού σχεδιασμού!

Από τις βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις και στοιχεία που εκπέμπονται κατά την καύση (υδράργυρος, θάλλιο κ.ά.), το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες, οι οποίες είναι από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις και για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί όρια, που σημαίνει ότι ακόμη και η απειροελάχιστη ανιχνεύσιμη με τα σημερινά όργανα ποσότητα διοξινών θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας και η δημοτική αρχή Βόλου ανέλαβαν «εργολαβία» να καταστείλουν τις λαϊκές αντιδράσεις, για να προχωρήσουν οι κερδοφόροι σχεδιασμοί της ΑΓΕΤ - «Lafarge», ενώ με πρόσχημα τη «νομιμότητα» συσκοτίζουν, αποπροσανατολίζουν και αποκρύπτουν τις συνέπειες και τις πραγματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Για τις 4 Μάη 2018 αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ΑΝΤ1», «Alpha», «ΣΚΑΪ», «Star» και «Mega», όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Οι αιτήσεις ήταν να συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η αναβολή ζητήθηκε μεταξύ άλλων και για την περίπτωση του «Mega». Οπως επισημαίνεται, το «Mega» δεν συμμετείχε στη διαδικασία αδειοδότησης και υπάρχει το ενδεχόμενο τερματισμού λειτουργίας του, κάτι που θα γίνει με απόφαση του ΕΣΡ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ