ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιτάχυνση των ρυθμίσεων για τους ΕΛΚΕ ζητούν οι πρυτάνεις

Επικαλούμενη την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων η Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων, που συνήλθε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο, ζητά από το υπουργείο Παιδείας «επιτάχυνση του νομοθετικού έργου που αφορά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), των Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων». Θυμίζουμε ότι μέσα από τους ΕΛΚΕ περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής χρηματοδότησης προς τα Ιδρύματα, από εταιρείες και ομίλους, που ουσιαστικά παραγγέλνουν έρευνα από τα ΑΕΙ. Πρακτικά, οι πρυτάνεις πιέζουν για επιτάχυνση του νομοθετικού πλαισίου που θα τους επιτρέπει να διευρύνουν αυτές τις μπίζνες.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, οι ΕΛΚΕ αποδίδουν στα Ιδρύματα μόνο το 10% των εσόδων τους, όμως πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό το ποσοστό να μεγαλώσει, για να καλύπτονται από εκεί λειτουργικές και άλλες ανάγκες των Ιδρυμάτων. Για αυτό το θέμα, εξάλλου, την προηγούμενη βδομάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε δηλώσει ότι «προσπαθούμε να διευρύνουμε τον προϋπολογισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέσω της ευχέρειάς τους να χρησιμοποιούν και άλλους κωδικούς (λογαριασμούς ΕΛΚΕ, διαχείριση - αξιοποίηση περιουσίας). Δεν είναι λύση, αλλά αρκεί γι' αυτό τον "καιρό πολέμου" που διανύουμε», είχε πει χαρακτηριστικά. Αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την έρευνα που η κυβέρνηση έδωσε σε διαβούλευση το Γενάρη, όπου στο άρθρο 25 προβλέπεται: «Η Επιτροπή Ερευνών μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ή της Συνέλευσης του ΤΕΙ δύναται να διαθέτει ετησίως ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%) του αδιάθετου αποθεματικού του ΕΛΚΕ για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, εφάπαξ ή τμηματικά, είτε αποδίδοντάς το στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου ΑΕΙ, είτε αποδίδοντάς το στην Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, είτε διαχειριζόμενη η ίδια το ως άνω ποσό για λογαριασμό του ιδρύματος».

Ετσι, για άλλη μια φορά, η υποχρηματοδότηση γίνεται όχημα, για να ενταθούν οι μπίζνες των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, αφού αντί για διεκδίκηση και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τα Ιδρύματα θα κυνηγούν όλο και περισσότερο τις «εμπορικές» συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, για να καλύπτουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

«Μέρα μαθητικής δημιουργίας» το Σάββατο στα Γιάννενα

Μέρα μαθητικής δημιουργίας διοργανώνει ο Μαθητικός Τομέας Ιωαννίνων της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 19.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

Οπως σημειώνει σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία η Οργάνωση: «Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει ηχηρή φωνή, να μας ενώνει στις χαρές και στις λύπες, στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή, να μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Η ενασχόληση με την τέχνη, πόσο μάλλον με την τέχνη με τέτοιο περιεχόμενο και προσανατολισμό, και όχι εμπορευματοποιημένο, εύπεπτο και ρηχό περιεχόμενο, μπορεί να δώσει στους μαθητές τροφή για σκέψη, να αναπτύξει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, την προσωπικότητά τους, τη συλλογικότητα και το δέσιμο μεταξύ των μαθητών».

Η ΚΝΕ δίνει βήμα στη νεανική δημιουργία και σκοπός της είναι «να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με διάφορες μορφές τέχνης σε συγκεκριμένα εικαστικά εργαστήρια, καθώς και να παρουσιάσουν οι ίδιοι τη δουλειά των καλλιτεχνικών ομάδων, που λειτουργούν μέσα στα σχολεία».

Συγκεκριμένα, στο χώρο θα λειτουργούν εικαστικά εργαστήρια φωτογραφίας, ζωγραφικής, δημιουργίας κόμικ, γκράφιτι, όπου καλλιτέχνες με αντίστοιχη κατάρτιση θα μάθουν στους μαθητές τα «μυστικά της τέχνης τους».

Θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι για μαθητές, όπως και πρώτη παρουσίαση και επαφή με παραδοσιακούς χορούς από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.

Στη σκηνή μουσικά σχήματα και συγκροτήματα από τα σχολεία της πόλης θα δώσουν συναυλία, ενώ η βραδιά θα κλείσει με «μονομαχία καραόκε»!

Μέρες τώρα, μαθητές ζωγράφοι φτιάχνουν σκίτσα και ζωγραφιές καθώς θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών με τίτλο: «Ζωγραφίζουμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο».

«Ευελπιστούμε η "μέρα μαθητικής δημιουργίας" να είναι μέρα δημιουργικής έκφρασης των μαθητών, μέρα συζήτησης, προβληματισμού και ψυχαγωγίας, που το αποτέλεσμά της να εκπλήξει μικρούς και μεγάλους! Καλούμε τους μαθητές της πόλης να έρθουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τους γονείς και τους καθηγητές να στηρίξουν και με την παρουσία τους αυτή την πρωτοβουλία», καταλήγει στο κάλεσμά του ο Μαθητικός Τομέας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Συνάντηση μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Το Σάββατο 5 Μάρτη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Με πλατύ κάλεσμα σε όλους τους μαθητές που θέλουν να συνεισφέρουν με την ιδέα τους, την καλλιτεχνική τους δημιουργία, με κάθε τρόπο, ξεκινά η προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη!».

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνονται συναντήσεις σε όλες τις γειτονιές.

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία για μια συνάντηση, στην οποία καλούν μαθητές από τα μουσικά σχολεία και το καλλιτεχνικό σχολείο της Αττικής. Σε αυτήν μπορεί να συμμετάσχει κάθε μαθητής για να ακούσει, να πει τη γνώμη του και την ιδέα του! Φυσικά, μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική, συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, σύλλογοι και ομάδες χορού, μαθητές που ασχολούνται με το σκίτσο, τα εικαστικά, το σχέδιο, την παραγωγή video, την πεζογραφία, την ποίηση και κάθε μορφή Τέχνης!

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα), το Σάββατο 5 Μάρτη στις 6.30 μ.μ.

Κοινή σύσκεψη φοιτητικών - σπουδαστικών Συλλόγων

Κοινή σύσκεψη, με θέμα «Συμπεράσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για τις σπουδές και το μέλλον μας και σχεδιασμός - κλιμάκωση για τη συνέχεια», θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι: Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Φυσικού ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Καλούν τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους της Αττικής στην κοινή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο της Νομικής.

Στις 16 Μάη οι πανελλαδικές εξετάσεις

Τη Δευτέρα 16 Μάη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα εξετάσεων, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μάη, ενώ το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Χτες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μόλις η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων - αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίες θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δύο συστήματα.

Σπουδαστές ΙΕΚ αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, οι Σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ Κόκκινου Μύλου και Χαϊδαρίου.

Οι σπουδαστές απαιτούν: Κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Δεν δουλεύουμε τσάμπα. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, Ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Καμία απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές για τις ώρες που εργάζονται. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα, βιβλία. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναβάθμιση των σπουδών.

Παράλληλα, απευθύνονται σε όλους τους σπουδαστές, καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε ΙΕΚ, σε κάθε τμήμα, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα παντού, σε δυνάμωμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, σε οργάνωση της συμμετοχή με το Σύλλογό τους στη 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ