ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2015
Σελ. /40
Σκορπίζουν θολούρα

Από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή το βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο καταγράφουμε μερικές ενδεικτικές αναφορές που δείχνουν τη σκόπιμη θολούρα που επιχειρεί να σκορπίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο λαό:

«(...) Τα Μνημόνια τελείωσαν, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά».

«(...) Τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη».

«(...) Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση, μεν, της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε αλλά, ταυτόχρονα, με το σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που τη συνόδευαν».

Καλά όλα αυτά, όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις με τραγικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Δεν πειράζουν ούτε κόμμα από όλους τους μνημονιακούς νόμους, τους οποίους έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν κιόλας (η αποκάλυψη του «Ρ» για τον περιορισμό των προσλήψεων στην Τοπική Διοίκηση είναι χαρακτηριστική). Η συγκυβέρνηση και οι ...«εταίροι» της έχουν αποδεχτεί ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη - εξίσου αντιλαϊκή- μετά τους τέσσερις μήνες...

O αντιΚΚΕ οχετός

Ως γνωστόν, το περιοδικό «ΜΕΤΡΟ» μέσα στους πρώτους δύο μήνες επανακυκλοφορίας του κατέγραψε στις μεγάλες επιτυχίες του τη δημοσίευση του CD με τον γνωστό αντιΚΚΕ οχετό των Τζ. Πανούση και Γ. Αγγελάκα. Εκδότρια του περιοδικού, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη μετά από 9 χρόνια, είναι η κα Μαρία Παναγιώτου. Σε συνέντευξή της, η εκδότρια ανέφερε: «Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το ύφος και το ήθος του ΜΕΤΡΟ. Η θεματολογία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις πολιτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές συνθήκες της εποχής». Μάλιστα...

Στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού θα βρούμε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γ. Δελαστίκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Ευγενία Λουπάκη, αρθρογράφο της «Αυγής», άλλους συντάκτες του ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» κ.ά.

Οσον αφορά την ίδια την κα Παναγιώτου, έχει εργαστεί ως ανταποκρίτρια στο Λονδίνο για το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο». Ακόμα, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει υποψήφια στις βουλευτικές και τις ευρωεκλογές του 2004 με το σχήμα «Αντικαπιταλιστική συμμαχία».

Μάλλον τώρα είναι πιο κατανοητό γιατί το «ΜΕΤΡΟ» φιλοξένησε αυτόν τον οχετό...

Ηχηρή διάψευση του ... ΚΚΕ!

Στο προεκλογικό πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δέσμευση ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους».

Στις 17.2.2015 έγινε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Και, όταν τέθηκε το θέμα της αύξησης των δημόσιων δαπανών Υγείας, ο Α. Ξανθός απάντησε: «Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες Υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και πλειοδοτώντας -ταυτόχρονα- στο κλίμα ανοχής και αναμονής που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Στις 27.2.2015, ο Α. Ξανθός συναντήθηκε με την ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Και, όταν τέθηκε το ίδιο ερώτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».

Είχαν τελειώσει πια οι διαπραγματεύσεις και το πρόγραμμα ή η συμφωνία ή η σύμβαση ή η γέφυρα -όπως και αν ονομαστεί- έφερε την προσγείωση στη συνέχεια του τελευταίου μνημονίου. Ετσι, για να διαψευστεί και πάλι το ΚΚΕ, που έλεγε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει με ψίχουλα να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στην αποδοχή και την αναμονή. Αλλά τελικά ούτε και αυτά τα ψίχουλα. Τίποτε, δηλαδή!

Μαθήματα εκμετάλλευσης

«Τις εικονικές τους επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές τους ιδέες θα παρουσιάσουν μαθητές απ' όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των δύο Μαθητικών Εμπορικών Εκθέσεων που διοργανώνονται για ένατη συνεχή χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι εικονικές επιχειρήσεις των μαθητικών ομάδων θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή έκθεση "JA-YE European Trade Fair 2015". Οι Εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος "Εικονική Επιχείρηση", το οποίο υλοποιείται από το ΣΕΝ/JA Greece, σε δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας» (ηλεκτρονική «Καθημερινή» 24/2/2015)

Δεν ξέρουμε αν το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μαθήματα περί μεθόδων ανταγωνιστικότητας και εκμετάλλευσης που ζουν στο πετσί τους οι γονείς των μαθητών - παιδιών του λαού, αλλά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, αποκαλύπτει και το ρόλο του σχολείου στην αναπαραγωγή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και της ιδεολογίας του. Που, εμμέσως πλην σαφώς, μαθαίνει στα παιδιά πώς να εξωραΐζουν τους επιχειρηματίες, το κεφάλαιο. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει το λόγο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1918 Η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει συνθήκη φιλίας και αδελφοσύνης με την επαναστατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπου από τις 27/1/1918 έχει ξεσπάσει σοσιαλιστική επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος. Μία βδομάδα μετά, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Φινλανδία συνάπτουν με τη σειρά τους εμπορική και στρατιωτική συμφωνία με τη Γερμανία.

1935 Ξεσπά το αποτυχημένο βενιζελοπλαστηρικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) για την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη.

1941 Η Βουλγαρία εντάσσεται στις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία, κ.ά.).

1943 Στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές - αγωνιστές από το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1 - 8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη, λαμβάνοντας το 71% των ψήφων. Ο κομμουνιστής Μήτσος Παπαρήγας (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΕ.

1948 Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη, όταν ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμιτών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των κρατουμένων. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών! Ο γιατρός του Α' τάγματος, Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού, Μ. Βρονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του, κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...

1949 Συνέρχεται στο Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), 1 - 3/3/1949. Σε αυτή μετείχαν 325 γυναίκες αντιπρόσωποι, καθώς και οι εκπρόσωποι 7 αδελφών γυναικείων οργανώσεων (Πολωνίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας).

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με το νόμο 375/1936 («για κατασκοπεία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης, Ελλη Ιωαννίδου, Τάκης Λαζαρίδης, Νίκος Καλούμενος, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος. Από αυτούς, οι 4 εκτελέστηκαν στις 30/3 (Μπελογιάννης, Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης).

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός, που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1966 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» πραγματοποιεί την πρώτη στην Ιστορία της ανθρωπότητας προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη (Αφροδίτη).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ