ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2014 - Κυριακή 2 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ηρθε η ώρα των κομμουνιστών!

Προσοχή! Προσοχή! Το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας! Αν δεν ήταν κοινός ταφικός τόπος η διαμελισμένη Γιουγκοσλαβία θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο, σαν ιστορική φανφάρα πρώτου μεγέθους. Κι η Μαύρη Θάλασσα, κατά αρχαιοελληνικό ευφημισμό Εύξεινος, έριξε το μαύρο της και στη στεριά. Η διαβόητη ουκρανική χρυσαυγίτικη ναζιστοσυμμορία βγήκε παγανιά να... καθαρίσει κομμουνιστές, γλώσσες, μειονότητες, ακόμη και πλειοψηφίες διαμορφωμένες κατά την νεοαστικήν τάξιν. Αυτήν που λαμπρά εκπροσώπησαν στη μετασοβιετική εποχή, τα ολόχρυσα θηριώδη περιουσιακά κοτσιδάκια της Τιμοσένκο, οι ολόχρυσοι καμπινέδες του Γιανουκόβιτς, δύο όψεις του αστικοκαπιταλιστικού πολιτικού πολιτισμού του 21ου αιώνα.

Το παιχνίδι στην ανατολή της ευρωατλαντικής Δύσης, παίζεται με όρους χρυσαυγίτικου καρακιτσαριού. Πασπαλίζει με χρυσόσκονη τα γυμνά κωλομέρια των «πούσυ ράιοτς», με λουμπενοποιημένη ρητορεία τη βαρβατίλα του παλιννοστήσαντος πυγμάχου Κλίτσκο, το φονικό εργαλείο του νεοναζισμού... Ο φασισμός όμως δεν κρύβεται, δεν εξωραΐζεται, δεν ανταλλάσσεται με αιτιολόγηση της χαοτικής «καθαρτήριας» βίας ως απάντηση στην εμφανή ατομική λαγνεία του πλούτου. Δαφνοστεφανώνει με αγκυλωτούς σταυρούς και χιτλερικά μουστάκια την επέκταση των συμφερόντων των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Και η φτηνή φάκα για αδαείς αλλά και πονηρούς εκλογείς που έστησε η Χρυσή Αυγή με ναζιστικές χαιρετούρες, πότε προς το θεό και πότε στον αρχαίο ήλιο κι άλλα τέτοια ψεκασμένα ήδη με θάνατο στους θαλάμους αερίων των ιδεολογικών τους προπατόρων, καταρρέει στη σιωπή για τους ελληνικής καταγωγής και γλώσσας πληθυσμούς της Μαριούπολης. Ομως, η ταξική σύγκρουση στην Ουκρανία που αναφύεται ως λάβαρο αλήθειας, ανάμεσα στην κόλαση των ψευδολαϊκών επαναστάσεων που κατασκευάζουν δυο δεκαετίες τώρα οι μοδέρνοι γκαίμπελς της επικοινωνίας, είναι οδυνηρά αυταπόδεικτη. Ο Ελληνας πρέσβης δήλωσε ευθαρσώς ότι λιγοστοί Ελληνες επιχειρηματίες στο Κίεβο δεν κινδυνεύουν από την «επανάσταση» των βοθρολυματικών ράμπο του... «δεξιού τομέα».!!! Οι ομογενείς της Ουκρανίας απαγορεύεται να μιλάνε Ελληνικά. Κινδυνεύουν απ' τα προσώρας επικρατήσαντα ναζισταριά. Οι Ελληνες επιχειρηματίες, βεβαίως, μαζί με τους ντόπιους «σωτήρες» που έφεραν εν μια νυκτί το ΔΝΤ στο ...Καστελόριζο του Κιέβου, μιλάνε τη διεθνή γλώσσα του χρήματος. Αυτήν με την οποίαν ο προσωρινός πρωθυπουργός τους προσκάλεσε διά του BBC «welcome to hel». Kαλώς ήρθατε στην Κόλαση. Πάντα τόπος για καλές και φθηνές επενδύσεις η κόλαση των λαών...

Μην πει κανείς πως δεν τα άκουσε αυτά πρωτύτερα εδώ στη χώρα που επιμένει να βαφτίζει κόμμα (όπως λέμε εύξεινος πόντος) την εγκληματική οργάνωση (ΧΑ, όπως Μαύρη Θάλασσα) του πατρινού γεροναζί βουλευτή. Αυτού, που εκτός καρναβαλιού, χαιρετάει ναζιστικά και τάζει κρεμάλες και στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, ανασκολοπισμό δικαστίνων, κι άλλα τέτοια καθαρτικά της βρώμας που κουβαλάει στον ιδεολογικό του απόπατο.

Ελα μου ντε που κάθε χρυσαυγίτικο αντίτυπο του Αντόνιο Μπαντέρας, τύπου κασιδιάρικο πολεμικό τανγκό με μποξεράκι και καραμπίνα νερομπίστολο, κρύβει κι έναν διαβόητο Στεπάν Μπαντέρα ουκρανοναζί που θαρρεί ότι νικάει ως ζόμπι κρυμμένο πίσω απ' τον γκρεμισμένο ανδριάντα του Λένιν. Η Ουκρανία δεν είναι δίδυμοι πύργοι. Είναι στη νιοστή δύναμη υψωμένη γεωπολιτική αιτία κι αφορμή για γενίκευση ενός προαναγγελθέντος φριχτού πολέμου. «Λαγκαρντιές», «πουτινιές», «βρυξελλιές» κι άλλα τέτοια άσματα δεν εμπνέουν πια καμιά μάζα εργατών πολιτών όπου Γης. Παρά μονάχα προσωρινά τρομοκρατούν στρώματα παγιδευμένα απ' την πραγματική φτώχεια και την ψευδοελευθεριακή ένδεια συλλογικής εμπειρίας. Ηρθε η ώρα των κομμουνιστών. Οχι γιατί βγήκαν τα ζόμπι οι ναζί και τους προκηρύσσουν το κεφάλι. Αλλά γιατί είναι οι μόνοι που σηκώνουν το κεφάλι και δεν περνάει, δεν περνάει ο φασισμός...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Αλλος ο δρόμος για το λαό!

Οι προαναφερόμενες ενδοαστικές διεργασίες και αστικοί προβληματισμοί καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Αφορούν πτυχές της γενικής πολιτικής ΕΕ και κεφαλαίου ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του. Και η σημερινή και όποια άλλη κυβέρνηση αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, θα ακολουθεί την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από τις όποιες κορόνες για «σκληρές διαπραγματεύσεις».

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες εγκλωβισμού των εργαζομένων σε νέα αστικά πολιτικά σχήματα, θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα αστικής διαχείρισης τόσο για το χρίσμα από το κεφάλαιο όσο και για την ικανότητα στράτευσης των εργαζομένων στα διάφορα εναλλακτικά τους σχέδια. Είτε με προώθηση της ενοποίησης της ΕΕ, είτε με τον ευρωσκεπτικισμό.

Σε ένα πλαίσιο όπου κυριαρχούν ενδοϊμπεριαλιστικοί - ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, στη βάση της αντικειμενικής για το καπιταλιστικό σύστημα ανισομετρίας και που ειδικά στις συνθήκες της κρίσης βγαίνουν πιο έντονα στην επιφάνεια, δεν μπορεί παρά να αναπτύσσονται σοβαρές αντιθέσεις μέσα στις αστικές τάξεις στο εσωτερικό της ΕΕ: Για την πορεία εξέλιξης της λυκοσυμμαχίας τους, για τη σχέση της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κλπ. Κάθε βήμα στην πορεία της ΕΕ γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων (όπως έγινε π.χ. στην υπόθεση της περιβόητης τραπεζικής ένωσης όπου το μοντέλο που υιοθετήθηκε ευνοεί το γερμανικό κεφάλαιο) και οι λύσεις που τελικά αποφασίζονται καθορίζονται στη βάση του συσχετισμού δύναμης, είναι αντανάκλαση της αντικειμενικής διαφορετικής οικονομικής και πολιτικής δύναμης των κρατών-μελών στο εσωτερικό της ΕΕ, που δεν μπορούν να αναιρεθούν από καμία ενδοαστική σύγκρουση, καμία Συνθήκη, καμία απόφαση κανενός οργάνου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις διάφορες παραλλαγές, παραδρόμους και παρακάμψεις του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της ΕΕ. Δεν πρέπει να μπλέξει στις μεταξύ τους αντιθέσεις. Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, την πληρώνουν.

Για να νιώσει και να γίνει πιο ισχυρός ο ο λαός, χρειάζεται ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Με ενιαίο κριτήριο ψήφου σε Ευρωβουλή, Βουλή, δήμους και περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές. Μοναδική εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org