ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2014 - Κυριακή 2 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
φωτό 1

Στις 25 Φλεβάρη 2014 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του αγαπημένου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, πρωτοπόρου αγωνιστή του λαϊκού κινήματος που ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στους πατριωτικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» 100 ευρώ. Ο Γιάννης Χαρατσίδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Η γυναίκα του, Τόνια Χαρατσίδου

***

Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύεται η ΕΠΟΝ. Με σημαία το «πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνα από 600.000 περήφανα νιάτα . Στην περίοδο της Κατοχής, 32.000 ΕΠΟΝίτες υπήρξαν αντάρτες μαχητές. Και στον αγώνα 1.300 παιδιά έπεσαν στα πεδία των μαχών. Τιμή και δόξα στους ΕΠΟΝίτες.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 30 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Λάκης Ασκαρίδης

***

φωτό 1

Στις 20/1/2014 «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, η συντρόφισσα ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ. Γεννήθηκε το 1920 στα Γιαννωτά Ελασσόνας. Το 1941 έγινε μέλος της Εθνικής Αλληλεγγύης, το 1942 μέλος του ΕΑΜ και το 1943 μέλος του ΚΚΕ. Επαιξε ενεργό ρόλο στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ ως μαχήτριά του. Το 1946 φυλακίστηκε για 6 μήνες στο χωριό Μεταξάδες Κοζάνης. Το 1947 ήταν εξόριστη στο Βελβεντό Κοζάνης μαζί με τα παιδιά της. Με την απελευθέρωσή της από την εξορία, άφησε τα παιδιά της και πήρε την απόφαση να πολεμήσει με το ΔΣΕ στο βουνό. Με την ήττα του ΔΣΕ, πήγε πολιτική πρόσφυγας με τα παιδιά της στη Λαϊκή Δημοκρατία Ουγγαρίας, όπου και έζησε εκεί για 35 χρόνια. Το 1951-52 έχτισε μαζί με τους άλλους πρόσφυγες το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης, όπου δούλεψε εκεί για 2 χρόνια. Το 1985 επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια, όπου συνδέθηκε με την ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς του ΚΚΕ. Στους μακρόχρονους αγώνες ποτέ δε λύγισε, πάντα ήταν πιστή στην ιδεολογία μας και περήφανη που ως το τέλος της ζωής της παρέμεινε κομμουνίστρια.

ΜΗΤΣΟΣ ΠΛΑΛΑΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΠΛΑΛΑΣ
Στη μνήμη της προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς, τα παιδιά της: Θανάσης - Αθηνά, Σταύρος - Κωνσταντίνα, Μπεντεγκουζ - Ηλέκτρα, τα 7 εγγόνια και τα 7 δισέγγονα.

***

φωτό 2

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ και της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΧΥΛΑ, από τις Ράχες Ικαρίας, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Κόχυλας από τη δεκαετία του 1930 εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ. Εντάχθηκε προπολεμικά στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε μέσα από το ΕΑΜ Ικαρίας.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Ευαγγελία, πάλεψε σε όλη της τη ζωή για τα δίκια των εργαζομένων και όλου του λαού. Μαζί με το σύντροφό της, Γιώργο, πάλεψαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους

***

φωτο 1

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ γεννήθηκε στη Σκεπαστή της Β. Εύβοιας το 1923. Το 1941 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το 1947 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ (Β΄ Τάγμα Εύβοιας). Συνελήφθη το 1949 και μέχρι το 1963 διώχθηκε για τη δράση του με φυλακίσεις και εξορίες. Εμεινε πάντα πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ, μέχρι και την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας, στις 15/10/2010.

ΠΛΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΛΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Στη μνήμη του, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του, προσφέρουμε 150 ευρώ στην ΚΟΒ Λίμνης για την ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΛΑ, στελέχους του ΚΚΕ, και της μητέρας μου, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, και του θείου μου, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά, 100 ευρώ στο Κόμμα.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδερφού, θείου και συντρόφου μας, ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΗ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 7.2.2014 στη Θεσσαλονίκη, αλλά δε θα φύγει ποτέ απ' την καρδιά μας και τη σκέψη μας, η αδερφή του, Διαβαστή Αρτεμισία και τα ανίψια του, Τσιονάνης Θεόδωρος και Τσιονάνη Ζωή, προσφέρουν, αντί για στεφάνι, στο Κόμμα με το οποίο αγωνίστηκε το ποσό των 70 ευρώ, μέσω της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στις 6 του Μάρτη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη «φυγή» του αξέχαστου συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, από το Μεταλλικό Κιλκίς.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταλλικού.

***

φωτό 1

Στις 4 Μάρτη του 2014 συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιούμη.

Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά: Μπάμπης και Στράτος, τα εγγόνια

***

φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ, αντί στεφάνου, προσφέρουμε 60 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Παιδιά κι εμείς πολιτικών προσφύγων που ζήσαμε μαζί με το σ. Νίκο στο Στετίνο Πολωνίας.

Οι οικογένειες:

Θοδ. Αδαμίδη

Νίκου Γκούσκου

Γιάννη Γκούσκου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα μας, ΗΛΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ, από τη Νάουσα, που πέθανε στις 4.1.2014, πιστού αγωνιστή ως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Τα παιδιά του, Γιώργος - Μαριάνθη

***

φωτό 2

Στις 7 Μαρτίου κλείνουν 2 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας η αδελφή μου, ΖΩΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ-ΠΟΛΥΖΑ, και 25 χρόνια που έφυγε ο πατέρας μου, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

Χρήστος Καλαμπούκος

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ, που κλείνει χρόνο που «έφυγε» στις 7.3.2014, προσφέρουν: 50 ευρώ η σ. Κωνστάντω Τανταρούδα, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και η αδερφή του, Ζωή Τανταρούδα.

***

φωτό 2

Η Ναυσικά Δημητροπούλου, στη μνήμη του συντρόφου της στη ζωή και τον αγώνα, ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, που κλείνει χρόνο που «έφυγε» στις 3.3.2014, και των αδελφών του: ΓΙΩΡΓΟΥ και ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Επίσης των αδελφών της: ΒΑΣΙΛΗ και ΘΩΜΑ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αμπελοκήπων Αθήνας.

***

φωτό 1

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της ΕΙΡΗΝΗΣ (Νίτσα) ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, η οποία, σε όλη της τη ζωή, υπήρξε συνεπής κομμουνίστρια και πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρονται 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου.

***

φωτό 1

Στις 14.1.2014 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το χαμό της μητέρας μας, ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, το γένος Τηλαβερίδου, γεννημένης στις 18.11.1918 (ανήμερα της ίδρυσης του ΣΕΚΕ).

ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Στη μνήμη της, οι κόρες της, Αργυρώ και Ρίτσα, με τις οικογένειές τους, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ωραιοκάστρου, 50 ευρώ στο Ριζοσπάστη και, για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, ακόμα 50 ευρώ στο Κόμμα.

***

φωτό 1

Η ΣΟΦΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Ανω Κλείνες Φλώρινας από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Μαθήτρια ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, το 1943, βοηθώντας τους αντάρτες του ΕΛΑΣ παρέχοντας τρόφιμα και συλλογή πληροφοριών. Συνελήφθη και παρά τα σκληρά βασανιστήρια δε λύγισε και δεν πρόδωσε τους συντρόφους της. Το 1946 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, το 1947 ανέβηκε στο βουνό και κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Η πρώτη μάχη που πήρε μέρος ήταν στα Κουλκουθούρια Φλώρινας, η οποία έμεινε χαραγμένη στη μνήμη της. Με εντολή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στάλθηκε σε χωριά, με σκοπό να διδάξει στα ελεύθερα χωριά της Φλώρινας Γλώσσα, Ιστορία και Αριθμητική. Πήρε μέρος στη μάχη της Φλώρινας στις 11 Φλεβάρη του 1947. Τραυματίστηκε στο πρόσωπο από θραύσμα οβίδας.

Το 1949 πέρασε από τις Πρέσπες στο Ελ Μπασάν της Αλβανίας και από εκεί με καράβι στην ΕΣΣΔ, στην οποία έμεινε για 40 χρόνια, στην Τασκένδη στο χωριό Τσιρτσιχ. Εκεί συνέχισε τις σπουδές της και γράφτηκε στο νυχτερινό δεκατάξιο του εργοστασίου όπου δούλευε, φοίτησε στην τεχνική σχολή οικοδόμων και έγινε εργοδηγός οικοδόμων. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Μενιδίου. Για 14 χρόνια διετέλεσε Γραμματέας του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Μενιδίου.

Στη μνήμη της, η οικογένειά της και οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου προσφέρουν 150 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.


ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ

Στάθης Δημητρόπουλος
Στάθης Δημητρόπουλος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ - ΠΟΛΙΖΑ ΖΩΗ
ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ - ΠΟΛΙΖΑ ΖΩΗ

ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑΣ ΘΩΜΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΚΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΚΟΣ

ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΡΟΖΗ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗΣ

ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, το γένος Τηλαβερίδου. «Έφυγε» στις 14.1.1994. Οι κόρες της, Αργυρώ και Ρίτσα
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, το γένος Τηλαβερίδου. «Έφυγε» στις 14.1.1994. Οι κόρες της, Αργυρώ και Ρίτσα

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΠΑΣ
φωτό 1

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΑΪΝΙΔΟΥ οι σύντροφοι της ΚΟ Κερατέας προσφέρουν στο Κόμμα 55 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αξέχαστου και πολύ καλού φίλου και συντρόφου μας ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Χρυσούλα και Γιώργος Πολυμερίδης

***

φωτό 1

Ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΤΖΙΒΑΡΑΣ (Βάρδας), από το Σκαμνό Φθιώτιδας, έφυγε από τη ζωή στις 26.1.2014. Τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ για πάνω από 70 χρόνια. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και, αργότερα, του ΔΣΕ. Η μορφή του θα μείνει ανεξίτηλη στον κατάλογο των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων για τα δίκια του λαού μας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανώτερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας, τον κομμουνισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματός μας, μέσω της ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Κοκκινιάς - Ρέντη.

Ιορδάνης και Δήμητρα Ναζεντιάδου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συζύγου μου ΤΑΣΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, από την Πιλαλίστρα Μεσσήνης, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή πριν 6 μήνες, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μεσσήνης, 50 ευρώ στο Κόμμα.

Η γυναίκα του, Λουτσιάνα Νικολακοπούλου

***

φωτό 1

Στις 6 Μάρτη 2014 συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου συζύγου, πατέρα και παππού σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΥΠΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το Κόμμα που πίστεψε και αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή, το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.

Η σύζυγός του Βασιλική, τα παιδιά του, Φανή και Αναστάσιος, ο γαμπρός του Αγης και η εγγονή του Χρύσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΖΙΒΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Βάρδας)
ΤΖΙΒΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Βάρδας)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΪΝΙΔΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΪΝΙΔΟΥ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ