ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με την κατάπτυστη διαδικασία του «επείγοντος» ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στη Βουλή η συζήτηση του «εφαρμοστικού νόμου» των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο εφαρμοστικός προβλέπει την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα Ταμείο, μέτρα για δραστικές περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες, τη μετατροπή πάνω από 50 δημόσιων νοσοκομείων σε παραρτήματα των υπολοίπων (ουσιαστικά καταργεί δημόσιες μονάδες Υγείας) και την κατάργηση πέντε ψυχιατρικών νοσοκομείων, την κατάργηση ακόμα και των πενιχρών επιδομάτων των πολύτεκνων, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, την επέκταση της λειτουργίας των λεγόμενων «γραφείων ευρέσεως εργασίας», των γνωστών δουλεμπορικών. Το νομοσχέδιο στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗ.ΣΥ. και ορισμένοι από τους αποκαλούμενους «ανεξάρτητους» βουλευτές.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Για το κεφάλαιο ακυρώνετε την ανθρώπινη ζωή

Από την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως οι ρυθμίσεις του εφαρμοστικού «επιταχύνουν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για τους εργαζόμενους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Είναι αποφάσεις που ακρωτηριάζουν ακόμη και στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήσεις και ανάγκες των εργαζομένων. Φτωχαίνετε τους εργαζόμενους. Εξαθλιώνετε τον εργαζόμενο λαό με όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που παίρνετε».

Χαρακτήρισε «έγκλημα» την ψήφιση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως «ετοιμάζεστε να καταστρέψετε στην κυριολεξία τη ζωή των εργαζομένων στο όνομα και για το συμφέρον των επιχειρηματιών της Υγείας, των φαρμακοβιομηχάνων. Θα οδηγήσετε στην ακύρωση της ανθρώπινης ζωής. Θα οδηγήσετε, στην κυριολεξία, στο θάνατο αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γιατρευτούν. Το φάρμακο πλέον γίνεται φαρμάκι για τους φτωχούς, για τους άνεργους, για τους ανθρώπους που κάθε μέρα εξαθλιώνετε με τα αντεργατικά σας μέτρα. Κι όλα αυτά για να ενισχύετε την κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Καταργείτε πέντε ψυχιατρικά νοσοκομεία», είπε σε άλλο σημείο και συνέχισε. «Καταργήσατε τα εργαστήρια του ΙΚΑ. Καταργείτε κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες και υποδομές. Υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Και βεβαίως και εδώ βρήκατε τη λύση. Ηταν ένα πρόγραμμα - το είχαμε επισημάνει από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε - λειψό, κολοβό. Ηταν ένα πρόγραμμα περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Σήμερα βάζετε μέσα στο νομοσχέδιο να πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι για υπηρεσίες που βρίσκονται πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Και οι κοινωνικές παροχές - που έχει υποχρέωση το κράτος να τις προσφέρει και μάλιστα σε υψηλή ποιότητα - ακυρώνονται».

Οπως αποκάλυψε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής, ενδεικτική της βαρβαρότητας του εφαρμοστικού νόμου είναι η διάταξη για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η θεραπεία τους θα εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση!

Η ρύθμιση προβλέπει ότι με πρωτοβουλία του θεράποντος ιατρού θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες, το ιστορικό και οι ενδείξεις της νόσου. Βάσει αυτών, ο ιατρικός φάκελος θα πηγαίνει στο ογκολογικό συμβούλιο και θα εμπλουτίζεται με δεδομένα ιατρικής φύσης, για το ιατρικό περιβάλλον, τη δυνατότητα οικογενειακής υποστήριξης, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ιδιωτική του ασφάλιση και τις οικονομικές του δυνατότητες! Στην ουσία, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, θα εξετάζετε εάν ο καρκινοπαθής έχει την οικονομική δυνατότητα να θεραπευθεί! Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Υγείας παρενέβη για να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στο νομοσχέδιο και ότι εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο, θα το αφαιρέσει.

Ο σοσιαλισμός είναι το αύριο

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Τελειώνω με ένα σχόλιο. Προχθές επιχειρήθηκε από πολλούς να περάσει από τη μια μεριά η τρομοκρατία και από την άλλη η κινδυνολογία αλλά και με αντικομμουνιστικές κορόνες. Λόγου χάρη, χτες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ για πολλά. Ούτε λίγο ούτε πολύ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας φταίει το ΚΚΕ, για την πορεία εξαθλίωσης πλατιών τμημάτων των εργαζομένων έχει ευθύνη και το ΚΚΕ. Μίλησε για την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, για την κατάσταση στην Παιδεία, για τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια.

Θέλουμε να πούμε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι ποτέ το ΚΚΕ δεν υποστήριξε αυτόν τον συγκεκριμένο δημόσιο τομέα. Εσείς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον διαμορφώσατε, τον καλλιεργήσατε, τον αναπτύξατε για πελατειακές και μικροκομματικές σχέσεις και για ψηφοθηρικούς λόγους. Η κατάσταση στη δημόσια Παιδεία, η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, είναι δική σας επιλογή. Είναι μια ταξική επιλογή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι μια ταξική επιλογή που συνεχώς περιορίζει τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα, να μορφωθούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τέλος, οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια που σιγά - σιγά επιβάλλονται, οδηγούν στο να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έγινε προσπάθεια για άλλη μια φορά να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός. Είτε το θέλετε είτε όχι, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο των λαών και του ελληνικού λαού. Σήμερα είναι πολλοί περισσότεροι όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει, έχει φάει τα ψωμιά του. Και στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης αυτή η σαπίλα φαίνεται πολύ περισσότερο και αυτή η μπόχα αναδίνεται από παντού. Η εξαθλίωση είναι καθημερινό φαινόμενο που παίρνει δραματικές διαστάσεις.

Να είστε σίγουροι ότι ο λαός όλα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα τα αντιπαλέψει, θα αγωνιστεί. Και θα έρθει η στιγμή που αυτή η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία δε γιατρεύεται με μερεμέτια, με τη θέληση, με την πάλη του λαού θα ανατραπεί».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ξεδιάντροπη υπεράσπιση της εξαθλίωσης των ασθενών

Με ψυχρή λογιστική, επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα σχέδια συγκυβέρνησης - τρόικας

Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος επιχείρησε χτες να υπερασπιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Υγεία, χωρίς να μπορέσει να αποκρύψει την ουσία του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς δεν έχουμε να προσφέρουμε δημαγωγικά επιχειρήματα στον ελληνικό λαό, έχουμε να προσφέρουμε μόνο απόπειρες εξορθολογισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης, μείωσης σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού και τσακίσματος της διαφθοράς»...

Θέτοντας με σαφήνεια τους εισπρακτικούς στόχους του νομοσχεδίου, με απείραχτα τα μονοπώλια και σε βάρος της υγείας του λαού, επισήμανε πως «παραλάβαμε μια φαρμακευτική δαπάνη 5,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Το 2009 μειώσαμε κατά 1,75 δισ. τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και τώρα τρέχουμε το έτος 2012, όπου η δαπάνη πρέπει να μειωθεί περισσότερο κατά 1 δισ. Και αυτό θα επιτευχθεί, σε όποιον αρέσει και σε όποιον δεν αρέσει». Μάλιστα δεν δίστασε να αυτοπροβληθεί σαν θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κι εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο, από συνασπισμό συμφερόντων, έναν πόλεμο από συμφέροντα, που δεν αφορούν τις ορθολογικοποιημένες πατριωτικές, υγιείς, επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου».

Ο Α. Λοβέρδος τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ της επέκτασης των γενόσημων φαρμάκων, λέγοντας ότι «στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη, είναι 50% και άνω η κατανάλωση γενοσήμων, ενώ στην Ελλάδα μόλις 18%». Υποστήριξε πως τα γενόσημα είναι «η κατά το δυνατόν οικονομικότερη λύση (...) Κάνουμε μια χρήση που φτάνει στοχοθετικά στο 50%, από το 18% που είναι σήμερα». Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ και την ένταξη των Ταμείων στον οργανισμό, υποστήριξε ότι στόχος «είναι να έχουμε ένα υπουργείο αρμόδιο για όλα τα θέματα της Υγείας, το υπουργείο Υγείας».

Την κινδυνολογία επιστράτευσε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο «μειώνονται οι συντάξεις, όμως αν δεν κάναμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί περισσότερο από το 12%». Παράλληλα, ομολόγησε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία υπονομεύονται, αφού «τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί κατά 25% λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών».

Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δικαιολογήσει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αναφέροντας πως αν δεν γίνονταν, «θα έφταναν τα ταμεία στην κατάσταση να προχωρήσουν στην αναστολή των συντάξεων», προσθέτοντας ότι ακόμη και έτσι «οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές τους». Τέλος ανακοίνωσε την αφαίρεση από το νομοσχέδιο διατάξεων που προέβλεπαν την ανωτατοποίηση της σχολής δημόσιας υγείας, καθώς και την υποχρέωση καταβολής εργόσημου για τους οικονομικούς μετανάστες. Οσον αφορά το εργόσημο, πάντως, δεσμεύθηκε για επαναφορά της διάταξης σε επόμενο νομοσχέδιο.

Τα άλλα κόμματα

Υπερψηφίζοντας εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Ν. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «διακυβεύεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και αυτό είναι κάτι που πρέπει μέχρι τέλους να το αποτρέψουμε»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με αυτό το νομοσχέδιο, επιχειρείται η προσαρμογή των οικονομικών μεγεθών του υπουργείου Υγείας στους στόχους που έχει θέσει στην τρόικα. Περί αυτού μόνο πρόκειται και τίποτε άλλο».

Κριτική για τη μη εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου άσκησε η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπαδάκη, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται «λόγω και του γεγονότος ότι εδώ και δύο χρόνια δεν κάνατε αυτά που έπρεπε σαν κυβέρνηση, δεν εφαρμόσατε, δηλαδή, προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησής σας». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ