ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό

Στην Αθήνα σήμερα, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) και στη Θεσσαλονίκη, στις 8 το πρωί, στα γραφεία του ΟΑΕΕ

«Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), καλώντας τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων-μελών της και τους αντιπροσώπους των σωματείων να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, σήμερα Πέμπτη 1 Μάρτη, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), με το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικεί η ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό.

Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπου θα συμμετάσχουν μαζικά το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές. Στη συνέχεια, στις 9 το πρωί, θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους.

Η κυβερνητική πολιτική αφανίζει μια σειρά από βασικά, θεμελιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, παροχές, συντάξεις, περίθαλψη, ενώ επιδεινώνει δραματικά τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Περιφρονώντας κάθε είδους έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, σαρώνει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα με τα σημερινά χαρακτηριστικά του, που είχαν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ και λόγω των χρεών μένουν ακάλυπτοι από το Ταμείο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κινδυνεύουν, μάλιστα, ακόμη και με ποινές φυλάκισης! Οι εισφορές όχι μόνο δε μειώνονται με δεδομένη την οικονομική κρίση, αλλά αυξάνονται, ενώ νέες χρεώσεις έρχονται να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Η αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ στοχεύει τόσο στη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των οικογενειών των μικρών ΕΒΕ, με πρώτο αίτημα την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν οφειλές προς το Ταμείο, όσο και στην ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής.

Στο κάλεσμά της στη σημερινή συγκέντρωση, η ΟΒΣΑ σημειώνει: «Στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος, την παραπέρα μείωση των συντάξεων πείνας, τη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει απ' το κοινωνικό περιεχόμενο του συστήματος Υγείας απαντάμε με τη δύναμη του αγώνα μας.

Η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης περνάει απ' το κάθε Σωματείο, απ' τη δουλειά που θα κάνει ο κάθε συνάδελφος. Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Μην πιστεύετε στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που λένε ότι δε γίνεται τίποτα. Τα συμφέροντα που υπηρετούν ταυτίζονται με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα δικά μας συμφέροντα είναι με την ΠΑΣΕΒΕ και τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Με τους κοινούς μας αγώνες μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξουμε την προοπτική για μια άλλη πολιτική που ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος δε θα χρησιμοποιείται για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, αλλά για την κάλυψη των αναγκών αυτών που τον παράγουν. Με αποφασιστικότητα και αγωνιστική αισιοδοξία παίρνουμε μέρος μαζικά στη συγκέντρωση».

ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Στο «σφυρί» έως τον Αύγουστο

Την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για το ξεπούλημα ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Στη διάθεση των «επενδυτών» αφήνει η κυβέρνηση την επιλογή να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ ως έχει, μαζί με τη θυγατρική ΔΕΣΦΑ (διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ή χωριστά. Σε κάθε περίπτωση, ο διεθνής διαγωνισμός για το ξεπούλημα της υποδομής της χώρας στον τομέα του φυσικού αερίου βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ταμείου «Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος θα γίνονται δεκτές έως και τις 22 του Μάρτη και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Θεωρείται δεδομένο ότι οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν, αφού κρίθηκε από την κυβέρνηση ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υποβολής προσφορών. Μόλις προχτές, το θέμα της απόκτησης του ομίλου της ΔΕΠΑ μπήκε στο «τραπέζι» των συνομιλιών της κυβέρνησης με την GAZPROM, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο αντιπρόεδρός της Α. Μεντβέντεφ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνει ότι θα οργανώσει και συντονίσει τη διαγωνιστική διαδικασία εκ μέρους των ιδιοκτητών του ομίλου (δημόσιο 65%, ΕΛΠΕ 35%). Στην περίπτωση προσφοράς για την απόκτηση του συνόλου της ΔΕΠΑ, τότε το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα περάσει στο ελληνικό δημόσιο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Πρόκειται για το ποσοστό που υποτίθεται ότι θα διατηρήσει τον δημόσιο... έλεγχο επί του - ανυπολόγιστης αξίας - δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας. Στην πράξη, οι ιδιώτες θα κάνουν κουμάντο και στην προμήθεια και στη διακίνηση του φυσικού αερίου της Ελλάδας, καθορίζοντας τις εξελίξεις με βάση το καλό της τσέπης τους και όχι τις ανάγκες του λαού.

Εάν οι αγοραπωλησίες γίνουν ξεχωριστά για κάθε εταιρεία, τότε είναι προς πώληση το 100% της ΔΕΠΑ (μαζί με τις συμμετοχές της στις ΕΠΑ) και το 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ).

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Μετά την κατάθεση και αξιολόγηση των προσφορών, θα επιλεγούν οι προτάσεις που θα καταθέσουν στη δεύτερη και τελευταία φάση, δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Οι συμπράξεις επιτρέπονται.

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Παρεμβάσεις για την εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκχωρήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ, στο μεγάλο κεφάλαιο με τους πλέον προνομιακούς όρους, εξέφρασε και πάλι χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, σε σχετική εκδήλωση του υπουργείου, εξαγγέλλοντας και τη δημιουργία Εθνικού Μεταλλευτικού Κτηματολογίου που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η σύσταση του Κτηματολογίου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της εργασίας που έχει ξεκινήσει το ΙΓΜΕ από το 2011 κατ' εντολή της κυβέρνησης, για την καταγραφή και αξιολόγηση των 120 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων που μένουν ανεκμετάλλευτοι. Οι 50 έχουν ήδη αξιολογηθεί.

Σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, η κυβερνητική πολιτική βρήκε συμπαραστάτες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., μέσω των εκπροσώπων τους. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ Ε. Βιδάλης εξέφρασε την «αισιοδοξία» του ότι ο κλάδος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Αυτό και μόνο αρκεί για να δείξει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβερνητική πολιτική. Αν και ήδη η κυβέρνηση έχει αφήσει «παράθυρα» μείωσης των μισθωμάτων, ο ΣΕΒ ζητά περισσότερες διασφαλίσεις με την μη «οριζόντια»... αύξησή τους. Σαν απειλή ακούστηκε η προειδοποίηση του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελ. Φαίδρου ότι εάν συνεχιστεί η ανυπαρξία μεταλλευτικής πολιτικής, η Ελλάδα σύντομα θα εισάγει ορυκτά που έχει σε αφθονία!!!

Σε μια παρένθεση του λόγου του, ο υφυπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα υπάρξουν αρκετές αξιόπιστες προσφορές για τους υδρογονάνθρακες αύριο που λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

ΕΦΟΡΙΑ
Νέες προθεσμίες

Παράταση δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Η νέα προθεσμία μεταφέρεται μέχρι τις 30 Μάρτη και περιλαμβάνει τις οφειλές που έγινα ληξιπρόθεσμες μέχρι και χτες 29 Φλεβάρη.

Οι φετινές καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, γεωργικά εισοδήματα κ.ά. ορίστηκαν για τις 15 Ιούνη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ψαλίδι στις εξισωτικές επιδοτήσεις

Στο βωμό του μνημονίου πέφτουν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις, δηλαδή οι επιδοτήσεις που δίνονται στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Στον εφαρμοστικό νόμο για το μνημόνιο 2, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περικοπή 60 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση και επίσης άλλα 26 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες. Δε διευκρινίζεται επίσης για πόσα χρόνια θα είναι η μείωση για την εξισωτική αποζημίωση και αν θα είναι μέχρι το 2013, οπότε λήγει το σχετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Αλέξανδρος Μπαλατζής).

Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στους φτωχούς και μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που επιφέρει η πολιτική του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών με αυτή την εισοδηματική ενίσχυση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ζωοτροφών και οδηγούνται πλέον σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δεχτεί μια ανελέητη επίθεση. Πετρέλαιο, ΦΠΑ, κόστος παραγωγής και ζωής έφτασαν στα ύψη, ενώ παράλληλα δεν έχουν τέλος τα διάφορα χαράτσια, οι αυξημένες εισφορές και η άγρια φορολόγηση συνολικά. Μπρος σε αυτή την κατάσταση, που όλο και θα χειροτερεύει, η απάντηση είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της και μαυρίζει το μέλλον της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ