ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Γιατρειά μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

Τα ταμεία θα καλύπτουν μόνο τα φτηνότερα φάρμακα της ίδιας δραστικής ουσίας και τη διαφορά απ' τα ακριβότερα θα την επιβαρύνονται οι άρρωστοι

Συγκυβέρνηση και τρόικα παίζουν με την υγεία του λαού και καθιστούν ατομική ευθύνη ακόμα και την επιλογή του φάρμακου, με κριτήριο το βαλάντιο του καθενός

Eurokinissi

Συγκυβέρνηση και τρόικα παίζουν με την υγεία του λαού και καθιστούν ατομική ευθύνη ακόμα και την επιλογή του φάρμακου, με κριτήριο το βαλάντιο του καθενός
Ορισμός της ιατροφαρμακευτικής εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι καινούριες τροπολογίες του υπουργείου Υγείας στον εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή (βλέπε και σελίδες 6 - 7). Εκτός του ότι ορθώνονται μεγαλύτερα εμπόδια για πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα, η χορήγησή τους θα συνοδευτεί με ακόμα πιο άγριες πληρωμές, με συνέπεια γιατρειά να υπάρχει μόνο για εκείνους που έχουν να πληρώσουν.

Με τις καινούριες τροπολογίες καθιερώνεται η συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία απ' την 1/4/2012. Δηλαδή, η συνταγογράφηση με βάση το κέρδος και το κόστος και όχι με βάση την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα αφορά «φάρμακα των δέκα (10) μεγαλύτερων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών» - αντί για τρεις (3) που ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο - και απ' την 1/6/2012 «καθίσταται υποχρεωτική και καθολική».

Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται - όπως και στο αρχικό σχέδιο - ο ορισμός «μειωμένου ποσοστού συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους», όταν «χορηγείται το φτηνότερο φάρμακο όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό με συναίνεση του ασφαλισμένου». Για την εφαρμογή της προηγούμενης διάταξης, «δίνεται η δυνατότητα στο φαρμακοποιό να μπορεί να χορηγεί το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφεί από τον ιατρό». Δηλαδή, ο άρρωστος γίνεται και γιατρός της ασθένειάς του, με βάση το βαλάντιό του.

Το καινούριο στοιχείο βρίσκεται στην επόμενη παράγραφο: «Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο όμοιας δραστικής, ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αποζημιώνει την τιμή του φθηνότερου φαρμάκου και αυτός πληρώνει τη διαφορά».

Για να γίνει κατανοητός ο εξανδραποδισμός του αρρώστου, θα χρησιμοποιήσουμε ένα σχηματικό παράδειγμα: Εστω ότι υπάρχουν δέκα όμοιες δραστικές ουσίες, που οι τιμές τους κλιμακώνονται από 10 έως 100 ευρώ. Ο ΦΚΑ - δηλαδή το ταμείο - καλύπτει μόνο το φάρμακο με τη μικρότερη τιμή, δηλαδή τα 10 ευρώ, μειωμένη κατά τη συμμετοχή του αρρώστου, που κλιμακώνεται από 0 - 25%. Δηλαδή καλύπτει μόνο 7,5 ευρώ! Αν λοιπόν ο ασθενής επιλέξει το φάρμακο με τα 50 ευρώ, τότε θα πληρώσει απ' την τσέπη του τη διαφορά (ή 40 ευρώ) συν τη συμμετοχή 25% στα 10 ευρώ (ή 2,5 ευρώ). Δηλαδή θα πληρώσει απ' την τσέπη του 42,5 ευρώ. Κι αν προτιμήσει το φάρμακο των 100 ευρώ, τότε θα πληρώσει 92,5 ευρώ!

Αυτό τον εξοντωτικό «εξορθολογισμό» - όπως τον αποκαλούν - της φαρμακευτικής δαπάνης επιβάλλουν στο λαό συγκυβέρνηση και τρόικα. Κατά τα άλλα οι τροπολογίες πήγαιναν κι έρχονταν μέχρι αργά στη Βουλή: Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων ήταν και η παραπέρα μείωση του ποσοστού του κέρδους των φαρμακοποιών, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο στραγγαλισμό του μικρομεσαίου φαρμακείου στη γειτονιά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει κατασταλτική θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με ορολογία βγαλμένη από τα κιτάπια του ΝΑΤΟ μίλησε σε σχετικό συνέδριο ο αρμόδιος τομεάρχης Θ. Νάκος

Την επομένη της θρασύτατης επίθεσης που εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς από το βήμα της Βουλής κατά των εργατικών αγώνων και του ΚΚΕ, η ηγεσία της ΝΔ προχωρά σε νέα επίδειξη πυγμής, στέλνοντας μήνυμα σε πλουτοκρατία και τρόικα ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα του νέου μνημονίου διά πυρός και σιδήρου.

Το στίγμα της αυταρχικής θωράκισης της εφαρμοζόμενης πολιτικής έδωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Θ. Νάκος, ανακηρύσσοντας τη λαϊκή φτώχεια και ανέχεια ως νέα απειλή για το σύστημα. Μάλιστα, τη συσχετίζει ευθέως με την εγκληματικότητα, προκειμένου να ζητήσει να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση του προβλήματος της «αναποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου», μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής.

«Η νέα απειλή είναι η φτώχεια και η ανέχεια, που αναμενόμενα αυξάνουν την εγκληματικότητα», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο για θέματα ασφάλειας και άμυνας που οργάνωσε η εταιρεία EXPOSEC υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Παράλληλα εκτίμησε ότι «οι απειλές που ήδη γνωρίζουμε - η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η εγκληματικότητα που συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση και οι κυβερνοαπειλές - οξύνονται και διαπλέκονται περισσότερο», θεωρώντας ότι οι λόγοι είναι «περισσότερο από ποτέ πολιτικοί» και αυτό γιατί «συνδέονται άμεσα με την οικονομική κρίση και την αποδυνάμωση των πολιτικών εργαλείων που διαθέτει σήμερα ο δυτικός κόσμος για να μπορέσει να οχυρώσει τα κεκτημένα του σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στη νομιμότητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επί της ουσίας, το στέλεχος της ΝΔ χρησιμοποιεί την ίδια ορολογία που έχει υιοθετήσει και το ΝΑΤΟ για τις «νέες απειλές», στοχοποιώντας λαούς και κινήματα. Στη βάση των παραπάνω και μέσα «σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αταξίας, που τα μέσα είναι λιγότερα από τους κινδύνους», όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε να τεθούν δύο βασικές προτεραιότητες:

Πρώτον, «να απαντήσουμε στην ασύμμετρη απειλή της παράνομης μετανάστευσης, με σταθερή εθνική πολιτική», που όπως διευκρίνισε θα περιλαμβάνει την κατάργηση των νόμων «που προσελκύουν, αντί να αποθαρρύνουν, τη λαθρομετανάστευση, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων και πολιτικών εργαλείων για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών». Δεύτερον, «να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα και το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας», ζητώντας μάλιστα «να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες».

Στο μεταξύ, ο Α. Σαμαράς βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Το βράδυ της Τρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Μπαρόζο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Από την ίδια φάρα και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, ο Γ. Καρατζαφέρης προσδιόρισε ως εξής το χαρακτήρα και τη στρατηγική του κόμματός του: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους Ελληνες και να θυμούνται ένα πράγμα: Οτι μπορεί κάτω από την ανάγκη που είχε η πατρίδα να βρεθήκαμε για λίγες μέρες στο ίδιο τραπέζι αλλά για μας το κύριο σύνθημά μας από την ημέρα που ιδρύθηκε το κόμμα είναι "Ρήξη και ανατροπή με το σάπιο και το κατεστημένο". Εμείς θα είμαστε δυνατά απέναντι για να στηρίξουμε το μεροκάματο του φτωχού Ελληνα. Να στηρίξουμε τον ιδρώτα της Ελληνικής οικογένειας για να υπάρξει ένα σταθερό αποκούμπι, γιατί το δίλημμα που έρχεται μπροστά μας είναι κομμουνισμός ή νεοφιλελευθερισμός. Ο κομμουνισμός είναι διεθνής κατάσταση. Οι εραστές του νεοφιλελευθερισμού ποντάρουν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Εμείς δεν θέλουμε ούτε το νεοφιλελεύθερο κράτος που πνίγει τον πολίτη και βεβαίως δεν θέλουμε τον κομμουνισμό γιατί ζήσαμε κάποιες πικρές στιγμές στον τόπο αλλά πικρότερες έζησε όλο το ανατολικό μπλοκ. Εμείς ανάμεσα στους δύο προτάσσουμε την ιδέα του πατριωτικού παρεμβατισμού».

Δεν ξενίζει η προσπάθεια του Καρατζαφέρη με πατριωτικές κορόνες να θολώσει τα νερά ως προς το ποιον υπηρετεί ο ΛΑ.Ο.Σ. Με την πατρίδα του κεφαλαίου είναι, σ' αυτήν θέλει να υποτάξει τους εργάτες. Βαφτίζει «νεοφιλελευθερισμό» τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και προσπαθεί να τον αντιπαραβάλει στον εθνικισμό, που πρεσβεύει το δικό του κόμμα και είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής διαχείρισης ενός συστήματος σάπιου ως το μεδούλι, μέρος του οποίου αποτελεί και ο ίδιος. Αλλωστε, μέχρι τώρα και το πρώτο μνημόνιο ψήφισε και συγκυβέρνησε για να έρθει το δεύτερο. Ξέρει ότι το αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό είναι ο κομμουνισμός, τον οποίο ο Καρατζαφέρης πολεμάει με λύσσα, για λογαριασμό συνολικά του αστικού συστήματος και τη σωτηρία των καπιταλιστών. Αρα, όχι μόνο δεν είναι με τους εργάτες, αλλά είναι εχθρός τους. Η δική του πολιτική είναι συμπληρωματική σ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επειδή είναι του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν οι επιμέρους προτάσεις που διατυπώνει υπηρετούν πιο αντιπροσωπευτικά τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της πλουτοκρατίας, που αναζητούν συμμαχίες και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πλην της ΕΕ.

Αυτήν την πολιτική, ο Καρατζαφέρης προσπαθεί να την παρουσιάσει σαν «πατριωτική», αλλά δεν είναι, επειδή προϋποθέτει την εξαθλίωση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου. Από αυτήν τη σκοπιά, προκαλεί η προσπάθεια να φανεί υπερασπιστής των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων αυτός που έλεγε ότι πρέπει όλοι να γίνουμε φτωχότεροι και να δεχόμαστε τις συναποφάσεις της ΕΕ για να φύγει η κρίση. Αυτός που καυχιόνταν ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την τρόικα συνδιαμόρφωσε το νέο μνημόνιο, το οποίο τελικά, για λόγους ψηφοθηρικούς και δημαγωγίας δεν ψήφισε. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και το λαό. Θα το βρίσκουν μπροστά τους σαν εχθρό των δικαιωμάτων και των αγώνων τους. Σαν τέτοιο πρέπει να το πολεμήσουν, να το νικήσουν, μαζί με τους αντιλαϊκούς συμμάχους του, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ