ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά εμπλοκή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση με αφορμή τον ελλιμενισμό στους Καλούς Λιμένες εμπορικού πλοίου που έχει ναυλωθεί από το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό

Από παλιότερη παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Από παλιότερη παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Ανακοίνωση με αφορμή τον ελλιμενισμό στους Καλούς Λιμένες εμπορικού πλοίου, ναυλωμένου από το αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό, εξέδωσε η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο που παίζει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου με ό,τι συνέπειες για το λαό της Κρήτης.

Το πλοίο βρίσκεται εκεί από τις 23 του Φλεβάρη και θα παραμείνει για μερικές μέρες με τις Λιμενικές Αρχές του νησιού να του παρέχουν φύλαξη σε 24ωρη βάση. Το ίδιο πλοίο ήταν που στις 23 Μάρτη του 2009 είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αστακού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και επιβεβαιώνοντας από τότε τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του ΚΚΕ ότι θαλάσσιες πύλες της χώρας χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες για τη διακίνηση στρατιωτικού και άλλου επικίνδυνου υλικού στα μέτωπα των πολέμων.

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει μυστική την παρουσία του πλοίου και σε κάθε περίπτωση την αποστολή του. Το "ROY. M. WHEAT" είναι ένα από τα 15 φορτηγά πλοία, που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός, στο πλαίσιο του προγράμματος "Prepositioning programm". Πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που προβλέπει τη μίσθωση εμπορικών πλοίων διαφόρων τύπων για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και προμηθειών για τον αμερικανικό στρατό στα πολεμικά μέτωπα.

Την ίδια στιγμή, η βάση της Σούδας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους στην περιοχή για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων.

Η ΝΕ Ηρακλείου καλεί το λαό και τη νεολαία του Ηρακλείου να καταδικάσουν την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος των διαδηλωτών στη Λιβύη και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια.

Να απαιτήσουν να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής. Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλου τρόπου. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Να δηλώσουν μαζικό και δυναμικό "παρών" στην Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στα Χανιά, την Κυριακή 20 Μαρτίου που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού στα πλαίσια και της διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης κινημάτων ειρήνης από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιήσουν στα Χανιά, στις 19 και 20 Μάρτη».

ΝΑΤΟικό «σεμινάριο» για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο

Σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με διοργανωτή την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της λυκοσυμμαχίας

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τους πολιτικοστρατιωτικούς του μηχανισμούς για επέμβαση στις χώρες της βόρειας Αφρικής και ευρύτερα. Σχετικό σεμινάριο, με θέμα «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο», διοργανώνει, σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, η Ειδική Ομάδα για τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (εκπρόσωποι Κοινοβουλίων των χωρών - μελών), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.

Οπως χαρακτηριστικά γράφεται στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, τα μέλη αυτού του ΝΑΤΟικού οργάνου θα «εξερευνήσουν τις επιπτώσεις από τις λαϊκές εξεγέρσεις στην περιοχή». Συγκεκριμένα, 50 βουλευτές από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της Μεσογειακής Συνεργασίας (ΝΑΤΟικό παραμάγαζο στη Μεσόγειο), στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης (υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομικών), εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο, που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, «φέτος θα εστιάσει στις βαθιές και σαρωτικές πολιτικές αλλαγές σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Επίσης «θα διερευνήσει πώς αυτές οι αλλαγές μεταβάλλουν το τοπίο της ασφάλειας στην περιοχή για τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες μη μέλη». Περιλαμβάνονται ακόμα θέματα για «την πολιτική και οικονομική κατάσταση στο Λίβανο», καθώς και την «οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην περιοχή της Μεσογείου και τον τρόπο που αυτή διαμορφώνει το ευρύτερο περιβάλλον άμυνας και της ασφάλειας».

Μάλιστα, στην ίδια ιστοσελίδα, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Γερμανός βουλευτής, Karl A. Lamers, ζήτησε πρόσφατα η Συνέλευση «να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση για την περιοχή και να προετοιμάσει την άμεση στήριξη των αναδυόμενων δημοκρατικών δυνάμεων των χωρών, που για καιρό ζούσαν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα». Διακηρύσσεται, ακόμα, ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ «είναι έτοιμη ν' ανταποκριθεί σε τυχόν αιτήματα βοήθειας στη δημοκρατική και θεσμική ανάπτυξη στην περιοχή».

Το σεμινάριο έρχεται να εφαρμόσει κατά γράμμα το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ», που προβλέπει καθαρά την επέμβαση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όχι μόνο με πρόσχημα στρατιωτικές «απειλές», αλλά και για ευρύτερα ζητήματα «ασφάλειας» και οικονομικής «σταθερότητας», όπως αυτά τα προσδιορίζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.

Το εν λόγω σεμινάριο έρχεται να προστεθεί στο αντίστοιχο των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε στις 3-4 Φλεβάρη 2011 στο Κιλκίς, το οποίο κατέληξε σε άσκηση - επίδειξη καταστολής πλήθους, με την επωνυμία «Καλλίμαχος», από πάνοπλους Ελληνες στρατιώτες με τη χρήση τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλίμα τρομοκρατίας στα Κατεχόμενα

Αύριο το νέο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην κηδεμονία της Αγκυρας και τα αντεργατικά μέτρα του καθεστώτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη βάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επικεντρώθηκε η χτεσινή συζήτηση κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται στη συμφωνημένη βάση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, ο Δ. Χριστόφιας έχει ήδη δηλώσει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Στεφάνου, ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση της Βουλής. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει δικαίωμα σε διάστημα 15 ημερών από την απόφαση της Βουλής να αναπέμψει την απόφαση και αν η Βουλή επιμείνει εντός 30 ημερών, το θέμα παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, που καλείται να γνωμοδοτήσει τόσο αν ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι παρακλάδι του ΝΑΤΟ, όσο και αν η Βουλή δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις επί της εξωτερικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, στα Κατεχόμενα εντείνεται το πολεμικό κλίμα μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας από τη μια και Τουρκοκυπρίων από την άλλη, ενόψει και του αυριανού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται ως συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της 28ης Γενάρη. Χαρακτηριστική της προσπάθειας τρομοκράτησης των Τουρκοκυπρίων είναι η επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε την Κυριακή εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις και συχνά επικρίνει το κατοχικό καθεστώς.

Οι δράστες έριξαν δύο πυροβολισμούς στην πόρτα της εφημερίδας και απείλησαν τον αρχισυντάκτη της ότι αν «συνεχίσει να γράφει ψεύδη», τότε οι σφαίρες θα έχουν στόχο τον ίδιο. Την επίθεση και τις απειλές καταδίκασε το ΑΚΕΛ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Λαγός» η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νερό στο μύλο της ονοματολογίας ρίχνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος την περασμένη Κυριακή ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του, την άνοιξη του 2008, μερικές μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε αποδεχτεί την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς να ονομαστεί το κράτος «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», με στόχο να απεμπλακεί η ένταξη της χώρας στη λυκοσυμμαχία.

Σύμφωνα με τον Γκρουέφσκι, «μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση». Η συγκεκριμένη πρόταση του Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ο Νίμιτς επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία πρότεινε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ