ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εδρα: Πατρίδα...

Τον καταυλισμό των Tσιγγάνων στον Ασπρόπυργο επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Δήμο Κουμπούρη. Δεν πήγε να μοιράσει ευχές και υποσχέσεις, αλλά να συζητήσει μαζί τους την ανάγκη δραστηριοποίησης και αγώνα, για να πάψουν, επιτέλους, να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως κοινωνικά απόβλητα

Το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής και η ψυχή των Τσιγγάνων που υποδέχτηκε χτες την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία τους επισκέφτηκε στο συνοικισμό τους στον Ασπρόπυργο έδειχνε επιφυλακτικότητα, αλλά και απορία, άγνοια, αλλά και δυσπιστία. Ηταν το βλέμμα των ανθρώπων, που έχουν καταδικαστεί να ζουν ως κοινωνικά απόβλητα, το βλέμμα των ανθρώπων, που σε κοιτούν εξεταστικά γιατί διαφέρεις από αυτούς, γιατί δεν ξέρουν τις προθέσεις σου.

Λίγες μέρες μετά την αστυνομική επιδρομή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης βρέθηκε δίπλα τους. Οχι για να τους πει μεγάλα λόγια ή για να τάξει ρουσφέτια, αλλά για να τους ακούσει. Να συζητήσει μαζί τους το παράπονό τους, ν' ακούσει για την εγκατάλειψη, που τους έχει καταδικάσει το κράτος και να τους τονίσει την ανάγκη του αγώνα. Την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες στα χέρια τους και να παλέψουν. Ηδη, πολλοί κάτοικοι του οικισμού συγκρότησαν μια επιτροπή για να συντονίσει τις προσπάθειές τους. Ο Δήμος Κουμπούρης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους.

Το χειμωνιάτικο πρωινό του Φλεβάρη βρήκε τους Τσιγγάνους του καταυλισμού μέσα στα πρόχειρα παραπήγματα. Γύρω από τις ξύλινες θερμάστρες, στοιβαγμένα ανθρώπινα κορμιά προσπαθούν να μαζέψουν λίγη ζεστασιά. Οι ακτίνες του ήλιου κρυμμένες πίσω από τα βαριά σταχτιά σύννεφα δεν έφταναν στη γη για να ζεστάνουν την παραγκούπολη. Ο δυνατός βοριάς ξεσπούσε πάνω στα πρόχειρα σπιτάκια, αυτός λιγότερο βάρβαρος από τους επιδρομείς - αστυνομικούς των ΕΚΑΜ.

"Τι φταίνε αυτά τα παιδιά;"

Μόλις η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μπήκε στο συνοικισμό, κυκλώθηκε από μικρά παιδιά και γυναίκες. Σε λίγο, βγήκαν και όσοι άνδρες είχαν μείνει στις παράγκες, αφού οι περισσότεροι έλειπαν για το μεροκάματο. Μας υποδέχονται ζεστά. Ανάμεσά τους ο Μαρίνος Αποστολόπουλος,ο Θανάσης Σαμπάνης,ο Γιώργος και ο Μανώλης Τζάμαλης,μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τους κατοίκους της παραγκούπολης. Το νέο μαθαίνεται γρήγορα και σε λίγα λεπτά η καντίνα - παράπηγμα γεμίζει από κόσμο.

"Αυτά τα μικρά παιδιά τι φταίνε, για να ζουν έτσι;", μας λένε φωνάζοντας. "Τα παιδιά πρέπει να μάθουν γράμματα... Είμαστε Ελληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα... Ο παππούς μου πολέμησε για την Ελλάδα στην Αλβανία... Εχω υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό"... Περικυκλωμένοι, τους ακούμε να περιγράφουν την καθημερινή ζωή τους, κουνώντας ζωηρά τα χέρια τους. Ηχοι ανάκατοι. Κουβέντες ελληνικές και τσιγγάνικες. Ολοι μαζί, γιατί πρέπει να είναι όλοι μαζί, για να επιβιώσουν σε μια κοινωνία, που, στην καλύτερη περίπτωση, τους αντιμετωπίζει με προκατάληψη.

"Ηρθαμε σήμερα να μιλήσουμε μαζί σας και όχι για να σας μοιράσουμε ευχές και υποσχέσεις", τονίζει ο Δήμος Κουμπούρης. "Είμαστε αντίθετοι με αυτά που έγιναν σε βάρος σας και φέραμε το θέμα στη Βουλή. Βλέπουμε τις διακρίσεις που γίνονται. Για τα προβλήματα των Τσιγγάνων, ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Πρέπει να πιέσουμε μαζί τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά σας". Οι συγκεντρωμένοι επιδοκιμάζουν. "Σωστά, σωστά", λέει κάποιος, "αλλά τι θα γίνει με τα 600 παιδιά που ζουν δίπλα στα σκουπίδια;"."Οι κυβερνήσεις σάς αντιμετωπίζουν σαν πολίτες άλλης κατηγορίας", υπογραμμίζει ο Δήμος Κουμπούρης. "Είναι δικαιολογία της πολιτείας ότι δε θέλετε σπίτι με νερό και ρεύμα", προσθέτει. "Θέλουμε σπίτια να καθόμαστε μόνιμα", φωνάζει ο Μανώλης Τζάμαλης. "Δεν ακουγόμαστε...", προσθέτει ο Μαρίνος Αποστολόπουλος.

Αν ήθελε το κράτος...

"Τα προβλήματά σας δε θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη", τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Η επιτροπή σας πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να ξεκινήσει μια μόνιμη και σταθερή πίεση προς την πολιτεία. Θα σας βοηθήσουμε... Θα τους πιέσουμε... Η πίεση προς τους υπεύθυνους θα προβάλει τα αιτήματά σας στον κόσμο για να σας καταλάβει. Να τονίσετε ότι έχετε δικαιώματα και υποχρεώσεις".

"Το πρόβλημα είναι γνωστό από χρόνια", τους λέει ο πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου Κώστας Παπαπολυχρονίου."Εμείς το είχαμε επισημάνει, όταν είμαστε στη δημοτική αρχή, ότι πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα αποκατάστασής σας για στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες ζωής". Ο Κ. Παπαπολυχρονίου τόνισε ότι υπήρχαν κοινοτικά κονδύλια, που το ελληνικό κράτος δεν τα χρησιμοποίησε και χάθηκαν. "Αν θέλουν τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, μπορούν να αξιοποιήσουν τους δημόσιους χώρους που έχουν, και μάλιστα με έτοιμα κτίρια, όπως της κλειστής αμερικάνικης βάσης και του κυνοκομείου, το οποίο είναι ένα εγκαταλειμμένο κτίριο".

Η περιοδεία τελειώνει. Καθώς απομακρυνόμαστε, ένα μικρό Τσιγγανόπουλο μας ζυγώνει. Χαμογελάει και μας χαιρετά. "Γεια σου! Κάνει κρύο...", λέει αμήχανα. Και αμέσως μετά: "Θείο έχεις ένα δεκάρικο;...".

Φεύγοντας, περνάει από δίπλα μας το φορτηγάκι μιας τσιγγάνικης οικογένειας. Φορτωμένο την πραμάτεια για τη λαϊκή, συνοδοιπόρος στις περιπλανήσεις. Στα πλάγια της καρότσας, γράφει "έδρα: πατρίδα"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε βρίσκεται ένα κομμάτι γης για τους Τσιγγάνους!

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οχτώ περιοχές για τη δημιουργία κάμπινγκ και μόνιμου οικισμού. Ομως, το θέμα αφέθηκε για να μελετηθεί καλύτερα...

Δε βρίσκεται ένα κομμάτι γης, για να φιλοξενήσει τους σκηνίτες Τσιγγάνους του Δενδροπόταμου και του Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πρότεινε τη χωροθέτηση δημοσίων εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν κάμπινγκ προσωρινής παραμονής και μόνιμος οικισμός. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή είχε να υποδείξει οχτώ περιοχές, από τις οποίες οι νομαρχιακοί σύμβουλοι θα έπρεπε να επιλέξουν τις δύο. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Γεωργίας απέρριψαν πολλές από τις προτεινόμενες εκτάσεις, γιατί τις θεώρησαν ακατάλληλες για οικιστική χρήση. Προβλήθηκαν μια σειρά λόγοι, όπως "υπάρχει γειτνίαση με στρατόπεδα ή με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών", "υποδεικνύονται εκτάσεις που φαίνεται να είναι ρέματα", ενώ άλλες θεωρούνται περιοχές εξοχικής κατοικίας και, άρα, ακατάλληλες. Για όσες εκτάσεις κρίνονται κατάλληλες για τη δημιουργία οικισμού, εκφράζουν επιφυλάξεις οι εκπρόσωποι της ΤΑ. Πιστεύουν πως και στους νέους οικισμούς οι Τσιγγάνοι θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους από την πολιτεία και θα δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των Τσιγγάνων και των άλλων κατοίκων.

Στη συνεδρίαση του ΝΣ, οι εκπρόσωποι της ΤΑ υποστήριξαν ακόμη πως κανένας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε συζήτησε μαζί τους κι ούτε ζήτησε τη γνώμη τους. Επίσης στη συνεδρίαση δεν προσκλήθηκε κανένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους Τσιγγάνους. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθηθεί και στη συζήτηση αυτή η πεπατημένη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε άλλη διευρυμένη επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις συγκεκριμένες προεπιλεγείσες περιοχές, "για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ωριμότητα" και με πιθανή προοπτική να οδηγηθεί στις καλένδες.

Στο μεταξύ, οι σκηνίτες Τσιγγάνοι του Δενδροπόταμου και του Ευόσμου συνεχίζουν να ζουν σε απαράδεκτες από κάθε άποψη συνθήκες, χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη για μια υγιεινή ζωή. Οπως καταγγέλθηκε στο ΝΣ, για τους 3.000 Τσιγγάνους του Εύοσμου, δεν υπάρχει έστω μία βρύση, ενώ θα ήταν πολυτέλεια έστω και στοιχειώδης υποδομή αποχέτευσης.

Να σημειωθεί ότι οι σκηνίτες του Ευόσμου έχουν καταλάβει ιδιωτικές εκτάσεις και για το λόγο αυτό σύρονται στα δικαστήρια από τους ιδιοκτήτες και δέχονται κάθε είδους πιέσεις για να εγκαταλείψουν τον Εύοσμο. Αρνούνται φυσικά να το κάνουν, γιατί δεν έχουν πού να πάνε.

"Κανείς δε θέλει δίπλα του Τσιγγάνο, τον θέλει όμως κάπου κοντά για να τον εκμεταλλεύεται, να τον χρησιμοποιεί σαν δουλοπάροικο. Δουλεύουν με 3.000 δραχμές την ημέρα και χωρίς ΙΚΑ", κατήγγειλε ο δήμαρχος Χαλάστρας κ. Χαντές.

"Βαθιά ταξικό χαρακτήρα έχει το πρόβλημα και η λύση του εξαρτάται από την πολιτική βούληση, που θα πρέπει να επιδειχτεί σε εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχει όμως θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Τα άλλα είναι απλή κουβέντα να γίνεται", τόνισε στην ομιλία του στο ΝΣ ο σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Μιχάλης Σπυριδάκης."Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Το ζήτημα δε λύνεται μόνο με τη χωροθέτηση. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πολύ σωστά βάζει το συγκεκριμένο θέμα, δε φτάνουν όμως οι καλές προθέσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση. Χρειάζεται η αγωνιστική παρέμβαση των ίδιων των Τσιγγάνων και της ΤΑ, για να δοθεί μια μάχη συνολικά, προκειμένου να εξαλειφθεί ένα στίγμα για τον "πολιτισμό" μας, ο κοινωνικός αποκλεισμός των Τσιγγάνων", επισήμανε ο Μ. Σπυριδάκης.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης δήλωσε:

"Εδώ και πολλά χρόνια τώρα, Ελληνες πολίτες, το γένος Αθίγγανοι, που θα έπρεπε να είχαν δικαιώματα, όπως όλοι οι άλλοι Ελληνες πολίτες, δεν τα έχουν! Η πολιτεία και οι κυβερνήσεις, με δική τους ευθύνη, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και μεγάλες διακρίσεις για τους Αθιγγάνους στα θέματα της κατοικίας, της υγείας, της εργασίας, του πολιτισμού, της παιδείας. Πρόσφατα ζήσαμε περιστατικά σε βάρος των Αθιγγάνων με ανοιχτή τρομοκρατία και πρωτοφανή αγριότητα από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, στο όνομα της ατομικής εγκληματικότητας με την επιδρομή για συλλογική τιμωρία αυτών των ανθρώπων. Απαράδεκτα! Η επιχείρηση ήταν πρωτοφανής σε αγριότητα και με την παρουσία μάλιστα των ΜΜΕ και αυτό σηματοδοτεί τα μηνύματα τρομοκράτησης, που θέλουν να δώσουν συνολικότερα στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση, πέρα από την καταδίκη των γεγονότων, πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα λύνουν τα οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, που είναι στο γένος Αθίγγανοι. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να ακούσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους για την κατοικία, την υγεία, την παιδεία, την εργασία και να μην υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις, σε σχέση με τους άλλους Ελληνες πολίτες".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ