ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Απαγορευτικό" στις εργολαβίες στη ΔΕΗ

Να απαγορεύσουν την είσοδο των εργολάβων σε χώρους της ΔΕΗ μέχρι τις 6 του Μάρτη, καλεί η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τους εργαζόμενους, ως προειδοποίηση ενάντια στην "αφανή ιδιωτικοποίηση"

Τη "με κάθε τρόπο" παρεμπόδιση εισόδου όλων των εργολάβων σε χώρους της ΔΕΗ, από τα συνδικαλιστικά στελέχη, τη μη χορήγηση υλικών, εργαλείων, σχεδίων, μηχανημάτων από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε εργολάβους, τη μη επίβλεψη έργων και υπογραφή πιστοποιήσεων και τη μη διακοπή εργασιών, ώστε να εργαστούν οι εργολάβοι, στο διάστημα από την περασμένη Τρίτη 27 του Φλεβάρη έως και τις 6 του Μάρτη,αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,ως προειδοποιητικό μέτρο ενάντια στην αθρόα είσοδο εργολάβων στη ΔΕΗ.

Το ζήτημα της "αφανούς ιδιωτικοποίησης", της ανάθεσης δηλαδή όλο και περισσότερων έργων της ΔΕΗ σε ιδιώτες εργολάβους, Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το θίγει σε σημείωμά της προς τους συλλόγους - μέλη της, τα περιφερειακά και τοπικά όργανά της, με το οποίο καλεί να τηρηθούν αυστηρά τα παραπάνω μέτρα.

Στο σημείωμά της, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ επισημαίνει τις κακοτεχνίες των εργολαβιών, τον κίνδυνο να χαθεί η σημερινή σημαντική τεχνογνωσία του προσωπικού της ΔΕΗ, το ότι η τακτική των εργολαβιών "έχει διαρρήξει τον εργασιακό ιστό", με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ανάμεσα σε εργαζόμενους της ΔΕΗ και εργολάβους "και το περίεργο είναι ότι ελέγχθηκαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατέψουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ".

Σημειώνει, επίσης, ότι πολλαπλασιάστηκε το κόστος των έργων και τονίζει σχετικά με την τακτική που ακολουθούν οι εργολάβοι: "Δίνουν αρχικά και στις πρώτες εργολαβίες χαμηλό τίμημα. Στη συνέχεια ζητούν και πετυχαίνουν αναθεωρήσεις - ανατιμήσεις. Εφευρίσκουν πρόσθετες εργασίες, που δήθεν δε συμπεριλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση. Ολες οι συμβάσεις - εργολαβίες, μετά την πρώτη, έχουν κόστος πολύ μεγαλύτερο, τόσο από τις πρώτες, όσο και αν το έργο το αναλάμβανε το προσωπικό της ΔΕΗ. Οι ετήσιες δαπάνες για εργολάβους - εργολαβίες αυξάνονται με ρυθμούς τρομακτικούς (αύξηση το 1995 σε σχέση με το 1994 πάνω από το 30%)".

Ακόμα καταγγέλλει τις συνθήκες "σκλαβοπάζαρου" στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου,όπου οι εργολάβοι πληρώνονται νόμιμα ημερομίσθια για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και προσλαμβάνουν "κύρια αλλοδαπούς, τους οποίους αμείβουν με πολύ λιγότερα χρήματα, χωρίς ασφάλεια".

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται και από στοιχεία του "Ρ",σύμφωνα με τα οποία, το 1995 ο μέσος όρος έκπτωσης που πρόσφεραν οι εργολάβοι για έργα στον τομέα διανομής στην Αττική ήταν 45,5%,ενώ για το 1996 έχουν δοθεί προσφορές με μέσο όρο έκπτωσης 26,5%,υπάρχει, δηλαδή, μια διαφορά 19 μονάδων σε σχέση με το 1995. Για τα έργα αυτά η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει 15 δισ. δραχμές το 1996! Στη Βόρεια Ελλάδα,ξανά στον τομέα διανομής, ο μέσος όρος έκπτωσης το 1995 ήταν 41,6%,ενώ το 1996 μόλις 26,5%,μια διαφορά 15,1 μονάδων για έργα προϋπολογισμού 18,4 δισ. δραχμών.

Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση, ο Η. Σταμέλος,μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ - ΔΕΗ,μας είπε: "Σήμερα έχουμε "αφανή ιδιωτικοποίηση". Ενα μεγάλο μέρος έργων της ΔΕΗ το κάνουν εργολάβοι και μέσα από αυτά απομυζούν μεγάλο μέρος των εσόδων της ΔΕΗ. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα έργα που φτιάχνουν οι εργολάβοι έχουν σοβαρές κακοτεχνίες και έρχεται εκ των υστέρων η ΔΕΗ να τις διορθώσει. Είναι σίγουρο ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα διαμορφωνόταν, αν η ΔΕΗ τα έφτιαχνε μόνη της, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το κόστος επιβαρύνει την τιμή της κιλοβατώρας, το πληρώνει, δηλαδή, ο απλός καταναλωτής. Και από αυτή τη σκοπιά γίνεται φανερό πως η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί προς όφελος των μονοπωλίων. Χρειάζεται και σε αυτό τον τομέα να αλλάξει ο προσανατολισμός της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για νέο, αγωνιστικό προσανατολισμό

Του Κώστα ΕΞΑΡΧΟΥ *

Τον περασμένο Δεκέμβρη έγιναν εκλογές στο Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Αθήνας και αναδείχτηκε νέα διοίκηση. Η αλλαγή αυτή θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία, διότι επί 24 ολόκληρα χρόνια, περιχαρακωμένα στο πιο αντιδημοκρατικό πλαίσιο, κρατούσαν το Σύνδεσμο τα ίδια πρόσωπα, λες και ανήκαν στην κατηγορία των "αθανάτων" της Ακαδημίας Αθηνών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε μαρασμό και να καταντήσει "σφραγίδα". Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το νέο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες και πρέπει άμεσα να αποτελματώσει το Σύνδεσμο Αθηνών, να τον οργανώσει και να τον οδηγήσει σε δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες προς όφελος των συνταξιούχων. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ). Στην καταστατική συνέλευση που έγινε στις 9 Γενάρη, οι αντιπρόσωποι του Συνδέσμου Αθήνας στην ΠΟΠΣ, μαζί με ορισμένους αντιπροσώπους των επαρχιακών συλλόγων, έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΟΠΣ και θεωρούμε αναγκαίο τον εκδημοκρατισμό του καταστατικού της, καθώς και του καταστατικού του Συνδέσμου της Επαρχίας, διότι μόνο έτσι, το συνδικαλιστικό σώμα των συνταξιούχων θα αποκτήσει λειτουργικότητα για αποτελεσματικούς αγώνες.

Χρειάζεται, λοιπόν, νέος οργανωτικός προσανατολισμός για την ουσιαστική διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, τα οποία παραμένουν άλυτα. Η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων γίνεται τραγική και απαράδεκτη, εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, βασισμένης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου. Η κυβέρνηση, κινούμενη απαρέγκλιτα στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει την ανάλγητη οικονομική της πολιτική και οδηγεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων σε ανησυχητική συρρίκνωση. Οι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων τους, με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θίγουν περισσότερο τους συνταξιούχους, την επιδοματική πολιτική στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, την περικοπή φαρμάκων, τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα είδη κατανάλωσης και με την ανισομερή οικονομική κατανομή του Εθνικού Εισοδήματος στους Ελληνες πολίτες, συντελούν στην εξαφάνιση των κατακτήσεων των συνταξιούχων και στην οικονομική τους εξαθλίωση.

Αντιμέτωποι με αυτές τις απάνθρωπες εξελίξεις, που επιδεινώνει η "καταιγίδα" της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οι συνταξιούχοι, δεν πρέπει να παραμείνουν σε αδράνεια. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε το εκλογικό συνέδριο της ΠΟΠΣ και θα πρέπει οι αντιπρόσωποι όλων των συλλόγων να δραστηριοποιηθούν δυναμικά ώστε με τη συμμετοχή τους στο ΔΣ της ΠΟΠΣ - και τούτο γιατί "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" - να αλλάξει η δομή του συνδικαλιστικού σώματος των συνταξιούχων και να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστροφης πορείας στο συνδικαλιστικό σώμα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που να είναι δυναμικό και αποτελεσματικό στη διεκδίκηση και επίλυση των αιτημάτων των συνταξιούχων. Η ΠΟΠΣ, που είναι ηλικίας μισού αιώνα, διοικείται ως τώρα σχεδόν από τα ίδια πρόσωπα, που είναι προσηλωμένα σε "αρτηριοσκληρωτικές" θέσεις. Οσο καλή διάθεση κι αν είχε, δεν κατόρθωσε να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις της σημερινής πραγματικότητας και μάλλον τηρούσε συναινετική στάση, αντί της δραστήριας αντιμετώπισης των προβλημάτων των συνταξιούχων. Γι' αυτό νομίζουμε πως στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο της ΠΟΠΣ που θα γίνει στις 30 Μάρτη, είναι χρέος όλων των αντιπροσώπων της ΠΟΠΣ, όλων μας, να στρατευτούμε δυναμικά για να οικοδομήσουμε μια νέα, αναγεννημένη και σύγχρονη ΠΟΠΣ, ικανή να προβάλλει σθεναρά την αντίθεσή της, να απαιτεί διεκδικητικά και να γίνει αποτελεσματικό όργανο προάσπισης των συμφερόντων των συνταξιούχων.

* Ο Κώστας Εξαρχος είναι γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Αθήνας

Απεργία στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις 19 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ,με κύριο αίτημα να αναγνωριστεί το δικαίωμα στο σωματείο να εκλέγει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας και όχι να διορίζεται από τη διοίκηση.

Από την Τρίτη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κλιμάκωση του αγώνα τους με 24ωρες απεργίες και σταδιακά στους διαφόρους τομείς του συγκροτήματος έχουν παγώσει κάθε δραστηριότητα, ενώ στα δύο δισ. υπολογίζεται η ζημιά της επιχείρησης. Προς το παρόν δε, λειτουργούν οι σταθμοί φόρτωσης και παραλαβής καυσίμων και χημικών, καθώς και οι μονάδες παραγωγής αμμωνίας, σόδας, PVC, VCM, χλωρίου και αιθυλενίου, ενώ η παραγωγή του διυλιστηρίου έχει πέσει από τις 72.000 στις 32.000 βαρέλια ημερησίως. Στις 2 του Μάρτη οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε πλήρη αποχή από την παραγωγική διαδικασία και όλες οι μονάδες θα κλείσουν.

Χτες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΚΟ Θεόδωρος Ακριτίδης χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντεργατική τη στάση της διοίκησης της εταιρίας απέναντι στους εργαζόμενους.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Σε τρίωρη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Καβάλας προχώρησαν χτες δεκάδες πρώην εργαζόμενοι της χημικής βιομηχανίας "Πλαστικά Καβάλας" ζητώντας από την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς να δεσμευτούν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου που έκλεισε τον Αύγουστο του 1995, αφήνοντας 110 εργαζόμενους άνεργους. Ο όμιλος Πετζετάκι είχε κλείσει το εργοστάσιο με το επιχείρημα πως δεν ήταν κερδοφόρο.

Η χθεσινή 3ωρη κατάληψη της νομαρχίας από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, δεν επέτρεψε καμία υπηρεσία της νομαρχίας να λειτουργήσει κανονικά. Οι πολίτες παρ' ότι ταλαιπωρήθηκαν για αρκετές ώρες, δε διαμαρτυρήθηκαν, ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν μάλιστα την αλληλεγγύη τους.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μέχρι σήμερα όλοι οι φορείς της πόλης φραστικά έχουν ταχθεί υπέρ του αιτήματος να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να πιεστεί η κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ανάλογη στάση καταλογίζουν και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.

Την επόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση και όπως εκτιμάται, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις πιο δυναμικά. Οπως τόνισαν εκπρόσωποί τους χτες στο "Ρ", δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής και ανοχής στις υποσχέσεις και στα ψέματα των αρμοδίων.

Από έργα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα

Ο χορός της "Ναυτεργατικής"

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η συντακτική επιτροπή της "Ναυτεργατικής",στο κοσμικό κέντρο "Συντροφιά" (Προκοπίου 24 - Νίκαια). Σκοπός της συνεστίασης είναι η σύσφιξη των σχέσεων των φίλων της "Ναυτεργατικής" και η οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org