ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πείραμα" και "δρόμος του φεγγαριού"

Καλό μήνα να 'χουμε, θα 'χουμε, όμως; Ας ελπίσουμε πως ναι. Τηλεοπτικά θα τον ξεπεράσουμε, νομίζουμε, όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Και να την κλείσουμε την τηλεόραση ακόμη, δεν πειράζει. Ανοιξη έρχεται, πού θα πάει, θα φανεί κι ας παίζει το κρυφτούλι. Ετσι, λοιπόν, ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα και βλέπουμε...

Από την ΕΤ-1, στις 00.20 "Τολμηρό πείραμα" του Πιρς Χάγκαρντ.

Πρόκειται για ένα θρίλερ αμερικανικής παραγωγής του 1993, που αφηγείται τη δράση ενός εκκεντρικού επιστήμονα, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για τα πειράματά του. Ομως ο εκκεντρικός επιστήμονας κρατά εφτασφράγιστο μυστικό, ένα μόνο από τα πειράματά του και είναι, φαίνεται, αυτό ακριβώς, που τον απασχολεί πολύ. Η CIA είναι αποφασισμένη να μάθει τη φύση αυτού του κρυφού πειράματος. Αντί, όμως, να χρησιμοποιήσει έναν έμπειρο πράκτορα, η υπηρεσία στέλνει μια υπάλληλο από το πολιτικό προσωπικό με ειδικότητα στα κομπιούτερ. Θα αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή και όχι ένας έμπειρος πράκτορας. Είναι απλό, η υπάλληλος μοιάζει τρομακτικά με τη γυναίκα του επιστήμονα που έχει πεθάνει και ο θάνατός της έχει σχέση με τα πειράματά του... Παίζουν οι: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Κορίν Νεμέκ.

Από την ΕΤ-3 στις 02.00 "Μυστικοί φίλοι" του Ντένις Πότερ.

Πρόκειται για ένα θρίλερ βρετανικής παραγωγής, με πρωταγωνιστή τον Αλαν Μπέιτς. Μέσα από ένα προκλητικό ψυχολογικό θρίλερ, θα παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός άνδρα που χάνει τη μνήμη του, αλλά και τα λογικά του και σιγά σιγά οδηγείται σε δολοφονική παρόρμηση εναντίον μιας γυναίκας, που θα μπορούσε να είναι και η ίδια η γυναίκα του.

Από το STAR στις 21.00 "Τζέιμς Μποντ: Επιχείρηση κινούμενος στόχος".

Ο 007, ο διάσημος πράκτορας, θα αντιμετωπίσει ένα βιομήχανο που σχεδιάζει να προκαλέσει ένα τρομακτικό σεισμό για να πλημμυρίσει τη Σίλκο Βάλεϊ και να αποκτήσει τα πολύτιμα μικροτσίπς. Βοηθός, φύλακας άγγελος του, η φίλη του και σωματοφύλακάς του. Ομως, πρέπει να κάνει γρήγορα διότι διαθέτει μόνον 36 ώρες για να εμποδίσει τον βιομήχανο να πραγματοποιήσει τα καταστροφικά του σχέδια. Παίζουν οι: Ρότζερ Μουρ και Τάνια Ρόμπερτς.

Και αμέσως μετά, πάλι από το STAR, στις 23.30 "Ο δρόμος του φεγγαριού" του Μπομπ Σουέιμ. Πρόκειται για κοινωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής, που αφηγείται την ερωτική ζωή μιας νέας γυναίκας, που δυσαρεστείται με τη συμπεριφορά του προϊσταμένου της και αποφασίζει να πιάσει μια δεύτερη δουλιά. Να γίνει κολ γκερλ.

Ξεχωριστά εικαστικά

Από την εξαιρετική εκπομπή της ΕΤ-1 στις 18.20 "Οι δημοσιογράφοι πρoτείνουν" μια ξεχωριστή περίπτωση ζωγράφου, εκείνη του Ευγνώμονα Διαλετή.Ο ζωγράφος κατατάσσεται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τη δύναμη να παρατηρούν και να καταγράφουν. Η επιμέλεια και η παρουσίαση είναι του Κώστα Κωβαίου.Η σκηνοθεσία του Συμεών Βαρσαμίδη.

Το Φυντανάκι

Από το "Τρίτο Κουδούνι", τη θεατρική σειρά της ΕΤ-1, στις 19.00, θα παρουσιαστεί το "Φυντανάκι" του Παντελή Χορν, που παίχτηκε στο θέατρο "Βεάκη". Στο μικρόκοσμο μιας γειτονιάς της Πλάκας, ο Παντελής Χορν εντάσσει την ιστορία μιας αθώας νέας κοπέλας, που προσπαθεί να αντισταθεί στην εξαγορά της τιμής της. Ευαίσθητο, τρυφερό, συγκινητικό, ανθρώπινο, αλλά δραματικό το έργο του Π. Χορν, αγγίζει ακόμη και σήμερα την ψυχή και φέρνει δάκρυα στα μάτια. Οι ανθρώπινες σχέσεις εύθραυστες, αλλά και σκληρές συνάμα, σχέσεις που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται συνεχώς από τις καταστάσεις, που αλλάζουν συνεχώς. Για την παράσταση μιλούν οι: Σταμάτης Φασουλής, Ντίνα Κώνστα, Χρύσα Ρώπα και Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλκης Κούρκουλος.

Σχέση συγγένειας

Ο πιο στενός συγγενής του κινηματογράφου, ο πιο παλιός και "πλούσιος" είναι το θέατρο. Αρκεί να θυμηθούμε τους πρωταγωνιστές που θριάμβευσαν στη σκηνή και στην οθόνη, τους θεατρικούς συγγραφείς που έγιναν και σεναριογράφοι, τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες που γνώρισαν ανάλογη δόξα στις κινηματογραφικές μεταφορές. Γι' αυτή τη σχέση, την εκλεκτική συγγένεια των "ομοτέχνων" θα μιλήσουν απόψε στην εκπομπή "Ντουμπλ Φας" στις 21.00, στην ΕΤ-2, ο συγγραφέας και ερευνητής του θεάτρου "Γιώργος Χατζηδάκης". Και θα ξεναγήσει τους τηλεθεατές από τον μπερντέ του Καραγκιόζη μέχρι τα "μπουλούκια" και τις φανταχτερές θεατρικές επιθεωρήσεις. Τα κείμενα και η παρουσίαση είναι του Αρη Μανδηλαράκη. Η σκηνοθεσία είναι του Μένη Θεοδωρίδη.

Ο Αλαν Μπέιτς πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ντένις Πότερ "Μυστικοί φίλοι", που προβάλλει η ΕΤ-3 στις 2 μετά τα μεσάνυχτα

Ποιο το "καθεστώς" των ΜΜΕ;

Τη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Τηλεθεατών. Με έναν ουσιαστικό τρόπο, που αφορά στη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και στην εφαρμογή των νόμων, "γιορτάζει" ο Σύλλογος Προστασίας Τηλεθεατών τα τριάντα χρόνια ζωής της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Σύλλογος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συμμετέχοντας στον εορτασμό των τριάντα χρόνων της ελληνικής τηλεόρασης, κατέθεσε χτες προσφυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που "διέπει τα ελληνικά ΜΜΕ". Αν το καθεστώς αυτό αντιβαίνει στο νόμο, ο Σύλλογος ζητά την επιβολή κυρώσεων.

Βήματα

Οσες εκπομπές κι αν δούμε, και όσες φορές κι αν τις ξαναδούμε, εκπομπές που έχουν για θέμα τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ δεν πάνε χαμένες. Σήμερα από την ΕΤ-3 στις 18.30 "τα δώδεκα βήματα",βήματα που οδηγούν στη λήψη μέτρων για την πρόληψη κατά του αλκοολισμού. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται στην οργάνωση των "Ανώνυμων αλκοολικών" και έχει μέχρι τώρα γνωρίσει πολλές επιτυχίες. Ας δούμε λοιπόν το "12ο βήμα" κι ας μη διστάσουμε να το προτείνουμε και σ' εκείνους που το έχουν ανάγκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ