ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν το ΥΠΠΟ

Το υπουργείο χαρίζει σε ιδιώτες εκατομμύρια για "έργα" και "εκθέσεις ιδεών"

Τη συμμετοχή, κατά 95%, και συμπαράσταση όλου του κλάδου, είχε η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Οι ανασκαφές σταμάτησαν και σε καίρια σημεία, όπως στα έργα του μετρό (Σύνταγμα, Ζάππειο, Κεραμεικό, Εθνικό Κήπο, οδό Αμερικής, Μακρυγιάννη). Κι ακόμα: στα έργα βιολογικού καθαρισμού στο Βόλο, στον αγωγό φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, στις εθνικές οδούς Βελεστίνου και Βοιωτίας, στην αποχέτευση Χαλκίδας και στο τμήμα της Εγνατίας Οδού στη Θεσπρωτία.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του συλλόγου εξέφρασαν, εξάλλου, 40 ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων και καλλιτέχνες.

Οι αρχαιολόγοι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του Σωματείου Τεχνικών του ΥΠΠΟ, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, αφήνοντας περιθώριο 18 ημερών στην ηγεσία του ΥΠΠΟ. Στο μεταξύ, ο ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο, ο οποίος, υποτίθεται, "κατανόησε το πρόβλημα", αλλά το παρέπεμψε στο νέο νόμο για την Πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, σε προχΤεσινή συνάντησή του με τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς του ΥΠΠΟ είπε ότι "θα" συμπεριλάβει τα αιτήματα του κλάδου σε ένα νομοσχέδιο "σκούπα".

Οι αρχαιολόγοι επανέλαβαν τα αιτήματά τους, με πρώτο το οικονομικό, αφού ο κατώτατος μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αρχαιολόγου ξεκινάει από τις 105.000 και δεν ξεπερνάει τις 120.000.Σκανδαλώδες είναι το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, το οποίο "ακόμα δεν υφίσταται, αλλά έχει διευθυντή που πληρώνεται με 450.000 το μήνα".

Πρωταρχικό αίτημα των αρχαιολόγων είναι η επαναφορά του ειδικού βαθμολογίου - μισθολογίου,αλλά και η επαναχορήγηση του μηνιαίου επιδόματος βιβλιοθήκης (40.000 μηνιαίως). Οπως τόνισαν, το ποσό αυτό για τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς θα επιβαρύνει τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό μόνο με 160 εκατομμύρια. Επίσης, ζητούν χορήγηση επιδόματος αυξημένης ευθύνης, καταβολή των πραγματικών υπερωριών, προκαταβολή των οδοιπορικών και καταβολή δεύτερου μισθού εκπαιδευτικής άδειας εξωτερικού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, οι αρχαιολόγοι και οι τεχνικοί απαιτούν καταβολή, υπέρ των υπαλλήλων, του 2% από τα προγράμματα του Β Πακέτου Ντελόρ.

Χαρίζουν εκατομμύρια

Κι ενώ οι αρχαιολόγοι και τεχνικοί, στη συνέντευξη Τύπου, καταδίκαζαν την ανεξέλεγκτη διασπάθιση εκατομμυρίων,ήρθε στο φως σκανδαλώδης σύμβαση ανάθεσης ερευνητικού προγράμματος,από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο, σε ομάδα εργασίας αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ,με επικεφαλής την λέκτορα Μηλένη Παναγιωτοπούλου.Στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και ο πρώην σύζυγος της Δήμητρας Παπανδρέου, Αλέξης Καπόπουλος,ως... υποψήφιος διδάκτωρ (!).

Το θέμα έχει αρκετές παραμέτρους. Πρώτο, η έρευνα αφορά σε επανέκθεση συλλογών των αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου Ελευσίνας και την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου.Ωστόσο, για εκθέσεις αυτού του περιεχομένου ειδικοί είναι μόνον οι αρχαιολόγοι και όχι οι αρχιτέκτονες. Αλλά και η ανάπλαση του χώρου έχει προηγουμένως δημοπρατηθεί από το ίδιο το ΥΠΠΟ, με κόστος 150 εκατ. Με ποια, λοιπόν, "λογική" υπογράφτηκε αυτή η σύμβαση, με το ίδιο αντικείμενο και μάλιστα εν αγνοία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;Το θέμα γνώριζε μόνο ο πρώην υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας αντέδρασε όταν ενημερώθηκε για την ανάθεση αυτής της μελέτης και δήλωσε ότι δε θα τη λάβει υπόψη της, γιατί το ίδιο το κράτος κάνει έργα εκεί όπου η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή διενεργεί επί ένα αιώνα ανασκαφές.

Δεύτερο, το υπουργείο χρηματοδοτεί αυτό το λεγόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, με 42 εκατ. δραχμές (!), από τα οποία έχουν δοθεί ήδη 20 εκατ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα "ανέλαβε", λέει, να προσφέρει στο ΥΠΠΟ και δύο αρχιτεκτονικές προμελέτες, για την επανέκθεση της συλλογής των Κούρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου Αμφιάρειου Ωρωπού (!).

Τρίτο, όπως καταγγέλθηκε, δε διευκρινίζεται αν τα χρήματα προέρχονται από τις δημόσιες επενδύσεις ή το ΛΟΤΤΟ. Λεπτομέρεια, που όμως είναι ουσιαστική, αφού σχετίζεται με τη νομιμότητα των διαδικασιών.Και βέβαια, της ανάθεσης δεν προηγήθηκε προκήρυξη διαγωνισμού, δεν ορίστηκε επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων για την επιλογή, ούτε ο τρόπος πληρωμής. Και, βέβαια, μέχρι σήμερα η ομάδα εργασίας δεν έχει λογοδοτήσει πουθενά!

Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου

Μετά από κοινή συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβούλιου Κινηματογραφίας και της Κριτικής Επιτροπής του 36ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,αποφασίστηκαν χτες τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου.Η Επιτροπή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου (16 μέλη σε σύνολο 21) αποφάσισε ως εξής:

- Βραβεία ποιότητας ταινιών μεγάλου μήκους (από το νόμο 3 ισότιμα) στις ταινίες: "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου (10 ψήφοι),"Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά" του Σταύρου Τσιώλη (9 ψήφοι),"Ηνίοχος" του Αλέξη Δαμιανού (9 ψήφοι).

- Βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου μήκους στην ταινία:"MERI AMEN" του Θωμά Μοσχόπουλου.

- Βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονέμεται εξ ημισείας στους: Δημήτρη Ινδαρέ ("Ο Τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινκ"), Νίκο Τριανταφυλλίδη ("Ράδιο Μόσχα").

- Βραβείο σεναρίου στον Θ. Αγγελόπουλο.

- Βραβείο Α ανδρικού ρόλου εξ ημισείας στους: Χρήστο Καλαβρούζο ("Με τον Ορφέα τον Αύγουστο"), Δημήτρη Αλεξανδρή ("Με μια κραυγή").

- Βραβείο Α γυναικείου ρόλου εξ ημισείας στις ηθοποιούς: Δήμητρα Χατούπη ("Η Ζωή ενάμισι χιλιάρικο" και "Τρανζίτο"), Βίκυ Βολιώτη ("Με μια κραυγή").

- Βραβείο β ανδρικού ρόλου στον Ακη Σακελλαρίου ("Η Ζωή ενάμισι χιλιάρικο").

- Βραβείο β γυναικείου ρόλου εξ ημισείας στους Σωτηρία Λεονάρδου ("Ακροπόλ"), Δέσποινα Κούρτη ("Ζωή").

- Βραβείο Φωτογραφίας στο Λευτέρη Παπαδόπουλο ("Μαγεμένοι").

- Βραβείο σκηνογραφίας στην Αναστασία Αρσένη ("Οι ώρες").

- Βραβείο μουσικής στον Θύμιο Παπαδόπουλο ("Με τον Ορφέα τον Αύγουστο").

- Βραβείο ήχου στον Θανάση Αρβανίτη ("Ακροπόλ").

- Βραβείο μοντάζ εξ ημισείας στους: Γιάννη Τσιτσόπουλο ("Το βλέμμα του Οδυσσέα"), Ανδρέα Ανδρεαδάκη ("Ακροπόλ").

- Βραβείο Ενδυματολογίας στους Διονύση Φωτόπουλο, Ιουλία Σταυρίδη ("Ακροπόλ").

- Βραβείο μακιγιάζ στη Φανή Αλεξάκη ("Ακροπόλ").

- Βραβείο τεχνικών επιτεύξεων στο στούντιο Σκλαβή και ειδικότερα στον ετολονέρ Δημήτρη Κυριακού για την επεξεργασία (μπλόου απ) της ταινίας "Με μια κραυγή".

- Βραβεία ποιότητας ταινιών μικρού μήκους (εκ του νόμου 3 ισότιμα) στις ταινίες "Η γέφυρα" του Δημήτρη Κουτσαμπασάκου (10 ψήφοι), "Να που γίνεται" της Ελισάβετ Χρονοπούλου (9 ψήφοι), "Αθήναι" της Ευανθίας Στεφανή (9 ψήφοι).

Επίσης δόθηκαν Διακρίσεις ποιότητας ταινιών μεγάλου μήκους στις ταινίες"Με μια κραυγή" της Βασιλικής Ηλιοπούλου, "Οι ώρες" της Αντουανέτας Αγγελίδη, "Ο Τσαλαπετεινός του Ουαϊόμινκ" του Δημήτρη Ινδαρέ, "Ακροπόλ" του Παντελή Βούλγαρη, "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο" του Γιώργου Ζερβουλάκου,"Σταγόνα στον Ωκεανό" της Ελένης Αλεξανδράκη, "Μαγεμένοι" του Γιώργη Καρυπίδη, "Η Ζωή ενάμισι χιλιάρικο" της Φωτεινής Σισκοπούλου, "Το φτερό της μύγας" του Χρήστου Σιοπαχά, "Ράδιο Μόσχα" του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Διακρίσεις ποιότητας ταινιών μικρού μήκους δόθηκαν στις ταινίες "Επιστρέφω αμέσως" του Φίλιππα Τσίτου, "Μικρές μέρες" του Κωνσταντίνου Μαχαίρα, "Recitativo" του Αχιλλέα Κυριακίδη, "Στην άκρη της πόλης" του Νίκου Αναγνωστόπουλου, "Μιχάλης Αρφαράς" της Πανδώρας Μουρίκη, "Παραμονή πρωτοχρονιάς" του Πέτρου Ζούλια και "Ως την όχθη" της Αικατερίνης Πατρώνη.

Ερωτας - μορφή "εξουσίας"

Το έργο του Ανδρέα Στάικου "Δαίδαλος" ανεβαίνει, την Κυριακή, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,στη Νέα Σκηνή,του αμφιθεάτρου της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,σκηνικά - κοστούμια Αριάδνης Βοζάνη.Παίζουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Ντέπυ Πάγκα και Κωνσταντίνος Ζαμπάρας.Ο Ανδρέας Στάικος,που δανείζεται συχνά θέματα από τη μυθολογία, στον "Δαίδαλο" "επινοεί" μια ηθική συνάντηση του Μίνωα - εθιμικού βασιλιά της Κρήτης, με την Αράχνη - υφάντρα, τεχνίτρα, που πλέκει τον ιστό της και εγκλωβίζει τον γύρω της χώρο και με τον Δαίδαλο, τον τεχνίτη - αρχιτέκτονα του Λαβυρίνθου και πατέρα εφευρέσεων. Μια συνάντηση του "εθιμικού" κόσμου με την τέχνη, τη θηλυκή μαγεία και την επιστήμη. Μια συνάντηση πίσω από την παραβολή των σχέσεων. Ενός συζύγου, της συζύγου και του εραστή. Ο εραστής μετά το θάνατό του επιστρέφει στο σπίτι, ζητώντας εργασία. Προσλαμβάνεται σαν υπηρέτης. Μέσα από αυτή τη σχέση πλέκεται και ο ερωτικός μύθος. Κατάληξή του: Και ο έρωτας είναι μια μορφή εξουσίας. Η γοητεία έχει θύτες και θύματα.

Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, από την είσοδό του στη

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, από την είσοδό του στη Σόλωνος, από σήμερα και μέχρι τις 11/3, από 10π.μ. - 10μ.μ., θα μπορείτε να βρείτε πολλά και φθηνά βιβλία. Πρόκειται για μια μεγάλη εκποίηση βιβλίου που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου.Οι εκδότες άνοιξαν τις αποθήκες τους και προσφέρουν σε χαμηλές τιμές κάθε είδους βιβλία, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ