ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στόχος ένα γερό, μαζικό συνδικάτο

Καμπάνια εγγραφής νέων μελών στο Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου, ενόψει των αρχαιρεσιών του. Και βήματα ενοποίησης

Με στόχο "ένα ισχυρό συνδικάτο, ικανό να αντιπαλέψει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου",το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας "ο Προμηθέας" έχει ξεκινήσει μια πλατιά καμπάνια για την εγγραφή στο σωματείο νέων μελών, ενόψει μάλιστα και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησής του, που θα διεξαχθούν από τις 15 ως τις 19 Μάρτη.Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και η ενοποίηση του συνδικάτου Μετάλλου με την Ενωση Εργατοτεχνιτών Μηχανημάτων Αθήνας.Η απολογιστική συνέλευση του συνδικάτου πραγματοποιείται την Κυριακή 3 Μάρτη, στις 9 πμ, στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας (Αγησιλάου 10).

Οπως θα πει ο Σ. Πετράς,πρόεδρος της πρώην Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μηχανημάτων, "στην απόφασή μας για ενοποίηση "βάρυναν" τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι - μέλη των δυο συνδικάτων, όπως κοινές κλαδικές συμβάσεις, ίδια ασφαλιστική κάλυψη κλπ. Επιπλέον είμαστε και τα δυο σωματεία, μέλη της ΠΟΕΜ και δρούμε στον ίδιο χώρο. Πάνω απ' όλα, "βάρυνε" η ανάγκη για δημιουργία ενός ενωμένου και δυνατού πόλου ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών. Αλλωστε, εδώ και ένα χρόνο περίπου, υπάρχει κοινή δράση των δυο σωματείων. Ενωμένοι και με κοινούς στόχους προχωρούμε στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν μετά την ενοποίηση".

Από το Νοέμβρη έχει ξεκινήσει μια κοινή καμπάνια, με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, για την ενδυνάμωση του ενοποιημένου πλέον συνδικάτου. Οπως θα πει ο Β. Σκουράκης,πρόεδρος του "Προμηθέα", "έχουμε 70 εγγραφές νέων μελών, ενώ οι δυνατότητες είναι ακόμη περισσότερες. Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα επισκεφθούμε εργοστάσια, όπου προγραμματίζεται να γίνουν μαζικές εγγραφές των εργαζομένων εκεί. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουμε στους νέους μεταλλεργάτες, που το πρωί είναι στη δουλιά και το βράδυ στο σχολείο. Αρκετοί δουλεύουν ανασφάλιστοι, πληρώνονται με το μισθό του ανειδίκευτου της Εθνικής Σύμβασης και μερικές φορές με χαρτζιλίκι. Εχουμε κάνει επισκέψεις και θα γίνουν και άλλες σε Τεχνικές Σχολές και Λύκεια".

Εντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες, επισημαίνει ο Β. Σκουράκης, "όπως τα χαμηλά μεροκάματα, ασφαλιστικά προβλήματα, η ανεργία που οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια σαν αποτέλεσμα της διάλυσης της αμαξοβιομηχανίας (μια σειρά επιχειρήσεις, π.χ. Σαρακάκης, ΒΙΑΜΑΞ κλπ. μετατράπηκαν σε εμπορικές) και της συρρίκνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μεγάλα εργοστάσια έχουν κλείσει, με αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε βιοτεχνίες, που, αν δεν κλείνουν, μειώνουν την παραγωγή και το προσωπικό. Σοβαρό πρόβλημα είναι και η ύπαρξη - με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ - τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, που κατακερματίζουν τον κλάδο και δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταστρατηγούν τις συμβάσεις".

Στα δυο χρόνια - από τις προηγούμενες εκλογές - το συνδικάτο έχει να επιδείξει θετική δράση. Οπως θα πει ο Β. Σκουράκης, "για παράδειγμα, στο χώρο της αργυροχρυσοχοϊας υπήρξε θετική παρέμβαση για την κατοχύρωση των ειδικοτήτων και την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Επίσης θετική ήταν η παρέμβαση για ασφαλιστικά προβλήματα, όπως στη ΒΙΟΦΙΛ, στη ΖΑΜΠΟΦΙΛ κ.α. Σε μια σειρά χώρους, όπως ΤΣΟΚΑΣ, ΠΑΣΑΒΑΝ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΝΕΟΞΑΛ, η παρέμβαση του συνδικάτου υποχρέωσε τους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους με βάση τις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα, βρεθήκαμε δίπλα στα εργοστασιακά σωματεία και στους αγώνες που ανέπτυξαν".

Για καλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση, απαιτείται η ενίσχυση του συνδικάτου, τονίζει ο Β. Σκουράκης, "γι' αυτό καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες και στη δράση του σωματείου, γιατί έτσι δυναμώνει η δική τους φωνή μέσα στο εργοστάσιο απέναντι στον συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά και το μέτωπο αντίστασης στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου".

Παραλήρημα

Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ζήτησαν πρόσφατα με Ερώτησή τους στη Βουλή και απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης και Γ. Κατσαρός. Διατυπώνοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για σκάνδαλα και κακή διαχείριση στον Οργανισμό.

Η "απάντηση" ήρθε από τον Ε. Γιαννόπουλο και περιέχει τα εξής... ακαταμάχητα στοιχεία: Ισα με δέκα φορές επαναλαμβάνονται, με τον ίδιο πάντα παραληρηματικό τρόπο, οι φράσεις: "αηδής και βρώμικη φιλολογία", "παραμυθολογία", "αισχρή συκοφαντία", "ψευτιές, συκοφαντίες και λεκτικοί τραμπουκισμοί", "συκοφαντολογία και ανυπόληπτες συμπεριφορές", "ψευτοπαλικαριές", "αηδέστατος, χαμερπής και πανάθλιος χαρτοπόλεμος", "πνεύμα άρρωστου συνδικαλιστικού τραμπουκισμού και ψυχολογικής βιαιοπραγίας" κλπ. κλπ. Ανεξάντλητο πράγματι το λεξιλόγιο του Ε. Γιαννόπουλου, ειδικά όταν αναφέρεται στη γνωστή υπόθεση Μπολτσή - ΟΕΚ...

***

Δεν σταματά όμως εδώ. Το "οπλοστάσιό" του διαθέτει και άλλα... επιχειρήματα, όπως, η δήλωση ότι "παρήλθον ανεπιστρεπτί οι χαλεποί καιροί", που ο "Ριζοσπάστης" και το ΚΚΕ επηρέαζαν "άλλοτε ισχυρώς και άλλοτε μετρίως" την πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό τομέα, στην οικονομική πολιτική κλπ., καθώς και τη σύνθεση της κυβέρνηση "είτε και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ακόμη"..! Και βεβαίως θα ήταν μεγάλη παράλειψη του Ε. Γιαννόπουλου να μην ανατρέξει και "στις λοιπές ψευδολογίες", όπως το άρθρο 4, τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας στα "κέντρα διασκεδάσεως του κοσμάκη, που 380.000 (!) άνθρωποι δουλεύουν σ' αυτά" κλπ. κλπ. Τελειώνοντας, απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής και του κάνει γνωστό "ότι οι "φαντασιώσεις" των βουλευτών του ΚΚΕ είναι "χρονίας καταστάσεως" και σκοπό έχουν τη σπίλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και καθενός στελέχους που δεν πειθαναγκάζεται στη σταλινική νοοτροπία..."!

***

Ασφαλώς, για την "ταμπακιέρα", δηλαδή για το αίτημα που καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, δεν αναφέρει απολύτως τίποτα. Ε, μετά και από όλα αυτά, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός, δεν έχουν παρά να απονείμουν στον υπουργό Εργασίας το παράσημο του "νέου ήθους και ύφους". Πάντως, η ουσία του προβλήματος που αφορά τον ΟΕΚ παραμένει και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση συνολικά, όσο, αντί "να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο", επιχειρεί να "καθαρίζει" με το παραλήρημα του Γιαννόπουλου. Και αν επιτέλους δε θέλει να κατηγορηθεί από τον Γιαννόπουλο ότι επιστρέφει στους "χαλεπούς" καιρούς και ότι "επηρεάζεται" από το ΚΚΕ, ας ακούσει στο κάτω - κάτω τις φωνές δικών της στελεχών.

Μ. Ε.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αντιμέτωποι με το "θεριό" της ανεργίας

Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 6 Μάρτη

Εντείνονται οι προσπάθειες για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων για την Τετάρτη 6 Μάρτη, με αιτήματα αιχμής, μέτρα κατά της ανεργίας, λύσεις στα ασφαλιστικά και άλλα προβλήματα των οικοδόμων. Στην Αθήνα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 9.30πμ στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το διάστημα σε μια σειρά περιοχές Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις των οικοδόμων, με στόχο την πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων και την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στην κινητοποίηση. Ανάλογη σύσκεψη έγινε προχτές το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου,όπου εκτός από τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, συζητήθηκαν και τα τοπικά προβλήματα των οικοδόμων.

Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, η δραματική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συνεχίζεται, ως αποτέλεσμα της "αντεργατικής και εξοργιστικά ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης". Το "θεριό" της ανεργίας συνεχώς διογκώνεται και αγγίζει όλο και περισσότερους οικοδόμους, ενώ ακόμα και αυτά τα λιγοστά μεροκάματα που κάνουν οι οικοδόμοι, αντί να ανεβαίνουν, διατηρούνται στα ίδια επίπεδα επί μια πενταετία ή πέφτουν, ως συνέπεια της εκτεταμένης ανεργίας. Παράλληλα, λόγω των αντεργατικών νόμων της ΝΔ που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, χιλιάδες οικοδόμοι στερούνται ακόμα και το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Αλλά και όσοι τελικά οικοδόμοι παίρνουν επίδομα ανεργίας, είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες.

Η Ομοσπονδία εκτιμά πως οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου απέδειξαν πως "οι οικοδόμοι έχουν το κουράγιο και τη θέληση να αντιπαλέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, να σπάσουν την αδιαλλαξία της και να προχωρήσουν ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες στην προώθηση και λύση των προβλημάτων τους".

Κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στη δράση του

Κάλεσμα προς τους μεταλλεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στη δράση του συνδικάτου "δυναμώνοντας έτσι τη δική τους φωνή", απευθύνει ο Β. Σκουράκης

8 ΜΑΡΤΗ
Προσκλητήριο για αγωνιστικό γιορτασμό

Από τους 10 συμβούλους της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ

Αγωνιστικό προσκλητήριο προς τα σωματεία και τις εργαζόμενες γυναίκες να τιμήσουν μαζικά, αγωνιστικά και ταξικά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 του Μάρτη, απευθύνουν, με ανακοίνωσή τους, οι δέκα εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ.

"Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των γυναικών - τονίζεται στην ανακοίνωση - έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Βασίζονται στο κυνήγι του κέρδους και του υπερκέρδους καθώς και στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η αποβιομηχάνιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο παραδοσιακών κλάδων που κύρια απασχολούν γυναίκες, οι απολύσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η λιτότητα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των πολιτικών. Πολιτικών που αποδέχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η μείωση της δημόσιας κοινωνικής πολιτικής και οι περικοπές κοινωνικών δαπανών επιβαρύνουν την εργατική οικογένεια και φορτώνουν στις γυναίκες τα βάρη και τις ευθύνες".

Στην ανακοίνωση τονίζεται η διαφωνία των συμβούλων της ΕΣΑΚ με την τακτική και την εκδήλωση που προετοιμάζει η πλειοψηφία της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ,αφού - όπως αναφέρεται - η πλειοψηφία αυτή απόρριψε τους πιο πάνω βασικούς άξονες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς αίτιους των τραγικών προβλημάτων των γυναικών, που είναι η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την εξέλιξη φέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που "ως επικεφαλής και υπεύθυνος της Γραμματείας Γυναικών (!) από κοινού με ορισμένους δοτούς, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για δημόσιες σχέσεις και προβολή, ευνουχίζουν τα αιτήματα και τους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος για τις εργαζόμενες και συνολικά για τις γυναίκες".
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org