ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εργοδοσία και εργατοπατέρες σχεδιάζουν πίσω από κλειστές πόρτες συνέδριο - παρωδία

Συνέδριο - «μαϊμού» μεθοδεύουν πίσω από κλειστές πόρτες εργοδοσία και εργατοπατέρες στην ΟΙΥΕ...
Συνέδριο - «μαϊμού» μεθοδεύουν πίσω από κλειστές πόρτες εργοδοσία και εργατοπατέρες στην ΟΙΥΕ...
Την προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που με μεθοδεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία συνεδρίαση του ΔΣ και των συλλογικών οργάνων, ανακοίνωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη διεξαγωγή συνεδρίου την Τετάρτη 6/3 και την Πέμπτη 7/3, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Συνδικαλιστές της ΔΑΣ, εκπρόσωποι σωματείων, βρέθηκαν χτες μετά την αποστολή του εν λόγω μηνύματος στα γραφεία της Ομοσπονδίας, όπου διαπίστωσαν όμως πως τα ρολά ήταν κατεβασμένα...

Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο της Ομοσπονδίας ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι παρατάξεις όμως της πλειοψηφίας το μετέτρεψαν σε φιάσκο, φτάνοντας στο σημείο να επιστρατεύσουν μπράβους, για να επιβάλουν το όργιο νοθείας και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα Συνδικάτα.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, «η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ανακοίνωσε μέσω mail τη διεξαγωγή συνεδρίου της Ομοσπονδίας στις 6 - 7 Μάρτη, χωρίς καμία συνεδρίαση - συζήτηση του ΔΣ και των συλλογικών οργάνων, ενημερώνοντας παράλληλα τα σωματεία - μέλη πως για τα τεχνικά ζητήματα και άλλες λεπτομέρειες, θα λάβουν γνώση με νέα επιστολή. Τα ΔΣ της ΟΙΥΕ που προγραμματίζονται (;), είναι εμφανές ότι αποτελούν βιτρίνα, καθώς οι αποφάσεις έχουν ήδη προαποφασιστεί σε κλειστά γραφεία με τη συμφωνία επιχειρηματικών ομίλων».

«Οι δυνάμεις που έφεραν μπράβους και νονούς της νύχτας πριν 3 μέρες για να επιβάλουν την παρουσία των εργοδοτών και των διευθυντών μέσα στα σωματεία, επιδιώκουν να κάνουν ένα συνέδριο παρωδία, με αποκλειστικό στόχο τη διατήρηση της συνδικαλιστικής τους επιβίωσης και τον καθορισμό των συσχετισμών», τονίζει η ΔΑΣ και ξεκαθαρίζει:

«Ενημερώνουμε για μια ακόμα φορά: Συνέδριο της ΟΙΥΕ με την παρουσία της εργοδοσίας μέσα στις γραμμές των σωματείων, με τη συμμετοχή άνω των 400 διευθυντικών στελεχών και ισχυρών golden boys των εταιρειών, μελών ΔΣ επιχειρηματικών ομίλων και προέδρων ΑΕ, δεν πρόκειται να ξεκινήσει! Πρόεδροι ΑΕ και εργοδοσία έκαναν την ΟΙΥΕ ανώνυμη εταιρεία! Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών!».

Πλούσια πείρα από τα αίσχη των εργατοπατέρων και στον κλάδο του Μετάλλου

«Πικρή και πλούσια πείρα από τα αίσχη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έχουμε και εμείς στον κλάδο του Μετάλλου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή «την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η οποία μπροστά στο επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις».

Οπως επισημαίνει, οι εργατοπατέρες «έχουν συγκροτήσει από κοινού Προεδρείο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου» και «έχουν προχωρήσει σε όργιο νοθείας στα τελευταία συνέδρια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Σωματείο με πέντε αντιπροσώπους από την Πτολεμαΐδα το οποίο δεν έχει καν φάκελο στο Πρωτοδικείο, ενώ όταν το ψάξαμε στην περιοχή, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο τους φερόμενους ως εργαζόμενους και ψηφίσαντες αλλά ούτε αυτούς οι οποίοι φαίνεται να έχουν εκλεγεί.
  • Σωματείο στην Ημαθία με δύο αντιπροσώπους που κάνει εκλογές με άτομα που κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν, ψηφίζουν όλοι μέσα σε δύο ώρες με ταχύτητα που θα ζήλευε ακόμη και αυτός ο Usain Bolt, λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ο ένας και μάλιστα με 100% επιτυχία (ψήφισαν όλοι όσοι είναι γραμμένοι στο υποτιθέμενο μητρώο, χωρίς κανένα άκυρο, κανένα λευκό, καμία αποχή... παγκόσμια μοναδική πρωτοτυπία).
  • Στην Καβάλα, Σωματείο με δύο αντιπροσώπους, ψήφισαν, παρουσία μάλιστα μελών της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, 15 - 20 πραγματικοί μεταλλεργάτες, βάζοντας να ψηφίσουν στη συνέχεια εργάτες από τα λατομεία της περιοχής, βαφτίζοντας το μάρμαρο βωξίτη και τα λατομεία ορυχεία....
  • Στην HELLENIC STEEL στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την εργοδοσία απέλυαν το σύνολο των εργαζομένων και ταυτόχρονα έστηναν κάλπες αναγκάζοντας εκβιαστικά τους συναδέλφους να ψηφίσουν για να πάρουν την απόλυσή τους. Ετσι μπορεί το εργοστάσιο να έκλεισε και οι εργαζόμενοι να έμειναν από δουλειά, έμεινε όμως προίκα το Σωματείο και οι αντιπρόσωποι για να κάνουν τη δουλίτσα τους ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (τα δύο καλά συνεταιράκια και ας το παίζουν δήθεν ότι τσακώνονται στα εργοστάσια. Μια χαρά κάνουν τις business τους σε ΠΟΕΜ και ΓΣΕΕ, χεράκι - χεράκι)».

Ακόμα, το Συνδικάτο αναφέρει ότι μπροστά στα οξυμένα προβλήματα των μεταλλεργατών, «οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο μας» έχουν επανειλημμένως προκαλέσει συνεδριάσεις του ΔΣ της Ομοσπονδίας (η πλειοψηφία τα τελευταία τρία χρόνια είναι ζήτημα από μόνη της να έχει συγκαλέσει τρία - τέσσερα ΔΣ και αυτά για έγκριση προϋπολογισμών, χωρίς καμία εισήγηση για τον κλάδο), με πάγιο αίτημα για κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.ά.

«Τις καταψήφισαν όλες, αρνήθηκαν κάθε αντίδραση, κάθε διεκδίκηση (...). Γι' αυτό κάνουν τις νοθείες, για αυτό θέλουν τα συνδικάτα όργανα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Για να εξασφαλίζουν φθηνό "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό, για να εξασφαλίζουν "άκρα του τάφου σιωπή" στους χώρους δουλειάς», τονίζει το Συνδικάτο.

Και καταλήγει: «Γι' αυτό συνάδελφοι, αυτή η διαπάλη που βρίσκεται σε εξέλιξη με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να πεταχτούν έξω από τα Συνδικάτα τα τσιράκια των εργοδοτών, μας αφορά όλους και μας και τις οικογένειές μας. Για να γίνουν τα Σωματεία εργαλεία οργάνωσης του αγώνα, ενός αγώνα που θα βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚ ΘΗΒΑΣ
Αποκλείει πεισματικά ζωντανό κλαδικό Συνδικάτο με εκατοντάδες μέλη

Την άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας, να το εγγράψει στη δύναμή του, και μάλιστα για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, παρότι πρόκειται για ένα ζωντανό σωματείο με εκατοντάδες μέλη, το οποίο είναι ήδη μέλος της Ομοσπονδίας του κλάδου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο, στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚ Θήβας και ενώ ήδη από το τέλος Γενάρη είχαν κατατεθεί όλα τα σχετικά έγγραφα στον πρόεδρό του, «η παράταξη της ΣΑΕΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΑΚΕ (ΝΔ) αρνήθηκαν πεισματικά για μια ακόμη φορά την εγγραφή μας, όπως έκαναν το 2012 και το 2016, ουσιαστικά χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία! Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι η πλειοψηφία των παρατάξεων της διοίκησης του ΕΚΘ συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή της εργοδοσίας που εχθρεύεται κάθε ζωντανή φωνή μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που παλεύει με συνέπεια για την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «αρνούνται να εγγράψουν στη δύναμη του ΕΚΘ το Συνδικάτο μας που συστάθηκε το 2012, ως ανάγκη των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, να έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν συλλογικά και ενιαία στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Αρνούνται να εγγράψουν ένα Συνδικάτο που έχει εκατοντάδες πραγματικά μέλη, που κάνει πραγματικές εκλογές, με πραγματικούς εργαζόμενους, χωρίς τις "πλάτες" της εργοδοσίας και κόντρα σε αυτή. Αρνούνται να εγγράψουν ένα Συνδικάτο που από την ίδρυσή του συμμετέχει σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας».

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει πως «με κινηματικές και όχι μόνο διαδικασίες θα επιβάλλει de facto τόσο την παρουσία του σε χώρους δουλειάς όπου οι συνάδελφοί μας εργάζονται υπό "καθεστώς γαλέρας", όσο και την παρουσία του στο ΕΚΘ όπως ορίζει το καταστατικό μας και όπως επιβάλλεται να γίνει».

Σήμερα η εκδήλωση των σωματείων στην Καλαμάτα

Περιοδείες στους εργαζόμενους στα καταστήματα τραπεζών στην Καλαμάτα έγιναν χτες από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από σωματεία εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μαζί με στελέχη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους τραπεζοϋπαλλήλους βρέθηκε ο προβληματισμός για τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την πορεία του εργατικού κινήματος, με αφορμή το Συνέδριο της ΓΣΕΕ που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Μάρτη στην πόλη. Αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους της εργοδοσίας, που λυμαίνονται μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια τη ΓΣΕΕ.

Οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, με εκδήλωση σωματείων, με θέμα: «Συνέδριο ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα - Η ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμών - Οι θέσεις του ΠΑΜΕ».

Θα κορυφωθούν στις 14 Μάρτη, μέρα έναρξης του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με την κινητοποίηση που οργανώνεται στο χώρο διεξαγωγής του. «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλαμάτα», είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους, για να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΤΕ ΔΕΗ
«Εκλογομαγειρέματα» με μετακινήσεις και... «νουθεσίες»

Τις άθλιες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ), μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στις 27 και 28 Μάρτη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία».

Οπως αναφέρει, «η πλειοψηφία ΕΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΚΕ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. (...) Αφού πρώτα απ' όλα συνεχίζουν τις "αθρόες μετεγγραφές" από σωματείο σε σωματείο, προκειμένου να νοθεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και των παραπάνω οργάνων από ΓΕΝΟΠ μέχρι ΓΣΕΕ, δεν σταματούν εκεί. Εφτασαν στο σημείο να επικοινωνούν με συνάδελφους υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", προκειμένου να τους "κάνουν την παρατήρηση και να τους νουθετήσουν για το ατόπημα που έκαναν"!».

Υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι μέθοδοι των εργατοπατέρων «προκειμένου να αποσπούν νόθες πλειοψηφίες για να είναι τα τσιράκια κυβερνήσεων και αφεντικών», η «Αγωνιστική Συνεργασία» απευθύνει κάλεσμα «να μην υποκύψει κανείς στην τρομοκρατία, την κούφια παροχολογία, τη λογική του μικρότερου κακού. Γυρίστε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ψηφίζουμε μαζικά "Αγωνιστική Συνεργασία" παντού για συνδικάτο εργατών και όχι των εργοδοτών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ