ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Εστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Απρόκλητη επίθεση με χημικά και γκλομπς ενάντια σε μέλη συνδικάτων και Λαϊκές Επιτροπές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση και την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση και την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής
Υλοποιώντας τις εντολές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την απαράδεκτη νομοθεσία που ψήφισε ενάντια στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν χτες το μεσημέρι απρόκλητη επίθεση σε μέλη συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και Λαϊκές Επιτροπές, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Αρχικά τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση σε άλλο συμβολαιογραφείο, όπου χαρακτηριστικά θα γινόταν ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ενός υπόγειου διαμερίσματος στον Πειραιά για χρέη ύψους 30.000 ευρώ. Ωστόσο ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός αναβλήθηκε και η κινητοποίηση έγινε στο συμβολαιογραφείο στην Καποδιστρίου, όπου και εκεί είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός.

Την ώρα που αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζητούσε να συναντηθεί με τον συμβολαιογράφο, τα ΜΑΤ, που κατέφθασαν εκείνη τη στιγμή, επιτέθηκαν με βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών, ενώ στη συνέχεια έφραξαν την είσοδο του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν και μετά την αστυνομική επίθεση έξω από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους τραπεζίτες κάνετε τις πλάτες».

Eurokinissi

Ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε από την ντουντούκα το γεγονός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δείχνουν την πυγμή τους στα σωματεία των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μονοπωλίων. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξή" τους. Ο λαός να μένει στα παγκάκια και αυτοί να ζούνε στη χλιδή».

Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησής του, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν σε δυνάμωμα της οργάνωσης και της πάλης για να παρεμποδιστούν οι πλειστηριασμοί, «ώστε κανείς εργαζόμενος, μικρομεσαίος αγρότης, αυτοαπασχολούμενος να μη χάσει το κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι του, να μη χάσει το βιος του».

Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την κυβέρνηση που έδωσε εντολή στα ΜΑΤ και επιτέθηκαν απρόκλητα, με βίαιο τρόπο και με ρίψη χημικών στη διαμαρτυρία που πραγματοποιούσαν Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για την ακύρωση πλειστηριασμού.

Το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες επιδιώκουν να επιβάλουν σιγήν ιχθύος για να αρπάξουν του λαού το βιος και να μην οργανώνεται καμία αντίδραση.

Δεν μας τρομοκρατούν. Καλούμε τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, να μαζικοποιηθεί ο αγώνας. Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ποινικοποίηση των αγώνων. «Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες απαράδεκτες κι αυταρχικές πρακτικές θα εκφοβίσει το λαό και τη νεολαία», τονίζει το ΜΑΣ.

Τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την αστυνομική επίθεση καταδικάζει επίσης το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΕΚ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή για Εργατικό Κέντρο στο δρόμο του αγώνα

Να μείνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και η ανάγκη οργάνωσής τους μακριά από το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), που έχει οριστεί για το Σάββατο 3 Μάρτη, επιδιώκουν οι δυνάμεις που συγκροτούν το προεδρείο του (συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ).

Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας», του συνδυασμού των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που παρουσίασε το προεδρείο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΕΚΕ κινήθηκε μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που ξεδιπλώνεται από μεγαλοεργοδοσία - κυβέρνηση και τις δυνάμεις που υπερθεματίζουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάπτυξης που προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στηλίτευσαν τις αυταπάτες που καλλιέργησε το προεδρείο του ΕΚΕ, ότι με μια εναλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιπαρατέθηκαν με τη λογική που παρουσιάζει ως βασική αρμοδιότητα του ΕΚΕ ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας. Κατήγγειλαν την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΕ για την υπονόμευση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και την ανοιχτή απεργοσπασία, στην οποία επιδόθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη και Γενάρη. Κινητοποιήσεις που είχαν, ανάμεσα σε άλλες, διεκδικήσεις όπως η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, το αίτημα ενάντια στην προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία.

Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» καταψήφισαν τον οικονομικό απολογισμό του προεδρείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας. Σημείωσαν ότι η προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, τέτοια αιτήματα πρέπει να έχουν οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, σε συνδυασμό με τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη που αναπτύσσουν τα συνδικάτα. Στηλίτευσαν το γεγονός ότι στον ισολογισμό του 2017 δαπανήθηκε από το ΕΚΕ το αστείο ποσό των 30 ευρώ για κινητοποιήσεις, καθώς και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018 που «ανεβάζει» το ποσό στα 100 ευρώ!

Απέναντι στα πεπραγμένα που παρουσίασε το προεδρείο, οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» ανέδειξαν την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας υπόσχεση ότι αυτό θα πράξουν και στη συνέχεια.

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΕΚΕ, σωματείων, άλλων συνδικαλιστών, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν από τον αρχικό σχεδιασμό τους να αποκλείσουν αντιπροσώπους από τα ταξικά σωματεία, από δραστήρια σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν την πάλη των εργαζομένων (π.χ. κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο «Νηρέα», Σωματείο «Ζούρα» κ.λπ.).

Η παρέμβαση αυτή είχε και ως αποτέλεσμα να μη νομιμοποιηθούν κραυγαλέες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύνθεση του συνεδρίου αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, καθώς οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές κατά πλειοψηφία ενέκριναν δεκάδες διπλοψηφίες που οδηγούν σε εκλογή πλαστών αντιπροσώπων, ακόμα και από σωματεία - φαντάσματα.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, στους αντιπροσώπους των σωματείων που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΕ», σημειώνει η «Ταξική Ενότητα» και καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της και σε συμμετοχή στην προσπάθεια «το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γελιέται η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τον αυταρχισμό θα εκφοβίσει το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τους πλειστηριασμούς και τον αυταρχισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το κλίμα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού που για μια ακόμη φορά έχει επιβάλλει η κυβέρνηση έξω από κτίρια που στεγάζονται συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου σε ένα απ' αυτά αστυνομικές δυνάμεις, εντελώς αναίτια και απρόκλητα, επιτέθηκαν με χημικά σε διαδηλωτές από σωματεία και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ανακρίνουν και ελέγχουν πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στα κτίρια.

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με τέτοιες απαράδεκτες και αυταρχικές πρακτικές θα εκφοβίσει το λαό και ιδιαίτερα όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς, που δρομολογεί σε βάρος των λαϊκών περιουσιών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org