ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος γύρος πιέσεων και απειλών στο λαό

Εντείνεται η προπαγάνδα «φόροι ή νέα μέτρα», με όχημα την έκθεση για τις φοροεισπρακτικές επιδόσεις

Συγκυβέρνηση και τρόικα ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για νέα μέτρα απειλώντας το λαό ότι θα υποστεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αν αντιδράσει στη φοροαφαίμαξη
Συγκυβέρνηση και τρόικα ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για νέα μέτρα απειλώντας το λαό ότι θα υποστεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αν αντιδράσει στη φοροαφαίμαξη
Με το καλημέρα της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα, άρχισε από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά αστικά επιτελεία η καλλιέργεια κλίματος για νέα όξυνση της επίθεσης στο λαό, την οποία συντονίζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων εταίρων της. Η χώρα «έχει καθυστερήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ο ζήλος της κυβέρνησης για εξυγίανση έχει ατονήσει», γράφει χαρακτηριστικά το «Spiegel», αναφέροντας ως κυριότερα παραδείγματα την έλλειψη προόδου στις ιδιωτικοποιήσεις και στη μείωση του δημόσιου τομέα, με απολύσεις υπαλλήλων.

«Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για σφίξιμο του ζωναριού έχουν παραλύσει», προσθέτει το γερμανικό περιοδικό. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος επιπλέον σημείωσε την ανάγκη «να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα». Ο ίδιος έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, λέγοντάς του να δεχτεί τη φοροληστεία, «για να μπορέσει να αποφύγει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ωστόσο, μια νέα δήλωση της εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Κομισιόν, Μ. Δαμανάκη, ήρθε να αποκαλύψει τα ψευτοδιλήμματα που βάζουν τα αστικά επιτελεία, αφού η στρατηγική τους είναι και φόροι και νέα μέτρα, για να σωθεί το κεφάλαιο. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» για προηγούμενη δήλωση, ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, αν δεν προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η Μ. Δαμανάκη ισχυρίστηκε: «Αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια».

Η ίδια είπε ακόμα ότι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένα μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Μόνιμη φοροεπιδρομή

Η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ έρχεται μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης που έκαναν το Γενάρη το Ταμείο και η Κομισιόν για τα φορολογικά, όπου διαπιστώνονται τα διαχειριστικά ζόρια στην είσπραξη των ασήκωτων φόρων από τα λαϊκά νοικοκυριά. Στον αντίποδα, για οριστική διαγραφή προορίζουν τα φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία και θεωρούν ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σε αυτό το πλαίσιο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε βάρος της «μαρίδας» και τονίζουν ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί για την παραπομπή στον εισαγγελέα», τους οποίους βρίσκουν ιδιαίτερα ελαστικούς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ευρύτερη βάση ποινικών διώξεων».

Στην πρεμούρα τους να διαμορφώσουν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εγκληματικής πολιτικής του κεφαλαίου, θυμήθηκαν τα αντικίνητρα από τη διάλυση των ειδικών μισθολογίων, επίσης και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού που προκύπτει από τον κανόνα για 1 πρόσληψη σε 5 αποχωρήσεις εργαζομένων. Από τα παραπάνω προκύπτουν ανάγλυφα τόσο οι αντιφάσεις όσο και τα διαχειριστικά ζόρια της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, επιχειρώντας να απαντήσει στα όσα επισημαίνει η έκθεση, απαριθμεί σε χτεσινή της ανακοίνωση περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες (έλεγχοι από ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, έλεγχος εμβασμάτων στο εξωτερικό 2009 - 2011, έλεγχος λίστας Λαγκάρντ, εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλου πλούτου που ελέγχονται, έλεγχοι Ελλήνων που αγόρασαν ακίνητα στην Αγγλία, συγκέντρωση στοιχείων για εξωχώριες εταιρείες με ακίνητη περιουσία στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης κ.ά.).

Για την ουσία της έκθεσης, που είναι ο προσανατολισμός στη φοροαφαίμαξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χτες εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «τα μελετούμε όλα προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις και κινούμεθα».

Θέλουν τη Ρωσία μέτοχο στη ζημιά

Από το Βερολίνο και μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, είπε πως θεωρεί τη σταθερή δημοσιονομική κατάσταση προϋπόθεση για την ανάπτυξη και με την ευκαιρία ανέφερε με νόημα πως η Γαλλία «χρειάζεται επειγόντως να εισαγάγει στην οικονομία της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι επιδίωξη είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τα τέλη Μάρτη. Χωρίς περιστροφές, πρόσθεσε ότι η Ρωσία οφείλει να συμβάλει στη «διάσωση» της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας και απέφυγε με επιμέλεια να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο ότι η Ευρώπη θα επιχειρήσει να «κουρέψει» τις καταθέσεις των Ρώσων επενδυτών, εξαναγκάζοντάς τους να υποστούν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους σε εταιρείες συμμετοχών. «Η Ρωσία εμπλέκεται, διότι η Ρωσία έχει χορηγήσει ένα όχι ευκαταφρόνητο δάνειο στην Κύπρο και επιπλέον επειδή οι Ρώσοι επενδυτές διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο», είπε ο Β. Σόιμπλε.

Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου χτυπάει και η «Merrill Lynch», εντείνοντας τον εκβιασμό στο λαό να καταπιεί τα βάρβαρα μέτρα που του ετοιμάζουν. Για την αντιστροφή της κατάστασης, ο τραπεζικός όμιλος προτείνει «δημοσιονομική εξυγίανση» τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, μέχρι το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 4%, ιδιωτικοποιήσεις, περίπου 1 δισ. ευρώ, βοήθεια από τη Ρωσία μέσω της παράτασης της διάρκειας του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και την παροχή νέου δανείου, έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα εξάλλου με τη «Moody's», η εκλογή Αναστασιάδη στην Κύπρο διευκολύνει τη σύναψη δανειακής συμφωνίας με την τρόικα, ωστόσο εκτιμά ότι η πιθανότητα πτώχευσης ή «κουρέματος» του χρέους είναι στο 50%.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σινιάλο για πογκρόμ απολύσεων στο δημόσιο

Ψηλά στην ατζέντα το πρόγραμμα μείωσης του «υπερτροφικού δημοσίου», στη συνεδρίαση της Δευτέρας

Το πρόγραμμα αποχώρησης χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και νέες άγριες φοροεπιδρομές, θα υλοποιηθούν μέχρι τέλους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά με το τέχνασμα της «κινητικότητας».

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ θα βρεθεί «η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», με έμφαση στην επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τη «φορολογική μεταρρύθμιση», που σημαίνει ένταση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, με ταυτόχρονη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.

Δίνοντας στο στίγμα των πραγματικών προθέσεων κυβέρνησης - ΕΕ, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» το ελληνικό δημόσιο και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού», είπε ωμά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πογκρόμ μαζικών απολύσεων στο δημόσιο.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το μνημόνιο προβλέπει οι ελληνικές αρχές να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Ασκησε μάλιστα κριτική στη δημαγωγική στάση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Γνωρίζω ότι ένα μικρό κόμμα της συμπολίτευσης έχει πολύ αρνητική στάση σε σχέση με οποιαδήποτε απόλυση από το δημόσιο. Αν αντιδράς σε όλες τις απολύσεις σε ένα τόσο υπέρογκο δημόσιο τομέα και αντιτίθεσαι σε οποιαδήποτε υποχρεωτική αποχώρηση, τότε δρας ανεύθυνα. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μη γίνουν απολύσεις, το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο».

ΚΚΕ
Με τεχνάσματα δρομολογούν νέα μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την έκθεση ΕΕ - ΔΝΤ για τις φορολογικές υπηρεσίες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ΕΕ και ΔΝΤ, με τεχνάσματα και εκβιασμούς, δρομολογούν νέα μέτρα για να εισπράξουν όσα μπορούν περισσότερα από τα φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα, που δεν μπορούν πια να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και χαράτσια. Εχουν το θράσος να μιλούν για φοροδιαφυγή, την ώρα που, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, αυξάνουν διαρκώς τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ