ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί σε πρωτοβουλίες για το επίδομα ανεργίας

Την κοροϊδία της κυβέρνησης σε σχέση με το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), με αφορμή την ανακοίνωσή της με την οποία χαιρετίζει τη συμμετοχή των ΕΒΕ στην τελευταία απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει, απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοκινητιστές:

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σας, στη μεγάλη Απεργιακή συγκέντρωση στην ΟΜΟΝΟΙΑ μαζί με το ΠΑΜΕ. Στείλαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τα μαγαζιά μας στην καταστροφή και εμάς στην εξαθλίωση.

Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από τους Αγώνες χτίζουμε τη συμμαχία μας, με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Σας καλούμε να πάρετε μέτρα για το δυνάμωμα των Σωματείων, την εγγραφή νέων μελών σε αυτά, την ακόμη πιο έντονη δραστηριότητα ώστε τα Σωματεία να γίνουν κάστρα αντίστασης, στην υπεράσπιση της ζωής των Επαγγελματοβιοτεχνών.

Συνάδελφοι-σες,

Με αφορμή την επικοινωνία μας, αυτή θέλουμε να καταγγείλουμε την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντί μας, σχετικά με το ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Η κυβέρνηση με το νόμο που έκανε, ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των Επαγγελματοβιοτεχνών, αφού τα κριτήρια απευθύνονται σε ελάχιστους.

Εξαιρούνται αυτού του επιδόματος των 360 ευρώ, όσοι χρωστάνε στο Ταμείο, έστω και αν έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών.

Είναι σπάνιο το φαινόμενο να κλείνει κάποιος το μαγαζί του και να μη χρωστάει στον ΟΑΕΕ και πολύ περισσότερο να μην έχει κάνει έστω και ρύθμιση.

Ακόμη εξαιρούνται αυτού του επιδόματος όσοι έχουν ατομικό καθαρό εισόδημα αθροιστικά τα δύο τελευταία χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης 20.000 ευρώ, και το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Συνάδελφοι-σες,

Αναρωτιόμαστε η κυβέρνηση σε ποιους απευθύνεται;

Οχι πάντως σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ γιατί αυτοί γνωρίζουν την τραγική οικονομική τους κατάσταση.

Προφανώς απευθύνεται στα άλλα λαϊκά στρώματα. Επιχειρεί να τα εξαπατήσει ότι δήθεν κάνει κοινωνική πολιτική. Τα χρήματα όμως είναι δικά μας, των ασφαλισμένων. Το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε συγκεντρωθεί ύστερα από την επιβολή ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει και πού.

Απαιτούμε άμεσα αυτά τα χρήματα να επιστραφούν από την κυβέρνηση στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών των ΕΒΕ που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Επίσης είναι γνωστό, ότι πολλοί συνάδελφοί μας, ουσιαστικά έχουν κλείσει το μαγαζί τους, αλλά λόγω χρεών αδυνατούν να κλείσουν και τυπικά τα φορολογικά τους βιβλία, λόγω των περίπλοκων διαδικασιών που έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση των χρεών τους και κατά συνέπεια την εξαίρεσή τους, από το επίδομα.

Συνάδελφοι-σες,

Καλούμε τα σωματεία μας, να διεκδικήσουν με παρεμβάσεις για τα μέλη τους:

  • Επίδομα ανεργίας, που να καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες για όλους όσους είναι άνεργοι και μέχρι αυτοί να βρουν δουλειά.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Να γνωρίζετε ότι στις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις σας, στα αρμόδια υπουργεία και όπου αλλού χρειαστεί, η Ομοσπονδία μας θα είναι δίπλα σας».

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 2012
Κατρακύλησαν 12,2%!

Βύθιση 45,5% την 5ετία 2008 - 2012

Το μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης για την τελευταία 5ετία κατέγραψε στο 12μηνο του 2012 η μάζα της λαϊκής κατανάλωσης, εξέλιξη που συνδέεται με τη μαζική ανεργία, την κλιμακούμενη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων, την εξάπλωση της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνεται στον τζίρο των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, διαδικασία που οδηγεί σε μαζικά λουκέτα από τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, οι οποίοι, πέρα από τα προηγούμενα, συνθλίβονται και από τη φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης με τους ασήκωτους φόρους από το ευρώ εισοδήματος και τα άλλα βαριά χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κατέγραψε πτώση 12,2%. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η σωρευτική κατρακύλα της περιόδου 2008 - 2012 έφτασε στο 45,5% με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από αυτούς της βύθισης του ΑΕΠ (20,1%) στην ίδια περίοδο. Οι ετήσιοι ρυθμοί υποχώρησης του όγκου λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκαν ως εξής: 2008: 1,5%, 2009: 11,3%, 2010: 6,2%, 2011: 10,2%, 2012: 12,2%. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι η μάζα των πωλήσεων από τα καταστήματα διατροφής συρρικνώθηκε σε ποσοστό 40,4% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στο 12μηνο του 2007. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις από τα αστικά επιτελεία η παραπέρα βύθιση του ΑΕΠ για το 2013 θα φτάσει στο 4,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τζίρος που απομένει μετά τα μαζικά λουκέτα, κυρίως από αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, θα συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, στα «μεγαθήρια» του λιανεμπορίου.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου 2012 η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων, για τα κάθε είδους καταστήματα διατροφής έφτασε στο 9%, για καύσιμα - λιπαντικά στο 15%, και στο 15,2% για τα «λοιπά καταστήματα».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -7,9%
  • Πολυκαταστήματα: 4,7%
  • Ενδυση - υπόδηση: -20,6%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: -13,6%
  • Επιπλα - οικιακός εξοπλισμός: 16,3%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά: -12,7%
  • Βιβλία - χαρτικά είδη δώρων: 12,1%
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Ανοίγει» ξανά το θέμα του λιγνίτη

Επανέρχεται στο θέμα των λιγνιτών η Κομισιόν, ζητώντας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναιρέσει τις σχετικές αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί δύο αποφάσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Η ανακίνηση του θέματος λίγο πριν προχωρήσει η συγκυβέρνηση σε νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πριν ανακοινώσει τη μέθοδο της νέας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δείχνει ότι σε επίπεδο ΕΕ εντείνονται οι ανταγωνισμοί για τη νομή του ενεργειακού τομέα σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, φαίνεται ότι οι εγχώριοι ανταγωνιστές συμφωνούν σε βασικές τομές, όπως οι δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας, ώστε μέσω αυτού του τρόπου να «βάλουν χέρι» στο λιγνίτη και οι άλλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Η Κομισιόν θυμίζει ότι είχε εκδώσει δύο αποφάσεις. Το 2008 την C(2008) 824, με την οποία έκρινε ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων, διατηρώντας σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση λιγνίτη στην Ελλάδα». Μετά από αυτή την απόφαση, η Ελλάδα κοινοποίησε τα μέτρα που θα λάμβανε. Το 2009 η Κομισιόν έβγαλε μία ακόμη απόφαση, κηρύσσοντας δεσμευτικά τα μέτρα μέσα σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ακολούθησαν ξεχωριστές προσφυγές της ΔΕΗ στο Γενικό Δικαστήριο εναντίον των δύο αποφάσεων. Το Δικαστήριο δικαίωσε το Σεπτέμβρη του 2012 τη ΔΕΗ και ακύρωσε τις αποφάσεις της Κομισιόν, η οποία τώρα ζητά να αναιρεθούν οι ακυρωτικές αποφάσεις, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι εκτιμήσεις του στρεβλώνουν και παρερμηνεύουν τα αποδεικτικά στοιχεία και αλλοιώνουν τη βάση των αποφάσεών της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ